Hyppää sisältöön

Autiomaahan rakennetaan jättibudjetin kaupunki, jossa kukaan ei tule koskaan asumaan

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 11.10.2015
Autiomaahan rakennetaan täyden palvelun aavekaupunki. Mistä oikein on kyse?

New Mexicoon valmistuu testikaupunki

Yhdysvalloissa New Mexicon osavaltiossa sijaitsevalle aavikolle aiotaan rakentaa kokonainen uusi kaupunki palveluineen. Kaupungin koko suhteutetaan sopivaksi 35 000 asukkaalle.

Omituista hankkeessa on se, että kaupunkiin ei tule koskaan muuttamaan yhtäkään asukasta. Aavekaupunki valmistuu ainoastaan erilaisia testejä ja kokeiluja varten.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaupungin nimi on CITE – lyhenne sanoista Center for Innovation, Testing and Evaluation. Hankkeen takana on telekommunikaatiofirma Pegasus Global Holdings, joka panostaa testikaupunkiin miljardin dollarin verran.

Ulkoisesti tuleva autiokaupunki tulee muistuttamaan mitä tahansa amerikkalaiskaupunkia. Aavikolle nousee keskusta liiketiloineen sekä kuvitteellisten asukkaiden lähiöt. Näennäisesti kaupungista tulee löytymään kaikki peruspalvelut ostoskeskuksista kirkkoon ja yleisiin puistoihin.

Ainoat kaupungissa liikkuvat ihmiset tulevat kuitenkin olemaan testejä suorittavat toimijat.

Näin testikaupunki toimii

CITE:n tarkoituksena on tarjota ympäristö, jossa voidaan testata uusia teknologioita. Vastaisuudessa hyviksi havaitut konseptit voidaan siirtää oikeisiin kaupunkeihin.

Mallikaupungissa voidaan testata esimerkiksi ilman kuskeja liikkuvia autoja, luonnonkatastrofeilta suojattuja taloja ja vaihtoehtoisia energianlähteitä. Ilman asukkaita kokeilut ovat helpompia ja turvallisempia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisen kerran testikaupunkia suunniteltiin jo vuonna 2011, mutta hankkeelle ei löytynyt sopivaa sijaintia. Nyt kaupungin on määrä nousta New Mexicon eteläiseen osaan lähelle Yhdysvaltojen ja Meksikon rajaa.

Rakennustöiden on CNN:n mukaan tarkoitus alkaa jo tänä vuonna viimeisten lupien varmistuttua. Koko kaupunki saattaa olla valmis jo vuoden 2018 aikana.

Valmistuttuaan CITE uskoo houkuttelevansa paikalle esimerkiksi teknologiayhtiöitä ja akateemisia instituutioita.

Lähde: CNN
Kuva: Flickr / a4gpa