Marjanin kukkula – rappustreeniä ja rantaelämää

Suurin osa Splitissä vierailevista turisteista keskittyy yksinomaan komeaan vanhaan kaupunkiin, mutta meidän ehdoton suosikki oli kaupungin kupeessa sijaitseva Marjanin niemimaa, joka tarjosi upeat treenimaastot ja Splitin parhaat rannat kävelymatkan päässä Rivan sykkeestä.

Vaikkei haluaisikaan käyttää lomaansa hikoiluun, (mitä paheksun suuresti), niin jokaisen Splitin kävijän tulisi kivuta ainakin kerran matkan aikana rantakadulta Vidilican näköalapaikalle johtavat rappuset. Perillä odottaa niin komeat maisemat yli kaupungin, että meille ei kerta ollut tarpeeksi, vaan saimme täällä viimeisenä aamuna aikaiseksi lähes Pispalan portaiden veroisen rappustreenin.

Kuva lavastettu.

Näköalatasanteen jälkeen on vielä jonkun verran kivuttavaa Marjanin kukkulan korkeimmalle kohdalle, josta avautuu upeat näkymät merelle. Täältä voi bongata esimerkiksi Splitin edustalla sijaitsevia saaria (muun muassa Brač, Solta, Hvar ja Vis), joista me vierailimme vain ensiksi mainitulla.

Perille asti selvittiin, mutta joku paikallinen ryökäle ehti ensin lippunsa kanssa.

Ehkä paras mahdollinen tapa tutustua Marjanin niemimaahan paremmin on pyörän vuokraaminen. Splitissä on pyöränvuokrausta tarjoavia firmoja melkein joka kadunkulmassa, eikä hinnatkaan ole kovin pahoja (alle 20e / päivä). Marjanin alueella autot on rajoitettu minimiin, joten vapaata baanaa löytyy. Kukkulalla on nimensä mukaisesti myös mukavaa maastoa mäkitreeniin – vaatimustasoltaan juuri täydellistä meidäntapaisille arkiliikkujille.

Painonnostokisoissa tulisi kyllä punaista laikkaa noilla koukkukäsillä.

Marjanin niemimaata reunustaa myös Splitin parhaat rannat (subjektiivinen mielipide). Kasunin pikkukivirannan turkoosiin veteen pulahtaminen tekee muuten hyvää nasueinaria pyöräilyn jälkeen. Kannattaa ottaa huomioon, että täällä on jopa Kroatian mittapuulla todella paljon merisiilejä, joten uimakenkiä ei tule unohtaa aamulla hotellille. Kasunin rannan ohella Kastelet oli meidän suosikkirantamme Splitissä, ja näiden lisäksi niemimaalla sijaitsee paikallisten suosima Benen kallioranta, (josta meille tuli hieman liikaa ”suomalainen leirintäalue” -vibat) ja useita uimiseen soveltuvia (hyvällä tuurilla autioita) pienempiä rantapoukamia.

Kuten viimeisestä kuvasta näkee, päivän saa kulumaan Marjanin niemimaalla nopeasti.

Lisää luettavaa Kroatiasta:

Kuusi syytä, miksi huhtikuinen Split on nappivalinta

Krkan kansallispuiston krkkaat värit

Bračin saari ja Kroatian kaunein ranta

Seuraa blogia Instagramissa @matkaloki

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.