Hyppää sisältöön

Irtioton aikana sukelluskouluttajiksi – suomalaispariskunta hankki uuden ammatin matkalla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 16.03.2015
Sukellus Asiaan -blogia kirjoittavat Teija Nikkari ja Niko Torvinen lähtivät aluksi seitsemän kuukauden matkalle, mutta ovat tien päällä vielä 15 kuukautta myöhemmin.

Irtiotto toi työpaikan paratiisissa

Teija Nikkari ja Niko Torvinen ovat mainio esimerkki siitä, kuinka matkasuunnitelmien muuttuminen voi olla pelkästään hieno asia.

Vuonna 2013 matkaan lähteneen kaksikon oli aluksi tarkoitus matkustaa Kaakkois-Aasian halki ja opiskella samalla sukelluksen apukouluttajiksi, mutta seitsemän kuukauden mittainen matka on kestänyt jo 15 kuukautta ja apukouluttajan lisäksi Nikkarilla ja Torvisella on hallussaan myös sukelluskouluttajan pätevyys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Aloimme suunnitella irtiottoa joskus loppuvuodesta 2012 haaveenamme laittaa asunto pakettiin ja matkusta Kaakkois-Aasian halki. Omaisuudesta luopumisella oli tärkeä psykologinen merkitys, sillä haaveena oli tehdä matka maailman ääriin, mutta ennen kaikkea myös omaan itseen, kaksikko kertoo.

Sukellus Asiaan
Bussimatka Laosissa joulukuussa 2013 tuntui matkan alkumetreillä Torvisen ja Nikkarin mielestä hyvin eksoottiselta.

Suuri seikkailu alkoi 4. marraskuuta 2013, kun Teija Nikkari ja Niko Torvinen laskeutuivat Bangkokin lentokentälle. Matkareitti eteni Toba-järvelle Indonesiaan ja sieltä Kuala Lumpurin kautta Laosin ja Kambodžan halki Vietnamiin. Lopulta kaksikko päätyi työskentelemään sukelluskouluttajina Thaimaan Koh Taolle kesäsesongiksi 2014.

– Sesongin jälkeen matkamme jatkui Indonesiaan, Malesiaan ja Singaporeen sekä lopulta tänne Filippiineille Cebuun sukelluskouluttajiksi, kertovat filippiiniläisessä lomakeskuksessa työskentelevät Nikkari ja Torvinen.

Odotukset ylittyivät kauan sitten

Yli vuoden mittaisen matkan aikana odotukset on kaksikon mukaan ylitetty ja ohitettu jo aikoja sitten suunnitelmien muuttuessa ja reilun puolen vuoden matkan ylittäessä vuoden rajapyykin. Seikkailu on kuitnekin opettanut runsaasti uutta.

– Olemme oppineet valtavasti itsestämme mutta myös toisistamme. Lisäksi vieraassa kulttuurissa eläminen ja työskenteleminen on kasvattanut itseluottamusta ja kehittänyt monia muitakin elämisen taitoja, sukellusbisneksen vaatimuksista puhumattakaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Sukellus Asiaan
Kaksikon terassimaisemat Kambodžassa jouluna 2013.

Toistaiseksi kaksikon matka on sujunut melko vaivattomasti, mutta seikkailuun on sisältynyt myös vastoinkäymisiä. Tähän mennessä pahin kokemus sattui Thaimaassa.

– Sairastimme molemmat Thaimaassa dengue-kuumeen, joka johti evakuointiin lähimpään sairaalaan ja vei mehut kropasta viikoiksi. Onneksi meillä oli kaiken kattava matkavakuutus, sillä sairaalaturismista kuitattu loppulasku oli noin 5 000 euroa, kertovat Nikkari ja Torvinen.

Uusia oppeja matkan varrelta

15 kuukauden matkustamisen aikana myös Sukellus Asiaan -blogin kirjoittajat ovat joutuneet myöntämään, että matkoilla sattuu kommelluksia eikä kaikki mene aina suunnitelmien mukaan hyvästä valmistautumisesta huolimatta.

– Tien päällä tulee tyrineeksi monenlaisia asioita halusi tai ei. Osa tilanteista sattuu omaa ajattelemattomuutta tai huolimattomuutta, kun taas toisaalta kulttuurien yhteentörmäykset saavat aikaan eriskummallisia ja välillä nolojakin tilanteita. Olemme esimerkiksi ajaneet taksilla Bangkokissa paniikissa kentältä toiselle varmoina siitä, että myöhästymme Sumatralle vievästä koneesta, koska emme olleet vaivautuneet tarkistamaan lentomme lähtöterminaalia, kertoo kaksikko.

Pitkäaikainen vieraassa kulttuurissa oleskelu ja asuminen on opettanut monia uusia asioita, joista osa on tullut omakohtaisen kokemuksen myötä. Kaksikko kehottaakin matkailijoita huomioimaan erityisesti kulttuurisidonnaiset pukeutumis- ja käytössäännöt.

– Mitä syrjemmällä perämetsissä matkustaa, sitä tarkempi tulee olla. Toisten ihmisten kunnioitus on elintärkeää, vaikka kaikki eivät niin tekisikään. Toisten ihmisten asemaan asettuminen avaa ovia uskomattomiin tilanteisiin, mikäli uskallat asettaa itsesi alttiiksi uusille tilanteille. Nöyrä asenne ja roppakaupalla avointa mieltä tekevät matkasta onnistuneen sen kaikille osapuolille, painottaa matkailijapariskunta.

Sukellus Asiaan
Arviolta muutaman tuhannen piikkimakrillin parvi kuvattavana Filippiineillä.

Pitkä matka ja sitä edeltänyt matkakokemus muuttavat myös asennetta ja toiveita matkustelun suhteen. Niko Torvisen ja Teija Nikkarin kohdalla se on tuonut ylitsepääsemätöntä kiinnostusta päästä osaksi uusia kulttuureja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– 14 tunnin bussimatka kotieläinten ja riisisäkkien keskellä oli aikansa hauskaa, mutta pikkuhiljaa tarve päästä syvemmälle sisälle eri kulttuureihin kasvoi ja halu kokea jotain syvempää yhteenkuuluvuutta oli valtava. Asuminen, eläminen ja työskentely vieraassa kulttuurissa avasivat meille uuden ikkunan, ja yhteiset kokemukset niin peilityynestä merestä halki saariryhmien aina tuskaisen pitkiin odotuksiin taifuunivaroitusten jälkeen jäävät mieliin pitkäksi aikaa.

Matkan aikana opit ovat tuoreeltaan mielessä, mutta sekä Torvinen että Nikkari tietävät, että kotiinpaluun jälkeen opit voivat unohtua nopeasti.

– Läsnäolo ilon ja riemun hetkinä, kuten myös vaikeina aikoina on tuonut suuhun sen oikean elämän maun vailla entisen elämän ongelmia ja vastoinkäymisiä, joista valtaosa maailman avartuessa ja perspektiivin laajetessa on menettänyt merkityksensä. Realiteetti on kuitenkin se, että uusi perspektiivi tulee putoamaan pois kotimaahan palaamisen jälkeen, mutta toivomme, että matkan aikana opittu rentous ja stressitön elämänilo pysyvät, sanovat matkailijat.

Matkassa kaikkein tärkeintä on asenne

Ennen matkaa kaksikko sai lähipiiriltään suunnitelmiinsa positiivisen vastaanoton, vaikka asunnoista ja työpaikoista luopuminen herättikin runsaasti kysymyksiä.

– Uusi elämäntilanne jännitti, mutta tuntui myös rentouttavalta ja vapauttavalta. Ajoittain se kysyi myös kanttia, sillä suunnitelmamme olivat lähdön koittaessa kaikkea muuta kuin selvät. Voimme hyvin kuvitella, että suunnitelmamme ovat ulospäin näyttäneet epämääräiseltä haahuilulta vailla minkäänlaista järjellistä tolkkua.

Matkaan valmistautuessa reittisuunnitelmia ja laadukkaita varusteita tärkeämpää oli kaksikon mukaan asenne.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Tärkeintä lähtemisessä oli halu lähteä ja uskallus luopua vanhoista totutuista kuvioista. Elämä on suuri seikkailu jonka jokainen kokee tavallaan, ja meille lähteminen oli tärkeää. Uskoimme tulevan irtiottomme opettavan meille sen, mitä yhteisellä matkallamme tulemme tarvitsemaan. Kyse ei ole pelkästään kilometreistä vaan suhtautumisesta elämään, joka jokaisen on itse elettävä. Kuten sanonta kuuluu, on parempi hankkia elämää vuosiin kuin vuosia elämään.

Sukellus Asiaan
Teija Nikkari ja Niko Torvinen matkan ensimmäisenä päivänä Bangkokissa.

Toistaiseksi Teija Nikkari ja Niko Torvinen elävät vielä sukelluskouluttajan elämää Filippiineillä, mutta talvisesongin päättyessä kaksikolla siintää haaveissa kotoinen Suomi.

– Talvisesongin jälkeen haaveissa on viettää kesä Suomessa ja sen jälkeen katsotaan uusia haasteita. Tällä hetkellä näyttää joka tapauksessa vahvasti siltä, että iltojen pimetessä matkaan tullaan lähtemään uudelleen. Sitä ei voi tietenkään varmaksi sanoa eikä toki tarvitsekaan, sillä mikäli tämä matka on jotain opettanut, niin spontaania hetkessä elämisen taitoa. Otetaan vastaan ennakkoluulottomasti se mitä eteen tulee ja nautitaan siitä niin paljon kuin voidaan, pariskunta summaa.

>> Seuraa Torvisen ja Nikkarin matkaa Sukellus Asiaan -blogista!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Sukellus Asiaan

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkablogien nojatuolimatkat

Uppoudu matkakertomuksiin! 7 seikkailua maailmalta, mitkä tuovat helpotusta matkakuumeeseen

Pia Pajunurmi

Yksin matkustamista hehkutetaan, mutta kaikille se ei sovi – suomalainen Pia: “Seurassa on huomattavasti mukavampaa”

Mirka Kallio

Suomalainen Mirka haaveilee talvista lämpimässä ja hitaasta matkailusta: “Minulla ei ole tarvetta käydä monessa paikassa”

Traveldreaming

Christa on nukkunut tuntemattomien luona New Yorkissa ja pelännyt skorpioneja aavikolla – nauttii nyt perhematkoista

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja