Hyppää sisältöön

Ella Kanninen kertoo: nämä ovat suurimmat erot Suomen ja Italian välillä

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 28.04.2016
Italiassa vuosia viihtynyt Ella Kanninen ihailee asuinmaansa yhteisöllisyyttä, mutta kaipaa Suomen puhtautta ja käytännöllisyyttä.

Italiassa tunteet uskalletaan näyttää

Italiaan asettunut toimittaja ja juontaja Ella Kanninen ehti aikoinaan asua kolme vuotta Milanossa. Hektisen suurkaupunkielämän jälkeen hän halusi jotain uutta, ja muutto Toscanaan oli edessä.

Kanninen asuukin tällä hetkellä perheensä kanssa Firenzen alueella 600 ihmisen asuttamassa Fianon kylässä, jossa ihmiset tuntevat toisensa ja sanomisissaan saa olla tarkkana – pienessä kylässä jutut leviävät.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kanninen on oppinut vuosien aikana kokkaamisen lisäksi myös paljon muuta Italiasta. Ainakin sen, että Italiassa ihmiset osataan huomioida paremmin kuin kotimaassa Suomessa.

– Suomessa on totuttu luomaan katse maahan ja pitämään oma yksityinen tila ympärillämme. Italiassa ihmiset puolestaan huomioivat toisia eri tavoin: katsotaan silmiin, tervehditään ja otetaan toinen huomioon.

Myös yhdessä olemisen merkitys on muuttunut Italiassa asuessa. Siellä ihmiset viettävät enemmän aikaa toistensa parissa. Arkenakin perheet illallistavat yhdessä ja viikonloppuisin kutsutaan ystäviä kylään pitkille lounaille.

Lisäksi tunteita uskalletaan näyttää enemmän ja avoimemmin.

– Italiassa olen oppinut juurikin toisen huomioimisesta ja yhteisöllisyydestä. Lisäksi aistini ovat saaneet lisäpontta ja terävöityneet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannisella juuret ja sydän ovat kuitenkin vielä vahvasti Suomessa.

– Kaipaan Suomesta puhtautta, puhdasta hanavettä, asioiden helppoutta ja käytännöllisyyttä. Italiassa monen asian hoitamiseen liittyy byrokratiaa sekä draamaa.

Anoppi opetti kokkaamaan

Italiassa ruoanlaitto on osa sivistystä. Ella onkin Italiassa asuessaan kehittynyt omien sanojensa mukaan olemattomasta kokista tyydyttäväksi. Suhde ruoanlaittoon ja raaka-aineisiin on noussut uudelle tasolle.

– Anopillani on ollut merkittävä rooli olemattoman ruoanlaittotaitoni kohentamisessa, Kanninen tunnustaa.

Vaikka anopin mukaan miniä ei osaakaan laittaa ruokaa yhtä hyvin kuin hänen poikansa, on Ella kuitenkin jotain oppinut.

– Simpukkapasta on lempiherkkuani, ja olen oppinut tekemään sitä Italiassa myös itse.

Teksti: Anette Kerkelä
Kuva: Ofer Amir

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Espanjalaiset portaat

Espanjalaiset portaat kuhisevat turisteja Roomassa – tiesitkö, mistä niiden nimi johtuu?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Cinque Terre, Italia

Italian kolme kauneinta paikkaa ovat saaneet matkailijat pauloihinsa – voitko sinä vastustaa näitä maisemia?

Parhaat Italiassa kuvatut elokuvat

Italian kohteet, joissa on kuvattu tunnettuja elokuvia – nämä 7 paikkaa haluat nähdä omin silmin

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja