Istockphoto
Matkalaukku

Tämä mysteeri on jokaisen lentomatkustajan mielessä – sinäkin olet kuullut nämä matkalaukkuihin liittyvät huhut

Voiko matkatavaroiden palautusta lennon jälkeen nopeuttaa? Matkailusivusto selvitti, onko teorioissa mitään perää.

Jokainen haluaa lennon jälkeen laukkunsa ensimmäisten joukkonsa

Joskus lentokentällä koetaan hermoja raastavia hetkiä vielä lennon laskeutumisen jälkeenkin. Kello käy, kiire painaa päälle ja matkalaukkuja ei näy missään – kunnes ne saapuvat viimeisten joukossa.

Turhauttavinta matkalaukkujen odottelu on esimerkiksi Yhdysvaltojen kaltaisissa kohteissa, joissa jatkolennolle siirtyminen tarkoittaa matkalaukkujen kirjaamista sisään uudestaan maahantulotarkastuksen jälkeen. Kelloa on mahdotonta olla vilkuilematta.

Kukapa ei olisi joskus miettinyt, miten voisi nopeuttaa matkalaukkujen ilmestymistä matkatavarahihnalle lennon jälkeen?

Matkustajat päättelevät usein, että laukun jättäminen palvelutiskille viime tipassa tarkoittaa automaattisesti sitä, että se nousee koneeseen viimeisenä ja tulee ulos ensimmäisenä. Joskus näin saattaa ollakin, mutta sitä ei kannata pitää absoluuttisena totuutena.

Totuus matkalaukkujen matkasta koneeseen ja takaisin

Matkailusivusto Smarter Travel tiedusteli asiaa amerikkalaiselta lentoyhtiöltä Delta Air Linesilta, ja sai moniselitteisen vastauksen. Varmaa on matkatavaroiden suhteen vain se, ettei mikään ole varmaa. Kaikki riippuu yleensä siitä, millaisella koneella lennetään ja millainen lentokenttä on kyseessä.

Laajarunkokoneissa matkatavarat pakataan ruumaan usein painon mukaan, jotta se jakautuisi tasaisesti pitkin lentokonetta. Laukut jaotellaan isompiin laatikoihin, jotta useita laukkuja voidaan liikutella kerralla yhtenä yksikkönä. Tätä lastaustyyliä edeltää kaikkien laatikoiden punnitseminen ja siirtäminen koneeseen painon mukaan. Tällöin matkalaukun tiskille jättämisen ajankohdalla ei ole merkitystä.

Kansainvälisillä lennoilla laukkujen siirtymisen nopeuteen saattavat vaikuttaa myös viranomaisten seulonnat ja tarkastukset, jotka saattavat hidastaa omien matkatavatoiden saapumista.

Kapearunkokoneissa matkatavarat lastataan koneeseen yleensä yksitellen. Kaikkien matkustajien laukut odottavat lastausta matkatavarahuoneessa, josta ne siirretään myöhemmin lentokoneen ruumaan. Lastausjärjestys riippuu tavasta, jolla laukut on aseteltu huoneeseen.

Erilaisista konetyypeistä ja lentokentistä johtuen takuuvarmoja keinoja matkatavaroiden saapumisen nopeuttamiseksi on vain muutama. Ykkösluokassa tai business-luokassa lentävien matkustajien matkatavarat käsitellään nopeammin kuin tavallisen turistiluokan matkustajien. Myös kanta-asiakkuudesta voi olla hyötyä.

Jos todella haluat päästä ripeästi liikkeelle koneen laskeutumisen jälkeen, on helpointa matkustaa pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa. Lue vinkkejä siitä, miten pelkillä käsimatkatavaroilla selviää viikonkin mittaisesta matkasta!

Lähde: Smarter Travel
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 31.10.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Huh, huh! Onko tuo allaoleva kirjoitettu ihan vakavissaan?
Mikäli on, kehoitan rantapallo.fi -sivustoa tarkastelemaan kriittisemmin lähteitään. Tuohan on täysin totuudenvastainen kappale.

“Kapearunkokoneissa matkatavarat lastataan koneeseen yleensä yksitellen. Kaikkien matkustajien laukut odottavat lastausta matkatavarahuoneessa, josta ne siirretään myöhemmin lentokoneen ruumaan. Lastausjärjestys riippuu tavasta, jolla laukut on aseteltu huoneeseen.”

Tähän on helppo vastata: Ei ole pääsääntöisesti. Priority -laukkujen pitäisi tulla aina ensin ja sitäkin tapahtuu. Pääsääntöisesti laukut tulevat sattumanvaraisesti. Sillä ei ole mitään merkitystä missä vaiheessa ne hihnalle laitetaan. Sama asia kuin lottopallojen laitto koneeseen, eivät ne tule samassa järjestyksessä ulos kuin ne sisälle laitetaan