Hyppää sisältöön

Matkustatko malaria-alueelle? Lue tämä!

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.10.2017
Malaria on yksi pahamaineisimmista matkailijoita uhkaavista sairauksista.

Malaria on vaarallinen tauti

Vaikka malaria hävitettiin Euroopasta jo 70-luvun puolivälissä, sitä kulkeutuu Eurooppaan edelleenkin matkailijoiden ja maahanmuuttajien mukana. Maailman terveysjärjestö on jo vuosikymmeniä ponnistellut taudin hävittämiseksi, mutta se on alkanut päinvastoin levitä uudelleen alueille, joilta se on jo kerran saatu eliminoitua. Ilmastonmuutos ja ihmisten halu matkustaa yhä eksoottisimpiin kohteisiin lisäävät malarian riskiä.

Suomessa tartunta todetaan vuosittain 20–30 henkilöllä ja valtaosa tartunnoista on saatu Afrikasta. Malariaa esiintyy myös Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Malarian aiheuttaa alkueläin, joka tarttuu tautia kantavasta ihmisestä toiseen hyttysen piston välityksellä. Taudin aiheuttavia lajeja on neljä, joista kaksi saattavat piillä ihmisen maksasoluissa useita kuukausia ja jopa vuosia.

Malaria on erityisen vaarallinen tauti raskaana oleville ja lapsille. Infektion oireiden vakavuus riippuu malariaparasiitin lajista: vaarallisimmillaan malaria voi johtaa hengenvaaraan, varsinkin jos diagnoosi ja hoidon aloittaminen viivästyvät.

Malarian oireet

Malarian tyypillisimpiä oireita ovat toistuvat, vilunväreillä alkavat kuumekohtaukset ja runsas hikoilu kuumeen laskiessa. Varsinkin taudin alkuvaiheessa kuume voi olla myös jatkuvaa.

Kuumeeseen voi liittyä vatsaoireita sekä hengitystie- ja keskushermosto-oireita, kuten sekavuutta ja tajunnan tason heikkenemistä. Jokaisella kuumeilevalla potilaalla, joka on ollut malaria-alueella, täytyy lähtökohtaisesti epäillä malariatartuntaa.

Malaria voidaan periaatteessa todeta verikokeen avulla missä tahansa päivystyspisteessä, jossa on laboratorio. Vastaus saadaan muutamassa tunnissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Malarian hoito

Vaikka malarian hoitoon käytetäänkin pitkälti samoja lääkkeitä kuin sen ehkäisyynkin, tulee kaikkien malariaoireita omaavien matkailijoiden hakeutua välittömästi sairaalahoitoon. Tapauskohtaisesti malariapotilasta lääkitään joko suonensisäisesti tai tableteilla. Mikäli hoidon aloittaminen viivästyy, voi tauti kääntyä vakavampaan suuntaan.

Malarian estolääkitys

Malariaa vastaan ei ole olemassa rokotetta. Malarian estolääkitys pienentää merkitsevästi taudin riskiä, mutta mikään lääkitys ei anna täydellistä suojaa. Estolääkityksen tavoitteena on estää henkeä uhkaavat komplikaatiot.

Ennen matkaa kannattaa ottaa selvää malarian esiintyvyydestä matkustuskohteessa, erilaisista tartuntavaaroista kaupungeissa ja maaseudulla, sekä malarialoisen lääkeherkkyystilanne.

Ennen estolääkityksen aloittamista kannattaa pohtia yhdessä lääkärin kanssa myös malaria-alueella oleskelun pituutta, malariahyttysille altistumisen riskiä esimerkiksi retkikohteissa ja yöpymispaikoissa, sekä matkailijan omaa tilannetta, kuten ikää, mahdollista raskautta ja kroonisia sairauksia.

Malarian estolääkitystä otetaan säännöllisesti ennen matkaa, matkan aikana ja matkan jälkeen – muutoin se menettää tehonsa. Vaikka matkan aikana kuulisi minkälaisia huhuja tahansa, ei estolääkkeen annostuksia kannata muuttaa lääkärin määräyksiä suuremmaksi. Lääkeannosten suurentaminen yli suositusten ei lisää suojaa.

Malarian estolääkityksen myötä matkailijalla saattaa esiintyä erilaisia sivuvaikutuksia, joihin on syytä tutustua huolellisesti ennen lääkityksen aloittamista.

Suojaudu malarialta kotikonstein

Estolääkityksen lisäksi matkailijan paras tapa pienentää tartuntariskiä on hyttysen pistojen estäminen ja hyttysten välttäminen. Matkalle kannattaa hankkia katosta laskettavia ja reilusti vuoteen yli levitettäviä hyttysverkkoja. Hyvän suojan antaa permetriinillä käsitelty hyttysverkko.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkan aikana kannattaa käyttää pitkähihaisia ja -lahkeisia vaatteita ja hyttyskarkotteita sekä sulkea tiiviisti yöpaikan ovet ja ikkunat.

Lisätietoja

>> Tarkempaa tietoa malariasta löytyy esimerkiksi Kansanterveyslaitoksen sivuilta
>> Katso malarian esiintymisalueet täältä

Malarian lisäksi kannattaa ottaa selvää myös matkustusalueen muista tautiriskeistä, kuten dengue-kuumeesta.

Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkailijan apteekki

Muistilista, josta on jokaiselle hyötyä – nämä ovat matka-apteekin perusvarusteet

Etälääkäri auttaa matkailijaa Mainos

Matkailijan 5 tapaa hyödyntää etälääkäriä – nopea, helppo ja edullinen apu mistä vain

Hätätilanne ulkomailla

Mitä tehdä, kun hätätilanne iskee ulkomailla? Selvitä hätänumero ennen matkaa ja lue toimintaohjeet

Kenia

Kannattaako malarian estolääkitys vai ei? Lue tietopaketti

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja