Hyppää sisältöön

Sinä maksoit lentolipustasi todennäköisesti eri hinnan kuin vierustoverisi – 6 asiaa, jotka vaikuttavat hintaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 10.08.2018
Lennon hinta on monen tekijän summa - osaan voit vaikuttaa itsekin.

1. Lentoyhtiön kiinteät kulut

Lentojen hinnoittelupolitiikka saa joskus matkailijan pään pyörälle. Tuntuu mahdottomalta ymmärtää, millä perusteella lentoyhtiö määrittelee hintansa, kun joskus kaukolennon saa pikkurahalla ja toisinaan lennosta Eurooppaan pitää pulittaa häkellyttävä summa. Välillä lentoja ulkomaille löytyy halvemmalla kuin Suomen sisäisiä junalippuja.

Taustalla on monta tekijää, jotka vaikuttavat siihen, mitä lipustasi kulloinkin maksat. Lennon lähestyessä lipun hinta saattaa muuttua päivittäin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jokaisella lentoyhtiöllä on joukko kiinteitä kuluja, jotka on pystyttävä kattamaan lipuista saaduilla tuloilla – ja tekemään vielä voittoakin. Tällaisia ovat esimerkiksi verot ja lentokenttämaksut, henkilökunnan palkat, uusien koneiden ostaminen tai vuokraaminen, vakuutusmaksut ja koneiden huolto.

2. Polttoaineen hinta

Ehkä kaikkein merkittävin tekijä lentojen hinnoittelussa on polttoaineen hinta, joka vaihtelee öljyn hinnan heittelyjen mukaan. Polttoainekulut muodostavat Statistan mukaan jopa oli 20 prosenttia lentoyhtiöiden menoista maailmanlaajuisesti. Joskus lentoyhtiöt voivat lisätä lipun hintaan polttoainelisämaksun.

3. Lentokoneen tyyppi

Polttoaineen kulutukseen vaikuttaa merkittävästi konetyyppi, jolla lento liikennöidään. Lentoyhtiöiden tärkein syy uusia kalustoa liittyy polttoaineen säästämiseen. Modernit konetyypit kuluttavat vähemmän polttoainetta.

Matkailusivusto Traveller.com.au kertoo Boeing 747-400 -konetyypin kuluttavan noin 3,3 litraa polttoainetta matkustajaa kohden sadan kilometrin matkalla. Vastaava luku Boeing 737 MAX 8 -konetyypille on puolestaan 2,1 litraa.

4. Kilpailu reitillä

Oletko joskus maksanut itsesi kipeäksi lennosta harvinaisella reitillä? Et ole ainoa. Suosituilla reiteillä lukuisat lentoyhtiöt kilpailevat samoista matkustajista, mikä pitää hinnat matalina. Jos kilpailua ei ole, voidaan reitille lätkäistä lähes mikä tahansa hintalappu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yllättäen lyhyempi lento voi olla kaukolentoa kalliimpi, jos sen reitillä on vain vähän tai ei ollenkaan kilpailua. Hinta ei siis suoraan ole sidottu lentokoneen taittamaan matkaan.

Esimerkiksi kilpailun vaikutuksesta hinnoitteluun sopii Portugali. Lennot suosittuun matkailumaahan ovat perinteisesti olleet Suomesta kalliimpia kuin viereiseen Espanjaan. Syynä on ollut kilpailun puute. TAP Portugal oli pitkään ainoa suoraa reittiä Helsingistä Lissaboniin tarjoava yhtiö ennen kuin Finnair avasi saman reitin kesällä 2018.

5. Sesonkien vaihtelut

Sesonkien näkyminen hinnoissa on luonnollinen osa matkailua. Suosituille matkustuspäiville myydään vain muutamia edullisia lippuja, ja kun ne on ehditty napata, ei hintojen kannata odottaa laskevan.

Jos liput yhdelle ja samalle lennolle ovat myynnissä keskimäärin 11 kuukautta, ehtii niiden hinta liikkua moneen suuntaan. Samalla lennolla ja samanlaisilla paikoilla istuvat matkustajat ovat voineet maksaa lipuistaan täysin erilaisen hinnan.

Varaa lentolippusi hyvissä ajoin jos aiot matkustaa esimerkiksi jouluna tai pääsiäispyhinä tai suunnata maailmalle suosittuihin tapahtumiin.

6. Vapaaehtoiset kulut ja päätökset

Osittain lentolipun hintaan voi vaikuttaa itse välttämällä suosituimpia matkustusaikoja ja lomakausia. Monet lisämaksukselliset palvelut ovat vapaaehtoisia – näistä yleisimpinä paikan valitseminen ja priority boarding eli koneeseen nouseminen ensimmäisten joukossa. Jos haluat välttää maksun ruumaan kirjattavista matkatavaroista, harkitse matkustusta pelkillä käsimatkatavaroilla.

Lue myös: Oletko sinäkin joskus ihmetellyt tätä? Finnair selittää syyt lentolippujen hinnoitteluun

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Traveller.com.au
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja