Hyppää sisältöön

Kilpailuvoitoilla ympäri maailmaa – bloggaaja paljastaa, kuinka napataan parhaat palkintomatkat

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 09.11.2015
Kaikkiin mahdollisiin matkakilpailuihin osallistuva Pää pilvissä -blogin Maarit Tolppanen tietää, kuinka intohimo matkustamiseen tyhjentää pankkitilin ja saa tekemään kaikkensa hyvän matkapalkinnon eteen.

Matkakilpailun voitto vei punaiselle matolle

Pää Pilvissä -blogia kirjoittava Maarit Tolppanen rakastaa matkustelua ja osallistuu aktiivisesti matkakilpailuihin. Hyvä tuuri ja oikeanlainen taktiikka ovat vieneet hänet palkintomatkoille muun muassa Aruballe, Madridiin sekä Santorinille.

– Aloitin kisoihin osallistumisen jo teininä ja voitin kaikenlaisia vaateliikkeiden kuvakilpailuja ja pieniä mallikilpailuja. Haaveissani oli saada kasvoni jonkin muotilehden kanteen, mutta nyt huikeinta olisi varmaan juttu tai kuva jossain matkalehdessä, Maarit Tolppanen muistelee.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisen matkakilpailunsa Tolppanen voitti 18-vuotiaana, eikä palkinto ollut mitenkään vaatimaton: Demi-lehden ja MTV Finlandin järjestämän kilpailun voitto vei sodankyläläisen matkailijan Madridiin MTV Europe Music Awards -tapahtuman punaiselle matolle vuonna 2011.

– Punainen matto ja kaikki maailman suurimmat tähdet siinä ihan silmieni edessä. Mileyt ja shakirat kävelivät samalla matolla kuin minä. Eivät tietenkään samaan aikaan, mutta sama se. Sitä loistoa oli vaikea kuvitella ennen matkaa.

Pää pilvissä Tromssassa
Tämä kuva oli osa kolmen valokuvan sarjaa, joka vei Tolppasen KLM:n lennoilla Amsterdamiin.

Madridin-matkan jälkeen Tolppasen voittoputki jatkui, ja seuraavana hän matkusti Lontooseen. Hulppeille palkintomatkoille näy loppua, sillä parhaillaan Tolppanen suunnittelee Teneriffan-matkan varaamista, suurilta osin juuri matkakilpailuista voitetuilla matkalahjakorteilla.

Ensimmäinen yksin tehty matka kasvatti

Maarit Tolppasen intohimo matkustamiseen on peruja teini-ikäisenä tehdyistä perhematkoista. Lukiossa järjestetty kansainvälisyyskurssi oli käännekohta, jonka jälkeen aiemmin kielitaidostaan epävarma 17-vuotias uskalsi lähteä ensimmäistä kertaa ulkomaille yksin.

– Alaikäisenä tehdyt matkat kasvattivat luonnetta ja itsetuntoa. Matkustaminen oli helppoa kunhan osasi kieltä ja ymmärsi vähän kulttuuria. Itävalta oli pitkään suosikkimaani ja ihana se on edelleen. Vaihto-opiskelun jälkeen Islanti on kuitenkin vienyt johtopaikan ja sinne haluaisin matkustaa aina uudelleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halu nähdä maailmaa on suurin motivaatio matkoille. Sodankylässä asuva Tolppanen kokee matkailemalla kapinoivansa syrjässä asumisen tuntemuksia vastaan, ja näkee uudet maisemat hyvänä vaihteluna tyhjälle Pohjois-Suomelle.

– En ole varma matkailisinko näin paljon jos asuisin esimerkiksi Helsingissä. Sen kokoisessa kaupungissa riittäisi paikkoja, joita ei olisi vielä ehtinyt nähdä ja ne kaikki olisivat julkisilla saavutettavissa. Seikkailen toki myös täällä, mutta veri vetää ulkomaille. On jotenkin helpompaa olla periferiassa Islannissa kuin periferiassa koti-Suomen Lapissa, Maarit Tolppanen sanoo.

Unohda ennakkoluulot ja lähde

Tolppasen suosikkikohteet ovat löytyneet yllättävistä paikoista, sillä pohjoisia kohteita rakastava matkailija huomasi kiinnostuneensa myös Australiasta. Maan länsirannikolla sijaitsevasta Perthistä tuli lopulta hänen lempisuurkaupunkinsa.

– Lämpenin kaupungille hitaasti, mutta lopulta en olisi halunnut edes lähteä takaisin. Myös Kanariansaarten ja varsinkin Teneriffan ajattelin olevan eläkeläisparatiisi, jossa ei varmasti ole yhtään mitään tekemistä. Miten väärässä olinkaan! Teneriffa on aktiivilomailijan suosikkikohde ja ympäristö siellä on lumoavaa.

Aruba
Teneriffan lisäksi Maarit Tolppanen ihastui myös Aruban upeisiin maisemiin.

Ennakkoluulojen unohtamisen lisäksi Tolppanen suosittelee olemaan välittämättä mahdollisesta heikosta englannin kielen taidosta ja jättämään jossittelun muita asioita varten.

– Tärkeintä on vain varata matka ja lähteä. Matkailun voi aloittaa vaikkapa helpolla pakettimatkalla, jossa huomaa nopeasti, että paikan päällä voi liikkua vaivattomasti myös omin voimin, eikä turistibussia ja suomalaista opasta tarvitse kaiken aikaa. Jotkut tutut ovat olleet hyvin hämmentyneitä ja ihmeissään siitä, miten minulla on varaa matkustaa. Opiskellessa oli aikaa, joten käytin sen ajan matkusteluun, vaikkei rahaa yltiöpäisesti ollutkaan. Töitä tekemällä sitä rahaa tehtiin, ei mitenkään muuten, Tolppanen sanoo.

Inspiraatiota tavallisten ihmisten arjesta

Matkainspiraatiota bloggaaja hakee paitsi kotinsa seinälle ripustetusta maailmankartasta myös sosiaalisesta mediasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Instagramin kautta pääsee virtuaalimatkalle ympäri maailmaa ja joskus vielä ihan reaaliajassa. Käyttäessäni Instagramia ensimmäisiä kertoja löysin grönlantilaisen tytön, joka harrasti crossfitia ja kuvasi kotikylänsä upeita vuoria. Oli hienoa huomata miten niin syrjäisissä paikoissa asui ihan tavallisia ihmisiä. Aikaisemmin televisiodokumenteista ja matkalehdistä saatu tieto oli toki mielenkiintoista, mutta tavallisten ihmisten löytäminen oli vielä mielenkiintoisempaa.

– Käytin Islannin ympäriajon aikana suomenkielisiä Islanti-aiheisia hashtageja Instagramissa ja sain suomalaiselta naiselta kuvaani kutsun tulla kahville, kunhan ajaisimme hänen kotinsa ohitse. Sitä kutsua ei jätetty käyttämättä, Tolppanen sanoo.

Islantiin ihastuneen Maarit Tolppasen mukaan kaikki hänen kokemansa kohteet ovat jollain tavalla mielenkiintoisia, mutta jotkut paikat yllättävät toisia enemmän. Mielenkiintoisimmiksi kohteiksi hän nimeää Huippuvuorten Longyearbyenin ja Barentsburgin.

– Nämä kohteet olivat kuin aivan toisesta maailmasta. Longyearbyen oli taianomainen kokemus, ja en vain voinut lakata uskomasta, että siellä on oikeasti yliopisto ja aivan tavallista arkea eläviä ihmisiä, Tolppanen sanoo.

Matkustaminen on tuonut ymmärrystä

Maarit Tolppanen on matkustanut toistaiseksi 28 maassa, ja seikkailujensa aikana hän on oppinut olemaan oma itsensä ja tekemään niitä asioita, mitä rakastaa.

– En matkusta miellyttääkseni tai kiusatakseni muita, vaan se on minun oma juttuni. Ei ole minulta pois, jos jotkut haluavat kuluttaa rahansa vaikkapa vaateostoksiin tai uuteen autoon. Samalla ei heiltä ole pois jos minä käytän oman palkkani lentolippuihin. On minun valintani kuluttaa kaikki rahani matkusteluun ja pihistellä loppukuu, Tolppanen sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oman itsensä tuntemisen lisäksi matkat ovat auttaneet Tolppasta olemaan avoimempi muista kulttuureista tulevia kohtaan sekä ymmärtämään maailman tapahtumia yleisesti enemmän sen jälkeen, kun niitä on nähnyt läheltä.

– Suomessa on monesti helppoa lukea katastrofeista uutisista ja miettiä, etteivät kaukana tapahtuvat asiat kosketa meitä. Atlanttiin uponnut Air Francen 447-lento oli matkalla Pariisiin samana päivänä kuin minäkin Helsingistä. Valtava kollektiivinen suru Notre Damella kymmenien tuhansien ihmisten keskellä oli jotain sellaista, mitä ei ole aikaisemmin osannut aavistaakaan, Maarit Tolppanen kertoo.

Kilpailuvoitot vaativat työtä

Matkakilpailujen voittamiseen ei Maarit Tolppasen mukaan yle yhtä suurta salaisuutta.

– Aktiivisen kilpailuihin osallistumiseen on puhtaasti syynä intohimo matkustamiseen. Osallistun aina aivan kaikkiin kilpailuihin, joista voin ajatella olevan vähänkään mahdollisuutta voittaa.

Amsterdam, Alankomaat
Amsterdamin-palkinnon vuoksi Tolppanen kuvasi kaksi tuntia burpee-hyppyjä täydellistä kuvaa varten.

Kilpailun sääntöjen lukeminen, aikatauluista kiinni pitäminen ja mahdollisen tuomariston vinkkien ja pyyntöjen huomiointi tuo Tolppasen mukaan hyvät mahdollisuudet voittoon.

– En osallistu vasemmalla kädellä, vaan mietin aina pääpalkintoa ja miten sen voitan. Kuvakisat ja muut aktivoivat kilpailut ovat kaikkein hauskimpia, sillä niihin tarvitsee mielikuvitusta. Niin monista kisoista huomaa, etteivät ihmiset panosta kilpailukuviinsa tai muuten osallistumisiinsa. Sellaiset kilpailut on joskus aika helppoja voittaa, jos vain seuraa kilpailun ideaa ja käyttää vähän aikaa ja panostaa edes hieman, Tolppanen kertoo.

Useiden kilpailuvoittojen jälkeen Tolppanen ei voi kiistää olevansa onnekas, mutta heti perään hän huomauttaa, että voitot ovat olleet työn takana. Esimerkiksi kuvakilpailuja varten hän hioo kuvat loppuun saakka, sillä Tolppanen kokee jokaisen kilpailun haasteena, jonka päämääränä on aina pääpalkinto.

– Muutaman kerran voitot ovat olleet täysiä yllätyksiä ja toinen palkinto erään suuren mittakaavan koko Pohjoismaille suunnatussa kilpailussa oli niin hurja juttu, että tuli itku. Sitä kilpailua varten muuten otettiinkin yli vuosi sitten hyppykuvia kaksi tuntia Tromssan Fjellheisenilla vuorimaisemaa vasten intialaisten turistien osoitellessa vieressä, Tolppanen muistelee.

>> Lue lisää: 17 vinkkiä – kuinka voittaa somekilpailuja?

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Maarit Tolppanen ja Kristiina Karjalainen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkablogien nojatuolimatkat

Uppoudu matkakertomuksiin! 7 seikkailua maailmalta, mitkä tuovat helpotusta matkakuumeeseen

Pia Pajunurmi

Yksin matkustamista hehkutetaan, mutta kaikille se ei sovi – suomalainen Pia: “Seurassa on huomattavasti mukavampaa”

Mirka Kallio

Suomalainen Mirka haaveilee talvista lämpimässä ja hitaasta matkailusta: “Minulla ei ole tarvetta käydä monessa paikassa”

Traveldreaming

Christa on nukkunut tuntemattomien luona New Yorkissa ja pelännyt skorpioneja aavikolla – nauttii nyt perhematkoista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja