Koh Tao sai lempinimen "kuoleman saari"

Thaimaan suositusta lomakohteesta tuli “kuoleman saari” – mitä kaikille näille turisteille oikein tapahtui?

Rantaparatiisi vai kuoleman saari? Thaimaalainen lomakohde jakaa mielipiteet vahvasti.

Koh Taon mystiset kuolemantapaukset

Siaminlahdella sijaitseva Koh Tao on yksi Thaimaan idyllisimmistä saarista, joka on erityisesti sukeltajien suosiossa. Naapurisaariensa Koh Samuin ja Koh Phanganin kupeessa sijaitsevan saaren saama huomio on kuitenkin viime vuosina ollut varsin ikävää.

Surullisten tapahtumien sarja sai alkunsa Koh Taolla vuonna 2014, kun kaksi brittinuorta löydettiin murhattuina rannalta. Nainen oli raiskattu ennen murhaa, ja miestä oli puolestaan isketty takaapäin.

Surmien jälkipyykissä paikallinen poliisi sai runsaasti kritiikkiä tavasta, jolla tutkimus hoidettiin. Viranomaiset eivät onnistuneet rajaamaan rikospaikkaa ulkopuolisilta tai sulkemaan saaren satamaa saapuvalta ja lähtevältä liikenteeltä. Väitettiin, että poliisit eivät olleet hoitaneet DNA-näytteiden ja todisteiden keräämistä asianmukaisesti. Raa’at kuvat uhreista levisivät verkossa omaisten järkytykseksi.

Paljon huomiota herättäneet reppureissaajakuolemat eivät päättyneet siihen. Vain paria viikkoa myöhemmin brittiläisen nuoren miehen ruumis löydettiin hotelliuima-altaasta. Ruumiinavauksen mukaan brittimiehen kuolinsyy liittyi päähän osuneisiin vaurioihin ja sitä seuranneeseen hukkumiseen. Miehen läheiset eivät usko, että tapaus oli onnettomuus.

Seuraava uhri oli perheensä kanssa saarella lomaillut 24-vuotias brittimies, joka löydettiin merestä kuolleena läheltä aiemman reppureissaajien kaksoismurhan tapahtumapaikkaa. Nuorukaisen perhe uskoo tämän joutuneen murhan uhriksi, ja väittää paikallisten viranomaisten peittelevän tapausta turismin takia.

Vuonna 2015 saarella löydettiin kuolleena ranskalainen miespuolinen reppureissaaja. Kuolemaa pidettiin itsemurhana, mutta tapaukseen liittyi epäselvyyksiä, jotka eivät koskaan ratkenneet.

Mafian väitetään johtavan saarta

Koh Taon toiseksi viimeisin mysteeri ajoittuu helmikuulle 2017, jolloin venäläinen reppureissaaja katosi jäljettömiin. Nuoren naisen huoneesta löytyi tämän passi sekä kaikki arvotavarat. Tapaus ei ole toistaiseksi selvinnyt, mutta huhut pyörivät saarella villeinä.

Huhtikuussa saarelta löytynyt naisen ruumis vahvistettiin vasta tällä viikolla 30-vuotiaaksi belgialaisnaiseksi. Eläinten syömä ruumis löydettiin t-paitoihin käärittynä viidakosta, ja se onnistuttiin tunnistamaan hampaiden perusteella. Poliisi on kuitannut tapauksen itsemurhana, mutta naisen äiti ei usko viranomaisilta saamaansa selitykseen. Bangkok Postin mukaan tutkinta on avattu uudelleen Samui Timesin julkaiseman kirjoituksen jälkeen.

Lukuisat selittämättömät kuolemantapaukset ovat tuoneet Koh Taolle ei-toivotun lempinimen “kuoleman saari”. Uhrien läheiset ovat vaatineet matkustusboikottia saarelle, jolla väitetään kytevän monia ongelmia – näistä vakavimpana paikallinen mafia.

– Koh Taon mafia ei ole sellainen, joka kantaa mukanaan aseita viulukoteloissa tai kulkee ovelta ovelle kiristämässä ihmisiä. Täkäläinen mafia koostuu perheistä, jotka ovat johtaneet saarta sukupolvien ajan – jo ennen kuin täällä oli edes poliiseja, nimettömänä pysyttelevä saaren asukas kommentoi tilannetta.

Kaikkiin Koh Taon kuolemantapauksiin liittyy omituisia piirteitä ja yksityiskohtia, joita ei ole pystytty selvittämään. Uhrien omaiset väittävät viranomaisten piilottelevan väkivaltaisia murhia, sillä turistien kuolemat ovat vaarassa pilata saaren maineen. Uhrien perheet ovat jatkaneet taistelua selvittääkseen asioiden oikean laidan ja kuolemantapausten todelliset syyt.

Brittikaksikon vuoden 2014 murhasta tuomittiin kaksi myanmarilaista miestä, mutta heidän syyllisyyttäänkin on kyseenalaistettu. Poliisin väitetään kiduttaneen syytettyjä saadakseen irti tunnustuksen.

Lähde: News.com.au, Bangkok Post
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 30.6.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 1,60 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

4 kommenttia

Tämä linkki on thaiksi mutta saattaa kiinnostaa tämän artikkelin kääntäjiä ja levittäjiä myös, sillä Suratthanin kuvernööri on antanut poliisitutkintamääräyksen tämän perättömän tarinan aloittajia kohtaan.

“Suratthani Governor gave an order to investigate, collect evidence to punish Samui Times that reported fake/twisted news that caused bad reputation to Koh Tao.”

https://www.thairath.co.th/content/992925

Terveisiä Koh Taolta,

Reilu kymmenen vuotta Taolla käyneenä ja viimeiset viisi vuotta asuneena tämä keltaisen lehdistön riepottelu surettaa erityisesti saaren paikallisten pienyrittäjien puolesta, joiden leipä pöytään tulee turismista. Missään päin maailmaa en ole koskaan kokenut olevani yhtä turvassa kuin täällä. Omaisuuteeni tai minuun fyysisesti ei ole koskaan kajottu, kuten esimerkiksi Suomessa, jossa vietin lapsuuteni ja nuoruuteni.

“Mafia-puheet” joita roskalehdistö tykkää viljellä voi jättää omaan arvoonsa. On totta, että ison osan maasta omistaa muutama perhe, mutta lienee hyvä muistaa, että myös he elävät turismilla resorttiensa kautta joten mihinkään salaliittoteorioihin, saati että työpaikkani maanomistajat tai leppoisa vuokraisäntämme olisi kykeneväinen mihinkään siitä, mitä Daily Mailin, Samui Timesin ja Mirrorin “toimittajat” kirjoittelevat, on vaikea uskoa, vaikka maata onkin omistuksessa reilusti.

Niin surullisia kuin nämä tapaukset ovatkin, vain muutama on todistetusti ollut veritekoja. Iso osa on ollut valitettavia onnettomuuksia, lääkkeiden yliannostuksia vahingossa, humalassa hukkumisia ja itsemurhia. Turismin kasvaessa vuosi vuodelta, on harmillista mutta tilastollisesti melko yleistä, että ihmisten määrän kasvaessa myös kuolemantapaukset lisääntyvät. Viimeisen kolmen vuoden aikana näitä kuoleman tapauksia on ollut 7, eli n. 2.3 vuotta kohti.

En missään nimessä halua vähätellä omaisten tuskaa kun nuori ihminen menehtyy traagisesti tai ottaa itseltään hengen, mutta on tavannomaista että aina sitä syytä miksi näin tapahtui ei löydy tutkinnasta huolimatta ja on ymmärrettävää, että läheiset haluavat vastauksia. Tämän perusteella saaren nimeäminen “kuoleman saareksi” on kuitenkin klikkiotsikointia joka ei perustu faktoihin eikä auta tapausten selvittämisessä.

Taolle uskaltaa siis matkustaa siinä missä muuallekin Thaimaahan/maailmaan.

Jatkoa edelliseen:

Mutu-tuntumalla kuoleman saareksi leimaaminen on epäammattimaista journalismia. Esimerkkinä viimeisin kuolematapaus Koh Taolla joka liitettiin “kuoleman saareen” oli huhtikuussa jossa tyttö löytyi kuolleena. On ymmärrettävää että vanhemmat haluavat vastauksia mitä on tapahtunut, mutta pelkästään se että äiti ei usko lapsensa itsemurhaan ei vielä tarkoita sitä että kyseessä olisi murha, kuten lukijoille annetaan ymmärtää.
Poliisiraportit tytön aikaisemmasta itsemurhayrityksestä Bangkokissa jätetään mainitsematta tai tytön kuulumisesta vähintään epämääräiseen uskonnolliseen kulttiin.

Medialukutaito ei ole helppoa tänä päivänä!

Turistien kuolemia on 7 kolmessa vuodessa, saarella jolla on jopa miljoona kävijää vuodessa tämä tekee 2,3 kuolemaa vuodessa.
Olisi mielenkiintoista nähdä mikä tämä luku on väkilukuun verrattuna Phuketissa, Pattayalla, Samuilla, Chian Maissa tai vaikka Teneriffalla mutta sepä ei kiinnosta klikki-ja spekulaatiohakuisia sivustoja kuten Samui times, Thai visa ja Daily Mail jotka tuovat “faktat” ilmi yksipuolisesti. Suomen media kääntää nämä roska-artikkelit sen kummemmin myöskään faktoja tarkastamatta.

Niin valitettavia kun tapaukset ovatkin, vain muutama on todistetusti ollut veritekoja. Muissa tapauksissa on kyseessä ollut onnettomuuksia, lääkkeiden yliannostuksia vahingossa, itsemurhia ja humalassa hukkumisia. Turismin kasvaessa on tilastollisesti yleistä, että ihmisten määrän kasvaessa myös kuolemantapaukset lisääntyvät.

Mutu-tuntumalla kuoleman saareksi leimaaminen on epäammattimaista journalismia.