Tässäkin yllättävässä lajissa kilpaillaan: kuka on Suomen paras vastaanottovirkailija?
Valtakunnallinen ammattitaidon SM-kilpailu mittaa myös vastaanottovirkailijoiden taitoja
Turun Messukeskuksen Taitaja 2015 -tapahtuma keskittyy eri alojen ammattioppilaitosten opiskelijoiden taitoihin. Mukana on kilpailijoita rakennusalalta kondiittoreihin ja ravintolakokkeihin. Vastaanottovirkailija on mukana uutena näytöslajina ja opiskelijat kilpailevat demohotellin vastaanottotiskillä erilaisissa tilanteissa.
– Kilpailutehtäviä on valmisteltu kaksi vuotta, ja laji on saanut innostuneen vastaanoton eri ammattioppilaitoksissa eri puolella Suomea, kaukaisimmat finalistit tulevat Lapin matkailuopistosta. Suomessa laji on näytöslajina ensimmäistä kertaa, mutta euroopan tasolla jo kolmatta vuotta EuroSkills- kilpailuissa, kertoo lajivastaava Petri Hörkkö.
Turun Messukeskuksen D-hallissa on osasto, johon on rakennettu Porin Scandic-hotellia jäljittelevä hotellin aula sekä vastaanottotiski, ja siellä kuusi kilpailijaa käyvät läpi hotellin vastaanottotilanteita. Kilpailijoilla on mikrofoni, ja yleisö pääsee seuraamaan kilpailijoiden selviytymistä eri tehtävistä. Paikalla olevat lajioppaat kertovat koulutuksesta ja kilpailutehtävistä halukkaille koko tapahtuman ajan.
– Tiistain aamupäivässä opiskelijoiden kielitaitoa haastettiin englannilla ja rauman murteella. Asiakkaita on rekrytoitu sukulaisista, tuttavista ja ystävistä, kertoo toinen lajivastaava Pia Ruoho.
Kilpailu jatkuu torstaihin saakka. Molemmat lajivastaavat kiittelevät kilpailijoita ja kilpailun hyvää henkeä. Kilpailijat kannustavat toisiaan ja ilmapiiri on rento. Tuomareita on kaikkiaan kuusi ja neljä heistä edustaa hotellialan eri brändejä. He havainnoivat palvelutilanteita, keräävät asiakaspalautteita sekä arvioivat kirjallisia tehtäviä kokonaisvaltaisesti.
Vastaanottovirkailijoita tulee hotelli-, ravintola- ja catering koulutuksesta, tarkemmin hotellipalvelun koulutusohjelmasta. Koulutus on laaja, ja lajivastaava Petri Hörkön mukaan koulutuksen jälkeen opiskelijat sijoittuvat hotelli- ja matkailualalla keittiöstä vastaanottoon.
Taitaja 2015 -tapahtuma Turussa 5.-7.5.2015
Lähde: Taitaja 2015
Kuva: Taitaja 2015 / Elise Koskinen