Tällaiset asut ovat lentoyhtiöiden kieltolistalla

Onko lennoilla pukukoodi? Lue millaisissa asuissa koneeseen ei välttämättä pääse

Tiedätkö, miten paljon pukeutumisella on merkitystä lentokoneessa?

Erikoislippuihin saattavat kuulua pukeutumissäännöt

Moni matkailija saattoi kuulla keväällä 2017 otsikoihin nousseesta tapauksesta, jossa amerikkalainen lentoyhtiö United Airlines eväsi kahdelta teini-ikäiseltä tytöltä pääsyn lennolle legginsien takia.

Tapaus herätti paljon huomiota, sillä suuri osa matkustajista pyrkii nykypäivänä pukeutumaan ainakin pitkillä lennoilla mahdollisimman mukavasti. Urheiluvaatteet ja muhkeat hupparit ovat lennoilla tuttu näky.

Välikohtauksen takaa löytyi selitys, jonka perusteet eivät ole suurelle yleisölle tuttuja. Teinit matkustivat lipuilla, joita myönnetään yhtiön työntekijöiden perheenjäsenille tai ystäville. Näiden ilmaisten tai tavallista edullisempien lippujen kääntöpuolena on myös vaatimus siistimmästä vaatetuksesta.

The New York Timesin mukaan lentooyhtiöt voivat asettaa erilaisia vaatimuksia ilmais- tai erikoislipuilla matkustaville henkilöille, sillä etua hyödyntävien matkustajien katsotaan edustavan lennon aikana yhtiötä – vaikka eivät olisikaan sen työntekijöitä.

Unitedin tapauksessa erikoislippujen haltijoiden kieltolistalla ovat esimerkiksi jumppatrikoot ja urheilutopit, minihameet ja napapaidat.

Pukeutumisella on väliä – jossain määrin

Onko lentokoneessa sitten olemassa jonkinlainen kaikkia koskeva pukukoodi? Kyllä ja ei. Tavalliselle matkustajalle vaatimukset eivät ole kovinkaan kummoiset. Legginsit eivät siis ole kieltolistalla lentolipun ostaneelle matkustajalle, ja lennolle voi mainiosti saapua tavallisissa arkivaatteissa.

Ilman kenkiä matkustajaa ei yleisen käytännön mukaan päästetä koneeseen, eikä sinne kannata yrittää myöskään esimerkiksi uima-asussa tai muussa liian paljastavassa asussa. Loukkaavia, rivoja tai rasistisia tekstejä sisältävät vaatteet voivat myös olla ongelma – ne pyydetään vähintäänkin peittämään, mutta saattavat jopa estää pääsyn lennolle.

Lentoyhtiöt kuvailevat pukukoodejaan ympäripyöreästi. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, ettei matkustajan asu saa tehdä kanssamatkustajia tuntemaan oloaan epämukavaksi tai uhatuksi.

Matkustajan vaatetuksen asiallisuuden arviointi on lentokenttävirkailijoiden vastuulla. United Airlinesin mukaan olemassa olevia sääntöjä noudatetaan tiukasti siksi, että virkailijoiden työ olisi helpompaa, eikä heidän tarvitsisi miettiä mitä tapauksia voi katsoa läpi sormien.

Lähde: The New York Times, The New York Times
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 20.8.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 3,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Pari kertaa on sattunut viereen naishenkilö, joka on haissut aivan hirveälle hielle. Tosin naisten ja nykyään miestenkin kohdalla liiallinen tuoksujen käyttö välillä häiritsee.

Myös siihen toivoisin matkustajien kiinnittävän huomiota miltä haisevat. Pari kertaa on sattunut viereen mieshenkilö, joka on haissut aivan hirveälle hielle. Tosin naisten ja nykyään miestenkin kohdalla liiallinen tuoksujen käyttö välillä häiritsee.

Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE