Suomalainen, älä vaivaudu – Štrbské Pleso

Nimihirviö Strbske Pleso on Slovakian korkeimmalla sijaitseva kylä sekä saman niminen vuoristojärvi. Tässä postauksessa keskityn lähinnä alueen luontoon, mutta sivuan hieman myös kylän palveluita.

Ylä-Tatrojen vuoristossa sijaitsee kymmeniä vuoristojärviä ja -lampia. Strbske Pleso on näistä helpoiten saavutettavissa oleva, sillä pysäköintialue sijaitsee noin parin sadan metrin päässä itse järvestä. Lähes kaikille muille järville ja lammille kulku onnistuu ainoastaan patikoiden, lukuun ottamatta Skalnate Plesoa, jonne pääsee myös kaapelihissillä (tästä juttua tulossa!).

Ei voi väittää, että ilmat olisivat meitä Slovakiassa varsinaisesti suosineet. Jo aiemmin viikolla olimme joutuneet tekemään kompromisseja suunnitelmien suhteen, sillä Tatroja verhonnut sumu esti patikointireissumme vuorille. Erään pilvisemmän päivän päätteeksi päätimme ajaa katsomaan tätä kehuttua järveä. Ajoimme ylös Štrbské Plesoa kohti, mutta pilviverho vain tiheni tihenemistään. Yllätykseksemme pystyimme ajaa aivan suositun järven rantaan, otimme parit kuvat ja luovutimme. Sumun vuoksi ei kannattanut poistua autosta, sillä näkyvyys oli lähes nolla.

Parin päivän päästä olikin jo kirkkaampaa, joten ajelimme jälleen Štrbské Plesolle. Yllätys oli valtaisa, sillä järvi, jota kuvasimme paria päivää aiemmin, ei ollutkaan sama järvi. Kyseessä oli nimittäin Nové Štrbské Pleso, isomman järven pikkuruinen alajärvi. Sumu (ja navigointitaitoni) oli seikoittanut meidät. Tällä toisella kertaa osasimme ajaa varsinaisen järven varsinaiselle parkkipaikalle. Pysäköinti järveä lähimmälle, pienelle ja ahtaalle, parkkialueelle maksoi tunniksi 2 euroa, kahdeksi tunniksi 4 euroa ja koko päiväksi 6 euroa.

Štrbské plesoa pidetään Ylä-Tatrojen symbolina ja se esiintyykin esimerkiksi Suomalaisen matkaoppaan Slovakia-painoksen kannessa. Järven alue on yksi Tatrojen vilkkaimmista, ja sieltä on helppo lähteä patikoimaan muun muassa Skokin vesiputouksille, Popradske Pleso -järvelle, Kriváňille tai Rysylle. Talvisaikaan alue on yksi Slovakian suosituimmista murtomaahiihtäjien keskuudessa ja löytyyhän sieltä myös laskettelurinteitäkin.

Mua niin harmittaa, että tämänkin päivän aikataulut meni mönkään pilvien takia! Olimme piheinä muutenkin ottaneet vain kahden tunnin parkin, ja siinä ajassa emme olisi ehtineet edes sinne Skokin vesiputouksille, jonne on puolitoista tuntia suuntaansa. Jouduimme siis tyytymään Štrbské Pleson ympäri kiertävään helppokulkuiseen kuntorataan. Lenkki järven ympäri kesti meiltä noin tunnin, mutta olisi vienyt ehkä vartin vähemmän, jos emme olisi pysähtyneet kuvailemaan ja lukemaan luontotauluja. Kesäaikaan järvellä muuten vuokrataan soutuveneitä, syyskuun alussa näitä ei nää näkynyt.

Štrbské Pleso kuulostaa paperilla ihan hyvältä. Miksi me ei tykätty? Käytännössä järven alue on kuin Suomessa olisi, jos ei oteta vuoria huomioon. Kasvisto ja eläimistö on lähes samaa kuin meillä täällä kotona. Štrbské Pleso on vilkas ja kuntorata suomalaiselle ”tavallinen”. Parasta Štrbské Plesossa on maisemat vuorille, mutta näkymää häirinnyt hyppytorni vei hieman fiiliksiä. Jopa kuvista tuttu Patria-hotelli Patria-vuoren edustalla jätti vähän kylmäksi.

Pelkän järven ja kuntoradan takia Štrbské Plesoon ei mielestäni kannata vaivautua, mutta se on portti loistaville patikoille. Itse en ottaisi majoistusta Štrbské Plesosta, sillä alueen hotellit ovat toki laadukkaita, mutta samalla suhteellisen arvokkaita, lisäksi alue on hyvin turistinen. Kylä on lyhyen ajomatkan päässä muista Ylä-Tatrojen kylistä, ja esimerkiksi Popradista sinne on vain 16 kilometriä. Jos et ole autolla liikenteessä, lähikylistä Štrbské Plesoon pääsee Tatra Electric Railwayn kyydissä.

 

Jos kuitenkin menet järvelle, älä ruoki kaloja ja sorsia! Järven vesi ei virtaa, joten vesistön oma biosysteemi ei kestä sinne heitettyä leipää. Vehnäpulla heikentää veden laatua ja sen heittäminen johtaa pahimmillaan järven rehevöitymiseen. Ei ole väliä, syökö eläimet pullansa vai eivät, sillä ennen pitkää se päätyy ruoansulatusjärjestelmän kautta vesistöön. Sama pätee jokaiseen järveen, jossa vesi ei virtaa!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply