Hyppää sisältöön

Mitä tehdä, kun hätätilanne iskee ulkomailla? Selvitä hätänumero ennen matkaa ja lue toimintaohjeet

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.02.2018
Joko tiedät miten toimia, jos joudut liikenneonnettomuuteen tai vaikkapa tulipaloon ulkomailla?

Paina muistiin matkakohteen hätänumero

Hätätilanteen sattuminen omalle kohdalle lomalla voi tuntua hyvin epätodennäköiseltä asialta, mutta se ei kuitenkaan ole mahdotonta.

Pahimman varalle on helppo varautua etukäteen: paina vain mieleesi matkakohteen hätänumero tai kirjoita se ylös, sillä hätätilanteessa mieleen todennäköisesti nousee vain oma tuttu 112. Kolminumeroinen numero voi koitua hengenpelastukseksi silloin, kun pahin painajainen toteutuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Euroopan Unionin sisällä 112 on toimiva hätänumero, sillä EU on yhtenäistänyt hätänumerokäytännön kaikissa jäsenmaissa vuonna 2002. Numeron toimivuudessa voi kuitenkin olla maakohtaisia eroja, minkä lisäksi EU-maissa on edelleen rinnakkaisia numeroita eri palveluihin. Esimerkiksi poliisille ja sairaankuljetukseen voi olla omat numeronsa.

Kun hätätilanne iskee kesken matkan, soita paikalliseen hätänumeroon ja hae apua paikallisilta pelastusviranomaisilta. Pysy rauhallisena ja puhu selkeästi, sillä englanti voi olla vieras kieli paitsi sinulle myös puhelimen toisessa päässä olevalle auttajalle.

Ota valmismatkalla yhteys matkaoppaaseen

Jos hätätilanne iskee valmismatkalla, pyri ilmoittamaan matkatoimiston edustajalle tai matkaoppaalle tilanteestasi mahdollisimman nopeasti. He pystyvät tarjoamaan lisäapua ja ohjeistamaan kohdemaan käytännöistä.

Riikka KrennHätätilanne ulkomailla
Valmismatkalla ollessa matkaoppaiden yhteystiedot kannattaa tallettaa puhelimeen, samoin kuin paikallinen hätänumero, jotta saat apua hätätilanteen sattuessa.

Ota yhteys vakuutusyhtiöön

Kun hätätilanteessa tapahtuu henkilö- tai matkatavaravahinko, ole aina yhteydessä vakuutusyhtiöön mahdollisimman nopeasti. Vakuutusyhtiön päivystysnumero palvelee kiireellisissä tapauksissa, ja saat omalta vakuutusyhtiöltäsi toimintaohjeet eri tilanteisiin.

Säilytä kaikki tapaukseen liittyvät todisteet, kirjoita muistiin todistajien nimet sekä yhteystiedot ja yritä painaa tapahtumat mieleesi mahdollisimman tarkasti. Tee vakuutusilmoitus mahdollisimman nopeasti, kun tapahtumat ovat vielä tuoreessa muistissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Seuraa tiedotusvälineitä ja noudata ohjeita

Esimerkiksi suuren liikenneonnettomuuden, luonnonkatastrofin tai terrori-iskun yhteydessä on viisainta noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa paikallisia tiedotusvälineitä, hakeudu esimerkiksi hotellin aulaan ja pysy kartalla siitä mitä ympärillä tapahtuu ja kuinka muut toimivat.

Matkustusilmoituksen tehneet suomalaiset saavat ulkoministeriöltä toimintaohjeita tekstiviestitse ja matkustusilmoitus kannattaakin tehdä ennen jokaista matkaa.

Pidä omaiset ajan tasalla

Kun matkalla sattuu vahinko, onnettomuus tai muu hätätilanne, muista pitää kotiväki kartalla siitä, mitä sinulle tapahtuu. Näin vähennät heidän paniikkiaan kotimaassa erityisesti, jos tapahtumasta uutisoidaan myös kotimaassa.

Helppoja tapoja ilmoittaa kotiväelle olevansa turvassa ovat perinteisten yhteydenpitotapojen lisäksi myös sosiaalisen median palvelut. Esimerkiksi Facebook-käyttäjät voivat merkitä itsensä turvassa olevaksi, jos ympärillä tapahtuu vaikkapa terrori-isku.

Riikka KrennHätätilanne ulkomailla
Soittamalla paikalliseen hätänumeroon saa nopeimmin avun kesken matkan.

Ole yhteydessä matkanjärjestäjään

Kun hätätilanne sattuu omatoimimatkalla etkä sen vuoksi pysty esimerkiksi palaamaan kotiin varaamallasi lennolla, ole yhteydessä lentoyhtiöön tai matkan välittäneeseen matkatoimistoon. He tarjoavat toimintaohjeet tilanteeseesi, jotta pääset kotimatkalle.

Ulkoministeriö auttaa tarvittaessa

Suomen ulkoministeriö tarjoaa apua ulkomailla oleskeleville suomalaisille hädän sattuessa. Tavallisin apu ovat neuvot ja vinkit, joiden avulla matkailijat voivat itse auttaa itseään. Kriisitilanteissa avun pyytäminen on hyvin yleistä, ja vuonna 2017 eniten kriisitilanteita aiheutui suomalaismatkailijoille luonnononnettomuuksien vuoksi.

Suomen ulkoministeriön päivystysnumero auttaa suomalaisia numerossa +358 9 1605 5555.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Suomalainen saa apua myös ulkomailla – Espanjassa ja Virossa lomailevat turvautuvat konsulipalveluihin muita enemmän

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Riikka Krenn

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näin löydät matkavakuutuksen

Matkavakuutusten ABC – löydä paras matkavakuutus

Luteiden takia matkalaukkua ei kannata säilyttää hotellihuoneen lattialla

Yksi helppo asia, mikä jokaisen kannattaisi tehdä hotellihuoneessa – voi pelastaa matkasi

Sairaalta matkustajalta voidaan evätä pääsy lennolle

Voidaanko sairaalta matkustajalta kieltää pääsy lennolle? 6 asiaa, jotka tulee ottaa huomioon

Märällä paperilla täytetyt pahvikupit auttavat korvakipuun lennolla

Tätä lentoemäntien nerokasta niksiä et olisi ikinä keksinyt itse – kuulostaa oudolta, mutta poistaa korvakivun

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja