Hyppää sisältöön

Ulkomaille lääketieteellisen hoidon perässä – terveysmatkailu kiinnostaa yhä useampaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.06.2015
Tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kiinnostuneita lääketieteellisen matkailun mahdollisuuksista.

Halpa hinta houkuttaa hoitoon ulkomaille

Haaga-Helian ammattikorkeakoulun tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat kiinnostuneita lääketieteellisen matkailun mahdollisuuksista, vaikka aihe on heille vielä uusi ja he kaipaavat siihen liittyen lisätietoa. Kyselytutkimuksen toteutti matkailualan opinnäytetyönään Elisa Urho.

Suomalaisia kiinnosti erityisesti kotimaata edullisempi hinta, parempi hinta-laatusuhde sekä luottamus lääkäreiden osaamiseen ja asiakaspalveluun ulkomailla. Kohdemaista eniten kiinnostusta herättivät Viro ja Yhdysvallat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Terveysmatkailua loman yhteydessä

Kyselyyn osallistui 462 henkilöä, joista oli naisia 78 % ja miehiä 22 %. Kyselyyn vastaajista 18 % oli etsinyt tietoa mahdollisuuksista lähteä lääketieteelliseen toimenpiteeseen ulkomaille. Jossakin lääketieteellisessä toimenpiteessä ulkomailla oli käynyt 2 % kyselyyn vastaajista. Heistä yli puolet oli matkustanut toimenpiteeseen Viroon, muutama Thaimaahan ja loput olivat yksittäisiä vastauksia.

Kiinnostukseen lähteä lääketieteelliselle matkalle ei vaikuttanut vastaajan sukupuoli tai kuinka monta kertaa vuodessa hän tekee vapaa-ajan matkoja. Lääketieteelliset matkat kiinnostivat eniten 33−44-vuotiaiden vastaajien ikäryhmää.

Lääketieteellinen matkailu tässä tutkimuksessa käsitti matkustuksen ulkomaille tarkoituksena mennä lääketieteelliseen toimenpiteeseen kuten esimerkiksi hammaslääkäriin tai plastiikkakirurgille. Matka voi myös sisältää ohessa perinteistä lomailua, riippuen toimenpiteestä. Lomamatkan aikana ilmaantuneen terveysongelman takia hoitoon hakeutuminen ei ole lääketieteellistä matkailua. Siihen ei kuulu lääkkeiden hakeminen ulkomailta tai terveysmatkailu, jonka aikana käydään esimerkiksi terveyshoidoissa hemmottelutarkoituksessa.

Suomalaiset ovat kiinnostuneita terveysmatkailusta

Jopa 35 % vastaajista oli kiinnostunut lähtemään lääketieteelliseen toimenpiteeseen ulkomaille, jos siihen olisi tarvetta. Perusteluita kiinnostukselle olivat muun muassa kotimaata edullisempi hinta, parempi hinta-laatusuhde sekä se, että lääkäreiden ja asiakaspalvelun uskottiin olevan yhtä hyvää tai parempaa kuin kotimaassa. Lisäksi kiinnostusta oli erityisesti niissä tapauksissa, missä tarvittua toimenpidettä ei ole tarjolla Suomessa tai kyseessä on vakava sairaus. Monissa vastauksissa mainittiin kiinnostus nimenomaan Eurooppaan ja muihin länsimaihin suuntautuvaan hoitoon.

– Olen kuullut pelkkiä positiivisia kokemuksia tuttavilta jotka ovat lähteneet ulkomaille, enimmäkseen Viroon, esimerkiksi näönkorjausleikkausten takia, sanoo kyselyyn vastannut 20–29-vuotias nainen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Terveysmatkailu
Koko perheen terveyttä voi hoitaa myös ulkomailla.

Suurin osa vastaajista (39 %) ei vielä osannut sanoa mielipidettään. Mielipidettä ei osattu sanoa, koska vastaajat eivät olleet aiemmin tulleet ajatelleeksi tällaista vaihtoehto ja vastaajat totesivatkin, että aiheeseen pitäisi vielä perehtyä lisää. Vastaajien mielestä päätös lähteä riippuu ymmärrettävästi paljon siitä, minkälainen toimenpide on kyseessä ja missä maassa se tehtäisiin.

Moni kommentoi, että tähän asti ei ole tullut mitään toimenpidettä mitä Suomessa ei pystyisi hoitamaan, mutta sellaisen tilanteen sattuessa kohdelle saatettaisiin ulkomaille hoitoon hakeutumista harkita. Jos tarvetta ilmenisi, voisi edullisempi hinta saada harkitsemaan vaihtoehtoa.

Toisaalta 26 % vastaajista ei ollut kiinnostunut lähtemään lainkaan lääketieteelliseen toimenpiteeseen ulkomaille. Syitä kiinnostuksen puutteeseen olivat muun muassa luottamus vain suomalaiseen hoitoon, joka koettiin parhaaksi mahdolliseksi ja ulkomailla tapahtuva hoito epävarmaksi. Kaikki tarvittavat toimenpiteet oli koettu hoituneen kotimaassakin.

Muita usein mainittuja syitä olivat vastaajan kielitaidon heikkous tai epävarmuus siitä onko paikallisella henkilökunnalla tarpeeksi kielitaitoa, tai ylipäätään lähtö ulkomaille johonkin lääketieteelliseen toimenpiteeseen tuntui liian pelottavalta ajatukselta. Eniten kielteisesti vastanneita huoletti miten asiat hoidetaan, jos toimenpiteessä menee jotakin pieleen. Jos olisi mahdollista mennä hoitoon varmasti luotettavaan paikkaan, kiinnostusta saattaisi löytyä.

Rajat ylittävä terveydenhuolto helpottaa terveysmatkailua

Tiesitkö, että EU:n potilasdirektiivi mahdollistaa suomalaisille hoitoon hakeutumisen EU-, tai ETA-valtioon ja Sveitsiin? Silloin on oikeutettu Kelan korvaukseen samoilla ehdoilla kuin kotimaassa. Tätä sanotaan rajat ylittäväksi terveydenhuolloksi, jota 44 % vastaajista olisi kiinnostunut hyödyntämään.

Kiinnostuneita oltiin erityisesti, jos toimenpiteen kulut alittaisivat kotimaan kulut sisältäen matkakustannukset. Lisäksi EU-maiden terveydenhuolto miellettiin turvalliseksi.

Suomalaiset tekevät eniten lääketieteellisiä matkoja Viroon

Vastaaja valitsi tunnettujen lääketieteellisten matkakohteiden listasta ne maat joihin voisi kuvitella hakeutuvansa hoitoon. Eniten kiinnostusta herätti suomalaisten suosituin matkakohde Viro, toiseksi eniten kiinnostusta herättänyt maa oli Yhdysvallat. Noin 60:tä vastaajaa kiinnosti Tšekki ja Unkari, jotka molemmat ovat tunnettuja erityisesti hammaslääketieteellisistä toimenpiteistä. Lääketieteellisestä matkailusta tunnetut Aasian maat Singapore ja Thaimaa olivat suomalaisten mielestä varteenotettavia kohdemaita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomalaiset lähtisivät selkeästi eniten ulkomaille toimenpiteeseen varsinaisen sairauden tai vaivan takia (73 %), joka vaatisi lääketieteellistä hoitoa. Esteettiset toimenpiteet (31 %), kuten hampaiden valkaisuhoidot kiinnostivat vastaajia toiseksi eniten. Ulkomaille oli kiinnostusta myös lähteä tekemään erilaisia terveystarkastuksia, testejä ja analyyseja (24 %). Plastiikkakirurgia kiinnosti 21 %:a kaikista vastanneista ja tutkimuksessa selvisi, että vastaajat tietävät plastiikkakirurgian olevan ulkomailla kotimaata edullisempaa.

Vaikka lääketieteellinen matkailu onkin monille uusi aihe, tutkimukseen vastaajista 31 %:lla on suomalainen tuttu, joka on lähtenyt ulkomaille terveysturistiksi. On hyvinkin mahdollista, että lääketieteellinen matkailu lisääntyy jonkin verran tulevaisuudessa suomalaisten keskuudessa. Tähän vaikuttaa se, että suomalaiset matkustavat yhä enemmän ja samalla hankkivat itselleen tarvittavat tiedot ja taidot, joiden pohjalta on helpompi myöhemmin kiinnostua hyödyntämään lääketieteellistä matkailua, jos tarvetta joskus ilmenee.

Yhteiskunnan erityisesti Euroopan alueella tukema vapaa liikkuvuus ja uudet mahdollisuudet hyödyntää rajat ylittävää terveydenhuoltoa luovat potentiaalia lääketieteellisen matkailun kasvamiselle.

>> Lue tutkimus kokonaisuudessaan Theseus-tietokannassa.

Lähde: Haaga-Helia
Kuva: Istockphoto

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokonejumppa

Tämä vaara vaanii pitkällä lennolla – helpot vinkit veritulpan välttämiseksi

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Sairaalta matkustajalta voidaan evätä pääsy lennolle

Voidaanko sairaalta matkustajalta kieltää pääsy lennolle? 6 asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja