Finnair
Lentokone-etiketti

Saavatko nämä asiat sinutkin raivon partaalle? British Airways jakaa lentomatkustajille käytösoppaita

Tiedätkö sinä, miten lentokoneessa tulisi käyttäytyä? Lentoyhtiö haastatteli matkustajia ja kokosi yleisimpien ongelmien ratkaisut yhteen oppaaseen.

Saako sukkia riisua lennon aikana?

Kenkien riisuminen lennolla, paljaat varpaat lentokoneessa, kuorsaava vierustoveri ja jutustelu kanssamatkustajien kanssa. Siinäpä aiheita, jotka nostavat monen lentomatkustajan verenpaineen hetkessä huippulukemiin.

Eri maista tulevat matkustajat kokevat eri tilanteet eri tavoin, ja siinä missä suomalaismatkustaja istuu vaivatta pitkänkin lennon juurikaan rupattelematta vierustoverin kanssa, voi hiljaisuus olla esimerkiksi yhdysvaltalaismatkailijan mielestä kestämätöntä.

Isobritannialaislentoyhtiö British Airways haastatteli matkustajiaan ja selvitti kyselytutkimuksen perusteella vastaukset lentomatkustajien yleisimpiin ongelmiin. Yhtiö jututti yhteensä 1 500 matkustajaa viidessä maassa: Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa.

Haastattelututkimuksessa selvisi, että kenkien riisuminen lennolla on soveliasta 59 prosentin mielestä. Kengät kannattaa kuitenkin ottaa pois mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, eli mieluiten heti koneeseen saapumisen jälkeen. Valtaosa vastanneista, 87 %, oli vahvasti sitä mieltä, että sukat on kuitenkin syytä pitää jalassa koko lennon ajan.

Molempien käsinojien valtaaminen lennolla ei ole useimpien mielestä soveliasta, sillä 67 % matkustajista pitää kohteliaana käyttää vain toista käsinojaa näin jättäen toisen vierustoverille. Suomalaisille haastavinta on yleensä rupattelu tuntemattoman vierustoverin kanssa, mutta kansainvälisten matkailijoiden suhtautuminen turhaan jutusteluun voi helpottaa suomalaismatkailijoita: 83 % vastanneista nimittäin kokee ystävällisen tervehdyksen riittävän, eikä pitkälle rupattelulle ole välttämättä tarvetta. Isobritannialaismatkailijoiden mukaan helpoin tapa lopettaa keskustelu on lähteä vessaan.

Muita keskustelua herättäneitä aiheita olivat muun muassa nukkuvan vierustoverin yli nouseminen jaloittelemaan tai vessaan, kuorsaavan vierustoverin herättäminen sekä kirkkaiden näyttöjen himmentäminen lennon aikana.

Vaikka lentoyhtiö koostikin matkustajilleen leikkimielisen ohjeistuksen, pärjää lennolla kuin lennolla käyttämällä maalaisjärkeä ja huomioimalla paitsi muut matkustajat myös matkustamohenkilökunnan.

>> Lue myös: Lentoemännän suorat sanat: tämä matkustajien yleinen unohdus tuntuu törkeältä tempulta

Lähde: British Airways
Kuva: Finnair

Päivitetty: 24.11.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia