Hyppää sisältöön

Kiertolaiselämää ympäri Amerikkaa – suomalaispariskunta toteutti unelmansa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 23.07.2014
Miltä kuulostaisi hyppy matkailuauton rattiin määräämättömäksi ajaksi kiertelemään Pohjois-Amerikkaa? Tämä suomalaiskaksikko toteutti pitkäaikaisen unelmansa.

Päätavoitteena Pohjois-Amerikkaan tutustuminen

Pohjois-Amerikan kiertäminen matkailuautolla oli haave, jonka Reissulla-blogia kirjoittavat Tiina Purtonen ja Kimmo Heinström toteuttivat. Taakse jäi kymmenen vuoden elämä Los Angelesissa, edessä taas odotti liuta uskomattomia kokemuksia ja mahtavia muistoja.

Vaikka Purtonen muutti Yhdysvaltoihin jo vuonna 1985 ja Heinström vuonna 1996, oli avioparin päällimmäisenä tavoitteena nähdä Pohjois-Amerikkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Meidän tarkoitus on saada käsitys siitä, mistä tämä maanosa rakentuu. Haluamme oppia ymmärtämään keitä täällä asuu ja miten ihmiset kokevat oman isänmaansa. Etenkin luonto on korkealla listallamme. Nautimme molemmat luonnossa liikkumisesta, joten tutustuminen Pohjois-Amerikan moninaiseen luontoon on tärkeä reissukohdekriteeri, kertoo Reissulla-blogin Kimmo Heinström matkan tarkoituksesta.

Liikkeelle kymmenen vuoden paikoillaan olon jälkeen

Kaksikko kiertää Pohjois-Amerikkaa matkailuautolla. Matka alkoi vuosi sitten kesäkuussa, mutta ajatus pitkästä automatkasta heräsi jo vuonna 2012. Heinström sai idean kiertolaiselämästä kymmenen vuoden paikallaan pysymisen jälkeen, mutta matkakumppani pohti asiaa kaksi viikkoa.

– Tiina mietti, onko epämääräinen aikataulu matkailuautolla Pohjois-Amerikkaa kiertäen riskin ottamisen arvoista. Hänen kohtalaisen vakaan työpaikkansa jättäminen, toimeentulo reissun aikana säästössä olevilla varoilla ja potentiaalisilla reissun aikana saatavilla tuloilla olivat isoja kysymysmerkkejä, Heinström sanoo.

Reissulla
Tiina Purtonen ja Kimmo Heinström Puget Soundissa Washingtonin osavaltiossa.

Lopulta päätös matkalle lähtemisestä syntyi, ja ilouutinen jaettiin myös lähipiirille, joka suhtautui reissusuunnitelmiin vaihtelevasti. Osa oli huolissaan paitsi kaksikon henkisestä ja fyysisestä jaksamisesta, myös parisuhteen säilymisestä. Toiset tukivat ideaa alusta saakka.

– Jotkut kaverit sanoivat, että oli luonnollista kuulla meidän tekevän tällaisen elämänmuutoksen. Nuo kommentit tulivat ystäviltä, jotka olivat useaan otteeseen olleet kanssamme matkoilla milloin Kalifornian erämaissa ja milloin vuoristossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Päämääränä vapauden tunne

Pitkä matka ratin takana vailla sen kummempia reittisuunnitelmia tarkoittaa pariskunnalle ensisijaisesti vapautta. Matkaa ei suunniteltu liikaa, sillä reissaajien mukaan mihinkään ei voi valmistautua täydellisesti.

– Odotimme eniten vapauden tunnetta ja sitä, että tarkkoja aikatauluja ei ole. Aina kun siltä tuntuu, voi helposti muuttaa suunnitelmia. Kaikki on mennyt aivan nappiin, vakuuttaa Heinström.

Rennon matkailufilosofian vuoksi myöskään tämän matkan suunnittelu ei ollut mitenkään pikkutarkkaa, vaan pariskunta lähti reissuun rennoin mielin.

Käytännön ongelmia alkumatkasta

Pitkästä reissusta ja tarkkojen suunnitelmien puutteesta huolimatta vastoinkäymisiä on ollut vähän, eikä pettymyksiä ollenkaan. Matkan alkupuolella aikaa kuitenkin kului käytännön asioista huolehtimiseen.

– Alkumatkasta luotto- ja debitkortit toimivat huonosti. Ilmoitimme pankkeihimme matkasuunnitelmistamme ja korttien käytöstä ympäri Pohjois-Amerikkaa, kuten he kehottivat tekemään ennen reissulle lähtöä. Siitä huolimatta kului useampi kuukausi, ennen kuin kortit toimivat taas moitteettomasti. Oli päiviä, jolloin pankkiin piti soittaa jopa pari kertaa ja pyytää heitä vapauttamaan kortin käyttö.

Reissulla
Kimmo Heinström melomassa Floridassa.

Matka on opettanut myös käytännön asioita, ja reissun edetessä pariskunnalle selvisi nopeasti, että leiripaikkoihin kuluu enemmän rahaa kuin aluksi oli ajatus.

– Leirintäaluemaksut olivat alussa varmasti yli 440 euroa kuukaudessa, koska emme halunneet viettää öitämme supermarkettien parkkipaikoilla tai rekkojen pysähdyspaikoilla. Lisäksi monissa osavaltioissa on luvatonta yöpyä levähdysalueilla, joten rahaa upposi yöpymisiin enemmän kuin olimme kuvitelleet. Nyt, kantapään kautta opittua tiedämme, miten yöpymiskulut voi pitää kurissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Halvimmillaan kuukauden leirintäaluemaksut ovat olleet 140 euroa kun kaksikko oppi, että useissa kansallispuistoissa voi yöpyä ilmaiseksi tai ainakin edullisesti.

Matkaan ilman tekosyitä

Muille hyppyä tuntemattomaan suunnitteleville matkustelevalla avioparilla on selvät terveiset.

– On helppoa keksiä kaikenlaisia tekosyitä, miksi reissuun ei juuri nyt pääse. Kaikki kuitenkin riippuu aidosta halusta, ja liikkeelle pitää lähteä silloin kun sen tuntee luissaan kaikkein vahvimmin.

– Jos syystä tai toisesta elämäntilanne ei salli reissuun lähtöä, niin silloin täytyy lähteä nojatuolimatkalle. Me olemme lukeneet ihmisten kirjoittamia matkailublogeja ja voisin jopa sanoa, että niitä lukiessa ei pelkästään päässyt reissulle mukaan, vaan ne kannustivat myös omien haaveiden toteuttamisessa.

Reissulla
Reissupariskunta Big Bendin kansallispuistossa Teksasissa.

Parhaillaan Tiina Purtonen ja Kimmo Heinström seikkailevat Yhdysvaltojen luoteisosassa, ja elokuussa kaksikko palaa hetkeksi paikoilleen Kaliforniaan. Tähän mennessä pariskunta on ollut tien päällä reilun vuoden, ja tarkoitus onkin jatkaa matkustamista niin kauan kuin se on mahdollista.

– Raha ja terveys ovat tietysti ratkaisevassa asemassa päätöksiä tehdessämme. Elokuussa palaamme Los Angelesiin tienaamaan lisävaroja uudelle pidemmälle reissulle, joten tulevan vuoden aikana matkamme tulevat keskittymään pääasiassa Yhdysvaltojen lounaisosiin, Kimmo Heinström summaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue viimeisimmät kuulumiset Reissulla-blogista!

Teksti: Inka Pyykkönen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Route 66 -tie Yhdysvalloissa

Miksi Route 66 on maailman kuuluisin reitti? Alamäki alkoi 80-luvulla – nyt tietä reunustavat hylätyt motellit

Kymmenen faktaa Los Angelesista

Tiesitkö tämän Los Angelesista? 10 erikoista faktaa enkelten kaupungista

Amerikkalainen joulu

Tuttu elokuvista ja tv-sarjoista – tällainen on amerikkalainen joulu

Grand Canyon, Yhdysvallat

Grand Canyon on koettava kerran elämässä – tällainen on vierailu Yhdysvaltain tunnetuimmassa luontokohteessa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja