Agadir on eksoottinen rantalomakohde

Kohdeopas: Agadir

Agadir, Marokko

Agadir on suosittu rantalomakohde, josta löytyy kilometrien pituisia hiekkarantoja, hienoja golfkenttiä ja värikästä markkinaelämää.

Eksoottinen rantaloma Marokossa

Kuuman erämaan ja viilentävän valtameren välissä sijaitseva Agadir on puhdasverinen rantalomakohde. Yli 650 000 asukkaan Agadir on takavuosien tuttu lomakohde, joka oli jonkin aikaa sivussa matkanjärjestäjien valikoimasta. Nyt kaupunki on tekemässä uutta tulemista.

Agadirin kulttuuri on sekoitus länsiafrikkalaista, arabialaista ja ranskalaista perinnettä. Turismin myötä länsimaalaistuneen kaupungin katukuva on sekoitus vanhaa ja uutta. Agadirissa modernit rakennukset kohoavat sulassa sovussa vierekkäin värikkäiden minareettien kanssa.

Uudempi osa Agadiria on myös vuonna 2007 rakennettu huvivenesatama, josta löytyy komeiden alusten lisäksi myös ravintoloita, viihdettä ja hotelleja.

Rantoja ja harrastuksia

Agadir on erityisen ylpeä pitkästä ja valkeasta hiekkarannastaan. Lähes kymmenen kilometriä pitkältä hiekkarannalta löytyy niin yleisiä kuin hotellien yksityisiäkin osuuksia. Rantaa reunustavat kahvilat, ravintolat ja pienet liikkeet.

Lomaa Agadirissa ei kuitenkaan tarvitse viettää pelkästään rantatuolilla lojuen, sillä kaupungissa on mainiot aktiviteettimahdollisuudet. Vesiurheilijoille Marokko on ihanteellinen kohde, sillä tällä rannikolla pääsee surffaamaan. Vesiurheilupuitteita kannattaa etsiä erityisesti Taghazoutin rannalta.

Agadirin välittömästä läheisyydestä löytyy myös kolme golfkenttää, jotka sijaitsevat noin 10 kilometrin päässä keskustasta. Kohteessa voi harrastaa myös esimerkiksi ratsastusta, patikointia ja tennistä.

Sukella basaareihin

Kaupungin modernimmalla puolella sijaitsee monia muotiliikkeitä, mutta edullisten ostosten perässä juoksevien kannattaa vierailla pakallisten asuinkorttelien läheisyydessä sijaitsevilla kauppakujilla, jotka ovat huomattavasti turistialueita edullisempia.

Paikalliset markkinat (souk) ovat nähtävyys jo itsessään. Värikkäät markkinat tarjoavat mielenkiintoista nähtävää, ja kauppoja voi tehdä esimerkiksi matoista, nahasta valmistetuista käsitöistä, koruista, puukäsitöistä tai mausteista. Täällä saa tinkiä!

Hyvä tietää Agadirista

Agadir sopii kohteeksi matkailijalle, joka haluaa nauttia rantalomasta sekä erilaisista aktiviteeteista vesiurheilusta golfiin. Kulttuurista ja historiasta kiinnostuneiden kannattaa yhdistää lomaan visiitti Marrakechiin.

Agadir on turvallinen lomakohde, ja sopii myös lapsiperheille. Sää on talvella mukavan leuto ja keskilämpötila huitelee noin 20 asteen tietämillä. Talvinen Marokko onkin hyvä valinta lomailijalle, joka ei viihdy liian kovassa helteessä. Kesällä Marokossa on todella kuuma.

Marokko on muslimimaa, ja myös turistin tulee kunnioittaa paikallista kulttuuria. Suosittuna lomakohteena Agadirissä ei kuitenkaan tarvitse stressata vaatetuksen takia: turistit voivat huoletta kulkea kesätopeissa ja shortseissa. Uskonnollisilla paikoilla on toki pukeuduttava asianmukaisesti peittävämpiin vaatteisiin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN AGADIRISSA

Maustebasaarissa tuoksu huumaa

Pakettimatkoja ja lentoja

Suomalaisista matkanjärjestäjistä Aurinkomatkat tekee valmismatkoja Agadiriin talvikuukausina. Lennot liikennöidään Al Massiran lentokentälle, joka sijaitsee vajaan 30 kilometrin päässä Agadiristä.

Norwegian liikennöi suorilla lennoilla Helsingistä Agadiriin kerran viikossa talvikaudella 2018–2019. Suora lento kestää reilut viisi ja puoli tuntia. Halvimmillaan lennot maksavat hieman alle 200 euroa.

Majoitus Agadirissa

Agadirissa turismilla on pitkät perinteet, ja kaupungista löytyykin runsaasti majoitusvaihtoehtoja. Vaativimmille matkailijoille on tarjolla ylellisiä all inclusive -hotelleja, mutta myös keskihintaiset perhehotellit ja reppureissaajien suosimat vaatimattomammat majapaikat ovat edustettuina.

Liikkuminen Agadirissa

Keskeisen Agadirin alueella on helppo liikkua jalkaisin. Hotelleista voi myös vuokrata polkupyöriä jos haluat tehdä retkiä kaupungin ulkopuolelle. Agadirin kaupungin sisällä liikennöiviä takseja kutsutaan nimellä petit taxi, kun taas grand taxi on hieman isompi menopeli, joka tekee matkoja myös kaupungista toiseen. Esimerkiksi Taghazoutin rannalle voi matkustaa myös paikallisbussilla.

AGADIRIN NÄHTÄVYYDET

Kasbah on Agadirin näköalapaikka

Parhaat maisemat Kasbahilta

Agadirissa kannattaa kivuta yli 230 metrin korkeudessa sijaitsevalle linnoitukselle, josta aukeaa kaupungin paras maisema. Jo 1500-luvulla rakennetusta linnoituksesta on enää jäljellä ulkoseinämät, mutta historialliselta paikalta voi napata hienoja kuvia esimerkiksi Agadirin satama-alueesta. Kuumalla säällä miellyttävämpi tapa nousta näköalapaikalle on taksi.

Grand Souk – ostoksia basaarissa

Souk al-Had – toiselta nimeltään Grand Souk – on Agadirin suurin basaari, josta löytyy kaikkea mausteista ja hedelmistä nahkatuotteisiin ja käsitöihin. Jättimäisillä markkinoilta voi tehdä tuliaisostokset ja hankkia kotiin matkamuistoja Marokosta.

Retkiä Agadirista

Agadirista on helppo tehdä retkiä muualle Marokkoon. Tutustumisen arvoinen on esimerkiksi 180 kilometrin päässä Agadirista sijaitseva Essaouiran vanha merirosvosatama.

Yksi suosituimmista retkikohteista on itseoikeutetusti noin 250 kilometrin päässä sisämaassa sijaitseva Marrakech. Kiehtovan kaupungin katuja reunustavat viehättävät vaaleanpunaiset talot, käsityöläiskojut sekä markkinahulina.

Hieman lähempänä Agadiria sijaitsevat Tiznitin ja Tafraouten kaupungit ovat myös suosittuja retkikohteita, joihin jo pelkkä matkustaminen tarjoaa upeita maisemia reitin varrella. Viehättävät kaupungit tarjoavat

AGADIRIN PARHAAT

Koe nämä Marokon Agadirissä

Koe nämä Agadirissa

 1. Vietä rento rantaloma Agadirin hiekkarannoilla
 2. Kokeile surffausta
 3. Tee ostoksia värikkäillä markkinoilla
 4. Käy golfaamassa
 5. Kokeile perinteisiä marokkolaisia ruokia

Parhaat retket Agadirista

 1. Vietä päivä Taghazoutin rannalla Agadirin kaupungin kupeessa
 2. Tee retki Essaouiran rantakohteeseen
 3. Vieraile sadunomaisessa Marrakechissa
 4. Kipua Kasbah-linnoituksen kukkulan laelle ihailemaan maisemia
 5. Kokeile kameliratsastusta

Agadirin miinukset

 • Innokas kaupustelu voi häiritä
 • Sydäntalvella illat voivat olla viileitä

Lisätietoja

Marokon matkailutoimisto

Kuvat: Flickr / heatheronhertravels, Aurinkomatkat, Flickr / asw909, Flickr / heatheronhertravels

Päivitetty: 31.5.2018

Marokko: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Noinkohan on! Turvallista siellä kyllä on. Rannalla partioi poliisit, sotilaat ja kaiketi jonkinlaisen salaisen poliisin miehet. Katsele vähän aikaa ympärillesi ja huomaat siviilipukuun pukeutuneet tarvamiehet. Kai niitä on pakko olla. Turistin henki on joka euron arvoinen, jonka turisti lomallaan käyttää. Siitähän se alkaa nälkäinen Afrikka heti Marokon rajalta. Kyllä sieltä rahatonta tulijaa riittää.

Paikalliset ihmiset ovat ilkeitä. Olivat ainakin meille. Kaksi 60-65 vuotiasta, ihan tavallinen suomalainen eläkeläispariskunta. Nuori nainen sylki päälle. Meikäläisten vaatetus ei voinut aiheuttaa kyseistä reaktiota. Ilma oli sen verran kylmä tammikuun lopulla, että päällä oli Suomen alkusyksyn vaatetus. Rannalla ei oltu, meri oli tappavan kylmä ja aallot meikäläisille ihan liian isoja. Sylkeminen tuntui ikävältä ja viesti vihaa.

Kaupungin ulkopuolelle ei rantaa pitkin ollut mitään asiaa. Ihana loiva hiekkaranta suorastaan kutsui kävelyretkelle, mutta aikeet tyssäsi siihen, että kalahsnikovin kanssa aseistautunut vartija näytti ettei tästä ole eteenpäin asiaa. Paikallinen kuningas Hassan – mikä lie – omistaa eri puolilla maata kymmeniä palatseja. Yksi niistä on Agadirin ulkopuolella meren rannalla. Sotilaat vartioivat sitä ympäri vuoden oli kingi paikalla tai ei. Sinnepäinkään ei ollut asiaa.

Ruokaa on kehuttu nettisivujen ja naistenlehtien palstoilla ihanaksi ja maukkaaksi. Ehkä odotimme jutut lukeneina liikoja. Tagine-pata -ruuat olivat kaikki – siis ihan joka ainoa – lanttu ja porkkana kohkoja kuskusin kanssa ylikypsiksi haudutettuja. Lihanpaloja sai joukosta etsiä, sen verran pihisti niitä oli sinne laitettu. Mutta jos lanttu, porkkana ja kaali on herkkulistalla, niin sinne vaan.

Kamala paikka – ihmiset ilkeitä ja ruoka kamalaa.