Hyppää sisältöön

Ovatko lennot halvempia perjantaina 13. päivä? Näin myytti epäonnesta vaikuttaa matkailuun

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 13.04.2018
Vaikuttaako taikausko lentojen hinnoitteluun? Lentoyhtiöt vastaavat.

Tuleeko lentäminen halvemmaksi epäonnisina päivinä?

Oletko joskus siirtänyt matkustuspäivää siksi, että kohdalle on osunut epäonnen päivänä pidetty perjantai 13. päivä? Moni ei kiinnitä asiaan mitään huomiota, mutta taikauskoisimmille päivä voi tuntua epämukavalta lentoa varten. Epäonnen päivää kohtaan tunnetulle pelolle on olemassa jopa oma termi paraskavedekatriaphobia.

Numero 13 tunnetaan epäonnen lukuna. Matkailijoiden taikauskoisuuden takia monista hotelleista puuttuu 13. kerros kokonaan. Sama koskee lentoyhtiöitä, jotka jättävät usein 13. rivin pois.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perjantai 13. päivä osuu kalenterivuoteen yleensä 1–3 kertaa. Kyseessä on siis varsin yleinen ilmiö, joka on ikuistettu populaarikulttuuriin esimerkiksi samannimisissä elokuvissa.

Kukaan ei tarkasti tiedä, mistä käsite on saanut alkunsa, mutta sen historia ulottuu kauas. Uskomuksen epäillään yleistyneen Thomas W. Lawsonin vuonna 1907 julkaistun kirjan Friday the Thirteenth myötä. Teos on julkaistu myös suomeksi nimellä Perjantaina 13 p:nä.

Voisiko perjantai 13. päivä tarkoittaa vähäisempää kysyntää ja edullisempia lentoja? Hintavertailusivusto Kayakin mukaan hinnoissa näkyy usein notkahdus epäonnen perjantaina.

Brittiläinen uutissivusto The Independent päätti tutkia asiaa vahvistaakseen väitteet, mutta ei onnistunut löytämään samanlaisia hintaeroja.

Sivusto kysyi kolmelta lentoyhtiöltä, miten epäonnisina pidetyt päivät vaikuttavat lentojen hinnoitteluun. Esimerkeiksi annettiin perjantai 13. päivä sekä 11. syyskuuta, joka on painunut ihmisten mieliin vuoden 2001 WTC-tragediasta lentokonekaappauksineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomestakin liikennöivän halpalentoyhtiö EasyJetin mukaan uskomuksessa lentojen halpenemisesta ei ole minkäänlaista perää. British Airways kertoi perjantain olevan yhtiön vilkkain matkustuspäivä, eikä 13. päivän osuminen perjantaille vaikuta kysyntään.

Ryanair puolestaan kommentoi asiaa tuttuun humoristiseen tyyliinsä.

– Jokainen päivä on onnenpäivä kaikille 130 miljoonalle asiakkaallemme – oli sitten kyseessä perjantai 13. päivä, 11. syyskuuta tai mikä tahansa muu päivä vuodesta, halpayhtiö veisteli.

Finnairille perjantai 13. päivä on tuonut jopa ilmaista mainosta ympäri maailmaa. Yhtiön lento Helsingistä Singaporeen lyhennetään lentokenttäkoodeilla HEL-SIN, jotka viittaavat englanniksi helvettiin ja syntiin. Kun lennolle annettiin numeroksi pedon luku 666 perjantaina 13. päivä, oli netti-ilmiö valmis.

Lähde: The Independent, The Telegraph
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lento vauvan kanssa

Ensimmäinen lento vauvan kanssa voi jännittää – lue vinkit sujuvaan matkaan

Lentoyhtiöiden codeshare-yhteistyö

Yllätyitkö, kun varasit lennon ja lähtöportilla odottaakin eri yhtiön kone? Tätä tarkoittaa codeshare-yhteistyö

Pysäköinti Helsinki-Vantaalla

Näin jätät auton parkkiin Helsinki-Vantaalle – tiesitkö, että yksi hotelliyö voi tuoda ilmaisen pysäköinnin loman ajaksi?

Norjan Kirkkoniemi

Finnairilta uusi reitti kesäkaudelle 2025 – lisävuoroja useille reiteille

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja