Hyppää sisältöön

Festariruoka ei enää ole sitä mitä luulet – nyt herkutellaan lähiruoalla ja samppanjalla

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 15.06.2013
Festivaalien ruokatarjonta on kokenut kasvojenkohotuksen. Provinssirockissa herkutellaan brunsseilla, lähiruoalla ja samppanjalla.

Samppanjaa festariravintolassa

Kesäfestareille suuntaavan reissaajan ei enää tarvitse tyytyä makkaraperunoihin ja pizzaviipaleisiin. Viime vuosina festivaalit ovat uudistaneet ruokatarjontaansa merkittävästi: esimerkiksi Ruisrockissa ruokaa on laittanut Michelin-kokki Hans Välimäki.

Tänä viikonloppuna viidettä kertaa Seinäjoen Provinssirockissa avattu Paviljonki on á la carte -ravintola, jossa voi nauttia vaikka kolmen ruokalajin festari-illallisen. Listan pippuripihvit, ylikypsä villisian kylki tai poronkäristys eivät tule ensimmäisenä mieleen massatapahtumien ruokakojuja ajatellessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Paikallisuus on meille tärkeää, joten olemme käyttäneet mahdollisimman paljon lähituottajien raaka-aineita. Ruoan kanssa voi nauttia vaikka samppanjaa tai erikoisoluita, kertoo ravintolapäällikkö Lassi Karvinen.

Brunssitrendi on löytänyt tiensä myös Provinssirockiin: Paviljongissa tarjoillaan viikonloppuna festaribrunssi.

Paviljonki-ravintola Provinssirockissa

Asiakkailta on Karvisen mukaan tullut hyvää palautetta. Innokkaimmat herkkusuut käyvät festariravintolassa kaksikin kertaa päivässä ensin brunssilla ja myöhemmin illallisella.

– Jotkut ovat ihmetelleet, että oikeinko itse paistamme pihvit täällä. Festarikeittiössämme onnistuu kyllä ruoanlaitto ja siellä kokit pilkkovat tuoreita raaka-aineita, kertoo Karvinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähiruokaa lakeuksilta

Seinäjoella toimiva lähiruokaan erikoistunut ravintola Juurella on avannut ensimmäistä kertaa pop up -ravintolan Provinssirockiin. Oman maakunnan aineksista ammentava ravintola tarjoaa festareilla esimerkiksi epaksia eli eteläpohjalaisia tapaksia.

Yrittäjä Miia Keski-Nikkolan mukaan idea festariravintolasta syntyi talvella yhdessä Seinäjoen Elävän musiikin yhdistyksen kanssa. Ensimmäisenä ajatuksesta innostui ravintolan henkilökunta.

– On ollut mukava tehdä töitä kun pöydät ovat täynnä ja ympäristö on erilainen. Monet asiakkaat ovat ilahtuneet pöytiintarjoilusta, kertoo Keski-Nikkola.

Juurella-ravintolan lähiruokaa Provinssirockissa

Keittiömestari Jani Unkerin mukaan haasteellisinta festarikokkaamisessa on saada keittiöön tarpeeksi vettä ja sähköä. Pääruokina pop up -ravintolassa voi nauttia esimerkiksi ylikypsää possua, härän ribsejä tai Lappajärvestä nostettua kuhaa.

– Suomalaiset ovat heränneet ymmärtämään puhtaiden ja laadukkaiden raaka-aineiden tärkeyden. Ihmiset haluavat tietää mistä ruoka on peräisin, sanoo Unkeri.

Festariruokaa Provinssirockissa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Festariravintolan viinilistalta löytyy pientuottajien tuotteita, joiden joukossa on myös luomuvaihtoehtoja. Viini tarjoillaan festareillakin lasista.

– Olut kuuluu tietysti festareille, mutta toivoisin, että ihmiset innostuisivat nauttimaan enemmän kuohuviinejä, sanoo Keski-Nikkola.

Juurella-ravintolan lisäksi Provinssirockissa toimii ensimmäistä kertaa esimerkiksi Kropsula, joka tarjoaa pannukakkua eli eteläpohjanmaalaisittain kropsua.

Maria Hietala