Uuden ja vanhan lumoa Marrakechissa

Kohdeopas: Marrakech

Marrakechin lämmöstä on mukava nauttia uima-altaalla

Mausteisten tuoksujen ympäröimä matkailija voi helposti ymmärtää, miksi aavikon laidalla sijaitseva Marrakech on yksi Marokon suosituimmista matkakohteista. Kaupungissa riittää nähtävää niin tarunhohtoisessa vanhankaupungissa kuin uusien kaupunginosien tungoksessa, eikä näitä maailmoja erota toistaan kuin lyhyt taksimatka.

Vaaleanpunainen kaupunki

Marrakech sijaitsee läntisessä Marokossa Atlasvuorten lähistöllä. Se kuuluu Marokon suurimpiin kaupunkeihin ja sijaitsee noin 240 kilometrin päässä Casablancasta ja noin 250 kilometrin päässä suositusta Agadirista.

Marrakech on yksi Marokon suosituimmista matkakohteista. Sitä kutsutaan punaiseksi tai vaaleanpunaiseksi kaupungiksi punaisesta hiekkakivestä rakennettujen muurien ansiosta. Kohteeksi se sopii erityisesti kulttuurista kiinnostuneille lomailijoille.

Kaupungin keskeisimpiä ja tunnetuimpia alueita ovat vanhakaupunki Medina ja sen ympäristö. Kuuluisimpia nähtävyyksiä puolestaan ovat muiden muassa Koutoubian moskeija, Bahian ja Dar Si Saidin palatsit, sekä Majorelle-puutarha. Kokemisen arvoiset ostosmahdollisuudet löytyvät vanhankaupungin soukeista.

Taidekauppias Marokon Marrakechissa

Kevään ja syksyn suosikki

Marrakechissa vallitsee kuiva aavikkoilmasto eli päivät ovat usein kuumia, mutta yöt voivat olla hyvinkin viileitä ja jopa kylmiä etenkin talvella. Sateita kaupungissa saadaan hyvin harvoin.

Parasta ja suosituinta matkustusaikaa ovat kevät ja syksy, jolloin ilmasto on lämpötilojen puolesta miellyttävimmillään. Marrakechiin voi kuitenkin matkustaa ympäri vuoden, vaikka etenkin kesällä päivälämpötilat voivat kohota tukahduttavan kuumiksi.

Viileintä Marrakechissa on alkuvuodesta, jolloin keskimääräiset päivälämpötilat liikkuvat 20 asteen tuntumassa.

Vanhan ja uuden liitto

Autiomaan laidalla sijaitsevassa Marrakech on kiehtova sekoitus vanhaa ja uutta – historialista vanhaakaupunkia Medinaa ja nykyaikaista, Ville Nouvelleksi kutsuttua uutta osaa. Siinä missä uudet kaupunginosat huokuvat modernia tunnelmaa, löytyy vanhanajan eksotiikkaa markkinakojujen ja moskeijojen katveesta.

Vanhakaupunki Medina ympäristöineen on kaupungin keskeisimpiä alueita, missä sijaitsevat useat tunnetuimmista käyntikohteista ja nähtävyyksistä. Alueelta löytyy paljon nähtävää esimerkiksi moskeijoiden, palatsien ja elämää kuhisevien aukioiden muodossa.

Ostoksia basaareissa ja ostoskeskuksissa

Vanhakaupunki ympäristöineen ei ole ainoastaan kulttuurista kiinnostuneiden vakiokohde, vaan sen soukeista ja markkinoilta löytyvät myös mielenkiintoiset ostospaikat. Markkinakojujen sokkeloissa, itämaisten mausteiden kutkutellessa nenää, ostosten teko on elämys ja tinkiminen kuuluu luonnollisena osana asiaan.

Moderniin makuun sopivia ostosmahdollisuuksia löytyy esimerkiksi Guelizin kaupunginosasta, missä sijaitsevat niin suositut muotiputiikit kuin tunnetut ketjuravintolat.

Vuoriston lumoa

Urheilullisemmat lomailijat eivät ole Marrakechissa vaipuneet unohduksiin. Marrakechin ympäristöstä löytyy hyvät mahdollisuudet eri urheilulajien harrastamiselle, kuten golfin pelaamiselle.

Upeimmat harrastusmahdollisuudet – ainakin maisemiensa puolesta – löytyvät Atlasvuorten rinteiltä. Aktiivinen lomailija voi vuokrata Marrakechista esimerkiksi polkupyörän tai suunnata viereiseen vuoristoon patikoiden.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MARRAKECHISSA

Iltamarkkinat Marrakechissa

Lentäen perille

Menaran kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Marrakechin keskustasta. Lentomatka Marokkoon kestää mahdollisen välilaskuajan pois lukien noin 6-8 tuntia. Matkojen hinnat liikkuvat noin 400–600 eurossa.

Hotelleja joka sormelle

Marrakech on suosittu matkakohde ja sen johdosta kaupungissa on tarjolla monipuolisesti majoitusvaihtoehtoja eri kaupunginosissa. Hotelleja löytyy niin keskeltä vanhaakaupunkia kuin Marrakechin uudemmista osista.

Omannäköistään majoitusta tarjoavat niin Medina kuin esimerkiksi modernimmat Hivernage ja Gueliz. Matkailija voi valita, haluaako yöpyä perinteisessä majatalossa vain vastarakennetussa täydenpalvelun lomahotellissa.

Taksilla ja bussilla kaupunginosasta toiseen

Kaupungin vanhassa osassa liikkuminen käy kätevimmin kävellen. Muihin kaupunginosiin tutustuminen ja pidemmillä välimatkoilla paikasta toiseen liikkuminen on helpointa taksilla tai bussilla.

Sekä taksi- että bussimatkat ovat Marrakechissa verrattain edullisia. Bussiliikenteen keskuspaikkoja on Place Foucault. Bussit kulkevat paitsi eri kaupunginosien välillä, vievät myös lentokentälle ja rautatieasemalle.

Edulliset pikkutaksit ovat pienelle porukalle kätevä tapa liikkua paikasta toiseen kaupunkialueella, ja suuremmat taksit puolestaan liikennöivät kaupungin ulkopuolelle ja lentokentälle. Taksimatkat maksavat matkan pituudesta riippuen parista eurosta reiluun kymmeneen uroon. Hinta on hyvä sopia etukäteen.

Marrakechissa löytyy myös runsaasti autovuokraamoja, mutta paikallinen liikennekulttuuri ei välttämättä sovi heikkohermoisille.

MARRAKECHIN NÄHTÄVYYDET

Marokkolainen kylpylä

Djemaa el Fna

Vanhankaupungin suurin aukio on Marrakechin keskeisimpiä paikkoja. Djemaa el-Fna’a onkin kutsuttu yhdeksi Afrikan vilkkaimmista markkina-aukioista. Aukiolla voi nauttia itämaisesta tunnelmasta, basaarikojujen tarjonnasta ja erilaisista esityksistä.

Koutoubian moskeija ja Dar Si Saidin taidemuseo

Djemaa el Fna -aukion lähellä sijaitseva Koutoubian moskeija on yksi Marrakechin maanmerkeistä. Kuuluisaa moskeijaa moni matkailija joutuu kuitenkin ihailemaan ainoastaan ulkoa päin, sillä sisälle ei turisteilla ole asiaa. Erityisen hienolta moskeija näyttää iltavalaistuksessa.

Komean Dar Si Said -palatsin sisältä puolestaan löytyy taidemuseo, jonne matkailijat tietenkin ovat tervetulleita.

Bahia-palatsi

Kaunis Bahia-palatsi puutarhoineen on suosittu käyntikohde, jossa järjestetään myös opastettuja kierroksia.

Gueliz

Nykyaikaisesta Guelizin kaupunginosasta löytyvät modernit ravintolat ja merkkiliikkeet sekä hyvät shoppailumahdollisuudet. Täältä kannattaa etsiskellä tuliaisia kotiin vietäväksi.

Jardin Mojorelle

Jardin Majorelle on upea puutarha, jonka alueelta löytyy esimerkiksi museo. Jardin Majorelle on avoinna ympäri vuoden.

MARRAKECHIN PARHAAT

Marrakechin markkinat

Kokeile ainakin näitä

  1. Kävelykierros Medinassa
  2. Ostosretki markkinatorille
  3. Vierailu Jardin Majorelle -puutarhassa

Marrakechin miinukset

  • Hiljainen iltaelämä
  • Ei suoria lentoja Suomesta
  • Juomaveden kanssa syytä varovaisuuteen

Lisätietoa

Visit Marocco
Marrakech Travel

Kuvat: Flickr / Alexdecarvalho, Mar10os, OliverN5, Procsilas, Shahram Sharif

Päivitetty: 6.2.2015

Marokko: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Marrakechin torilla on ruokakojua jos jonkinlaista iltapäivästä miltei puolille öin. Katso mitä syöt ja missä. Vatsatauti on joka tapauksessa miltei varma seuraus.

Viikoksi Marrakechiin on ihan turha mennä. Pari päivää sitä riemua on ihan tarpeeksi.

Jos haluat nauttia erittäin korkeatasoisesta, mutta suomalaisessa mittapuussa kuitenkin järkihintaisesta paikallisesta keittiöstä tunnelmallisessa ympäristössä suosittelen lämpimästi AL FASSIA ravintolaa. löytyy 2 kpl, pöytävaraus välttämätön!