Hyppää sisältöön

Viisi matkaa historiaan

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 17.07.2014
Lukumatka toiseen aikaan - Rantapallon esittelyssä viisi historiallista matkakirjaa.

Laurence Sterne: Sentimentaalinen matka

Brittiläinen kirjailija Laurence Sterne on tunnettu erityisesti teoksestaan Tristram Shandy. Tälle kirjallisuuden klassikolle ominaisesta tyylistä lukija voi nauttia myös teoksessa Sentimentaalinen matka (1768), jossa Sterne kuvaa 1760-luvulla tekemäänsä matkaa Keski-Eurooppaan. Teos kuvaa persoonalliseen tyyliin Sternen matkan varrelle osuneita paikkoja, ihmisiä, tapahtumia ja sattumuksia.

Sentimentaalinen matka sekoittaa faktan fiktioon, ja Sterne antaa todella näkemälleen ja kokemalleen mielikuvituksen siivet. Teoksen fiktiivisenä kertojana toimii jo Tristram Shandyssa ohimennen piipahtanut Yorick. Sentimentaalinen matka ei ole matkakertomus yksinomaan siinä merkityksessä, että se tutustuttaisi lukijan vieraisiin maihin, vaan teos on ennen kaikkea matka ihmiseen itseensä. Sentimentaalinen matka kuvaa leikkisästi ja kärkevästi erilaisia kulttuureja ja aikansa ihmistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laurence Sterne
Sentimentaalinen matka
Savukeidas Kustannus 2010
ISBN 978-952-5500-64-6

Lady Mary Montagu: Elämänmenoa kultaisessa sarvessa

Naisnäkökulmaa 1700-luvun matkailuun tuo englantilainen Lady Mary Wortley Montagu, joka teki miehensä kanssa matkoja Euroopan halki kohti kiehtovaa Konstantinopolia. Ladyn vuosina 1717–1718 ystävilleen kirjoittamista kirjeistä koottu teos Elämänmenoa kultaisessa sarvessa antaa ainutlaatuisen ja rehellisen katsauksen tuon aikakauden maailmaan ja asenteisiin naisen näkökulmasta.

Oppineen Ladyn henkilökohtaiset kirjeet kuvaavat uusia kulttuureita, tapoja ja kaukomaiden ihmeitä suorasukaisesti ja avoimesti. Etenkin Konstantinopolista riittää kerrottavaa ja kirjoitettavaa. Ystäviensä ennakkoluuloista vapaa Lady kuvailee kohtaamiaan asioita avarakatseisesti ja valottaa kirjeissään myös historian hämärää.

Lady Mary Wortley Montagu
Elämänmenoa Kultaisessa sarvessa
Savukeidas Kustannus 2010
ISBN 978-952-5500-58-5

Mark Twain: Vanhaa Välimerta ristiin rastiin

Huckleberry Finnin ja Tom Sawyerin seikkailuista tunnettu amerikkalainen Mark Twain teki nuorena miehenä matkan vanhaan Eurooppaan. Nuorukaisen kokemukset saivat kirjallisen muodon teoksessa Jenkkejä maailmalla (1869), josta Vanhaa Välimerta ristiin rastiin on lyhennetty versio. Matka kuljettaa Twainia ja lukijaa Azoreille, Marokkoon, Ranskaan, Italiaan ja Kreikkaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Twain ei säästele sanojaan, vaan kuvaa subjektiivisesti kaikkea matkan varrelle sattunutta. Kuten teoksen nimestäkin voi päätellä, Twain pohtii teoksessaan eri kulttuurien ohella myös uuden ja vanhan yhteentörmäystä. Nuorukaisen matkakuvaus sisältää kärkevyyttä, huumoria ja ennen kaikkea matkustuksen mukanaan tuomaa innostusta.

Mark Twain
Vanhaa Välimerta ristiin rastiin
Savukeidas Kustannus 2010-11-13
ISBN 978-952-5500-57-8

Vladimir Majakovski: Minun löytämäni Amerikka

Siinä missä amerikkalainen Mark Twain tutustui vanhan Euroopan ihmeisiin, tutustuivat myös eurooppalaiset kirjailijat Amerikkaan. Yksi heistä oli neuvostovenäläinen runoilija Vladimir Majakovski, jonka kokemuksia uudesta mantereesta voi lukea teoksessa Minun löytämäni Amerikka (1926).

Majakovskin matkakertomus alkaa Meksikosta ja jatkuu New Yorkin kautta muihin Yhdysvaltojen kaupunkeihin. Majakovski löytää omasta Amerikastaan ristiriitaisuuksia, ihailun ja paheksunnan aiheita. Osansa pohdinnasta saavat niin juna-aikataulut kuin kiihtyvä modernisaatio. Majakovskin huumori ja tarkkanäköisyys elävöittävät matkakertomusta, joka päättyy kuin mikä tahansa matka: kotiinlähtöön.

Vladimir Majakovski
Minun löytämäni Amerikka
Savukeidas Kustannus 2010
ISBN 978-952-5500-60-8

Ropponen & Deviatkina: Krimin niemimaa

Krimin niemimaa on kuin Euroopan kulttuurien sulatusuuni, jossa eri kansat ovat vuosisatojen aikana sekoittuneet. Krimin niemimaa – matkaopas antaa paitsi käytännön matkailuvinkkejä myös katsauksen niemimaan monimuotoisuuteen ja ainutlaatuisuuteen. Alueen kiehtova kulttuuri ja historia näkyvät kirjan sivujen ohella myös niemimaan nykypäivässä. Teos on jaettu kolmeen osioon: Yleistietoa Krimistä, Minne mennä Krimillä ja Näkökulmia Krimin todellisuuteen.

Matkaoppaan takana ovat Itä-Eurooppaan erikoistuneet kirjoittajat Ville Ropponen ja Natalia Deviatkina. Ropponen on Venäjään ja entiseen Neuvostoliittoon perehtynyt vapaa toimittaja, kriitikko ja kirjoittaja. Deviatkina puolestaan on Venäjällä paljon matkustellut kääntäjä ja toimittaja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ville Ropponen & Natalia Deviatkina
Krimin niemimaa
Savukeidas Kustannus 2010
ISBN 978-952-5500-59-2

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Isänpäivän lahjavinkit

Isänpäivän lahjavinkit – yllätä matkaileva isä sopivalla lahjalla

Thaimaalainen ruoka

Kaipaatko inspiraatiota kotikokkailuun? Tässä ovat kevään parhaat ruokakirjat

Tomi Tölli

Afrikka-seikkailut kansien väliin: Pikavuoro Afrikassa -tarinoista kirja!

Joulun kirjalahjavinkit

Kääri kirjalahja pukinkonttiin – joulun 2015 lukuvinkit matkailijalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja