Espanjan entinen pääkaupunki Toledo hurmaa historiallaan

Kuukauden roadtripin päivä #17. Olimme ajaneet Suomesta mm Barcelonan kautta kääntöpisteenä viikko Torreviejassa ja jatkaneet sieltä kolmeksi yöksi Madridiin.

Olimme ajatelleet nipistää kolmesta Madridin päivästämme yhden puolikkaan Toledoon ja kyllä kannatti, sillä Toledo on erittäin upea kaupunki!!!

Toledoa lähestyessä jo kaukaa huomaa väkisinkin suuren kantikkaan rakennuksen, Alcazarin. Toledoa kutsutaan Kolmen kulttuurin kaupungiksi, koska siinä ovat vaikuttaneet niin muslimit, kristityt kuin juutalaisetkin. Linnoitustakin on muokattu moneen otteeseen, nykyinen ulkoasu on 1500-luvulta. Alcazar on aikoinaan toiminut muun muassa hallitsijoiden asumuksena mutta nykyään siinä toimii sotamuseo.

Toledossa on helppo kuvitella mielessään siirtyneensä hetkeksi keskiajalle. Kaupunki on säilynyt ja säilytetty hyvin ympäröivää muuria myöden. Vanha keskusta onkin Unescon maailmanperintöluettelon kohde.

Toledo oli Espanjan pääkaupunki kunnes kuningas Filip II siirsi hovinsa Madridiin vuonna 1561.

Toledon 1200-luvulta oleva suurikokoinen katedraali on näyttävä esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista. Sakastissa on sen hienoimmat aarteet, mm El Grecon, Titianin, Velázguezin ja Raphaelin töitä.

Katedraalin aukiolla näimme myös Toledon häämuotia keväällä 2016 🙂

Voi laahusparkaa!

Toledossa on monia muitakin kirkkoja, mm Santo Tome joka on kuuluisa El Grecon maalauksesta Kreivi Ortizin maahanpanijaisista. Pääsylippu kirkkoon maksoi 2,5 euroa per aikuinen keväällä ’16.

Alla olevassa kuvassa on Santo Tomen alttaritaulu.

Lisää El Grecon töitä löytää hänen nimikkomuseostaan.

Santo Tomen jälkeen lepuutimme jalkojamme nauttien päiväkahvit samalla aukiolla sijaitsevassa Petit cafė El Grecossa joka osoittautui loistavasta sijainnista huolimatta suht edulliseksi kahvilaksi. Kaksi lattea ja kaksi niin isoa annosta churroja, että olisimme jakaneet yhden jos olisimme tuon arvanneet, maksoivat yhteensä 8 euroa.

Toledo sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Madridista ja on nopeasti saavutettavissa myös junalla. Jos sinulla jää Madridissa vieraillessasi aikaa päiväretkelle, on Toledo hyvä vaihtoehto.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *