Miksi lentokoneessa kannattaa käyttää ilmastointia?

Tästä yleisestä tavasta voi olla enemmän harmia kuin hyötyä lennolla – teetko sinäkin näin?

Asiantuntijan mukaan ilmastointia ei kannata pelätä lennolla.

Ilmastoinnilla on tarkoituksensa lennolla

Oman istumapaikan yläpuolelta löytyvän ilmastointiventtiilin sulkeminen voi tuntua houkuttelevalta lentokoneessa – monestakin syystä. Lentokoneessa on usein kylmä, ja monia matkustajia saattaa myös mietityttää pöpöjen kiertäminen matkustamon ilmassa.

Matkustajista saattaa tuntua, että esimerkiksi flunssan saaminen on yleistä lentomatkan jälkeen. Tästä syytetään matkustamon lämpötilaa, puhaltavaa ilmastointia ja pieneen tilaan pakkautuneen ihmisjoukon levittämiä pöpöjä. Mitä jos matkustamossa kiertävä ilma bakteereineen puhaltaa suoraan kasvoille venttiilin kautta?

Matkailusivusto Travel + Leisure haastatteli lentomatkailuun liittyvien tartuntatautien tutkimiseen erikoistunutta asiantuntijaa, joka kumoaa käsitykset ilmastoinnin haitallisuudesta lennolla. Tohtori Mark Gendreaun mukaan aihetta on tutkittu kunnolla vasta viimeisten 15 vuoden aikana.

Gendreaun mukaan matkustajien henkilökohtaiset ilmastointiventtiilit voivat olla erityisen hyödyllisiä hengitysilman kautta tarttuvia tauteja vastaan taistellessa. Lentokoneessa tuuletus on yksi ainoista ehkäisykeinoista – tartunnan saaneen henkilön eristämisen lisäksi.

Pöpöt leviävät koneessa

Lentokoneiden ilmastointijärjestelmät kehitettiin aikakaudella, jolloin tupakointi oli vielä sallittua matkustamossa. Lentoyhtiöt tarvitsivat tehokkaan tuuletuksen, joka poisti savua nopeasti.

Gendreaun mukaan lentomatkustajan hengittämä ilma jakautuu noin 2-5 omaa istuinpaikkaa ympäröivän penkkirivin kanssa. Yskiminen, aivastukset ja jo pelkkä puhuminenkin voivat levittää viruksia kantavia hiukkasia, jotka saattavat leijua ilmassa jopa viisikin tuntia.

Asiantuntija kehottaa lentomatkustajia säätämään ilmastointiventtiilin siten, että se puhaltaa ilmaa kevyellä tai keskitason paineella. Esimerkiksi tuhkarokon tai tuberkuloosin kaltaiset taudit voivat tarttua pisaratartuntoina. Ilmastointi muodostaa kuitenkin istuinpaikan ympärille eräänlaisen näkymättömän esteen, joka hylkii hiukkasia ja saa ne laskeutumaan nopeammin.

>> Lue myös: Tiesitkö? Tästä syystä lentokoneissa on aina tuhkakupit, vaikka sauhuttelu on kielletty

Lähde: Travel + Leisure
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 31.8.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

SILLON KUN OLIN LENTOKONEESSA ISTUIN
IKKUNAPAIKASSA SIINÄ OLI ILMASTOINTI PÄÄLLÄ
KOKO MATKAN AJAN

Miten sen ilmsstoinnin saa sammutettua ? Onko jossain ihan nappi jolla se “sammuu” ? Hitto mikä käännöskukkanen taas.

Joo, sitä suutinta kääntämällä sen “ilmsstoinnin” saa käännettyä pois päältä. Hitto mikä idiootti taas.

Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE