Hyppää sisältöön

Maailman pisimmällä maisematiellä: upeiden kokemusten Wild Atlantic Way

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 07.10.2014
Wild Atlantic Way on täydellinen reitti pyöräilyyn, sillä se sisältää runsaasti näkemistä ja vaihtelevia maastoja. Lue bloggaaja Satu Vänskä-Westgarthin kokemukset Irlannin länsirannikolta!

Reitti täynnä vaihtelevia pyöräilymaisemia

Maailman pisin maisematie sijaitsee pienessä maassa. Wild Atlantic Way mukailee pitkälti Irlannin läntistä rantaviivaa kulkien Pohjois-Irlannin rajakaupungista Derrystä eteläiseen Kinsaleen. Viiden viikon pyöräilyyn ja yli kahteentuhanteen kilometriin mahtuu tyrskyjä, hiljaisia poukamia, jo tunnettuja ja rakastettuja matkakohteita sekä runsaasti yllätyksiä.

– Tarvitsisitteko te kuitenkin niihin vesipulloihinne tilkan viskiä? Kysyi majatalon isäntä lähtiessämme polkemaan 2 500 kilometrin pituista Wild Atlantic Way -maisematietä Irlannissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos etenemistä rannikon mutkia seuraavalla tiellä ei hidasta itse tien koko ja kunto, sen tekevät kohtaamiset paikallisten kanssa. Irlantilaiset rakastavat kertoa tarinoita, ja haluavat kuulla myös paikalle sattuneen pyöräilijän kertomuksen.

Muutakin kuin turistikohteita

Heti ensimmäisen viikon aikana selviää se, että viisi viikkoa ei ole riittävästi koko maisemareitin perinpohjaiseen tutkimiseen, ainakaan polkupyörällä. Välillä reitti poikkeaa päätiestä ja käy kaukaisessa niemennokassa vain tullakseen samaa tietä takaisin. Kaikkialle ei siis millään ehdi.

Reitin reilusta 15 pääkohteesta, monet ovat uusia myös irlantilaisille. Esimerkiksi Sliabh Liagin 600 metriin kohoavat jyrkät kallioseinämät Donegelissa ovat yhdet Euroopan korkeimmista, ja tänne ollaan vasta rakentamassa palveluja turisteille. Pieni näköalatasanne paikalta löytyy, mutta jos haluaa korkeammalle, kapea kivikkoinen polku vie aivan jyrkänteiden huipulle.

Wild Atlantic Way
Keemin rannalla Achillin saarella ei ole edes sähkölinjoja.

Keemin rannalla Achillin saarella ei myöskään ole palveluita, sillä edes sähkölinjat eivät ylety sinne asti. Ranta on mainittu yhtenä maailman kauneimmista rannoista, ja tämä suojaisa rantapoukama kullankeltaisine hiekkarantoineen onkin ihastuttava.

Myös Irlannin ainoa köysirata on reitin varrella, ja se onkin ainoa keino päästä pienelle Durseyn saarelle, jonka kärjestä voi ihailla hyvällä tuurilla valaita ja delfiinejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uudet tuttavuudet haastavat rannikon ikivihreät kohteet

Wild Atlantic Way sivuaa myös tuttuja ja turvallisia, hyväksi havaittua turistikohteita. Cliff of Moher, iiriksi Aillte an Mhithair eli turmion kalliot Claren kreivikunnassa ovat monen Irlantiin suuntaavan kohokohta, ja paikalla käy bussilasteittain matkaajia tutustumassa rantakallioihin sekä vierailijakeskukseen joka päivä.

Ei kannata kuitenkaan sivuuttaa Claresta löytyvää Loop Headin niemimaata ja Kerryn puolelta Ballybunionin kyljessä sijaitsevia Bromoren rantakallioita, sillä nekin yllättävät ja ihastuttavat matkailijaa, ilman turistilaumoja.

Kerryn kreivikunta on jo monen vuosikymmenen ajan ollut Irlannin matkailun kehto, joka vetää eniten turisteja heti Dublinin jälkeen.

Ring of Kerry -maisematie ja Wild Atlantic Way kulkevat Kerryn rantaviivaa pitkin sulassa sovussa. Dinglen värikkäässä ja vilkkaassa kylässä kannattaa ehdottomasti viettää ainakin hetki ja käydä tutustumassa myös niemen kärjen ympäri kulkevaan ympyrätiehen, joka sivuaa Slea Headia.

Reitin upeimmat näkymät kapealla maisematiellä

Jos suuntana on etelä, heti Corkin kreivikunnan puolelle saavuttaessa Ring of Bearaksi nimettyä maisematietä pitkin alkaa reitin varsinainen herkuttelu.

Kapea, ainakin vielä suhteellisen hiljainen tie vie henkeäsalpaavien maisemien poikki ylös ja alas kumpuilevaa tietä pitkin. Yksi koko Wild Atlantic Wayn kohokohdista, Mizen Head, löytyy tältä alueelta.

Wild Atlantic Way
Mizen Head on maisemareitin näyttävimpiä ja dramaattisimpia paikkoja.

Mizen Head oli epähuomiossa jäädä koko virallisen reitin varrelta pois, vaikka se on yksi maisematien näyttävimmistä ja dramaattisimmista paikoista. Korkeita ja jyrkkiä kallioita pääsee ihailemaan aivan lähietäisyydeltä, rannikon ja majakoiden historiaan voi tutustua mielenkiintoisessa vierailijakeskuksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Herkuttelijoiden Kinsale

Kinsalea on kutsuttu Irlannin gourmet-ruoan keskukseksi, sillä tästä pienestä ja vilkkaasta kalastajakylästä löytyy erinomainen ruokatarjonta.

Olit sitten aloittamassa tai päättämässä Wild Atlantic Way matkaasi Kinsaleen, kylässä ympäristöineen riittää nähtävää ja syötävää, useammaksi päiväksi.

Sadun vinkit Wild Atlantic Way -reitille

  • Wild Atlantic Way -maisematielle kannattaa varata runsaasti aikaa, sillä reitin varrella löytyy lukuisia mielenkiintoisia käyntikohteita ja aktiviteetteja.
  • Reitin voi kokea kokonaisuudessaan tai pieninä osina. Vasemmanpuoleisen liikenteen johdosta reitti neuvotaan usein aloittamaan etelästä kulkien kohti pohjoista, näin valokuvauspysähtymisiä varten ei tarvitse edes ylittää tietä.
  • Matkan Wild Atlantic Waylle voi räätälöidä sopimaan omaan budjettiin, sillä reitin varrelta löytyy majoitusta luksuksesta leirintäalueisiin.
  • Matkan Irlannin länsirannikolle voi tehdä koska vain. Toukokuusta syyskuulle sää on yleensä leudoimmillaan, kun taas talvella reitin voi kokea juuri niin villinä ja raakana kuin Atlantin rannikko voikaan olla. Rannikolla vallitsee merellinen ilmasto mikä tarkoittaa, että sää voi vaihtua ja muuttua nopeasti päivän aikana kesäisinkin.

>> Lue lisää pyöräretkestä Wild Atlantic Way -maisemareitillä Destination Unknown -blogista!

Teksti ja kuvat: Satu Vänskä-Westgarth

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkablogien nojatuolimatkat

Uppoudu matkakertomuksiin! 7 seikkailua maailmalta, mitkä tuovat helpotusta matkakuumeeseen

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Causeway Coastal -tie, Irlanti

Road trip Pohjois-Irlannissa: kuvankaunis Causeway Coastal

Pia Pajunurmi

Yksin matkustamista hehkutetaan, mutta kaikille se ei sovi – suomalainen Pia: “Seurassa on huomattavasti mukavampaa”

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja