Marrakech – kiehtova kaunis ja koristeellinen

                                                                                                                   

Marrakech on yhtä aikaa kaoottinen ja harmoninen, klassinen ja moderni. Sinne on päästävä uudelleen.

Matkustin elämäni ensimmäisen kerran Marokkoon marraskuun alussa. Päällimmäinen ajatukseni saapuessani Marrakechiin oli, että olen saapunut keskelle Tuhannen ja yhden yön satua. Tuo fiilis ei ole muuttunut reissun jälkeenkään.

Virallisina kielinä Marokossa puhutaan arabiaa sekä berberikieli tamazightia, mutta myös Ranskan kielellä pärjää hyvin, sillä siirtomaa-aikojen perintönä ranskaa käytetään edelleen hallinnollisena kielenä ja laajalti muutenkin. Marrakechissa pystyy asioimaan melko hyvin myös englanniksi. Tämä ilahdutti minua, sillä omista ranskan opinnoistani on aikaa jo 17 vuoden verran.

Marokon pääkaupunki on Rabat, josta itselläni ei juuri ole mielikuvia. Minulle tutumpia marokkolaiskaupunkien nimiä ovat Marrakechin lisäksi Casablanca, Agadir sekä lapsuuden Afrikan tähti -peleistä mieleen jäänyt Tanger. Marokolla on rantaviivaa lähes parituhatta kilometriä, osittain Välimeren ja osittain Atlantin puolella. Seuraavalla kerralla suuntaisin mielelläni kulkuni Marrakechin lisäksi rannikkoseudulle.

Tässä postauksessa kuitenkin pysytellään Marrakechissa. Atlasvuorten juurella sijaitseva Marrakech on reilun miljoonan asukkaan sisämaakaupunki, joka on matkailijoiden keskuudessa isossa nosteessa. Viimeisen parin vuoden aikana olen huomannut, että sosiaalisessa mediassa tulee jatkuvasti vastaan kauniita kuvia koristeellisista riadesta tai värikkäistä basaareista. Uskon, että Marokko-villitys ei ole ainakaan laantumassa tulevina vuosina.

Maailma tulee jatkuvasti pienemmäksi, kun lentoyhteydet paranevat. Marraskuun alussa avatun, Norwegianin Helsinki-Marrakech -yhteyden ansiosta matkanteko Marrakechiin on helpottunut myös Suomesta. Tällä hetkellä lento on tarjolla molempiin suuntiin ainoastaan lauantaisin. Vaihdollisia lentoja, esimerkiksi Tukholman kautta, on muillekin viikonpäiville. Meno-paluulentoja saa tarjouksessa alle 200 eurolla, mikä on mielestäni hyvä hinta lennoista Afrikan mantereelle.

Marrakech Marokko
Faktoja Marokosta

Rahayksikkö: Marokon dirham (MAD)
Lentoaika Helsingistä: 5h 30min
Uskonto: Islam
Valtiomuoto: Perustuslaillinen monarkia
Verkkovirta: 220 V, 50 Hz. Adapteria ei tarvita.
Kansainvälinen suuntanumero: +212

Marrakech Menara Gardens

Onko Marrakech turvallinen?

Marokon, kuten nykyään lähes kaikkien matkakohteiden, turvallisuustilanne mietityttää monia. Ulkoministeriön matkustustiedotteen mukaan Marokko on yhteiskunnallisesti vakaa ja ulkomaalaiselle vierailijalle suhteellisen turvallinen maa. Ulkoministeriön matkustustiedote on kuitenkin aina vain suositus, ja matkustuspäätös on jokaisen omalla vastuulla. Omasta mielestäni matkustamista on turha pelätä, mutta suosittelen matkustusilmoituksen tekemistä ennen jokaista ulkomaan reissua, jotta viranomaiset ovat mahdollisessa poikkeustilanteessa nopeasti ajan tasalla siitä, keitä suomalaisia täytyy tavoittaa.

Terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida Marrakechissa sulkea pois, tänäkin vuonna Marokossa on tehty terrorismiin liittyviä pidätyksiä. Marokossa tiedetään oleskelevan radikalisoituneita henkilöitä, joista osa on palannut kotimaahansa ISISin taistelualueelta. Keväällä 2011 yhteensä 17 ihmistä menehtyi pommi-iskussa Jemaa el-Fna -aukiolla, ja vastaavien, turisteihin kohdistuvien, iskujen yritykset ovat mahdollisia. On hyvä pysytellä erityisen valppaana paikoissa, joihin on kokoontunut paljon ihmisiä kerralla. Omasta mielestäni elämää ei kuitenkaan kannata rajoittaa liikaa, sillä nimenomaa pelon lietsominen on terroristien tavoite.

Marokon hallitseman Länsi-Saharan kansainvälinen asema on kiistanalainen kysymys, jonka tiimoilta kaikkialla maassa saattaa esiintyä yhteenottoja. Mielenosoituksiin ei pidä mennä mukaan, sillä ne saattavat yltyä väkivaltaisiksi.

Suurin turvallisuusuhka Marokossa on kaikesta huolimatta sangen arkinen, nimittäin liikenne. Liikennekulttuuri on hyvin erilainen kuin Suomessa ja liikenneturvallisuudesta huolehtiminen heikkoa – onnettomuuksissa kuolee tuhansia ihmisiä vuosittain. Jalankulkijana kannattaa pysytellä hereillä esimerkiksi teitä ylittäessään. Jalkakäytävillä on hyvä katsoa, mihin astuu, sillä jostain syystä vastaan saattaa tulla mitä eriskummallisempia kynnyksiä ja esteitä.

Naisille ei suositella liikkumista yksin, varsinkaan pimeän aikaan syrjäisillä alueilla. Käsitys sukupuolten tasa-arvosta ei vastaa länsimaista ajattelutapaa. Yksin liikkuviin naisiin kiinnitetään helposti huomiota ja etenkin perään huutelu on yleistä.

Samaa sukupuolta olevien suhteet sekä avioliiton ulkopuoliset suhteet on kielletty laissa. Suuremmissa kaupungeissa, kuten Marrakechissa, on totuttu näkemään kaikenlaista, mutta julkisia hellyydenosoituksia kannattaa silti vältellä sukupuolesta ja suhdestatuksesta riippumatta, jotta ei provosoi ketään turhaan. On olemassa tapauksia, joissa samaa sukupuolta olevat pariskunnat ovat joutuneet oikeuden eteen. Tästä huolimatta Marokko on suosittu kohde myös LGBT-matkailijoiden keskuudessa – lait ovat ehdottomasi tiukempia paikallisia kohtaan.

Marrakech mopoilijatMarrakech liikennemerkkiMarrakech vanhakapunkiMarrakech kameli

Pukeutuminen on kaunista mutta konservatiivista

Marrakechissa riittää aurinkoa ympäri vuoden, mutta lämpötilat ovat ihanteellisimmillaan keväällä ja syksyllä, jolloin päivälämpötilat pysyttelevät miellyttävissä hellelukemissa. Kesäkuukaudet taas ovat (tukahduttavan) kuumia ja talvisaikaan, joulu-helmikuussa, lämpötila on viileämpi. Helteitä välttelevälle parasta matkustusaikaa on talvikausi.

Vaikka päivät on lämpimiä, iltaisin asteet tippuvat huomattavasti, joten liian kevyellä kesävarustuksella reissuun ei kannata lähteä. Muutenkin pukeutumisessa on tärkeää huomioida paikallinen kulttuuri, eli välttää pukeutumista huomiota herättävän paljastavasti. Minihameet kannattaa siis mieluiten säästää toisille reissuille. Marokossa ei kuitenkaan odoteta turistinaisilta huivin käyttöä, se saattaa jopa aiheuttaa epätoivottua huomiota yhtä lailla kuin liian niukka pukeutuminen. Joissain turistien suosimissa paikoissa, kuten Majorelle Gardenissa, näkee ihmisiä kaikenlaisissa vaatteissa, mutta yleisesti ottaen on kunnioittavaa huomioida paikallinen kulttuuri vaatevalinnoissaan, etenkin liikkuessaan vanhankaupungin alueella.

Marokkolaiset itse pukeutuvat siististi, sillä pukeutuminen yhdistetään sosiaaliseen asemaan. Naisten pukeutuminen on konservatiivista, mutta samalla kaunista ja värikästä. He ovat useimmiten muutenkin hyvin huoliteltuja.

Marrakech pukeutuminenMarrakech naisetMarrakech kirjoitus

Marrakech Menara Airport – muinaisen kaupungin moderni lentokenttä

Menaran lentokenttä on visuaalisesti varsin näyttävä. Palvelu sen sijaan on, ainakin oman kokemuksen mukaan, melko hidasta. Kentällä kannattaa siis varmuuden vuoksi olla ajoissa. Lentokenttä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä keskustasta, mikä on reissaajan näkökulmasta kätevää, sillä siirtymiseen ei kulu paljon aikaa. Lentokentälle pääsee helposti edullisella bussilinjalla numero 19. Lentokentältä voi myös ottaa taksin, jolloin kannattaa muistaa neuvotella hinta edulliseksi.

Mikäli matkalaukku on kadonnut matkan aikana, on syytä varautua siihen, että laukkua ei toimiteta perille hotellille, vaan se pitää itse noutaa kentältä, jos se yleensäkään ehtii saapumaan reissun aikana perille. Suosittelen pitämään käsimatkatavaroissa sen verran vaihtovaatteita mukana, että niillä pääsee ainakin alkuun.

Paluulentoa terminaalissa odottaessaan kannattaa huomioida, että joissain ravintoloissa maksetaan lasku vasta ruokailun jälkeen, mikä on epäkäytännöllistä, jos käy kuten itselleni, eli kortinlukija lakkaa toimimasta. Mahdollisuutta käteisen nostoon ei lähistöllä ollut eikä minun sallittu poistuvan ravintolasta maksamatta. Mikäli kortinlukijaa ei olisi saatu toimimaan, olisin ollut pattitilanteessa. Tästä viisastuneena aion seuraavalla kerralla pyytää, että saan maksaa ruokani ennakkoon.

Marrakech Menara lentokenttäMarrakech Menara lentokenttäMarrakech Menara lentokenttä

Marokon valuutta on suljettu

Yksi euro = noin 11 dirhamia.

Marokon dirham on suljettu valuutta, joten sitä ei voi vaihtaa maan rajojen ulkopuolella. Dirhamin maahantuonti ja (isojen summien) maasta vienti on kiellettyä. Esimerkiksi lentokentällä sijaitsee virallinen valuutanvaihtopiste, josta kannattaa pyytää mukaan kuitti, jonka avulla valuuttaa voi tarvittaessa vaihtaa takaisin ennen paluuta.

Myös automaateista voi nostaa käteistä, mutta on hyvä huomioida, että automaatista nostettuja rahoja ei välttämättä pysty vaihtamaan takaisin euroiksi, vaikka niistä olisikin kuitti. Useissa paikoissa voi myös maksaa pankkikortilla, mutta toki kortin väärinkäytösten mahdollisuus on aina olemassa.

Osa paikoista ottaa vastaan myös euroja. 

Marrakech rautatieasemaMarrakech Bahia Palace

Marrakechissa majoittuu hyvällä hinnalla

Marrakechissa on tarjolla majoitusta laidasta lataan. Kotoisasta Riadista saattaa saada kahden hengen huoneen noin 15 eurolla/yö. Esimerkiksi neljän tähden hotelleja taas on tarjolla alle 40eurolla /yö.

Riadeista voit lukea lisää esimerkiksi tästä Tarinoita maailmalta -blogin postauksesta. Suuren yleisön (tai vähintään somemaailman) tietoon riadit nousivat Instagram-kohun myötä. Tämä tarina on loistava osoitus siitä, miten suuri voima sosiaalisella medialla parhaimmillaan on.

Me yövyimme viiden tähden Savoy Le Grand -hotellissa, jonka palveluita, kuten kylpyläosastoa, en valitettavasti tiukan matka-aikataulun vuoksi ehtinyt testaamaan. Viimeisenä päivänä ehdin istuskelemaan ruhtinaalliset 15 minuuttia altaalla. Olisin ehdottomasti viihtynyt pidempäänkin, niin altaalla kuin reissussa muutenkin.

Marrakech Savoy le Grand
Marrakech Savoy Le GrandMarrakech Savoy Le GrandMarrakech Savoy le Grand

Mikään ei ole ilmaista

Erityisesti Marrakechin vanhankaupungin nähtävyyksien liepeillä pyörii paikallisia, jotka haluavat turisteista oman osansa. He ovat valmiita auttamaan, ottamaan valokuvia, viemään ostoksille jne. On hyvä pitää mielessä, että Marrakechissa mikään ei ole ilmaista. Kun joku sanoo:”It’s free”,  se ei tarkoita, etteikö maksua jälkikäteen pyydettäisi. Huutelijoille ei siis kannata antaa liikaa huomiota, eikä heidän kannata antaa pilata omaa reissufiilistään.

Moskeijoista isoon osaan päästetään sisälle ainoastaan muslimeja. Esimerkiksi kaupungin tunnetuinta, 1100-luvulla rakennettua, Koutoubian moskeijaa voi turistina ihastella vain ulkoa käsin. Rakennusta ympäröivät kauniit puutarhat, joten alueella on miellyttävä kävellä, vaikka sisälle rakennukseen ei pääsekään.

Marrekechissa ei ole sallittua rakentaa Koutoubian moskeijaa korkeampia rakennuksia – siksi kaupunki näyttää yleisilmeeltään hyvin matalalta. Täällä ei siis pilvenpiirtäjiä tulla näkemään jatkossakaan. Näin ollen Marrakech, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohteiden listalla, pystyy säilyttämään omaleimaisen ilmeensä tulevaisuudessakin. 

Marrakech Koutoubia moskeijaMarrakech Koutoubia moskeijaMarrakech Koutoubia moskeija

Muotimaailma rakastaa Majorelle Gardenia

Yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä on Majorelle Garden, joka on ranskalaisen artistin, Jaques Majorellen, käsialaa. Vuonna 1980 muotimaailman legenda Yves Saint-Laurent hankki puutarhan omistukseensa yhdessä kumppaninsa, Pierre Bergén, kanssa. Edesmennyt muotisuunnitelija rakasti Marrakechia, ja myös hänen tuhkansa on siroteltu Majorellen puutarhaan.

Tänä syksynä Majorellen yhteyteen on avattu myös Yves Saint-Laurent museo. Aiheesta voi lukea enemmän tästä Tainan kirjoittamasta postauksesta. Itselläni museovierailu jäi seuraavaan reissuun.

Majorellesta on tullut muotiväen suosikkikohde. Monet poseeraavat kauniiden sinisten rakennusten edessä tyylikkäiden asujensa kanssa. Jos työskentelisin muodin parissa, haluaisin ehdottomasti itsekin järjestää kuvaukset Marrakechissa – sen verran täynnä värejä ja inspiraatiota kaupunki on. Jos Marrakech ei saa valokuvaajaa innostumaan, niin en tiedä, mikä sitten.

Marrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle GardenMarrakech Majorelle Garden

Satumainen Jemaa el-Fna

Jos täytyy nimetä kohde, jota ei Marrakechissa saa ohittaa, se on kaikki aistit täyttävä Jemaa el-Fnan aukio sitä ympäröivien soukien eli basaarien kera. Eksymisen vaara näillä sokkeloisilla kujilla on sen verran ilmeinen, että suosittelen sopimaan matkaseuralaisen kanssa selkeän tapaamispaikan – ulkomaiset puhelinliittymät kun eivät aina Marrakechissa toimi ihan toivotulla tavalla. Yksi vaihtoehto on vaihtaa puhelimeen paikallinen sim-kortti, jolloin nettikin on kätevästi koko ajan saatavilla.

Jemaa el-Fnan historia ulottuu lähes tuhannen vuoden taakse. Aikoinaan aukiota pidettiin kaupungin mestauspaikkana, mutta nykyään se on täynnä elämää. Suosittelen pitämään käsilaukustaan kiinni ja suuntaamaan legendaariselle aukiolle auringonlaskun aikoihin. Näky on maaginen, kun käärmeenlumoajat, ennustajat, tanssijat, laulajat, hennatatuoijat, akrobaatit, tarinankertohat ja monet muut viihdyttäjät kilpailevat huomiosta auringon kultaamalla aukiolla. Mikäli jotain tiettyä esiintyjää tahtoo valokuvata, on siitä maksettava hänelle 20 dirhamia.

Aukion viereisillä kattoterasseilla voi käydä valokuvaamassa (tätäkin suosittelen auringonlaskun aikoihin), mutta kannattaa varautua siihen, että samalla pitää myös ostaa ainakin yksi ylihintainen juoma ravintolasta. Ilta-aikaan Jemaa el-Fna täyttyy ruokakojuista, joten nälkäisenä ei alueelta tarvitse lähteä.

Basaarit ovat täynnä kauniita esineitä, babouche-tossuja, hamam-pyyhkeitä, mattoja, huiveja, mausteita – kansainvälistä turistikrääsää unohtamatta. Ostoksista pitää muistaa aina tinkiä reippaasti. Jokainen shoppailija varmasti löytää näiltä kujilta jotain mieleistään. Ymmärrän hyvin heitä, jotka lähtevät Marrakechiin tyhjien laukkujen kanssa.

Marrakech basaari Marrakech basaariMarrakech matotMarrakech hennatatuointiMarrakech basaariMarrakech Jemaa el-Fna
Taksilla matkustaminen on edullista

Kaupunkialueella pystyy helposti liikkumaan jalkaisin, sillä Marrakechin keskusta ei ole moniin muihin kaupunkeihin verraten suuri. Jossain vaiheessa kävely luultavasti kuitenkin alkaa tympimään, joten on hyvä tietää, ettei taksin käyttäminen keskustan alueella rasita lompakkoa muutamaa euroa enempää.

Kannattaa pyytää taksikuskia käyttämään mittaria tai vaihtoehtoisesti neuvotella hinta ennen matkan alkua sopivaksi. Erityisesti lentokentällä taksikuskit saattavat olla aggressiivisia ja yrittävät pyytää liian korkeita hintoja. On hyvä pitää mielessä, että lentokentältä keskustaan on vain muutaman kilometrin matka, joten tästäkään matkasta ei kuulu maksaa liian montaa euroa.

Turisteille on tarjolla myös hevosajeluita, jotka ovat takseja kalliimpia, mutta näistäkin hinnoista voi neuvotella.
 Marrakech hevosrattaat

Marokkolainen keittiö on värikäs

Ruoka kiinnostaa jokaista. Itse en parin päivän reissun perusteella pystynyt muodostamaan järin kattavaa näkemystä marokkolaisesta ruokakulttuurista. Positiivisella tavalla mieleen jäi kuitenkin ruoan tuoreus ja terveellisyys. Monin paikoin näkyi leppoisan oloisia terassiravintoloita ja kahviloita ja hinnat vaikuttivat olevan suomalaisesta näkökulmasta varsin edullisia. Toki arvokkaampiakin vaihtoehtoja löytyy, aina Michelin-tähdillä palkittuihin ravintoloihin saakka.

Marokkolaisessa keittiössä on tarjolla lihaa, kalaa ja kasviksia. Yrtit ja mausteet tuovat väriä lautaselle ja usein ruoan kanssa tarjoillaan couscousia, joka on perinteinen pyhäruoka. Useimmat ravintolat tarjoavat tagineja, perinteisiä marokkolaisia ruukkuannoksia. Niitä kannattaa testata, mikäli tahtoo tutustua traditionaaliseen marokkolaiseen keittiöön.

Monet ravintolat ovat Ramadanin aikaan suljettuna päiväsaikaan. Vuonna 2018 Ramadan sijoittuu aikavälille 16.5–14.6. Tämä on hyvä ottaa huomioon matkasuunnitelmissaan. Vaikka turistien ei oleteta noudattavan Ramadania, sen aikaan suositellaan välttämään julkista ruokailua. Osa turisteille suunnatuista ravintoloista on kuitenkin auki päivälläkin.

Yksi tärkeä kysymys on, voiko vesijohtovettä juoda. Hanaveden juominen Marrakechissa on periaatteessa ok, paikalliset ovat tottuneet siihen. Lyhyen reissun aikana elimistö ei (ihmisestä riippuen) kuitenkaan ehdi tottumaan veteen, joten turisteille suositellaan pulloveden juomista. Hampaat voi pestä hanavedellä.

Ravintoloista parhaiten mieleeni jäi paikallisen julkkiskokin Dar Moha, jossa sisustus oli kaunis ja maut kohdillaan.

Marrakech terassiraflaMarrakech Jemaa el-Fna

Fiilikset reissun jälkeen

Matka, jolle osallistuin, oli Moroccan National Tourist Officen järjestämä pressimatka. Tunnetusti tällaiset reissut ovat tiiviitä ja intensiivisiä, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Kaupungin siisteys yllätti, ilmasto oli miellyttävämpi kuin etukäteen ajattelin ja reissu jätti kipinän Afrikan matkailua kohtaan – edellisestä Afrikan reissustani nimittäin alkaa olla jo 11 vuotta aikaa.

Yövyimme viiden tähden hotellissa, mutta koska meillä ei ollut aikaa nauttia hotellin palveluista, niin minua jäi hieman kaivelemaan, että en päässyt hotellin sijaan kokemaan aidon marokkolaisen riadin tunnelmaa. Hotellit ovat suhteellisen samanlaisia ympäri maailman, mutta riadien fiilistä ei pääse missä tahansa aistimaan.

Koska aikaa oli käytössä erittäin rajallisesti, en luonnollisesti päässyt tutustumaan kaupunkiin rauhassa. Kiersimme monia nähtävyyksiä, jotka on yleissivistyksen kannalta ihan mukava nähdä, mutta omatoimisella reissulla keskittyisin ihan muihin juttuihin, kuten koluamaan mukavan näköisiä terassiravintoloita, pysähtymään kauniiden, värikkäiden yksityiskohtien äärelle, eksymään vanhankaupungin sokkeloisille kujille ja valokuvaamaan kaupunkia auringonlaskun aikaan. Aivan ehdottomasti lähtisin päiväretkelle lähellä sijaitsevaan Agafayn autiomaahan sekä läheisille vuorille.

Monenlaiseen tekemiseen löytyy hyviä vinkkejä tästä Pieni matkaopas -sivuston artikkelista. Itse en ole kiinnostunut bilettämisestä, mutta mikäli yöelämä kiinnostaa, niin siihen tarjoilee vinkkejä Maroc Mama. Paljon tapahtumavinkkejä ja muuta hyvää infoa löytyy Made in Marrakech -sivustolta.

Liikuin koko reissun ajan ryhmämme mukana ja viimeisenä päivänä hetken aikaa kahdestaan bloggaajakollegani Malinin kanssa. En siis osaa sanoa, miltä tuntuisi liikkua Marrakechissa naisena yksin. Pimeän tullen luultavasti miettisin kulkemistani tarkemmin. Sellainen olo minulle ei kuitenkaan tullut, että en uskaltaisi lähteä uudelleen Marrakechiin. Niin paljon jäi vielä näkemättä, että en pidä mahdottomana ajatuksena, että palaan takaisin vielä ennen ensi kesää.

Saimme kunnian olla mukana historian ensimmäisellä Marrakech-Helsinki -lennolla. Valitettavasti lento ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan ja lopulta lento ei ollutkaan suora, vaan jouduimme vaihtamaan konetta ja miehistöä Kööpenhaminassa. Marrakechin kentällä ei ollut minkäänlaista tiedotusta lennon myöhästymisestä, sen sijaan koneessa meidät pidettiin kiitettävästi ajan tasalla. Lennon virallinen saapumisaika Suomeen on vasta ennen puoltayötä, joten lennon myöhästyttyä olimme kotona hyvin myöhään. Onneksi seuraava päivä oli sunnuntai, ja itselläni oli mahdollisuus levätä. Olen kiitollinen siitä, että pääsimme turvallisesti kotiin teknisistä ongelmista huolimatta. Summa summarum: Jään odottamaan uusia seikkailuja Marokossa innolla.

Mielenkiintoisia blogitekstejä Marrakechista:

Meriharakka

Mangostania

Travellover

Marrakech palmutMarrakech muraaliMarrakech sydänpilviMarrakech Norwegian

*** Postaus toteutettu pressimatkan pohjalta ***

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Bangkokin kattobaarit

En tiedä, onko maailmassa kaupunkia, josta löytyy yhtä paljon kattobaareja kuin Bangkokista, mutta varmaa on se, että  Bangkokissa eivät vaihtoehdot lopu kesken.

Bangkokista löytyy kattobaareja jokaiseen makuun. On ylellisiä, maailman parhaiden joukkoon valittuja – mutta myös lukuisia rennompia vaihtoehtoja. Itselläni ei ole ehdotonta suosikkia, joten esittelen tässä postauksessa ne kattobaarit, jotka ovat minulle tutuimpia sekä lopuksi muutaman sellaisen, joissa aion käydä seuraavalla matkallani.

Suurin osa baareista aukeaa niihin aikoihin, kun aurinko laskee mailleen. Näin on mahdollisuus päästä ihastelemaan kaupunkia vielä hetken aikaa valoisalla säällä ja nauttia samalla auringonlaskusta. Jotkut luulevat, että Bangkokissa ei saasteiden vuoksi voi koskaan nähdä kelvollista auringonlaskua, mutta tämä ei oman kokemukseni mukaan pidä paikkaansa.

Taustatyötä tätä postausta varten tehdessäni huomasin, että moni kattobaari väittää olevansa Bangkokin korkein, mikä on hieman huvittavaa. Sillä ei ole mielestäni niin suurta merkitystä, monennessako kerroksessa baari sijaitsee, sillä tunnelma rakentuu monesta muustakin tekijästä kuin rakennuksen korkeudesta. Joidenkin baarien kohdalla löysin kolmea tai neljää eri versiota siitä, missä kerroksessa baari sijaitsee, ja yritin parhaani mukaan soveltaa löytämääni infoa tekstissäni.

Hinnastoja tutkaillessa kannattaa muistaa, että useimmiten hintoihin lisätään 10% palvelumaksu sekä mahdollisesti vielä 7% vero päälle. Kaikista edullisin harrastus kattobaarien kiertely ei siis välttämättä ole. Pukukoodi näihin paikkoihin on useimmiten smart casual, joten normaalit, siistit vaatteet riittävät. Kunhan jättää flipflopit ja shortsit kotiin, niin sillä pääsee useimmiten jo pitkälle.

Koska itse käytän Bangkokissa liikkumiseen useimmiten BTS:ää, niin kerron tässä postauksessa myös, mitä asemaa lähimpänä baarit sijaitsevat. Kaupungissa liikkumiseen on toki muitakin vaihtoehtoja, kuten metro ja taksi. Alkuillasta en kuitenkaan suosittele takseja, koska ruuhkat saattavat olla todella pahoja.

Lebua at State Towerin kattobaarit

Lähin BTS: Saphan Taksin, lyhyt kävelymatka
Pukukoodi: Smart casual. Ei flipflopeja, urheiluvaatteita, miehille ei shortseja, avonaisia kenkiä tai hihattomia paitoja. Ei ostoskasseja tai reppuja.
Hintataso: Kallis
Instagram: @lebuahotelsresorts

Myönnettäköön, että tämä lokaatio on melko huikea. Lebua at State Towerin 63:ssa kerroksessa sijaitsee kaksi ulkoilmabaaria, Sky Bar ja Distil sekä näiden lisäksi maailmankuulu ravintola Sirocco. Näkymät Chao Phraya -joelle ovat todella kauniit. Sekä ruoka että drinkit ovat kalliita – ja tungosta riittää heti avaamisesta lähtien, erityisesti Sky Barin puolella sekä kattotasanteen parhaissa kuvausspoteissa. Esimerkiksi ravintolaan johtavissa portaissa kuvaus on tosin kielletty.

Lebua at State Tower nousi suuren yleisöön tietoisuuteen viimeistään vuonna 2011 Hangover Part II -elokuvan ansioista, joten rauhallisesta illanvietosta täällä ei kannata haaveilla. Baari on sen verran täynnä jatkuvasti, että kukaan tuskin kiinnittää huomiota, vaikka ylös kipuaisi hetkeksi ainoastaan maisemia ihailemaan – tämä vinkkinä budjettimatkalaisille. Yksi drinkki baarissa nimittäin maksaa kevyesti hostelliyötä enemmän.

Keväällä 64. kerrokseen on avattu maailman korkein ulkoilmaviskibaari Alfresco 64 .Tästä lisää esimerkiksi  The Raken artikkelissa.

Lebua at State Tower ja sen ravintolat ovat kahmineet tähtitieteellisen määrän awardseja ympäri maailman. Edellä mainittujem lisäksi hotellin yläkerroksista eli The Domesta löytyvät ravintolat Mezzaluna (65.kerros) Breeze (61. ja 62. kerros) sekä Ocean 52 (52. kerros). Mikäli yöpyminen hotellissa kiinnostaa, niin kannattaa selailla eri sivustoilta tarjouksia, sillä melko usein huoneen saa hyvin kohtuullisella hinnalla. Sesonkiaikaan hinnat toki nousevat huomattavasti. Näkymistä ei ainakaan voi valittaa, sillä myös joidenkin huoneiden parvekkeelta voi ihailla samaa, upeaa jokimaisemaa kuin kattobaarista. Olen kuullut paljon hyvää myös hotellin aamiaisesta.

Suosittelen Lebuan kattobaareja vähintään once in the lifetime -kokemuksena.

Lebua at State Tower kattobaari Bangkok Lebua at State Tower kattobaari Bangkok

Octave Rooftop Lounge & Bar

Lähin BTS: Thong Lo, lyhyt lävelymatka
Pukukoodi: Ei shortseja tai sandaaleja. Ei ole tullut vastaan ongelmia millään vaatetuksella ainakaan alkuillasta.
Hintataso: Kohtuullinen
Instagram: @octavemarriott

Octave sijaitsee Sukhumvitin varrella, kivenheiton päässä Thong Lon asemalta, Marriott-hotellin kerroksissa 45 – 49. Thong Lon BTS-asemalta on vain parin minuutin kävelymatka hotellille, joka itse asiassa on helppo bongata asemalta korkeutensa vuoksi. Viiden ja seitsemän välillä drinkkejä saa puoleen hintaan, joten auringonlaskun aikaan hintataso on erittäin kohtuullinen. Myös istumapaikan löytää helposti, etenkin, jos on liikkeellä ajoissa. Näkymä ovat kaunis  ja tunnelma leppoisa.

Octave sijaitsee trendikkäällä Thong Lon alueella, joka on täynnä mielenkiintoisia ravintoloita ja kahviloita. Tässä kaupunginosassa saa helposti koko päivän (jos toisenkin) kulutettua. Jos asun jonain päivänä Bangkokissa, niin tämä on yksi suosikkivaihtoehdoistani asuinalueeksi.

Octave kattobaari BangkokOctave kattobaari BangkokOctave kattobaari Bangkok Octave kattobaari Bangkok

Red Sky

Lähin BTS: Chit Lom. Assemalta on yhteys CentralWorld -ostoskeskukseen, jonka yhteydessä Centara Grand -hotelli ja Red Sky -baari sijaitsevat.
Pukukoodi: Smart Casual. Alkuillasta ei vahdita niin tarkasti.
Hintataso: Kohtuullinen
Instagram: @redskybangkok

Red Skyn maisemissa on sitä jotain. Sijainti on keskeinen ja tunnelma välitön. Red Sky toimii hyvin after shopping -paikkana, sillä se sijaitsee lähellä monia ostoskeskuksia. Alkuillan tarjouksena on kaksi samanlaista juomaa yhden hinnalla. Nykyään Red Skyn yläpuolelta löytyy myös toinen kattobaari, Cru , joka avattiin vuoden 2016 lopulla. Suosittelen tutustumaan myös siihen, niin aion itsekin tehdä.

Jos suuntaat kattobaariin CentralWorld -ostoskeskuksen kautta, suosittelen kysymään suosiolla reittiä infopisteeltä. Kauppakeskus on nimittäin yksi maailman suurimmista, joten siellä harhailemiseen/eksymiseen ei kannatta käyttää turhaan aikaa (samalla omat sekä seuralaisen hermot säästyvät).

Red Sky kattobaari BangkokRed Sky kattobaari BangkokRed Sky kattobaari BangkokRed Sky kattobaari BangkokRed Sky kattobaari Bangkok

Zoom Sky Bar

Lähin BTS: Chong Nonsi (kohtuullisen kävelymatkan päässä)
Pukukoodi: Smart Casual
Hintataso: Kohtuullinen
Instagram: @zoomskybar

Anantara Sathorn -hotellin 40.kerroksessa sijaitseva Zoom sai minut välittömästi puolelleen. Ehkä se johtui satumaisen kauniista auringonlaskusta tai rauhallisesta tunnelmasta, sillä Zoom ei sijaitse keskellä vilkkainta turistialuetta, vaikka se hyvien yhteyksien varrella onkin.

Suosittelen tätä kattobaaria erityisesti alkuillasta, mikäli etsit tyylikästä, mutta leppoisaa illanviettopaikkaa. Maisema avautuu 360 astetta ja auringonlaskufanit, kuten allekirjoittanut, voivat helposti valokuvata joka puolella. Hintataso on samaa luokkaa kuin useimmissa muissa baareissa, ja auringonlaskun aikoihin drinkkejä saa puoleen hintaan. Extrapisteet siitä, että nettisivuilta pääsee tarkistamaan ruokien ja juomien hinnat etukäteen – näin ei ole läheskään kaikkien ravintoloiden kohdalla.

Mikäli käveleminen uuvuttaa, niin kannattaa etukäteen huomioida, että Chong Nonsin asemalta on kävelyä noin kilometrin verran.

Zoom kattobaari BangkokZoom kattobaari Bangkok Zoom kattobaari Bangkok Zoom kattobaari Bangkok Zoom kattobaari BangkokZoom kattobaari Bangkok

Vertigo and Moon

Lähin BTS: Sala Daeng (Ei ihan aseman vieressä)
Pukukoodi: Smart Casual
Hintataso: Kallis
Instagram: @banyantreebangkok

Vertigo-ravintola ja Moon-baari sijaitsevat Banyan Tree -hotellin katolla. Tämä ei ole budjettimatkailijan unelmakohde, sillä hinnat ovat auttamatta keskitasoa korkeammat. Kokemuksena Moon (Vertigosta minulla ei ole kokemusta) on sellainen, että kyllä siitä kannattaa ainakin sen yhden drinkin verran maksaa. Tämä kattobaari on arkkitehtuurinsa puolesta yksi Bangkokin – tai ehkä koko maailman persoonallisimmista, ja näkymät ovat kauniit. Korkeita paikkoja kammoavana minua jännitti tämä baari eniten etukäteen, mutta hyvin selvisin.

Tilaa baarissa ei ole loputtomasti, joten suosittelen olemaan paikalla heti avaamisen jälkeen, mikäli tahtoo saada istumapaikan. Ravintolan puolelle taas on suotavaa tehdä pöytävaraus ennakkoon. Jos etsinnässä on lokaatio romanttisille treffeille (eikä taskurahasta ole puutetta) niin Vertigo saa minun ääneni. Vertigo & Moon on noteerattu useasti maailman parhaiden kattobaarien joukkoon.

Vertigo&Moon kattobaari BangkokVertigo&Moon kattobaari Bangkok Vertigo&Moon kattobaari Bangkok Vertigo&Moon kattobaari BangkokVertigo&Moon kattobaari Bangkok

Bayoke

Lähin BTS: Phaya Thai (alle kilometri)
Pukukoodi: –
Hintataso: Kohtuullinen

Legendaarinen Bayoke oli Bangkokin korkein rakennus ennen MahaNakhonia. Bayoken The Roof Top Bar sijaitsee sisätiloissa, 83. kerroksessa. Pari kerrosta alempana sijaitsevassa Bayoke Balcony -ravintolassa pääsee illallistamaan myös terassilla. Bayokessa on mahdollisuus vierailla myös näköalatasanteella (77. ja 84. kerrokset). Viiden jälkeen illalla lipun hintaan kuuluu yksi juoma 83. kerroksen baarissa.

Vuonna 1998 valmistunut hotelli on ehkä jo freeseimmät päivänsä nähnyt, mutta huoneet ovat tilavia ja maisemat kohdillaan. Hintatasokin on kohtuullinen. Hotellissa on yksi kerros varattuna pelkästään naisille. Vinkki: Jokainen taksikuski tietää, mikä on Bayoke, mutta he saattavat kysyä, ”Bayoke 1 or 2?”. Oikea vastaus on Bayoke 2 (molemmat rakennukset tosin ovat vieretysten, kuten alla olevasta kuvasta näkyy). Bayokeen on helppo saapua myös lentokentältä, sillä se sijaitsee vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Ratchapraropin Airport Rail Link -asemalta.

Red Sky kattobaari BangkokRed Sky kattobaari Bangkok

Cielo Sky Bar & Restaurant

Lähin BTS: Phra Khanong (lyhyt kävelymatka)
Pukukoodi: ? vaikutti rennolta
Hintataso: Kohtuullinen
Instagram: @cielo_lb

Cielo sijaitsee Sukhumvitin varrella, Sky Walk Condomiumin 46. kerroksessa. Muiden kattobaarien joukossa Cielo ei tehnyt minuun yhtä suurta vaikutusta maisemien eikä tunnelmansa puolesta, mutta mikäli liikkuu Phra Khanongin alueella, niin Cielo on toki helppo vaihtoehto. Me saimme baarissa niskaamme kunnon sateen, joten sekin latisti osaltaan tunnelmaa. Täytyy siis antaa paikalle vielä toinen mahdollisuus tulevaisuudessa.

Ravintolasta löytyy myös lasinen Skywalk, jota pitkin en itse uskaltanut kävellä. Plussaa Cielossa on ehdottomasti paikan rauhallisuus sekä se, että syödä ja juoda voi ilman, että menee heti konkurssiin. Phra Khanongin alueelta tosin löytyy helposti hyvää ruokaa muutenkin, joten tämän baarin voi säästää drinkkejä varten.

Cielo kattobaari Bangkok Cielo kattobaari Bangkok Cielo kattobaari Bangkok Cielo kattobaari Bangkok

Cloud 47   (edit: Cloud 47 on sulkenut vuoden 2017 aikana ovensa pysyvästi)

Sain selville vasta postaukseni julkaisun jälkeen, että Cloud 47 on sulkenut ovensa. Alla kuitenkin muutama kuva ihan fiilistelyn vuoksi. Onneksi vaihtoehdot eivät Bangkokissa lopu kesken. Uusia kattoja kohti!

Cloud 47 kattobaari Bangkok Cloud 47 kattobaari Bangkok Cloud 47 kattobaari Bangkok

Bar 9

Lähin BTS: Chit Lom (ja Ratchathewi)
Pukukoodi: Rento
Hintataso: Kohtuullinen/edullinen
Instagram: @novotelbangkokplatinum

Novotel Bangkok Platinum sijaitsee nimensä mukaisesti aivan Platinum-ostoskeskuksen vieressä. Bar 9  Novotelin yhdeksännessä kerroksessa on auki aamuvarhaisesta yömyöhään. Itse olen istuskellut baarissa tekemässä töitä, syömässä sekä nauttimassa maisemista. Tämä ei ole kaupungin korkein kattobaari, mutta yllättävän mukava. Suosittelen lämpimästi esimerkiksi heille, jotka haluavat ottaa hengähdystauon shoppailusta. Huom! Jos seuralaisesi haluaa shoppailla ja sinä puolestasi vihaat sitä, niin tämä on mitä parhain pakopaikka.

Esittelen lopuksi vielä lyhyesti kuusi muuta baaria. Osassa olen käynyt, osa on listallani seuraavilla reissuilla.

Long Table

Long Table sijaitsee Sukhumvit Soi 16:n varrella, Asoken BTS:n/Sukhuvitin MRT:n läheisyydessä. Ravintola sijaitsee 25.kerroksessa, kaupunkinäkymä on kaunis ja sisältä löytyy mielenkiintoinen ravintola, jonka erikoisuus on 25 metriä pitkä pöytä.

ThreeSixty
Saphan Taksinin BTS-aseman vierestä, Sathornin satamasta, operoi shuttle boat, joka vie suoraan Hiltonin satamaan. Hiltonin 31. kerroksen ThreeSixty on kaksiosainen ravintola, johon kuuluu erillinen ulkoterassi sekä sisätila, josta on 360 asteen näkymät. Jokinäkymä on kaunis, tosin se on ”väärään suuntaan” auringonlaskuun nähden.

Maha Nakhon
Bangkokin korkeimman rakennuksen rooftop ja näköalatasanne avautuvat vuonna 2018. Lisätietoja odotellaan.

Park Society / Hi-So
Modernin ja Tyylikkään So Sofitel -hotelin kattobaarista avautuu erilainen maisema kuin muista baareista, sillä suoraan edessä avautuu Lumphini Park. Park Society  toimii siis vaihteluna, mikäli erilainen näkymä kiinnostaa.

Attitude
Avani Bangkok Riverside -hotellin 26. kerroksessa sijaitseva Attitude on tyylikäs baari upealla jokinäkymällä. Iltaisin voi ihastella joen toisella puolella näkyviä Asiatiquen valoja. Attitudeen on ilmainen shuttle boat -kuljetus Sathornin satamasta.

Above Eleven
Sukhumvit Soi 11 (Lähin BTS Nana). Fraser Suitesin 33. ja 34. kerroksissa sijaitseva Above Eleven tarjoilee drinkkien lisäksi perulais-japanilaisen keittiön herkkuja. Paikan design on hakenut inspiraatiota New Yorkin Central Parkista. Abvove Eleven on hyvä paikka auringonlaskun ihailuun, näkymät ovat Siamin suuntaan.

Mikäli hieman pienemmät, vaihtoehtoiset rooftopit kiinnostavat, niin täältä Bangkok.comin artikkelista niitä löytyy.

Mitkä ovat sinun suosikkisi Bangkokin kattobaarien joukossa?

Red Sky kattobaari Bangkok

Sosiaalisessa mediassa reissujani voi seurata: Facebook Twitter Instagram 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Hanko Poke Bowl ja muita kaupungin helmiä

Suomen satavuotissynttärit lähestyvät, ja nyt on sellainen fiilis, että kunnioituksesta Suomen juhlavuotta kohtaan haluan kirjoitella enemmän kotimaahan liittyviä juttuja.

Tällä kertaa ajatuksissani on meren ympäröimä Hanko. Vaikka Hankoon onkin Helsingistä vain 127 kilometriä matkaa, olen käynyt siellä ainoastaan kolme kertaa, ja kaikki visiitit ovat tapahtuneet vuosien 2016 ja 2017 aikana. Jo oli siis aikakin! Olen asunut Helsingissä nyt 13 vuotta, ja ystävien kanssa on kesä toisensa jälkeen ollut puhetta siitä, että Hankoon pitäisi tehdä päiväretki, mutta jostain syystä suunnitelmat ovat jääneet puolitiehen – kerran jopa ihan kirjaimellisesti, sillä lähdimme ajelemaan Hakoon, mutta lopulta jäimme viettämään päivää viehättäviin Fiskarsin maisemiin.

Hanko riippumattoHanko meri Hanko Kasinoranta Hanko Kasinoranta

Hanko on Suomen eteläisin kunta, ja sillä on hiekkarantoja yli 30 kilometrin pituudelta. Aika hyvät valttikortit pienelle kaupungille. Hiekkarannoilla ei aina tosin ole kovin kesäinen tunnelma, ja tähän mennessä Hangossa onkin ollut erittäin tuulinen sää joka kerta, kun olen siellä käynyt. Tuulisuus on eduksi monien vesiurheilulajien harrastajille, mutta itselleni merituuli on välillä vähän turhan vilpoisa. Niin paljon kuin rakastankin merta, hyytävä tuuli ei ole suosikkini.

Ehkä surkuhupaisimmat muistoni aiheeseen liittyen ovat viime vuoden kesältä, jolloin teimme telttaretken Hankoon. Tuulisen sään lisäksi saimme lopulta kunnon sateen niskaamme – onneksi sentään puolijoukkuetelttamme tuli kasattua juuri ennen kuin kaatosade alkoi. Ei mennyt kesäretki ihan niin kuin sen suunnittelimme. Minusta ei taida tulla hc-retkeilijää, mutta Hangosta sen sijaan innostuin.

Hanko meri Hanko meri Hanko meri Hanko meri

Tänä vuonna olen päässyt piipahtamaan Hangossa kahdesti, ensimmäisen kerran huhtikuussa Hangon Regatta Span pressipäivässä ja toisen kerran  Lumo matkailun järjestämällä blogiretkellä toukokuussa.

Hangon Tehtaaniemeen avattiin keväällä Regattan merikylpylä. Hanko oli 1900-luvun alkuvuosina tunnettu kylpyläkaupunki, mutta sotien jälkeen siellä ei ole enää ollut kylpylätoimintaa. Regattan myötä on siis tavallaan palattu juurille. Kesäkauden aikana kylpylä on varattu ainoastaan Regatta-hotellin asukkaiden sekä kylpylän osakkaiden käyttöön, mutta syyskuusta toukokuuhun kylpylä on avoin kaikille. Hanko mielletään yleensä kesäkaupungiksi, mutta viimeistään kylpylän ansiosta Hankoon kannattaa poiketa muinakin vuodenaikoina.

Regatta Span kauneus- ja hyvinvointipalvelusta vastaa BABOR, joka on avannut kylpylään Suomen ensimmäisen BABOR Signature SPA -kauneushoitolan. En ole asiantuntija, mitä tulee kauneudenhoitopalveluihin, mutta nautin kovasti kasvohoidosta, jota pääsin tuossa hoitolassa testaamaan. Minulle kauneushoidot ovat todellisia arjen luksushetkiä, sillä raaskin itse laittaa niihin rahaa harvoin.

Mieleeni jäi erityisesti Regatta Span ravintola Solsidan, jonka lähiruoasta koostettu Hanko Poke Bowl oli erinomainen. Arvostan nykyään terveellisiä ja esteettisesti toteutettuja annoksia paljon, sillä niistä jää hyvä fiilis pitkäksi aikaa. On mahtavaa, että ruoan jälkeenkin on fressi olo.

Hanko Poke BowlHanko Regatta SpaHanko Regatta Spa Hanko Regatta Spa

Toukokuussa järjestetyllä bloggaajamatkallakin tuli syötyä hyvin. Lounaaksi nautimme Ravintola Origon legendaarisen saaristolaispöydän. Tästä lounassetistä voi halutessaan lukea enemmän Marjon matkassa -blogista. Origo panostaa lähiruokaan ja luomuun ja saaristolaispöytä on nimensä mukaisesti merihenkinen kokonaisuus.

Kalapainotteinen ruoka maistuu itselleni paremmin kuin hyvin. Kala-allergikoille tai muuten vain mereneläviä kammoksuville tämä lounas ei sovi, mutta toki ravintolassa on muitakin vaihtoehtoja tarjolla. Tämä oli ensimmäinen kertani Origossa ja kokemuksen pohjalta voin suositella ravintolaa.

Hanko OrigoHanko Origo

Eräs asia, josta erityisesti pidän Hangossa, kuten myös koko Länsi-Uudenmaan alueella, on ”käsityöläismeininki”,  jota näkyy kaikkialla. Hangossa tämä tuli esiin esimerkiksi vieraillessamme Kasinorantaan vastikään avatussa Happy Hubissa, joka on noin 30 toimijan yhteinen tila, jonka tavoitteena on edistää holistista hyvinvointia eri tavoin. Happy Hubissa on myynnissä paikallisten liikkeiden ekotuotteita, käsitöitä ja taidetta. Tilassa järjestetään myös erilaisia tapahtumia. Arvostan sitä, että yrittäjät laittavat tällä tavoin hynttyyt yhteen.

Viimeistään ensi kesänä täytyy päästä Hankoon taas uudelleen, ellei jopa aiemmin.

HankoHankoHanko meri

Hanko top 5
Meri
Hanko Poke Bowl
Regattan kylpylästä avautuva maisema
Kesämeininki ja monet tapahtumat
Pikkukaupungin tunnelma ja käsityöläisfiilis

Hanko meri

Blogitekstin sisältö on muodostunut kaikkien Hangon reissujeni pohjalta. Yksi näistä oli kaveriporukkamme järjestämä, yksi Wolfcomin organisoima pressipäivä Regattassa ja yksi Länsi-Uudenmaan Lumo matkailu oy:n bloggaajapäivä.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Turkoosin värisiä unelmia

 

Bondi Sydney

Selailen vanhoja kuvia, joissa meri kimmeltää turkoosin ja sinisen sävyissä. Maailman kauneus vetää hiljaiseksi. Luonto inspiroi minua loputtomasti ja tiedän, että yksi elämä ei riitä siihen, että ehtisin näkemään kaikki ne paikat, jotka toivoisin näkeväni. On toki todettava myös, että kauniit asiat eivät aina ole valtamerten värisiä tai auringonlaskun sävyisiä. Kauneus näyttäytyy välillä karuna ja rosoisena, ja sitä löytyy kaikkialta, myös odottamattomista paikoista. Kauneutta löytääkseen ei tarvitse aina lähteä maailman ääriin.

Viime aikoina olen alkanut taas haaveilemaan. Tänä vuonna on ollut sellaisiakin aikoja, jolloin en ole uskaltanut unelmoida. Taloudelliset huolet, kivut, suru ja monet inhimilliseen elämään kuuluvat murheet ovat heittäneet elämän ylle varjoja, ja olen välillä kieltäytynyt kokonaan ajattelemasta tulevaisuutta. On tuntunut siltä, että ei minulla ole enää oikeutta unelmiini, koska minulla ei kuitenkaan ole varaa niiden toteuttamiseen. Välillä myös muut ihmiset ovat muistuttaneet, että olisi syytä haudata epärealistiset haaveet. Onneksi ympärilläni on kuitenkin enimmäkseen sellaisia ihmisiä, jotka kannustavat minua pitämään unelmistani kiinni.

Bondi Sydney Bodni Sydney

Viime aikaiset luonnonkatastrofit ja muut ikävät tapahtumat ovat muistuttaneet minua elämän hauraudesta, mutta samalla myös siitä, että elämää ja unelmia voi aina rakentaa uudelleen, vaikka toisinaan kaikki pitäisi aloittaa tyhjästä. Kenellekään ei ole luvattu huomista, joten unelmien eteen kannattaa tehdä töitä tänään.

Ei ole silti aina helppoa puhua omista haaveistaan. Tällä hetkellä minä haaveilen Australian matkasta, jonne lähtisin tämän vuoden marraskuussa. En tiedä, voiko haave mitenkään toteutua, epärealistiselta se nimittäin tällä hetkellä vaikuttaa. Luopumalla toivosta en kuitenkaan voi voittaa, joten en aio luovuttaa. Olen itkenyt monia kyyneleitä ja lamaantunut monta kertaa, vaikka olisi pitänyt olla aktiivinen ja rohkea. Jossain alitajunnassa on kummitellut ajatus, että on kiusallista jakaa unelmiaan, jos ne eivät toteudukaan.

Maailmassa, jossa yleensä hehkutetaan menestystä ja elämän tähtihetkiä, ei ole helppoa kertoa, että nyt menee huonosti. Ei ole helppo tunnustaa, varsinkaan isolle yleisölle, että on epäonnistunut. Minulla esimerkiksi on tällä hetkellä paljon haasteita freelancerina, koska vahvuuteni ei ole oman osaamiseni markkinoinnissa, ja toisinaan jopa pelkään ihmisiä. Omista heikkouksista on vaikeaa puhua, koska samalla altistaa itsensä sille, että muut voivat lyödä juuri niihin kohtiin, jotka ovat kaikista kipeimpiä.

Mutta ehkä omaa inhimillisyyttään ei sittenkään tarvitse hävetä. Lopulta minkään muun kautta ei pysty koskettamaan ihmisiä yhtä syvästi kuin olemalla läpinäkyvä ja haavoittuva. Silti on helpompaa valita se tie, että jakaa elämästään vain hattaraisimmat hetket. Kiiltokuvat ovat kauniita, mutta ne helposti eristävät ihmiset toisistaan. Kun kuvittelee, että muilla menee paljon paremmin kuin itsellä, tulee helposti käpertyneeksi yksin rikkinäisyyteensä ja rakentaneeksi muureja ympärilleen.

Niin paljon hyvää kuin sosiaalinen media onkin tuonut ihmisten väliseen kommunikaatioon, välillä mietityttää, eristääkö se ihmisiä enemmän kuin yhdistää. Usein pohdin, että rakennetaanko nykyään estradeja sinne, mihin pitäisi rakentaa siltoja. Olemmeko me luoneet kuplan, jossa on pakko uskotella viimeiseen hengenvetoon asti, että minä kyllä pärjään yksinäni?

Bondi Sydney Bondi Sydney Bondi Sydney

Minulla on siis unelma. Resursseja sen toteuttamiseen ei (vielä) ole, ja siksi tarvitsen tällä hetkellä paljon lisää töitä. Helmikuun alussa ostin lipun erääseen tapahtumaan, joka järjestetään Sydneyssä marraskuun puolivälissä. Minulle on kerrottu, että voinhan minä myydä lippuni, jos en pääsekään paikalle. Toki on näin, mutta eivät ne rahat minua lohduttaisi, ainoastaan muistuttaisivat unelmastani, joka meni yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen palasiksi. Melko ironinen odotusaikakin. Jos en pääse paikalle, niin annan lipun jollekin, joka arvostaa sitä yhtä paljon kuin minä. Raha ei ole koskaan kiinnostanut tarpeeksi, ja ehkäpä juuri sen vuoksi en ole koskaan pärjännyt taloudellisesti kovin hyvin. Minua ei siis sureta, jos menetän vähän rahaa, mutta sitä kyllä suren, jos en saa olla siellä, missä minun sydämeni on.

Olen ikävöinyt Australiaa jatkuvasti siitä lähtien, kun lähdin sieltä 17.3.2015. En puhu asiasta läheskään yhtä paljon kuin ajattelen sitä. Kaksi ensimmäistä vuotta olin kärsivällinen ja ajattelin, että palaan kyllä takaisin, aikanaan. Kärsivällisyyteni loppui alkuvuodesta, ja siitä lähtien minulla on ollut konkreettinen unelma, jonka deadline lähestyy lähestymistään. Tasan seitsemän viikon kuluttua tahtoisin olla maailman toisella laidalla. Minun on paljon helpompi kirjoittaa ikävästäni Thaimaahan, sillä sinne lähteminen tuntuu paljon realistisemmalta. Olenhan minä matkustanut sinne monta kertaa ennenkin, viime vuonna kahdesti. Ikävä Thaimaahankin on jatkuvasti elämässäni läsnä, mutta se ei tunnu ahdistavalta eikä kaukaiselta. Toivon lähteväni Thaimaahan tammikuussa, koska perheeni lähtee sinne, emmekä ole vuoden 91 jälkeen olleet yhdessä lomamatkalla, jos yhtä Tallinnan matkaa ei lasketa.

Tammikuun suunnitelmat tuntuvat tällä hetkellä vielä kaukaisilta, sillä ensisijaisesti mietin Australian matkaa. Myönnän, että tämä epätietoisuus ahdistaa, vaikka tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun olen samankaltaisessa tilanteessa. Työni ovat onneksi sellaisia, että voin kuljettaa ne mukanani minne vaan, vaikka maailman toiselle laidalle. Toivottavasti vielä kuljetankin. Tarvitsen kuitenkin lisää niitä töitä, jotta minulla olisi jotain, mitä kuljettaa.

Useimmat tarinat kerrotaan siinä vaiheessa, kun loppuratkaisu on selvillä. Minä halusin tällä kertaa kirjoittaa siinä vaiheessa, kun kaikki on oikeastaan ihan levällään. Kyllä minä niistä ratkaisuistakin kirjoitan, sitten aikanaan. Toivon, että voisin rohkaista muitakin pitämään kiinni unelmistaan ja menemään eteenpäin silloinkin, kun edessä on sumuista. Joskus unelmat muuttavat matkalla muotoaan tai vaihtuvat uusiin, mutta joka tapauksessa ne vievät elämässä eteenpäin – toisinaan turkoosien vesien äärelle.

Bondi Sydney

Lisää seikkailuja ja niistä haaveilua: Instagram Facebook Twitter

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather

Miksi Thaimaa

Se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Yksi reissuhistoriani mieleenpainuvimmista hetkistä oli se, kun ensimmäisen kerran näin Bangkokin lentokoneen ikkunasta. Tuon reissun aikana syttyi sellainen kipinän maailmaa ja matkustamista kohtaan, että elämä ei ole enää koskaan ollut entisellään.

Veranda Chiang Mai

Koti kaukana kotoa

Seuraavat vuodet kuluivat omasta mielestäni liian hitaasti, sillä jouduin odottamaan seuraavaa Thaimaan reissuani kolme vuotta. Noiden vuosien aikana tuli katsottua Madventuresin Kaakkois-Aasia -jaksot monen monta kertaa, masennuttua pimeinä talvi-iltoina ja haaveiltua paljon. Lueskelin muiden reissukertomuksia Pallontallaajien keskustelufoorumilta, josta myös löytyi myöhemmin matkaseuraa.

Sittemmin olen palannut Thaimaahan oikeastaan joka vuosi. Kaksi Thaimaassa otettua tatuointia muistuttavat minua näistä reissuista elämäni loppuun saakka – ne ovat ylivoimaisesti rakkaimmat matkamuistot, jotka olen hankkinut.

Joka kerta, kun laskeudun Suvarnabhumin lentokentälle, tuntuu kuin palaisin kotiin. Sitä on vaikea sen paremmin selittää. Monet Thaimaassa paljon reissaavat tietävät, että rakkautta Thaimaahan joutuu toisinaan puolustelemaan ja selittelemään. Tammikuussa 2012 kirjoitin aiheesta otsikolla ”Vähäks noloo joku Thaimaa!” Nyt palaan jälleen saman aiheen pariin.

Ei ole trendikästä matkustaa sellaiseen maahan ”johon kaikki muutkin matkustavat”. Toisaalta, yhtä lailla myös maabongarit joutuvat selittämään omia matkailutottumuksiaan. Matkustaa sitten niin tai näin, niin aina se on jonkun mielestä väärin. Matkustaminen herättää paljon tunteita, niin hyvässä kuin pahassakin. Minä olen päättänyt, että en tee yhtään reissaamiseen liittyvää valintaa siksi, että näyttäisin jonkun toisen silmissä coolilta. Elämä on aivan liian lyhyt muiden – varsinkin tuntemattomien – miellyttämiseen.

Bangkok SukhumvitBangkok temppeli

Maassa tai maan tavalla

On totta, että Thaimaassa on sellaisia kohteita, joissa turismia on kohteen kapasiteettiin nähden liikaa, mikä ei tietenkään ole hyvä asia. Joitain saaria on jouduttu jopa sulkemaan turismilta, koska luonto on tuhoutunut. On kuitenkin monta kohdetta, joita turismi ei ole pilannut, ja tunnetuimpien matkakohteiden ulkopuolella on satoja vaihtoehtoja heille, jotka kaipaavat matkustaessaan rauhaa.

Viime vuosina minua on ilahduttanut se, että joissain turistikohteissa on myös mahdollisuus osallistua ympäristön siivoamiseen, esimerkiksi Trash Heron projektien kautta. Trash Herosta voi lukea lisää Siveltimellä-blogista.

Aloitin matkablogini Thaimaan reissujeni innoittamana, ja alkuperäinen blogini nimi ”Maassa tai maan tavalla” onkin viittaus Thaimaa-rakkauteeni. Viime aikoina olen kirjoittanut Thaimaasta melko vähän, mutta jatkossa aion jälleen palata enemmän tämän rakkaan aiheen pariin. Juttuaiheita Thaimaahan liittyen on varastossa paljonkin, ja toivon, että materiaalia syntyy ensi talven aikana jälleen lisää. Haaveissani kun on viettää ainakin osa talvesta Thaimaassa. Viime vuonna reissasin siellä muutaman viikon alkuvuodesta ja pari kuukautta loppuvuodesta. Viime vuoden kohteista Chiang Mai, josta myös Veera Bianca vastikään kirjoitteli, on jäänyt erityisesti mieleeni.

Rustic and Blue Chiang Mai

10 asiaa, joita rakastan Thaimaassa:

  1. Ilmasto. Kun kaamos masentaa ja kylmyys menee luihin ja ytimiin, alkaa 30 astetta ja auringonpaiste kummasti houkutella.
  2. Luonto. Turkoosit vedet, viidakko ja vuorimaisemat, tarvitseeko tätä enempää selittää.
  3. Ruoka. Hedelmät, mehut, hipsterikahvilat, rantaravintolat, katuruoka, aasialaiset maut.
  4. Bangkok. Kaupungin kaaos, värit, rooftopit, ravintolat, markkinat, ruoka, jokialue, kauppakeskukset, katutyylit…
  5. Hintatso. Vaikka valuuttakurssi ei ole ihanteellinen ja hinnat ovat vuosien varrella nousseet, on Thaimaa edelleen suomalaiselle edullinen.
  6. Helppous. Thaimaa on yksin matkustavalle helppo matkakohde.
  7. Turvallisuus. En ole koskaan kokenut oloani uhatuksi Thaimaassa.
  8. Lentodiilit. Thaimaahan saa usein lentoja hyvällä hinnalla.
  9. Monipuolisuus. Thaimaa on niin iso maa, että taatusti loppuelämän ajaksi riittää jokaiselle reissulle joku uusi kohde.

Koh Lipe ThaimaaKoh Lipe Thaimaa

Ensirakkaus on aina ensirakkaus

Thaimaa oli ensimmäinen kohde, jonne matkustin aikuisiällä. Tiedän, että olisin saattanut yhtä hyvin rakastua johonkin toiseen maahan, mikäli olisin tuolloin reissannut jonnekin toisaalle. On kuitenkin turha jossitella. Minua ei harmita ollenkaan, että tykästyin juuri Thaimaahan. Kaakkois-Aasiassa on monta muutakin kaunista maata, joten myös Thaimaan sijainti on erinomainen. Yhteen reissuun voi halutessaan helposti sisällyttää monta mielenkiintoista kohdetta. Lukiessani tänään Muuttolintu-blogin postausta Sihanoukvillen Independence-hotellista alkoi tuokin paikka kummasti houkuttelemaan. Minuun pystyy nykyään tekemään vaikutuksen kauniilla uima-altaalla, joka sijaitsee meren rannalla. Tuollaisissa lokaatioissa sielu lepää.

Tunnustan, että toisinaan kaipaan niitä vuosia, jolloin olin parikymppinen ja tein ensimmäisiä Thaimaan reissujani. Ei ollut mobiililaitteita eikä sosiaalista mediaa, jossa esitellä matkojen highlighteja. Perinteiset matkaoppaat olivat kovassa käytössä ja niitä myös kannettiin mukana reissuilla. Joskus kävi niinkin, että tuli tuntikausia etsittyä jotain kohdetta, jonka oli bongannut oppaasta, mutta jota tosiasiassa ei ollut enää olemassa. Oi niitä aikoja! Henkilökohtainen suosikkioppaani on ollut Antti Helinin Mondon matkaopas, jota voin kyllä edelleen suosittella.

Myös matkabudjettini oli nuorempana olosuhteiden pakosta minimaalinen. Ensimmäisellä reppureissullani käytin päivässä maksimissaan viisi euroa ruokiin ja juomiin, enkä tuhlannut majoitukseenkaan juuri enempää. Nykyään olen mukavuudenhaluisempi ja käytän yhteen hotelliyöhön mielelläni huomattavasti enemmän rahaa, sillä viimeisen viiden vuoden aikana olen rakastunut hotelleissa yöpymiseen ihan uudella tavalla. En kuitenkaan ole edelleenkään luksusmatkailija.

Veranda PattayaVeranda Pattaya

Bangkok – ratkaisematon mysteeri

Vaikka olen erityisherkkä ja introvertti persoona, joka väsyy helposti ihmisten kohtaamisesta ja melusta, niin jokin kaoottisessa Bangkokissa on aina kiehtonut minua. Tuollaista suurkaupunkia ei ole mahdollista koskaan ottaa täysin haltuun, sillä kaupunginosia on loputtomasti ja kaikkialla rakennetaan jatkuvasti uutta. En usko, että kyllästyn Bangkokiin koskaan.

Varmasti mielenkiintoisin käynnissä oleva rakennusprojekti on Rama IX Super Tower, torni, josta on tarkoitus tulla 615 metriä korkea. Rakennuksen on tarkoitus valmistua lähivuosina. Mikäli projekti sujuu suunnitelmien mukaan, niin muutaman vuoden päästä Bangkokin siluetti näyttää hyvin erilaiselta.

Tällä hetkellä kaupungin korkein rakennus on viime vuonna valmistunut, 314 metriä korkea, Maha Nakhon, jonka näköalatasanne avautuu yleisölle ensi vuonna. Näissä kaupunkien korkeimmissa rakennuksissa on jotain todella kiehtovaa (ja samalla pelottavaa). Olen ottanut tavoitteekseni tutustua jokaisella reissulla uusiin rooftop-baareihin, joita Bangkokissa todellakin riittää. Viimeisimmän reissun uudet tuttavuudet minulle olivat Cielo Sky Bar, Zoom ja Vertigo & Moon.

Seuraavalla reissulla testivuorossa on ainakin Red Skyn yhteyteen viime vuonna avattu Cru.

Bangkokin suosikkialueeni on tällä hetkellä Thonglor–Ekkamai-akselilla. Sieltä löytyy uusia ravintoloita, katuruokaa, putiikkeja ja kahviloita, mielenkiintoista arkkitehtuuria ja leppoisaa tunnelmaa sopivassa suhteessa. Löysin Sukhumvit 38:n varrelta jo condon, jonne voisin muuttaa. Ei kaupungin halvimmasta päästä, mutta haaveita on aina hyvä olla.

Vertigo and Moon BangkokOctave Bangkok

Octave Bangkok

Pohjoisen helmi Chiang Mai

Olen aina rakastanut rantoja, ja olen moneen kertaan kirjoittanut blogissakin, että jos joskus menen naimisiin, niin tahdon häät meren rannalla. Viime vuosina vuoret ovat kuitenkin alkaneet puhuttelemaan minua ihan uudella tavalla. Sanoisin, että ne ovat jopa alkaneet kilpailemaan rantamaisemien kanssa. Viimeisimmällä Thaimaan reissulla vietin kuukauden vuorten ympäröimässä Chiang Maissa.

Tuota kaupunkia on ikävä, näiden maisemien, mutta myös kaupungin rennon ilmapiirin – sekä toinen toistaan parempien ravintoloiden ja kahviloiden vuoksi. Ei ole poissuljettua, ettenkö löytäisi itseäni Chiang Maista ensi talvenakin.

Chiang Maista ovat kirjoitelleet monet suomalaiset matkabloggaajat, tämän kesän aikana esimerkiksi Adalmina’s Adventures. Jos diginomadielämä pohjoisessa kiinnostaa, niin kannattaa tutustua Sarin blogiin, josta löytyy useampia postauksia aiheesta. Vaikka itse vuokrasin asunnon Chiang Maista vain kuukaudeksi, pääsin kuitenkin kaupungin arkeen kiinni sen verran, että uskallan suositella Chiang Maita pidempäänkin oleskeluun.

Chiang Mai vuoretChiang Mai Doi SuthepChiang Mai Doi Suthep

Thaimaan turkoosit rannat

Entä ne Thaimaan rannat? Rantalomaahan Thaimaahan useimmiten lähdetään viettämään. En osaa nimetä yksittäistä suosikkisaarta tai rantaa, sillä kaikissa paikoissa on mielestäni omat hyvät puolensa. Yksi saari on rauhallinen, toisessa vesi on turkoosia, kolmas on kätevä skootterilla ajeluun, neljäs on sijainniltaan kätevä, viidennessä on ainutlaatuinen tunnelma ja kuudes on luontonsa puolesta monipuolinen.

Tulevilla reissuillani rantakohteiden listallani on ainakin Khanom, jonka suomalaiset Atte Savisalo ja Kati Häkkinen ovat nostaneet maailmankartalle, perustamalla Nadan beachille Aava Resort & Span. Ihailen suunnattomasti heidän rohkeuttaan, sillä kuinka moni uskaltaisi satunnaisella reppureissullaan yhtäkkiä tehdä päätöksen ostaa maata, käytännössä aution rannan ympäriltä, ja perustaa siihen upean resortin? Kaksikon on täytynyt todella vakuuttua tästä lokaatiosta, uskoa unelmiinsa –  ja sen jälkeen tehdä ihan julmetusti duunia. Viime vuosina Aava on voittanut useita arvostettuja hotellialan palkintoja, ja vaikka en olekaan paikkaa livenä nähnyt, uskon sydämestäni, että palkinnot ovat täysin ansaittuja.

Kuulin Aavasta ensimmäisen kerran vuoden 2011 Matkamessuilla ja suunnittelin, että voisin yöpyä siellä pari yötä, sillä sen vuoden reissullani kohdelistalla oli Khanomin lähellä sijaitseva Koh Samuin saari. Massiiviset tulvat kuitenkin muuttivat suunnitelmat totaalisesti, eikä ollut toivoakaan päästä lähelle Khanomia. Tänä vuonna, erityisesti luettuani Travelloverin postaukset Khanomista ja Aava Resorista alkoi vanha haaveeni nostamaan päätään. Haluan ehdottomasti lähitulevaisuudessa päästä tutustumaan noihin pitkiin hiekkarantoihin ja vaaleanpunaisiin delfiineihin.

Aavan Kati Häkkinen on myös perustanut Bangkokiin naisjärjestön, FINWAN. FINWA tulee sanoista Finnish Women Abroad ja sen tarkoituksena on lisätä vähävaraisten perheiden hyvinvointia Thaimaassa. Tänä vuonna naiset ovat keränneet lämpimiä vaatteita, joita lahjoitetaan Pohjois-Thaimaan köyhien vuoristokylien lapsiperheille. Hienoa työtä! On todella tärkeää, että autetaan heitä, jotka ovat avun tarpeessa.

Thaimaa Koh LipeThaimaa Koh AdangThaimaa Koh Lipe

Huomaan, että kun syksy on alkanut, alkavat tropiikkihaaveet olla entistä enemmän mielessä. Palaan siis Thaimaahan liittyviin aiheisiin tulevissa postauksissa. Haaveiden täyteistä syksyä kaikille!

P.S. Seikkalujani voi seurata myös Instagramissa Twitterissä ja Facebookissa.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailby feather