Lentokone

Tiesitkö tätä? Lentokoneet siivotaan jokaisen lennon jälkeen, mutta parhaimmillaan siivous hoituu vain viidessä minuutissa

Lentokoneiden siisteys voi mietityttää matkustajia, mutta ainakin Suomesta lähtevät lennot siivotaan ennen jokaista lentomatkaa, vakuuttaa Finavia.

Ahtaat tilat tuovat haasteita siivoojille

Oletko joskus mennyt lentokoneeseen niin, että et ole ollut varma onko konetta siivottu laisinkaan? Lentokoneiden siisteys puhuttaa matkustajia aika ajoin, ja useimmat tietävätkin jo, että lentokoneen likaisin paikka ei suinkaan ole esimerkiksi koneen wc:ssä vaan aivan matkustajan nenän edessä.

Helsinki-Vantaalta lähtevät lentokoneet siivotaan jokaisen lennon jälkeen, mutta aina kaikkia kohtia ei ehditä putsata tarkasti, paljastaa Suomen lentoasemia hallinnoiva Finavia.

– Lentokoneiden kääntymisajat ovat nykyisin lyhyitä, mikä vaatii nopeaa toimintaa ja saapumista paikalle viimeisen matkustajan kintereillä. Nopeimmillaan kone siivotaan noin viidessä minuutissa, sanoo ISS:n asiakkuuspäällikkö Sanna Jordman.

Koneita ei kuitenkaan jätetä pelkän pikasiivouksen varaan, sillä ne siivotaan perusteellisesti öisin. Siitä syystä esimerkiksi päivän viimeisellä lennolla voi olla likaisempaa kuin päivän ensimmäisellä lennolla.

Matkustamohenkilökunnan jäsenet ovat monipuolisia taitureita, jotka hallitsevat esimerkiksi savusukelluksen ja pelastautumistaidot, mutta joillakin yhtiöillä lentoemännät sekä stuertit hoitavat myös siivouksen.

– Silloin meidän tehtävämme on vain noutaa roskat pois, Jordman sanoo.

Lentokoneen ahtaiden tilojen siivoaminen muutamissa minuuteissa vaatii Jordmanin mukaan erityisvälineitä ja hyvää tiimityötä.

– Siivoojamme ovat hioneet liikkeensä niin, ettei aikaa kulu hukkaan mutta laatu pysyy korkeana, sanoo Sanna Jordman.

>> Lue myös: Lentoemäntien salainen kikka: näin karkotat pahan hajun vessasta nopeasti

Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 4.8.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia