Hyppää sisältöön

Vältä kiusalliset tilanteet – näin tervehdit oikein eri maissa

Rantapallo Päivitetty: 23.01.2013
Kun jäyhä suomalainen tapaa ensi kertaa ulkomaisen liikekumppanin, iskee usein pienimuotoinen paniikki — miten tässä nyt tervehditään?

Kohteliasta yksille, tungettelevaa toisille

Kun jäyhä suomalainen tapaa ensi kertaa ulkomaisen liikekumppanin, iskee usein pienimuotoinen paniikki — miten tässä nyt tervehditään? Pussaillaanko poskea, halaillaanko hempeästi vai murahdetaanko moikkaukset?

Tervehtimisen taide vaihtelee suuresti riippuen sekä tuttavan läheisyydestä että eri maiden kulttuureista. Näin tervehtiminen sujuu etiketin mukaisesti!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viileän kohtelias pohjoinen

Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa liikekumppaneita tervehditään muodollisesti kätellen, vaikka oltaisiinkin jo entuudestaan tuttuja. Etenkin norjalaiset ovat usein aluksi varautuneita, vaikka lämpenevätkin nopeasti.

Ruotsissa ja Tanskassa ei henkilöiden hierarkialla ole väliä, vaan kaikkia tapaamiseen osallistujia tervehditään kevyesti kätellen.

Pidättyväiset britit

Muun maailman silmissä britit vaikuttavat usein etäisiltä. Brittien lämminhenkisyys onkin usein melko pidättyväistä. Brittiläiset liikekumppanukset tervehtivät kättelemällä ensimmäistä kertaa tavatessaan. Kun on tunnettu jo vähän pidempään, tervehdykseen riittää pieni nyökkäys.

Alankomaiden rennossa kulttuurissa hierarkialla tai akateemisilla tutkinnoilla ei ole väliä. Bisnestapaamisissa kätellään, mutta jos osapuolet tuntevat toisensa paremmin, muodollisuus unohdetaan ja tervehtiminen hoidetaan kolmella poskisuudelmalla.

Ranskassakaan poskisuudelma ei kuulu kaikkialle

Ranskalaiset pitävät myös suukottelusta. Poskisuudelmia harrastetaan kuitenkin vain yksityisessä tapaamisessa tai saman statuksen omaavien ihmisten kesken.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yleisenä tervehdyksenä puristetaan kättä kevyesti ja katsotaan silmiin, mutta kovakourainen kädenvatkaus ei ole muodikasta reipashenkisessä Ranskassakaan.

Lämpimiä kohtaamisia etelässä

Läheisyyttä erityisesti kaipaavien kannattaa suunnata eteläiseen Eurooppaan tai Latinalaiseen Amerikkaan. Vaikka kättelyäkin harrastetaan, on yleisempää tervehtiä lämpimällä halauksella ja lisätä poskisuukot vielä molemmille poskille.

Etelä-Amerikan tyypillinen tervehdysrituaali vaikuttaa puolestaan jo melkeinpä monimutkaiselta: ystävää tavatessa ensin kätellään, sitten halataan lämpimästi ja vaihdetaan poskisuukot, jonka jälkeen kätellään lisää ja lopulta taputetaan ystävää olalle.

Italialainen on fyysinen

Myös Italiassa fyysisellä kontaktilla on tärkeä osa.

Saapasmaassa tervehditään kättelemällä, paitsi jos kyseessä on läheisempi tuttava, jolloin halataan ja suukotetaan molempia poskia. Tämä tapa on käytössä kaikkien sosiaaliluokkien ja sukupuolten kesken, olipa kyseessä sitten mies ja nainen, nainen ja nainen tai mies ja mies.

Henkilökohtainen reviiri on tärkeää Virossa ja Venäjällä

Jos suuntana on uusin euromaa Viro, ei kannata tulkita väärin naapureiden avoimuutta. Nopea kättely on oikea tapa tervehtiä, mutta muita kosketuksia pidetään Baltiassa henkilökohtaiselle reviirille astumisena.

Venäjällä fyysinen kontakti tervehtimisen yhteydessä on yleensä vain miesten juttu. Virallisissa tapaamisissa miehet kättelevät keskenään, mutta naiskumppaneita tervehditään vain sanallisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, missä kättelee: ovikynnyksen yli kättelemisen sanotaan tuottavan huonoa onnea, joten sitä pitää välttää. Miesten välisissä kohtaamisissa voidaan olla hyvinkin tunteikkaita, sillä miesystävykset tervehtivät toisiaan usein pussaamalla.

Eleganttia pidättyväisyyttä Aasiassa

Aasiassa kohtelias käytös on tärkeä osa kulttuuria maasta riippumatta, ja tämä näkyy myös tervehtimistavoissa. Japanissa fyysinen kosketus kuten kättely, taputus olalle tai suukko on totaalinen etikettivirhe. Oikea tapa tervehtiä on pieni päännyökkäys selkä suorana.

Myös Kiinassa nyökkäys on oikein, mutta perinteiseen tervehtimiseen liiketapaamisissa kuuluu myös käyntikortin antaminen. Käyntikortti kuuluu antaa molemmilla käsillä, ja samalla pitää lausua nimensä. Käyntikorttia kannattaa heti sen saatuaan tutkia hieman, sillä muuten vaikuttaa epäkohteliaalta.

Koreassa jo itse tervehtiminen on hyvä merkki, sillä siitä alkaa kestävä tuttavuus. Koreassa nimittäin ei esittäydytä ollenkaan, jos vastapuoli ei kiinnosta.

Lähde: Hotels.com
Kuva: Flickr/MikeBlogs