Pannenkoek, poffertjes ja Utrechtin parhaat pannukakut

Pannukakkumaisista pinnanmuodoistaan tutussa Hollannissa pannenkoek nauttii suurta suosiosta. Niin kuin meillä kaikilla, myös hollantilaisilla on oma versionsa pannukakusta. Suomalaista lettua muistuttava lätyskä poikkeaa jonkin verran sukulaisestaan. Siinä missä lettu on Suomessa jälkiruoka tai välipala, Alankomaissa pannukakkuja syödään pääruoaksi. Talvisaikaan niitä tosin syödään Hollannissakin hernekeiton jälkiruokana. Lastenkutsuilla pannukakut ovat suosittua tarjottavaa.

Hollantilaiset pannukakut ovat usein isoja (jopa 30cm halkaisija!) ja täytettyjä. Pannareita on sekä suolaisia että makeita. Tyypillisiä täytteitä ovat esimerkiksi juusto, pekoni, kinkku, omenaviipaleet ja rusinat. Täyttämättömät pannukakut syödään siirapin ja tomusokerin kanssa, mutta myös makeasti täytetyt lettuset saavat usein osansa tomusokerista. Täytteiden suhteen kahden vaiheilla olevat tyypit ottavat letun, jossa on puolet suolaista ja puolet makeaa. Kovikset ottavat kaksi lettua – suolaisen ja makean.

Tähän väliin sananen pikkupannareista eli jumalten herkusta nimeltä poffertjes. Poffertjesit ovat pieniä pallomaisia pannukakkuja, jotka kohotetaan hiivalla ja paistetaan etanapannun näköisellä alustalla. Taivaallinen makuelämys tarjoillaan usein voin ja tomusokerin kanssa. Poffertjes on parhaimmillaan tuoreena, jolloin voi sulaa ihanasti kuumien miniatyyripannukakkujen päälle. Tätä tuhtia herkkua on aika harvoin tarjolla, joten kannattaa hyödyntää tilaisuus esimerkiksi Amsterdamin tai Utrechtin joulumarkkinoilla. Pelkästään lettujen paisto ja etenkin niiden kääntäminen on viihdyttävää seurattavaa, joten suuntaa katseesi poffertjes-kojuja kohti.

Alankomaissa pannukakkuhin suhtaudutaan kovin intohimoisesti, joten pannukakkuravintoloita ei ole vaikea löytää. Vietin viisi kuukautta vaihdossa Hollannin Utrechtissa, joten pannukakut tulivat tutuiksi. Testasin viime syksyisessä kotikaupungissani kaksi täysin erilaista pannukakkuravintolaa, jotka esittelen seuraavaksi.

De Oude Muntkelder

Toinen pannukakkuravintoloista sijaitsee aivan Utrechtin keskustassa. Oudegracht-kanaalin rannalla toimiva ravintola sijaitsee kellarissa, jossa lyötiin rahaa vielä vuoteen 1910 asti. Vanhan kolikkokellarin valikoima häikäisee laajuudellaan, sillä tarjolla on yli 80 erilaista pannukakkua. Ravintola tarjoilee pannareiden lisäksi omeletteja ja salaatteja, mutta mielestäni tänne on turha mennä syömään muuta kuin pannukakkua.

De Oude Muntkelder on aivan ihanalla paikalla! Utrechtin erikoisuutena on kanaalien varressa sijaitsevat ravintolat, jollainen Muntkelderkin on. Ison sisätilan lisäksi ravintolalla on 120-paikkainen terassi, jossa kanaalikaupungin tunnelmasta pääsee nauttimaan aivan veden ääreen. Aivan ytimessä sijaitsevan ravintolan terassilta on ruokailun lomassa hauska seurata kaupunkilaisten liikehdintää ja kanaalia pitkin lipuvia veneitä, mutta varo ettet itse molskahda veteen.

Muntkelderin pannareiden hinnat roikkuvat molemmin puolin kymppiä, mikä on hollantilaisittain ihan okei. Pienestä lisämaksusta pannukakku on mahdollista saada täysjyvänä, gluteenittomana, laktoosittomana, munattomana tai vegaanina, joten ruokavalioon ei tämän reissun pitäisi kaatua. De Oude Muntkelder löytyy osoitteesta Oude Gracht a/d Werf 112, Utrecht.

Theehuis Rhijnauwen

Tämä ravintola löytyy noin viiden kilometrin päästä Utrechtin keskustasta Bunnikin kylästä. Paikalle pääsee näppärästi hollantilaisittain pyörällä, mutta myös bussi numero 41 kulkee 800 metrin päästä ravintolaa. Parkkipaikkojakin alueelta löytyy. Jos Muntkelder on ihanalla paikalla, niin tämä vasta ihanalla onkin. Ympäröivä luonto tekee Theehuis Rhijnauwenin ympäristöstä kovin rauhallisen. Katetulta terrassilla voi nauttia raikkaasta ilmasta lämmintä juomaa siemaillen ja aasien touhuja seuraillen. Aterian jälkeen, tai miksei ennenkin, maistuu sitten kävelylenkki peltomaisemissa.

Erilaisten pannukakkujen lisäksi täältä saa muun muassa salaatteja, wrapeja ja leipiä. Tänne kannattaa idyllisyytensä vuoksi tulla vaikka ihan vain kahville. Paikka on täydellinen treffeille, mutta myös perheiden suosiossa. Theehuis Rhijnauwen on tilava, mutta todella suosittu. Erityisesti viikonlopuille on hyvä tehdä varaus, jos tänne haluaa tulla.

Hinnaltaan pannukakut ovat täällä yhdeksästä eurosta ylöspäin. Pannukakut on täällä aika isoja, ja ainakin itselleni sellainen riittää hyvin lounaaksi. Täälläkin letun saa tarvittaessa laktoosittomana ja gluteenittomana. Theehuis Rhijnauwen sijaitsee osoitteessa Rhijnauwenselaan 16, Bunnik.

Maistuisiko poffertjes vai pannenkoek?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply