Kännykkä lentokoneessa

Onko matkapuhelin todella uhka lentoturvallisuudelle? Tästä syystä lentokoneessa ei saa käyttää kännykkää

Lentomatkustajille tuttu kehotus asettaa matkapuhelin lentotilaan matkan ajaksi jää osalta matkustajista huomaamatta. Lue, kuinka tärkeää lentotilan käyttäminen oikeasti on!

Mahdollinen mutta epätodennäköinen häiriö

Lentotilan käyttäminen on yleinen turvallisuusohje lentoalalla, mutta tästä huolimatta useat matkustajat jättävät matkapuhelimen päälle myös lentomatkan ajaksi. Harva matkustaja edes tietää, kuinka puhelimen lentotila vaikuttaa matkustusturvallisuuteen.

Yleisin luulo on, että matkapuhelinten signaalit aiheuttavat häiriöitä lentokoneiden navigointilaitteisiin ja voivat aiheuttaa pahimmassa tapauksessa jopa koneturman. Brittiläisen sanomalehti Telegraphin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan se on periaatteessa mahdollista, mutta siihen vaikuttavat monet asiat.

Nykyaikaisten lentokoneiden navigointijärjestelmissä matkapuhelinten lähettämät mahdolliset häiriösignaalit on huomioitu niin, etteivät ne pääse aiheuttamaan häiriötä. Siitä syystä on hyvin epätodennäköistä, että vahingossa tai tahallaan päälle jätetyllä matkapuhelimella olisi vakavia seurauksia lentokoneen turvallisuuteen.

Koska puhutaan kuitenkin vain todennäköisyyksistä, lentoyhtiöt ja lentoalan muut viranomaiset pelaavat varman päälle. Tämän takia matkustajia ohjeistetaan käynnistämään lentotila.

Arvioiden mukaan noin puolet puhelimista ei ole lentotilassa lentomatkan aikana, ja jos lentotila olisi oikeasti pakollinen, siihen suhtauduttaisiin paljon nykyistä tiukemmin.

Puhelimet voivat aiheuttaa häiriötä myös ohjaamossa käytössä oleviin kuulokkeisiin samaan tapaan, kuin matkapuhelimet tuovat häiriötä esimerkiksi radioihin. On helppo kuvitella, miten esimerkiksi 50 päälle jäänyttä puhelinta voi pahimmassa tapauksessa herättää samanaikaisesti valtavaa häiriötä ohjaamossa.

Lähde: Telegraph
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 17.4.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (8 votes, average: 1,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Jos kännykät olisivat oikeasti vaarallisia, ne kerättäisiin pois lennon ajaksi.

Ei näin. Suurin onglma matkapuhelinten kanssa on koneen lentonopeus ja useiden matkapuhelin tukiasemien kuuluvuus (korkealta kuuluu kauemmas). Ja aina kun puhelin vaihtaa tukiasemasta toiseen niin se kommunikoi verkkoon ja ei ehdi rekisteröityä uuteen. Sama kuin nopeassa junassa…
Häiriöitä voi varmaan aiheuttaa lentäjien kuulokkeisiin ja syö puhelinten akkuja nopeasti. Tukiasemaverkko menee myös sekaisin eikä puheluita saada yhdistettyä.

T. Iki-teekkari ja radioamatööri

Tämä asia on todella perusteellisesti tutkittu ja testattu. Edes moninkertaisesti koneen kaikkien matkustajien puhelimia yhteensä vastaavan signaalivoimakkuuden ei todistettavasti ole koskaan havaittu aihettavan lentokoneen laitteisiin tai viestiyhteyksiin minkäänlaista häiriötä.

Matkustajat säästäisivät kuitenkin huomattavasti puhelimiensa akkujen latausta laittamalla ne lentotilaan, koska koneen 10km lentokorkeudessa ei matkapuhelinkenttää ole ja sitä etsiessään puhelin kuluttaa paljon virtaa, jolloin akku tyhjenee nopeasti.

Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE