Inka Khanji
Lyhenne SSSS tarkoittaa tiukempaa tarkastusta lentokentällä

Tätä salaista koodia et halua löytää piilotettuna lentolippuusi – tiedätkö mitä tarkoittaa SSSS?

Kun löydät lentolipustasi lyhenteen SSSS, voit varautua tiukempaan tarkastukseen lentokentällä.

Koodi SSSS viittaa lisätarkastukseen lentokentällä

Lentomatkustajan boarding pass eli tarkastuskortti pitää sisällään paljon infoa, jos sitä vain osaa lukea oikein – aivan kuten matkalaukkuihin kiinnitettävät tunnistetarratkin.

Toisinaan lentolippuusi saattaa olla piilotettuna myös ikävämpi yllätys, jota et mitä todennäköisimmin tunnista vaikka kuinka tavaisit tarkastuskorttisi tietoja. Lipusta löytyvä koodi SSSS tarkoittaa sitä, ettet pääse lähtöportille ilman tavallista perusteellisempaa turvatarkastusta.

Uutissivusto Daily Mirrorin mukaan kirjainsarja on lyhenne sanoista Secondary Security Screening Selectee, joka viittaa kohdallesi osuneeseen tiukempaan turvatarkastukseen. Tämä saattaa pitää sisällään esimerkiksi lisäkysymyksiä matkastasi tai matkatavaroiden tutkimisen.

Ensimmäinen vihje tulevasta saattaa olla se, ettei tarkastuskorttia saa tulostettua itse kotona. Lisätarkastukseen valittaville henkilöille annetaan tarkastuskortit vasta lähtöselvitystiskillä kysymysten jälkeen.

Mahdollisia syitä lisätarkastukselle on monia. Selitys saattaa olla niinkin yksinkertainen, kuin sattumanvarainen valinta, johon matkustaja päätyy automatisoidun systeemin kautta. Tällöin kyseessä on todennäköisesti yksittäinen tapaus, jonka ei tarvitse pelätä toistuvan säännöllisesti.

Tiukemman syynin takana voi olla kuitenkin myös lentomatkustajan omaan matkustushistoriaan liittyviä seikkoja. Riskialttiina pidettyihin maihin matkustaminen tai erikoiset reittivalinnat voivat saada lentoyhtiön kaipaamaan lisätietoa matkan tarkoituksesta. Myös viime hetkellä varatut lennot tai yhdensuuntaiset kaukolennot saattavat johtaa kuulusteluihin – monet maat vaativat matkustajilta paluulipun pois kohteesta sallitun oleskeluajan sisällä.

Jos lentomatkustaja on joutunut jonkinlaiselle mustalle listalle tai on viranomaisten seuraama henkilö, voidaan lisätarkastukseen päätymistä pitää lähes varmana.

Tavallisen matkustajan ei kannata huolestua lentokenttäviranomaisten tiukoista kuulusteluista, vaikka lisäkysymykset ja -tarkastukset voivatkin tuntua hermostuttavilta erityisesti kiiretilanteessa.

>> Lue myös: Matkailija, älä julkaise tällaista kuvaa somessa – riskit voivat yllättää

Lähde: Daily Mirror, One Mile at a Time
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 20.9.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (16 votes, average: 2,75 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

8 kommenttia

Enpä huomannut noita merkintöjä matkatessani juuri äskettäin Italiaan häihin, mutta virkailija ystävällisesti kysyi voiko tehdä tarkemman tarkistuksen kassiini, jonka otin lentoloneeseen matkustamoon mukaan.vastasin tietty myöntävästi, että totta kait saa tehdä. Sen jälkeen hän pyysi jälleen ystävällisesti minun ensin avaamaan sen kassin ja hän otti sen tarkastukseen pyyhkäisiten jotenkin sisällön reunuksia. Kiitti ja kertoi asian olevan kunnossa.Hoksasin myöhemmin, että kassissani oli juuri lääkärin määräämiä silmä -ja korvatippoja. Tulehduksiin olevia lääkkeitä minigrip pussissa, sekä lisänä astmapiippu ja nitrosuihke.Kait ne herätti kysymyksiä.

Olen saanut tuon koodin useammankin kerran, tosin vuosia sitten. Ainakin Atlantan, JFK:n ja Dallasin kentillä sillä pääsi “omaan” turvatarkastusjonoon joka oli paljon, paljon lyhyempi kuin se normaali jono. Vaikka turvatarkastus itsessään kesti kauemmin niin pääsin kuitenkin varmasti 10-20 minuuttia ennemmin siitä läpi kuin jos olisin ollut normaalissa jonossa.
Minulla tosiaan oli “syy” miksi tämän koodin sain. En sitä tässä tosin kerro.

Joo tuo oli normaalia US kentillä silloin kun vielä seilasin ja lähdin laivalta lomille. Halusivat yleensä katsoa matkalaukun hiukan tarkemmin. Mutta sitten kun niille sanoi että tiedän mitä tulee tapahtumaan niin olivat joskus yllättyneitä kun luulivat että on joku salaisempikin koodi.

Lensin alakouluikäisenä Euroopan sisäisiä lentoja, niin että omaiset saattoivat minut kentälle ja toisessa päässä toiset omaiset hakivat minut kentältä. Kentällä minua kuljetti lentoemo ja minulla oli sellainen yksinmatkustavan lapsimatkustajan lappu kaulassa. Muistan että matkalaukkuni pengottiin silloin joka kerta tarkkaan. Kerran laukussani oli magneetti, joka aiheutti metallinpaljastimen hälyytyksen ja sitä pientä mötikkää sitten kauheasti etsittiin sieltä laukusta.

Aikuisena aloin antaa vihjetietoa tietämistäni rikoksista ja rikollisista CIA:lle ja muutamille muille tiedustelupalveluille. Sen jälkeen olen AINA joutunut tiettyjen maiden passintarkastuksissa milloin pidempiin ja milloin lyhempiin jututuksiin. Tavaroitani he eivät ole millään rajalla tutkineet, vaan ovat olleet kiinnostuneita siitä, mitä pääni sisällä kannan. Kovin ovat olleet ystävällisiä minua kohtaan, varsinkin kun ilmiannan maanmiehiäni ja -naisiani, jotka hämärähommailevat heidänkin maissaan ;-)

ssss merkintää en ole havainnut ikinä, mutta kahdesti “päässyt” lisätarkastukseen. ylimääräiseen tunnusteluun turvatarkastuksessa, sekä laukku tutkittu kertaalleen, sekä otettu pyyhkäisynäytteet. ei ole kommentoitu tarkastuksen syytä mitenkään, eikä mitään tietenkään löytynytkään.

Eipä tuo nyt mikään ihmeellinen juttu ollu. Itellä sattu Nykin lennolle kyseinen ssss ja seurauksena boardingin yhteydessä pyysivät sivuun ja kattoivat passin. Hui, miten kamalaa! :D