Finavia
Mielenkiintoiset faktat alkoholista lennolla

Tiesitkö, että lentokoneessa humaltuminen on rikos? 8 faktaa alkoholista lennoilla

Nautitko lasillisesta lentokoneessa vai vältätkö alkoholia kokonaan? Lue kahdeksan faktaa lentokoneessa juomisesta.

1. Lentokoneeseen ei pääse humaltuneena

Monille lasillinen kuohuviiniä lentokentän baarissa on matkasta toiseen toistuva juhlava perinne, mutta humaltuneena ei lentokoneeseen kannata yrittää. Lentoaseman henkilökunnalla on oikeus evätä pääsy koneeseen henkilöltä, joka on selkeästi alkoholin vaikutuksen alaisena.

2. Omat alkoholijuomat on kielletty lentokoneessa

Lentokentän tax free -liikkeessä ei kannata suunnitella oman salapullon ostamista lentomatkaa varten. Kaikkien omien alkoholijuomien juominen on lentokoneessa tiukasti kielletty. Lain mukaan lentokoneessa saa juoda ainoastaan lentoyhtiön tarjoamia tai myymiä alkoholipitoisia juomia.

3. Alkoholitarjoilua on karsittu lennoilla

Muistatko vielä ajan, jolloin lähes jokaisella lennolla ruoat ja juomat kuuluivat lipun hintaan? Nykyään ainakin alkoholitarjoilu on muuttunut monien yhtiöiden lyhyillä lennoilla maksulliseksi – ja käytäntö koskee halpalentoyhtiöiden lisäksi myös useita täyden palvelun lentoyhtiöitä.

Kaukolennoilla lipun hintaan sisältyvät yleensä kaikki ruoka- ja juomatarjoilut sisältäen myös alkoholipitoiset juomat.

Lue myös: Nämä alkoholijuomat maistuvat lentomatkustajille – arvaatko suomalaisten suosikit?

4. Joillain reiteillä alkoholi on kielletty

Joskus alkoholisääntöihin saattaa vaikuttaa myös tietty reitti, jota lentoyhtiö liikennöi. Esimerkiksi polttariporukoiden suosimiin bilekohteisiin lennettäessä matkustajien alkoholinkäyttöön on jouduttu kiinnittämään erityistä huomiota. Halpalentoyhtiö Ryanair on muun muassa kieltänyt verovapaiden alkoholituotteiden kuljettamisen matkustamossa kokonaan Ison-Britannian ja Ibizan välisillä lennoilla. Myös lentokentällä myytyjen alkoholiannoksien määrää on kontrolloitu matkustajien tarkistuskorttien avulla.

5. Humaltuminen lentokoneessa on rikos

On selvää, että lentokoneessa ei voi rällästää humalassa – mutta tiesitkö, että humaltuminen lennolla on itse asiassa rikos? Lentokoneessa juomien määriä ei ole rajoitettu tiettyyn lukuun, mutta tarjoilu voidaan koska tahansa lopettaa liikaa nauttineelle matkustajalle.

Jos humalaisen matkustajan käytös häiritsee muita matkustajia, on lentoyhtiöllä oikeus poistaa matkustaja koneesta. Vakavammissa häiriötapauksissa tämä saattaa tarkoittaa jopa hätälaskua.

Lue myös: Lentoemännän 5 paljastusta: mitä alkoholia juovista matkustajista todella ajatellaan

6. Alkoholi vaikuttaa eri tavalla ilmassa

Moni matkailija on saattanut huomata, että lentokoneessa alkoholi tuntuu nousevan päähän nopeammin kuin maan kamaralla. Tunne liittyy asiantuntijoiden mukaan lentokoneen matalaan ilmanpaineeseen ja veren hapenottokyvyn heikentymiseen.

Osittain ilmiö selittyy myös istumisella. Pitkän paikoillaan istumisen jälkeen voi olla hankala hahmottaa humaltuvansa. Jos lentokoneessa juo alkoholia, kannattaa alkoholipitoisen juoman rinnalla nauttia myös runsaasti vettä. Lentokoneen kuivassa ilmassa nestehukka kiusaa helpommin kuin maan tasalla.

Lue myös: Matkustaja, pidä varasi lennolla – tässä tilanteessa jäät koneessa ilman alkoholia

7. Alkoholi aiheuttaa pidätyksiä

Pidätys alkoholin takia ei ole pelkkää pelottelua, jolla matkustajien juopottelua yritetään rajoittaa. Esimerkiksi Isossa-Britanniassa pidätettiin BBC:n tuoreen selvityksen mukaan 387 matkustajaa alkoholin takia helmikuun 2016 ja helmikuun 2017 välillä.

8. Alkoholia voi kuljettaa rajojen mukaan

Kotiin lennettäessä alkoholituontia koskevat tullin asettamat rajat. Suomalaismatkailija voi tuoda omaan käyttöön alkoholia melko paljonkin EU-maista, kun taas EU:n ulkopuolelta matkustettaessa rajoitukset ovat tiukemmat. Lentomatkustajilla alkoholin tuomista rajoittavat myös lentoyhtiöiden asettamat painorajat.

Tullin yksityiskohtaisiin ohjeisiin voi tutustua täällä.

Lähde: BBC, Meanwhile at KLM, The Sun, Tulli
Kuva: Finavia

Päivitetty: 23.2.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (20 votes, average: 1,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

6 kommenttia

On kyllä niin höpöhöpö juttu kun vaan voi olla, ainoastaan 2. ja 4. pitää paikkansa mm. kohta 7. alkoholi ei aiheuta pidätyksiä vaan asiakkaat jotka ei osaa käyttäytyä alkoholin vaikutuksen alaisena, 99% ihmisistä osaa käyttäytyä.

Mielestäni tämä on harmillista koska itse kärsin todella pahasta lentopelosta. Paniikki on niin pahaa että oksentelen pelosta. Ainoa mikä pelkoon auttaa on alkoholi. Muutaman riehujan takia joutuu kaikki kärsimään.

Kohdassa 8 on virhe. Tulli ei aseta mitään rajoja vaan valvoo lainsäädännössä määrättyjä rajoituksia.

Eipä nuo ”faktat” muutenkaan oikein osuneet oikein kohdallen. Kohdan 5 mukaan humaltuminen lennolla on rikos. Minkä maan laissa on noin epämääräisiä lakipykäliä?

Niinpä, olisi kiva tietää mikä rikosnimike on kyseessä… Ei taida löytyä.