Hyppää sisältöön

Nämä 10 matkakohdetta ovat vaarassa kadota – vielä ehdit paikan päälle

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 14.12.2013
Miten käy näille uhanalaisille kohteille? Esittelyssä kymmenen kohdetta, jotka ovat vaarassa kadota.

Näe nämä kohteet ennen kuin ne katoavat

Ilmastonmuutos ja rakentaminen ovat aiheuttaneet tuhoja monille ainutlaatuisille luonnonkohteille. International Business Times listasi kymmenen kohdetta, jotka ovat vaarassa kadota kokonaan.

1. Malediivit
Rantaparatiisina tunnettu Malediivien saariryhmä sijaitsee keskimäärin vain puolitoista metriä merenpinnan yläpuolella. Jopa 1 190 saaren muodostama upea alue on vaarassa upota kokonaan kohoavan merenpinnan alle ellei ilmaston lämpenemistä saada pysäytettyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Glacier National Park, Montana, Yhdysvallat
Yhdysvaltojen Montanassa sijaitseva Glacier National Park on menettänyt jäätiköitään huolestuttavaa vauhtia: kun vielä vuosisata sitten jäätiköitä oli kansallispuistossa jopa 150, on vastaava luku ilmaston lämpenemisen jälkeen vain 25.

3. Iso Valliriutta, Australia
Upea Iso Valliriutta on yksi Australian suosituimpia nähtävyyksiä ja upeimpia luonnonpaikkoja, mutta ilmastonmuutos sekä veden saastuminen ja happamoituminen ovat jo aiheuttaneet tuhoja ainutlaatuiselle ekosysteemille.

4. Venetsia, Italia
Hitaasti vajoavan Venetsian arvellaan uppoavan nykyvauhtia noin kaksi millimetriä vuodessa. Samaan aikaan merivesi on alkanut tehdä tuhoja kaupungin upeille vanhoille rakennuksille ja palatseille.

5. Jääkarhujen elinalueet, Kanada
Jääkarhujen elinalueet sulavat niin nopeaan tahtiin, että tieteilijät pelkäävät jopa kahden kolmasosan maailman jääkarhukannasta katoavan vuoteen 2050 mennessä. Maailman jääkarhupääkaupungiksi kutsuttu Churchill saattaa asiantuntijoiden mukaan olla viimeisiä paikkoja, joissa upeita eläimiä pääsee näkemään.

6. Everglades, Florida, Yhdysvallat
Floridan Everglades, Yhdysvaltojen suurin subtrooppinen erämaa-alue, on listattu Unescon uhanalaisten maailmanperintökohteiden listalle. Rakentaminen on pienentänyt alueen puoleen siitä, mitä se oli vuosisata sitten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Belizen valliriutta
Belizen valliriuttaa uhkaa sama kohtalo kuin Australian Isoa Valliriuttaa: noin puolet alueesta on kärsinyt valkaistuneesta korallista. Ongelmia ovat lisänneet mangrovepuiden leikkaus sekä liiallinen rakentaminen.

8. Atsinananan sademetsät, Madagaskar
Madagaskar on maailman neljänneksi suurin saari, jonka kasvi- ja eläinkannasta jopa 80 prosenttia on uniikkeja. Jos alueen sademetsien nopea hävittäminen jatkuu, pelätään Madagaskarin menettävän seuraavan 35 vuoden aikana ainutlaatuisia lajejaan kuten esimerkiksi kissamakeja.

9. Patagonian jäätiköt, Chile
Patagonian jäätiköt ovat maailman suurimpia jääalueita heti Antarktiksen ja Grönlannin jälkeen, mutta upeita luonnonpaikkoja uhkaa katoaminen. Chilen jäätiköiden sanotaan sulavan jopa sata kertaa nopeammin kuin koskaan viimeisten 350 vuoden aikana.

10. Kuollutmeri, Israel
Israelin Kuolleenmeren arvioidaan kutistuvan vuosittain jopa yli metrin verran. Pahimpien veikkauksien mukaan erikoinen luonnonkylpylä saattaisi kuihtua kasaan niinkin pian kuin seuraavien 25 vuoden aikana.

Lähde: International Business Times
Kuva: Flickr / Sarah_Ackerman