Espanjan entinen pääkaupunki Toledo hurmaa historiallaan

Kuukauden roadtripin päivä #17. Olimme ajaneet Suomesta mm Barcelonan kautta kääntöpisteenä viikko Torreviejassa ja jatkaneet sieltä kolmeksi yöksi Madridiin.

Olimme ajatelleet nipistää kolmesta Madridin päivästämme yhden puolikkaan Toledoon ja kyllä kannatti, sillä Toledo on erittäin upea kaupunki!!!

Toledoa lähestyessä jo kaukaa huomaa väkisinkin suuren kantikkaan rakennuksen, Alcazarin. Toledoa kutsutaan Kolmen kulttuurin kaupungiksi, koska siinä ovat vaikuttaneet niin muslimit, kristityt kuin juutalaisetkin. Linnoitustakin on muokattu moneen otteeseen, nykyinen ulkoasu on 1500-luvulta. Alcazar on aikoinaan toiminut muun muassa hallitsijoiden asumuksena mutta nykyään siinä toimii sotamuseo.

Toledossa on helppo kuvitella mielessään siirtyneensä hetkeksi keskiajalle. Kaupunki on säilynyt ja säilytetty hyvin ympäröivää muuria myöden. Vanha keskusta onkin Unescon maailmanperintöluettelon kohde.

Toledo oli Espanjan pääkaupunki kunnes kuningas Filip II siirsi hovinsa Madridiin vuonna 1561.

Toledon 1200-luvulta oleva suurikokoinen katedraali on näyttävä esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista. Sakastissa on sen hienoimmat aarteet, mm El Grecon, Titianin, Velázguezin ja Raphaelin töitä.

Katedraalin aukiolla näimme myös Toledon häämuotia keväällä 2016 🙂

Voi laahusparkaa!

Toledossa on monia muitakin kirkkoja, mm Santo Tome joka on kuuluisa El Grecon maalauksesta Kreivi Ortizin maahanpanijaisista. Pääsylippu kirkkoon maksoi 2,5 euroa per aikuinen keväällä ’16.

Alla olevassa kuvassa on Santo Tomen alttaritaulu.

Lisää El Grecon töitä löytää hänen nimikkomuseostaan.

Santo Tomen jälkeen lepuutimme jalkojamme nauttien päiväkahvit samalla aukiolla sijaitsevassa Petit cafė El Grecossa joka osoittautui loistavasta sijainnista huolimatta suht edulliseksi kahvilaksi. Kaksi lattea ja kaksi niin isoa annosta churroja, että olisimme jakaneet yhden jos olisimme tuon arvanneet, maksoivat yhteensä 8 euroa.

Toledo sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Madridista ja on nopeasti saavutettavissa myös junalla. Jos sinulla jää Madridissa vieraillessasi aikaa päiväretkelle, on Toledo hyvä vaihtoehto.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

13 vastausta artikkeliin ”Espanjan entinen pääkaupunki Toledo hurmaa historiallaan

  1. Olipa tässä paljon uutta! Espanjasta popitetaan aina niin paljon niitä samoja kaupunkeja, että tällaiset helmet ja suomalaissilmin upeat linnoitukset ja vanhat paikat eivät saa huomiota. Kiva kun postasit ja monien kuvien kera 🙂

  2. Hah haa … Tekin kuvasitte Grecon taulun, vaikkei olisi saanut (niin mekin).
    Kävimme juuri viime viikolla Madridista puolen päivän verran Toledossa ja kiersimme vanhaa kaupunkia sen verran, että katoimme kaupungissa vallinneet kolme kulttuuria, jotka täällä vuosisatoja ovat eläneet rinnakkain: kävimme moskeijassa, kristittyjä edustavassa tuossa kirkossa, jossa on se El Greco, ja sitten vielä synagoogassa. Huomasitteko juutalaisella alueella ovelasti sinne tänne kaduille ja seinille harvakseltaan asetetut pienet siniset laatat, joissa oli juutalaisia symboleita?

  3. Päivitysilmoitus: Iltapäivä Toledossa - puolipäiväretki Madridista 5 tunnissa

  4. Taisin käydä Toledossa 2010, vaikka tuntuu että se oli vasta äskettäin. Kaunis kaupunki se oli, mutta muistaakseni se ei tehnyt minuun mitään NIIIIN ihmeellistä vaikutusta sitten kuitenkaan. Mutta hulvattominta siellä oli, kun hyppäsimme turistijunan kyytiin! Taisin hihitellä sitä junailua koko matkan. 🙂 Luulen kyllä että nyt saisin Toledosta vähän enemmän irti kuin silloin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *