Vitrè ja Fougeres, linnoja ja keskiaikaisia kaupunkeja

Viime keväisen roadtripin päivä 23/30, oli päivä jona kuljettiin Irwinin laulun sanojen mukaan linnasta linnaan!

Olimme tuolloin kaksi yötä Rennesissä, Ranskassa. Olin ennen reissua listannut bucket listilleni useammankin ranskalaisen linnan ja matkan edetessä valitsimme niistä kaksi, Vitressä ja Fougeresissa sijaitsevat. Molemmissa kaupungeissa osoittautui olevan paljon muutakin nähtävää.

Ensin ajoimme Vitreen, jonka upeiden keskiaikaisten talojen alaosat on rakennettu kivestä ja yläosat puusta. Hyvin säilytetty vanhan kaupungin alue on melko laaja ja kapeita katuja on monia. Vitre sijaitsee noin 25 km itään Rennesistä. Harmillisesti täällä käy ilmeisesti suhteellisen vähän turisteja, koska kaupunki sijaitsee sen verran sisämaassa rannikolta katsoen. Harmillisesti, sillä vanha keskusta on todella kaunis.

Täällä seudulla on paljon crepes-paikkoja! Harmi vain että Vitressä ei jaksettu vielä aamupalan jäljiltä creppejä nauttia ja Fougeresissa ja Rennesissä creppipaikat olivat jo menneet kiinni.

Mies halusi kuvaan vanhan tipparellun 🙂

Tuhat ja yksi päätä, parturi-kampaamo toki.

Jos Toledon sepät ovat liian kiireisiä, voi haarniskan tilata myös Vitrestä 😉

”Pakollinen katedraalikuva” tuli tällä kertaa otettua hieman vaivihkaa…

Mutta sitten vihdoin sinne linnaan!

Vitren linna on rakennettu alunperin puusta 1000-luvulla ja yllättäen palanut muutamaan kertaan, kunnes ensimmäinen kivilinna rakennettiin 1000-luvun lopulla ja sitä on laajennettu aina 1600-luvulle saakka. 1820 Vitren kaupunki osti linnan ja siitä tuli yksi ensimmäisistä kohteista jotka lisättiin Ranskan historiallisten monumenttien listalle. 1800-luvun lopulta alkaen sen restaurointiin on panostettu ja linna onkin hyvässä kunnossa.

Fougeresiin saapuessamne näimme myös muutamia keskiaikaisia taloja, mutta täällä niitä on säilynyt huomattavasti vähemmän kuin Vitressä.

Kadun päässä häämöttää jo linna…

… ja se on valtava, muurit tuntuvat jatkuvan loputtomiin!

Vuohet eivät ilmeisesti tykkää uida, sillä mitään muuta estettä niiden karkaamiselle ei ollut kuin vallihauta.

Fougeresin linna on aivan erityylinen, selkeästi vahva ja puolustuskäyttöön rakennettu, niinikään 1000-luvulta lähtien. Linna kattaa kahden hehtaarin alueen ja tornejakin on 13. Se onkin yksi suurimmista eurooppalaisista keskiaikaisista linnoista.

Fougeresissa oli valtavasti kukkaistutuksia. Katujen varsilla, patsaiden juurilla, liikenneympyröissä ja kuten tässäkin liikenneympyrässä, ne kävivät jo taideteoksista.

Niiden lisäksi kaupungissa on useampi puisto. Miehen odottaessa sillä turistin parkkipaikalla eli sakkopaikalla, kävin kiertämässä pienen osan suuresta kaupunginpuutarhasta joka oli jo paljon katseltavaa toukokuun puoliväliä lähestyttäessä. Nauttikaahan siis lopuksi väriloistosta!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Menneitä muistellen: Häämatka Malesiaan ja Thaimaahan osa I

Jatketaanpa pitkästä aikaa Menneitä muistellen -kategoriaa jossa palauttelen mieleen sekä lapsuusaikaisia ihan aitoja retroreissuja että sinkkuaikojen kaupunkilomia ja toki siipan kanssa yhdessä tehtyjä matkoja.

Olen aiemmin kirjoittanut tähän kategoriaan sinkkuaikojen reissuista yhden muiston, Malcesine / Gardajärvi 26 v sitten ja ensimmäisestä miehen kanssa yhdessä tehdystä matkasta Kihlajaismatka Santorinille 2002. Mikä olisikaan siis osuvampi jatkumo kuin kirsikka tämänhetkisen matkakakkuni huipulla eli häämatkamme Malesiaan ja Thaimaahan.

Kohde: Tema-matkojen Malesian kiertomatka (= viikon pakettimatka, jonka päätteeksi toinen viikko Phuketissa)

Ajankohta: talvi 2007

Häämatkalle ei lähdetty heti kevään 2005 häiden jälkeen eikä vielä seuraavana talvenakaan. Kohdekin oli pitkään auki, mutta kaukomatkasta olisi kyse, se oli selvää. Tuohon aikaan kävimme vielä valmismatkoilla joten budjettikaan ei ihan pieni ollut. Ehdin varata jo yhden matkankin, Venezuelaan, mutta huomasin sitten että meidän lomamme alussa olisi ollut presidentinvaalit, jolloin olisi saattanut syntyä rähinää. Jälkikäteen kuulimme ettei mitään sekasortoa ollut syntynyt, joten kohde olisi ollut turvallinen, mutta häämatkan suhteen en halunnut ottaa pienintäkään riskiä.

Perumamme Venezuelan matkan jälkeen vaihdoimme lännestä itään ja varasimme siis kahden viikon matkan Aasiaan. Kiertomatkan aluksi lensimme Phuketiin ja yöpymisen jälkeen meillä oli jatkolento Kuala Lumpuriin, josta varsinainen kiertomatka alkoi.

Kuala Lumpurin pakollisiin nähtävyyksiin kuuluvat Petronaksen tornit olivat vielä joitain vuosia ennen matkaamme maailman korkeimmat.

Samat tornit ovat iltavalaistuksessa vielä hienommat.

Kaupunkikierroksella tutustuimme Kuala Lumpuriin joka on kiinnostava sekoitus uutta ja vanhaa. Sultan Abdul Samalin palatsi on yksi itsenäisyysaukiota reunustavista kauniista rakennuksista. Merdeka-aukion keskellä on krikettikenttä, jota tässä vähän näkyykin.

mal4

Kuala Lumpur on pilvenpiirtäjien ja viimeisen päälle hoidettujen puistojen kaupunki.

Sri Mahamariamman hindutemppelin 22-metrinen torni. Malesiahan on melkoinen etnisten ryhmien sulatusuuni (kiinalaiset, intialaiset, malaijit ja pienempiä ryhmiä niiden lisäksi) ja nämä ryhmittymät tulevat hyvinkin juttuun keskenään, joten hindutemppelikin sijaitsee keskellä Chinatownia…

mal7

mal6

Toisen tyyppinen nähtävyys on muistomerkki malesialaissotilaille jotka taistelivat toisessa maailmansodassa, muistaakseni japanilaisia vastaan?

Kuninkaallista palatsia pääsimme katselemaan aidan takaa.

Kansallismuseossa sai monipuolisen katsauksen maan historiaan ja vähemmistökulttuureihin. Mieleen jäi esimerkiksi valtava lohikäärme ja eri etnisten ryhmien hääseremonioita esittelevät asetelmat.

Perinteiset korkealle maasta rakennetut talot ovat mustiksi maalattuja niin päältä kuin sisältä. Pieniä ikkunoita on niukalti ja ne ovat vielä suurilta osin ornamenteilla peitetyt, että mahdollisimman vähän valoa ja kuumaa ilmaa pääsee sisälle.

Vietettyämme pari päivää Kuala Lumpurissa lähdimme jatkamaan matkaa suuntanamme Cameron Highlands jossa viettäisimme seuraavat yöt. Ensimmäinen pysähdys oli kohta kaupungin ulkopuolella. Royal Selangorin valtavan kokoinen tinatehdas on erikoistunut valmistamaan erilaisia tuoppeja ja kolpakoita.

mal9

Löytyipä sen vitriineistä myös suomalaiskatsojille tuttu pytty 😉 Eli tämä tinatehdas valmistaa myös Formula 1 Malesian osakilpailun palkintopystit.

mal8

Tinatehtaalta matka jatkui Batu caveseille, joissa sijaitsee kolme hindutemppeliä. Kävimme niistä suurimmalla ja kuuluisimmalla jonne johtaa lähes 300 jyrkkää rappusta. Siis ne meistä kävivät, jotka selvisivät rapuista… kiivettyäni muutaman kymmenen metriä tiesin jo että alaspäin tuleminen tulisi olemaan tuskaa, joten palasin suosiolla alas kun vielä uskalsin.

mal10

Tästä kuvasta rappujen jyrkkyyden näkee paremmin.

mal11

Mieheni kiipesi reippaasti raput ylös kuvaamaan luolia sisäpuolelta.

mal12

Oli aika jättää Kuala Lumpurin seutu taakse ja alkaa nousta ylöspäin kohti Cameron Highlandsia eli ylänköä. Tästä lisää seuraavassa osassa.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Kun rakastuin Ranskassa; Biarritz

Viime kevään roadtripin reissupäivä 21/30 ja… olen rakastunut! Se ei tapahtunut Espanjassa (vaikka Barcelona on edelleen ❤) vaan Ranskassa ja rakkauteni kohde on…

Biarritz!

Britithän on lomailleet täällä jo 1800-luvun alusta. Voisin tehdä heille seuraa jonain kesänä ja mikä parasta, myös mies tykästyi Biarritziin niin paljon että lähtisi mielellään sinne kokonaiseksi viikoksi 🙂 Meidänhän piti alunperin vain piipahtaa Biarritzissa päiväkahvilla ja jatkaa matkaa seuraavana stoppina Bordeaux, mutta päätettiinkin ex tempore jättää Bordeaux kokonaan väliin ja jäädä pidemmäksi aikaa Biarritziin 🙂

Biarritz on selvästi tyylikäs ja keskivertoa kalliimpi paikka ja joku voisi pitää sitä liian ökyn oloisena. Kumpikaan meistä ei kuitenkaan kokenut kaupunkia noin, vaan todella tykästyimme siihen. Ajelimme ympäri keskustan katuja ja ihastelimme arkkitehtuuria.

Hotel du Ville on kaupungin kuuluisin luksushotelli. Se on E-kirjaimen muotoinen, mutta miksi juuri E? Koska Napoleon III rakennutti sen palatsiksi vaimolleen Eugenielle.

Olin ottanut aiemmin talteen erään biarritzilaisen teesalongin tiedot ja sinnehän piti päästä. Mika otti palan pistaasileivoksestaan ja jäi katselemaan sitä, minä harmittelemaan että voi pahus, eikö se ollutkaan hyvää? Oli jotenkin herttaista kun mies niin vaikuttuneena totesi, ettei ole koskaan tainnut syödä näin hyvää leivosta! Totesin saman pistaasileivosta maistettuani, mutta onneksi oma jättimäinen vadelmakekoni oli vielä täydellisempää 😉

Käynnistämme Miremontin teehuoneessa olen tehnyt jutun jo aiemmin ja se löytyy täältä:
Kahvilla menneen ajan teesalongissa.

Paitsi kaunista arkkitehtuuria, Biarritzissa on myös kaunis ranta-alue. Laskuveden aikaan rannalla kuljeskeli väkeä mm keräämässä simpukankuoria. Kerään omani sitten kun palaamme Biarritziin.

Meri on muokannut kauniita ja valokuvauksellisia rantakallioita, jotka ovat nyt laskuveden aikaan hyvin esillä.

Uimarannan läheisyydessä on saareke, jonne vie silta.

Nousuveden aikaan aallot saattavat lyödä jopa yli tuon sillan, jolloin se suljetaan.

Sää Biarritzissa oli toukokuun puoliväliä lähestyttäessä  (12.5.16) lämmin ja aurinkoinen, mutta suuntaisiin Biarritziin uudemman kerran sen verran kesempänä, että merivesi on jo uintilämmintä 🙂

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Vinkkejä toiselle lomalle Budapestiin?

Kirjoittelin jo aiemmin, syyskuun ’16 roadtrippimme jälkeen, kuvapainotteisen yleiskatsauksen Roadtrip: Budapest. Kaupunki jäi hautumaan, tosin vain matkajuttujen kirjoittamisen osalta, sillä kuluneiden vajaan 8 kuukauden aikana Budapest on ollut puheissamme usein, niin paljon molemmat siitä viehättyivät. Miehellä Budapest nousi suoraan kärkeen käytyjen kaupunkien listalla, itselläni Barcelona tempoilee edelleen kiivaasti pysyäkseen listaykkössijoituksessaan.

Meillä ei ollut mitään konkreettisia matkasuunnitelmia ensimmäiselle vuosipuoliskolle, mutta sitten kun mies tuli töistä, heilutellen työvuorolistaansa ilmestyneitä viittä peräkkäistä vapaapäivää (ihan pyytämättä!) JA sain äidiltäni kivan rahalahjan täyttäessäni pyöreitä maaliskuussa, tulin siihen tulokseen että nyt on reissun paikka JA pitkän sääennusteen perusteella kohteeksi valikoitui muutamasta vaihtoehdosta Budapest!

Ensin mietitytti, että onko uusi matka samaan kohteeseen vain 8 kk edellisen käynnin jälkeen ihan liian pian? Olisihan sitä nyt monta muutakin vaihtoehtoa lyhyelle kaupunkilomalle, kohteita joissa minä olen käynyt aikaan ennen miestä ja toki vaikka miten monia joissa kumpikaan ei ole käynyt. Pitkään ajattelin Prahaa, joka olisi vielä uusi molemmille. Praha karsiutui viime tipassa pois, koska sääennuste lupasi sinne naftisti kahtakymmentä astetta, Budapestiin sentään monta astetta ylikin, ja me kaipaamme jo kovasti lämmön tuntua iholla. Tällä hetkellä Budapestiin luvataan 24-26 C, Prahaan 20-21 C ja Tampereellekin huisit 12-18 C! Jälkimmäinen tuntuu ehkä utopistisimmalta, tänäänkin on lunta ja räntää satanut ainakin kolmeen otteeseen…

Mutta nyt sinne Budapestiin! Ajattelin nimittäin kysellä teiltä vinkkejä tälle toiselle reissulle 🙂

Kävimme syksyllä Kalastajalinnakkeella, synagogassa ja Sczetchenyin kylpylässä. Asuimme Kiralylla, joten sen seudun ravintolat ja kahvilat tulivat tutuiksi. Olemme herkuttelijatyyppejä!

Nyt on suunnitelmissa käydä ainakin rauniopubeissa, ”kenkämuistomerkillä”, parlamenttitalolla ja Margitin saarella. Olen jo joitakin Budapest-bloggauksia käynyt katsomassa, mutta löytyisikö vielä vinkkejä?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Espanjan entinen pääkaupunki Toledo hurmaa historiallaan

Kuukauden roadtripin päivä #17. Olimme ajaneet Suomesta mm Barcelonan kautta kääntöpisteenä viikko Torreviejassa ja jatkaneet sieltä kolmeksi yöksi Madridiin.

Olimme ajatelleet nipistää kolmesta Madridin päivästämme yhden puolikkaan Toledoon ja kyllä kannatti, sillä Toledo on erittäin upea kaupunki!!!

Toledoa lähestyessä jo kaukaa huomaa väkisinkin suuren kantikkaan rakennuksen, Alcazarin. Toledoa kutsutaan Kolmen kulttuurin kaupungiksi, koska siinä ovat vaikuttaneet niin muslimit, kristityt kuin juutalaisetkin. Linnoitustakin on muokattu moneen otteeseen, nykyinen ulkoasu on 1500-luvulta. Alcazar on aikoinaan toiminut muun muassa hallitsijoiden asumuksena mutta nykyään siinä toimii sotamuseo.

Toledossa on helppo kuvitella mielessään siirtyneensä hetkeksi keskiajalle. Kaupunki on säilynyt ja säilytetty hyvin ympäröivää muuria myöden. Vanha keskusta onkin Unescon maailmanperintöluettelon kohde.

Toledo oli Espanjan pääkaupunki kunnes kuningas Filip II siirsi hovinsa Madridiin vuonna 1561.

Toledon 1200-luvulta oleva suurikokoinen katedraali on näyttävä esimerkki goottilaisesta arkkitehtuurista. Sakastissa on sen hienoimmat aarteet, mm El Grecon, Titianin, Velázguezin ja Raphaelin töitä.

Katedraalin aukiolla näimme myös Toledon häämuotia keväällä 2016 🙂

Voi laahusparkaa!

Toledossa on monia muitakin kirkkoja, mm Santo Tome joka on kuuluisa El Grecon maalauksesta Kreivi Ortizin maahanpanijaisista. Pääsylippu kirkkoon maksoi 2,5 euroa per aikuinen keväällä ’16.

Alla olevassa kuvassa on Santo Tomen alttaritaulu.

Lisää El Grecon töitä löytää hänen nimikkomuseostaan.

Santo Tomen jälkeen lepuutimme jalkojamme nauttien päiväkahvit samalla aukiolla sijaitsevassa Petit cafė El Grecossa joka osoittautui loistavasta sijainnista huolimatta suht edulliseksi kahvilaksi. Kaksi lattea ja kaksi niin isoa annosta churroja, että olisimme jakaneet yhden jos olisimme tuon arvanneet, maksoivat yhteensä 8 euroa.

Toledo sijaitsee noin tunnin ajomatkan päässä Madridista ja on nopeasti saavutettavissa myös junalla. Jos sinulla jää Madridissa vieraillessasi aikaa päiväretkelle, on Toledo hyvä vaihtoehto.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail