Istockphoto
Lentäjät voivat valita kenen kanssa eivät lennä

Tiesitkö? Näin lentoyhtiöt pitävät huolen siitä, että konetta eivät koskaan ohjaa toisiaan inhoavat lentäjät

Lentäjien kemiat on huomioitu lentoyhtiöiden työvuorojen jaossa.

Riitapukarit erilleen lentokoneen ohjaamossa

On selvää, että lentäjän työ on poikkeuksellisen haastavaa ja vaatii tiukkaa keskittymistä. Mutta olisitko silti arvannut, että lentäjät saavat itse vaikuttaa siihen, millaisten kollegoiden kanssa he konetta ohjaavat?

Brittiläinen uutissivusto The Telegraph kertoo lentoyhtiöillä käytössä olevasta elektronisesta systeemistä, johon kapteenit ja perämiehet voivat kirjata itselleen epämieluisat kollegat. Järjestelmä pitää huolen siitä, että huonosti keskenään toimeen tulevia lentäjiä ei määrätä samalle lennolle.

Käytännön tarkoituksena on varmistaa, että matkustamossa vallitsee miellyttävä tunnelma ja yhteistyö toimii lentäjien kesken. Tilanteen kärjistyessä ohjaamosta löytyvät riitapukarit voisivat olla jopa turvallisuusriski.

The Telegraphin mukaan verkosta löytyy runsaasti esimerkkejä, jotka ovat johtaneet lentäjien välien kiristymiseen. Tällöin ratkaisuna on Do Not Pair (älä yhdistä) -palvelun käyttäminen, joka pitää yhteiset työvuorot loitolla.

Myös matkustamohenkilökunnan tiedetään käyttävän samaa taktiikkaa vaihtaessaan lentoja kollegoiden kesken. Joskus syynä eivät ole henkilökohtaiset menot tai epämieluisa kohde, vaan työtoveri, jonka kanssa ei tee mieli jakaa ahtaita tiloja matkustamossa.

Lentäjien välistä vuorovaikutusta on kuitenkin rajoitettu jonkin verran: kaikenlainen turha rupattelu on kielletty kollegoilta silloin, kun kone on alle kolmen kilometrin korkeudessa. Sääntö pohjautuu Eastern Air Linesin vuoden 1974 lento-onnettomuuteen, jossa turhan juoruilun uskotaan vaikuttaneen lentäjien keskittymiskykyyn.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 24.7.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 1,83 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia