Retkilauantai

Oli ihana herätä eilen aamulla, kun tukkoisuus oli yön jäljiltä yhtäkkiä tipotiessään! Tauti näkökään loppui yhtä äkisti kun alkoikin.

Aamupäivästä treffasin kaverini, jonka kanssa suuntasimme läntiseen Berliiniin, Grunewaldin metsikköön. Grunewald on siis iso metsäalue länsi-Berliinissä, Havel-joen vieressä. Havel on pikemminkin sarja järviä, joista isoin on Wannsee.

Grunewaldissa sijaitsee myös Teufelsbergin keinotekoinen kukkula, joka on Berliinin korkein maastokohta ja jossa sijaitsee muinainen vakoilu- ja salakuuntelukeskus. Tällä kertaa emme kiivenneet kukkulalle, vaan samoilimme ympäri metsää jokusen tunnin.

Grunewaldista suuntasimme lähimmalle S-Bahn -asemalle, josta otimme junan kohti Potsdamia. Potsdam on 150 000:n asukkaan kaupunki Berliinin vieressä.

Itse olin Potsdamissa ensimmäistä kertaa, mutta toivottavasti en viimeistä! Aivan ihastuttava pikkukaupunki. Niin lähellä Berliiniä, mutta niin erilainen. Siinä missä Berliini on köyhä ja likainen, Potsdam oli kyllä täysin vastakohta. Kadut olivat todella siistit, ei juuri roskan roskaa näkynyt missään. Graffitit huusivat poissaolollaan, näyttikin että suurinosa vanhoista rakennuksista oli lähivuosina entisöity, niin puhtaina ne hohtivat.

Harmittavasti rupesi jo hämärtämään kun saavuimme paikalle, joten emme hirveästi kiertäneet nähtävyyksiä. Kävelimme vain katsomassa Potsdamin linnat, tai yhden niistä (isolla puutarha-alueella sijaitsee siis kolme Preussin kuningasperheen rakennuttamaa linnaa). Tässä vaiheessa alkoi olla jo niin kylmä ja nälkä, että suuntasimme syömään, jonka jälkeen takaisin Berliiniin ja istumaan vielä iltaa kaverini kaverin luokse.

Potsdamia suosittelen ehdottomasti Berliinissä kävijoille! Nopeimmilla junilla sinne hurauttaa vain n. vartissa ja jos omaat jo BVG:n päivälipun, lisäkustannuksia tulee vain 1,60€ per suunta. Itse haluan mennä Potsdamiin ehdottomasti kyllä uudestaan!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply