Miksi lennoille myydään aina ylimääräisiä lippuja?

Miksi lennoille myydään aina liikaa lippuja? Ylibuukkaus voi olla kiusallinen yllätys

Lentokoneiden ylibuukkaus on yleinen käytäntö – mutta onko se reilua?

Kone täyttyy vain harvoin

Sinullekin on ehkä joskus käynyt näin. Olet ostanut lipun lennolle, mutta et pääsekään kyytiin koneen ylibuukkauksen takia.

Kyseessä ei ole harvinainen ilmiö, sillä ylimääräisten lippujen myyminen lennolle on lentoyhtiöiden yleinen käytäntö. Vuosittain noin 50 000 lentomatkustajaa joutuu jäämään pois lennolta siksi, ettei koneessa ole vapaita paikkoja kaikille matkustajille.

Miksi lentoja sitten ylibuukataan? Asiantuntijan TED Talk -video selvittää, että jokaisen matkustajan saapumiseen lennolle on lähes nollan prosentin todennäköisyys – joukossa on aina esimerkiksi peruutuksia ja myöhästymisiä. Tulojen maksimoimiseksi lippuja myydään enemmän, kuin koneessa on paikkoja.

Miten laskelmat tehdään?

Lentoyhtiöt joutuvat miettimään myymiensä lippujen määrää tarkasti. Jos lippuja myydään liian vähän, menettää yhtiö potentiaalisia tuloja. Jos taas lippuja myydään liikaa, koituu ylibuukatun lennon ylimääräisistä matkustajia ei-toivottuja kuluja kuten hotellimajoituksia ja hyvitysmaksuja.

Lentoyhtiöt laskevat matkustajien todennäköisen määrän monen eri tekijän perusteella. Laskelmiin vaikuttavat muun muassa sää, tilastot sekä vaihtoyhteydet.

Reilulta käytäntö ei välttämättä kuulosta – varsinkaan silloin, kun matkustajan olisi todella päästävä matkustamaan valitsemallaan lennolla. Monesti lentoyhtiöt yrittävätkin ensin etsiä vapaaehtoisia, joita lennon siirtyminen korvausta vastaan ei haittaa.

Kiinnostaako aihe? Katso alta englanninkielinen video, joka selittää ylibuukkauksen käytännöt!

Lähde: Daily Mail
Kuva: iStockphoto
Video: YouTube / TED Ed

Siirry tästä lentohakuun ja vertaile hinnat >>

Päivitetty: 25.12.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 3,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia