Sillinä suolassa Kölnin joulumarkkinoilla

Vietin viime syksyn opiskelijavaihdossa Alankomaissa, ja hihkuin jo etukäteen miten pääsen vihdoin piipahtamaan Keski-Euroopan kuuluisilla joulumarkkinoilla. Viime syksyn ehkä odotetuin tapahtuma olikin Kölnin joulumarkkinat, joilla vierailin joulukuun alkupuolella.

Olin joulupäissäni päätynyt reissulle yksin, sillä omilla vaihtarikavereillani ei tuntunut olevan pienintäkään kiinnostusta joulumarkkinoita kohtaan. Eipä mittään, suuri joukko tuntemattomia ja ennestään tuttuja vaihtareita odotti kanssani Utrechtin linja-autoasemalla laittoman aikaisin lähtevää bussia. Kolmen tunnin ajomatka taittui vikkelästi lämpöisen joulufiiliksen pikkuhiljaa hiipiessä sieluun.

Kölnin joulumarkkinat olivat ensimmäinen kosketukseni Saksan ja koko Keski-Euroopan perinteikkäisiin ja kuuluisiin joulumarkkinoihin. En oikein tiennyt mitä odottaa, ainakin glühweinia ja punaisia kojuja. Ehkäpä joulumusiikkiakin? Nämä odotukset ja paljon muuta Kölnin seitsemät joulumarkkinat onnistuivat täyttämään.

Jos yksittäisten joulumarkkinoiden määrä yllätti, yllätti myös ihmisten määrä. Oltiin liikkeellä toki lauantaina, mutta en todella odottanut sellaista hulinaa. Ihmismassaa oli paikoitellen yksinkertaisesti niin paljon, että torikujan puolelta toiselle siirtyminen oli mahdotonta. Markkinavieraat vaelsivat massan mukana tiiviissä ja verkkaisessa jonomuodostelmassa. Matelu ja ihmismäärä söivät muuten niin pitkiä hermojani, mutta ruuhkat kuulunevat asiaan, kun yksistä Saksan isoimmista joulumarkkinoista puhutaan.

Joulumarkkinoita Kölnissä oli vuonna 2016 tosiaan muistaakseni seitsemät, joista jokaisella on omat erityiset juttunsa ja jokaisella vieraalla omat lempparinsa. Vierailtujen listalleni pääsivät Alter Markt, Cathedral X-Mas Market, Angel’s Market ja Rudolfplatsin markkinat. Oma suosikkini oli mielikuviani ehkä parhaiten vastannut Cathedral X-Mas Market aivan Kölnin tuomiokirkon juurella, mutta myös Rudolfplatsin joulutori oli rauhallisuudessaan omaan mieleeni. Tosin nyt kun katson tuota alla olevaa kuvaa Rudolfplatsilta, voisin olla eri mieltä rauhallisuudesta.

Pakollinen glühwein tulikin nautittua juuri Rudolfplatsilla, jossa mukillinen taisi maksaa kolmisen euroa. Hetken jo luulin, että kielitaidotonta turistia koijataan, mutta lisähinta olikin mukipantti, joka palautettaan, kun palauttaa mukin. Jokaisilla joulumarkkinoilla on omat mukinsa, jotka uusitaan vuosittain sopivaan vuosilukuun sopiviksi, mikä on sinänsä hauska tapa. Osa mukeista varmasti katoaa vieraiden mukaan muistoksi, mutta veikkaan suurimman osan kuitenkin jäävän myyjille. Ympäristöinsinööriä luonnollisesti huolettaa, mitä ”vanhentuneille” mukeille joulun jälkeen tapahtuu. Päätyvätkö tienpohjaksi vai käytetäänkö esimerkiksi uusien mukien raaka-aineena. Osaako joku kertoa?

Markkinoilla oli kojua kojun perään, ja myynnissä oli käsitöiden ja koristeiden lisäksi paljon kaikenlaista syötävää, lähinnä makeisia ja leivonnaisia. Jouluksi Hollantiin jääneen vaihtarin mieltä lämmitti suomalaista hunajaa myyvä koju, ja näkyihän markkinoilla myös esimerkiksi Fazerin salmiakkisuklaata. Lovea kukkarooni teki glühweinin lisäksi lähinnä pretzel ja bratwurst, koska hei, ollaanhan nyt Saksassa ja vieläpä ensimmäistä kertaa. Tunnelma oli kaikilla markkinoilla väkimäärästä huolimatta kohdallaan, ja sen perässä moni vierailija markkinoille varmasti saapuukin.

Suuret joulumarkkinat olivat kyllä kokemus, voisin sanoa, että jopa elämys. Veikkaan, että suurempi hohto jäi puuttumaan, sillä en voinut jakaa päivää kenenkään kanssa. Yksinään kuljeskelu on ihanaa, mutta ehkä joulumarkkinat ovat sellainen paikka, jonne ainakin itse kaipaisin seuraa. Lähtökohtaisesti menen paikalle katselemaan ja fiilistelemään, en ostamaan tavaraa. Juoman hörppiminenkin olisi ollut mukavampaa, kun olisi jonkun kanssa voinut ihmetellä maailman menoa. Ja kaverin kanssa olisi ehkä maistunut useampikin kupponen tuota punaista kultaa.

Lähtisinkö isoille joulumarkkinoille uudestaan? En oikein osaa sanoa. Kaverin kanssa voisin lähteäkin, mutta seuraavalla kerralla ehdottomasti muualle kuin Kölniin. Lisäksi toivoisin reissun koostuvan muustakin kuin joulumarkkinoista, sillä en ole valmis maksamaan suuria summia pelkästään markkinoiden takia. Ihan niin lujasti joulun taika ei minuun markkinalauantaina iskenyt. Suurilla joulumarkkinoilla suosittelen käymään edes kerran, niin tietääpähän mistä muut puhuvat. Eikä sitä tiedä, vaikka markkinakärpänen kunnolla puraisisi, ja löydät itsesi tulevina vuosina joka joulu Keski-Euroopasta.

Täällä Turussa ehtii ainakin vielä Turun Kauppatorin Joulutorille, jos joulumarkkinoille mielii. Tsemppiä viimeisiin päiviin ennen aattoa, kohta juhlitaan. Ennen sitä, rauhallista joulunodotusta!

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply