Hyppää sisältöön

Kuuluuko alkoholi lomailuun? Näin jatkuva tissuttelu vahingoittaa sinua

Kirjoittajan oletuskuva
Anni Moilanen Päivitetty: 30.07.2014
Lomalla voi ottaa hyvillä mielin rennommin syömisen ja juomisen suhteen. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei alkoholinkäyttö riistäydy käsistä.

Alkoholi haittaa unta ja palautumista

Kesällä grilliruoan seurana ja saunan jälkeen monelle maistuu olut ja piknikillä lasillinen viiniä. Lomalla voikin joustaa normaaleista ruokailu- ja juomatottumuksista ilman huonoa omaatuntoa. Päivittäin nautittuna alkoholista voi kuitenkin olla runsaasti haittoja.

Säännöllinen alkoholin käyttö haittaa stressistä ja rasituksesta palautumista, joka on kuitenkin loman tärkein tehtävä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Kesällä voi toki ottaa rennommin, mutta kehottaisin pitämään loman aikana myös alkoholittomia päiviä. Vaikka yhdellä annoksella eli esimerkiksi 0,33 litran oluella ei vielä ole terveydellisiä haittavaikutuksia, harva lopettaa siihen yhteen, työterveyslääkäri Päivi Metsäniemi Terveystalosta sanoo.

Jo toinen alkoholiannos voi heikentää yöunen palauttavaa vaikutusta, sillä alkoholi siirtää syvän unen alkamista ja unen laatu kärsii.

Aivot tottuvat alkoholiin

Aivot tottuvat nopeasti päivittäiseen tissutteluun, sillä alkoholi aktivoi mielihyvän kokemista, varsinkin, kun usein sen nauttiminen yhdistuu rentoon ja mukavaan tilanteeseen. Jos alkoholinkäytöstä muodostuu päivittäinen tapa, kannattaa itselleen kehittää vaihtoehtoinen rutiini ja palkita itsenä muilla tavoin.

– Jokainen kokee mielihyvän tunnetta eri asioista. Joillekin mielihyvän voi synnyttää esimerkiksi kävelylenkin jälkeen odottava sauna, kylmäksi jäähdytetty alkoholiton juoma ja mansikat. Korvikkeen tissuttelulle voi löytää myös vahvistamalla itselle mieluisia aamurutiineja – esimerkiksi varhaisaamun kävely tai uinti eivät onnistu pää pöhnäisenä, Metsäniemi sanoo.

Paluu arkeen hankaloituu

Jos lomalla elimistö on tottunut päivittäisiin alkoholiannoksiin, kesän jälkeen paluu arkeen voi tuntua vaikealta. Jos ajatus tipattomasta lomasta tuntuu vaikealta tai jos kaikki loma-aktiviteetit suunnitellaan alkoholin ehdoilla, kannattaa pysähtyä miettimään omaa suhdettaan juomiseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Tottumisen huomaa paitsi oman sietokyvyn kasvuna, myös siitä, että alkoholia tekee mieli. Jos huomaa yhä useammin keksivänsä itselleen alkoholin käyttöön oikeuttavia syitä, on paikallaan pysähtyä miettimään omaa suhdettaan alkoholiin, Metsäniemi sanoo.

Naisilla alkoholinkäytön riskiraja on 16 annosta viikossa ja miehillä 24 annosta. Jos vastaat kahteen tai useampaan kysymykseen kyllä, on syytä pysähtyä miettimään omaa alkoholinkäyttöään.

– Oletko yrittänyt vähentää alkoholinkäyttöä ja epäonnistunut siinä?
– Onko läheisesi tai tuttavasi ilmaissut huolensa tai ärtymyksensä alkoholin käytöstäsi?
– Käytätkö alkoholia keinona lievittää krapulaasi?
– Tunnetko syyllisyyttä alkoholinkäytöstä?

Lähde: Terveystalo
Kuva: Flickr / zenobia_joy