Hyppää sisältöön

Muista tämä ennen seuraavaa lentomatkaasi: vara-akkua ei saa pakata ruumaan – ja siihen on hyvä syy

Elina Venttola Päivitetty: 22.07.2019
Ruumamatkatavarasta takavarikoituja akkuja kertyy vuosittain tuhansia.

Vältä paloturvallisuusriski ja pakkaa akku käsimatkatavaraan

Lentoturvallisuuteen liittyviin asioihin suhtaudutaan lentoasemilla vakavasti, mistä syystä myös matkustajien on noudatettava tarkkoja sääntöjä. Elektronisia laitteita koskevat monet ohjeistukset esimerkiksi tietokoneiden ja tablettien suojakuorien poistamisesta, ja myös akkujen kuljettamiseen liittyy rajoitteita.

Jo kotona laukkua pakatessa kannattaa huomioida, että esimerkiksi matkapuhelinten varavirtalähteet eli power bankit sekä tietokoneiden ja kameroiden vara-akut tulee pakata käsimatkatavaraan. Niitä ei saa laittaa ruumalaukkuun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäakkujen kuljettaminen lentomatkalla on hyvin yleistä, mutta siitä huolimatta useimmat pakkaavat akut väärin ja laittavat ne ruumalaukkuun. Akkuja ei kuitenkaan saa kuljettaa ruumassa niiden paloturvallisuusriskin vuoksi. Oikosulun sattuessa mahdollinen tulipalo on helpompi sammuttaa lentokoneen matkustamossa kuin ruumassa.

Tuhansia akkuja vuodessa

Jos varavirtalähde on pakattu ruumaan, joudutaan se poistamaan laukusta ennen koneen lähtöä, mikä saattaa aiheuttaa laukun myöhästymisen koneesta.

Vuosittain Finavia joutuu takavarikoimaan noin 7 000 akkua. Kun akku poistetaan matkatavarasta, matkustajalle jätetään laukkuun viesti, jossa kerrotaan akun olevan haettavissa lentoasemalta noin kuukauden ajan.

Jos akkuja ei tulla hakemaan, ongelmajätteiksi luokiteltavat akut lahjoitetaan Punaiselle Ristille myytäviksi.

Tarkista akun energiasisältö

Kun pakkaat akkusi käsimatkatavaraan, muista, että myös käsimatkatavarassa akkuihin liittyy rajoituksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhden matkustamoon otettavan akun tai pariston enimmäisenergiasisältö saa olla korkeintaan 100 Wh. Jos energiasisältö on yli 100 Wh mutta alle 160 Wh, akulle täytyy pyytää erikoislupa lentoyhtiöltä. Tässäkin tapauksessa sallittujen akkujen määrä on rajattu kahteen.

Paristojen ja akkujen litiumpitoisuus ei myöskään saa ylittää kahta grammaa. Esimerkiksi Samsungin Galaxy Note 7 -älypuhelimen käyttö ja lataaminen on ollut monilla lennoilla kiellettyä herkästi syttyvän akun vuoksi. Jotkin lentoyhtiöt kuten Finnair ovat kieltäneet kokonaan Samsung Galaxy Note 7 -puhelinten kuljettamisen matkustamossa.

Lähde: Finavia
Kuva: Istockphoto

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa?

Mitä tietoja matkalaukun nimilappuun kannattaa laittaa lennolle? Muista nämä 3 – mutta varo yhtä

Matkalaukun lukitseminen lennolle

Saako ruumaan menevän matkalaukun lukita lennolle? Huomioi nämä asiat

Helsinki-Vantaa

Helsinki-Vantaalle odotettu uudistus – näin nesteiden kanssa matkustaminen helpottuu

Käsimatkatavarat

Näin pakkaat oikein lennolle – mitä käsimatkatavaroissa saa kuljettaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja