Marokossa voit kokea etelän eksotiikkaa

Kohdeopas: Marokko

Marokon rannikolla on aina aurinkoista

Mystisen Marokon historialliset medinat ja kapeat kujat johdattelevat matkailijan syvälle itämaisen kulttuurin lumoihin.

Mosaiikein koristellut moskeijat, kankaita notkuvat basaarit ja vesipiippujen savuja tupruavat teteriat takaavat tuhannen ja yhden yön tunnelman.

Taianomaisen tunnelman lisäksi Marokko tarjoaa elämyksiä niin rannalla, meressä, vuorilla kuin aavikollakin ja sopii matkakohteeksi myös vuorikiipeilijälle, vesiurheilijalle tai kulturellille kaupunkivaeltelijalle.

MAROKKO MATKAILUMAANA

Kameli aavikolla

Vuoria ja aavikkoa

Marokko sijatsee Pohjois-Afrikassa Algerian vieressä, Länsi-Saharan yläpuolella. Maan rantaviiva ulottuu välimereltä Atlantille saakka sivuten maan alaosissa Espanjalle kuuluvia Kanariansaaria.

Suuri osa Marokosta on vuorien tai aavikon peitossa mahdollistaen suotuisat olosuhteet safareille ja vaelluksille, länsirannikkon soveltuessa erinomaisesti lainelautailuun.

Maa tunnetaan taidokkaista käsitöistä, kankaista sekä mausteista. Suosituimpia lomakohteita ovat Tanger, Assilah, Rabat, Casablanca, Marrakech ja Agadir.

Marokkoon sopii matkustaa ympäri vuoden

Marokko kukoistaa vehreimmillään keväisin, jolloin maan rehevä luonto puhkeaa kukkaan leudon ja kostean talven jälkeen. Maahan voi matkustaa ympäri vuoden välimerellisen ilmaston vaihdellessa maan eri osissa 10-40°c välillä.

Talvella kannattaa suunnata maan eteläosiin ja varautua porottavan auringon laskettua viileisiin öihin. Kesät ovat kuumimmillaan maan länsirannikolla, etelässä ja aavikkoalueilla, vuoristoissa kesäkuukausina on sopivan vilpoista.

Kerran vuodessa maan muslimit viettävät kuukauden kestävää ramadan-paastoa, jonka takia osa kaupoista, ravintoloista ja kahviloista on kiinni. Vuonna 2019 ramadan ajoittuu touko-kesäkuulle.

Kamelin selkään, vuorenrinteelle tai meren mainingeille

Marokon lukuisiin harrastusmahdollisuuksiin lukeutuvat vesiurheilu, vaeltaminen, laskettelu ja kamelisafarit. Suosittuja surffikohteita ovat muun muassa Mehdiya Plage, Taghazout ja Safi.

Parhaat patikointireitit muulin kanssa tai ilman löytyvät Rif-vuorilta sekä keski-ja ylä Atlakselta, laskettelumäet Marrakeshin liepeiltä Oukaimedenistä. Matkan kohokohta on päivästä kahteen viikkoon kestävä kamelisafari, joita järjestetään Marokon Saharassa Zagorassa ja Merzougassa.

Puhdistautumaan Hammamiin

Marokkolaiset ovat kovia kylpijöitä ja viihtyvät perinteisissä kylpylöissä, joita kutsutaan nimellä Hammam. Kuumissa huoneissa turistillekin lyödään käteen kuuppa sekä vesisanko ja saippuoidaan paikat puhtaiksi, lisämaksusta tarjolla on myös hierontaa.

Kylpyläreissuun on varauduttava omalla pyyhkeellä, varvassandaaleilla ja pefletillä. Hammamissa peseytyminen voi parhaimmillaan olla äärimmäisen puhdistava ja rentouttava kokemus.

Kylpyläkokemuksen jälkeen minttutee ja vesipiippusauhut paikallisessa teehuoneessa eli teteriassa maistuvat taivaallisilta. Illakseksi sopii nauttia Marokkolaisia herkkuja kuten hummusta, couscousta tai haudutettuja tagineita.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MAROKOSSA

Marokkolaisia perinneruokia

Lentäen Marokkoon yhdellä välilaskulla

Marokon kansainvälisille kentille lentää parhaimmillaan yhdellä pysähdyksellä 6-8 tunnissa. Hinnaltaan lennot ovat noin 400 eurosta ylöspäin. Marokkoon on saatavilla myös pakettimatkoja Suomesta.

Lentoja Marokkoon tekevät muun muassa Iberia, Air France, KLM ja Lufhansa sekä halpalentoyhtiöt Ryanair ja Air Berlin. Meriteitse Tangeriin pääsee lautalla Espanjan puolelta Tarifasta tai Algeciraksesta.

Sohva, sänky vai telttamajoitus?

Marokossa yösija voi vaihdella sohvasta hostelleihin, telttamajoitukseen tai hotelleihin. Hintataso yöpymisen, syömisen ja elämisen suhteen on Suomeen verrattuna edullinen.

Suurista kaupungeista kuten Rabatista, Tangerista, Casablancasta, Marrakechista ja Fezista matkailija löytää yösijoja laidasta laitaan. Pienemmissä kohteissa tarjonta ja hintahaitari saattaa olla suppeampi. Tinkiminen kuuluu marokkolaiseen kaupankäyntiin.

Matkat taittuvat junilla tai busseilla

Marokon täsmällistä ja turvallista junaverkostoa kehutaan yhdeksi Afrikan parhaista. Junat tosin kulkevat pohjoisosista vain Marrakeshiin saakka. Matka Marrakeshistä maan eteläosiin taittuu busseilla, jotka nekin ovat suhteellisen tasokkaita ja vieläpä halpoja. Turistin kelpaa matkustaa molemmilla kulkuneuvoilla.

Lyhyemmät matkat kannattaa kulkea takseilla ja sopia hinnasta etukäteen tai varmistaa mittarin raksuttavan.

MAROKON MATKAKOHTEET

Maustebasaarissa tuoksu huumaa

Surffaajien Mehdia Plage

Rennon Mehdia Plagen rantaviiva tarjoaa otolliset puitteet lainelautailijoille. Aallot rantautuvat hiekkarannalle ympäri vuoden ja sopivat yhtä lailla aloittelijalle kuin aaltojen taiturille. Voimakkaiden virtausten vuoksi paikka ei kuitenkaan sovellu varsinaisesti uimarannaksi.

Yöpyminen, syöminen ja varusteiden vuokraaminen on edullista Mehdian paikallisissa surffihotelleissa ja rantabaareissa. Kylästä on lyhyt matka sekä Rabattiin että Kenitraan sekä sisämaahan Sidi Bourhaban järvelle, joka tunnetaan loistavana lintujen bongauspaikkana.

Kreikkalaistyylinen Assilah

Espanjan vallan alla aikoinaan ollut Assilah muistuttaa enemmän Kreikkalaistyylisiä valkeita kyliä kuin perinteistä Marokkoa. Muurien ympäröimä vanha kaupunki ja historiallinen linnake ihastuttavat kapeilla kujilla, pastellivärein maalatuilla ovenpielillä sekä uskomattomilla maisemilla kauas merelle.

Ajaton kaupunki sykkii kesäisin ja saa matkailijan näkemään hektisen Marokon uusin silmin. Assilahissa järjestetään heinäkuussa vuosittaiset taidefestivaalit, jotka kutsuvat koolle taiteen ystävät läheltä ja kaukaa.

Marokon pääkaupunki Rabat

Rabatin vanhankaupungin salaperäiset kujat notkuvat koruja, kankaita, mattoja sekä käsitöitä johdattaen matkailijan lopuksi vanhaan linnoitukseen Kasbahiin.

Muurilta siintävät upeat näköalat joen toiselle puolen Salén kaupunkiin ja Atlantin yli horisonttiin. Rabatin maamerkkinä komeileva Hassanin torni, sitä ympäröivä puutarha sekä Mohammed V:n mausoleumi kaupungin laidalla ovat ehdottomia matkailijan tärppejä.

Teksti: Katri Lehmussaari
Kuvat: Aurinkomatkat

Päivitetty: 15.10.2018

Marokko: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia