Hyppää sisältöön

Lentoturvallisuus ei ole leikin asia! Lentäjä ja perämies eivät syö samaa ruokaa – ja kolme muuta kiinnostavaa faktaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.12.2017
Lentäminen on yksi turvallisimmista matkustusmuodoista, mistä syystä siihen liittyy rutkasti erilaisia turvallisuussääntöjä. Tiesitkö jo näistä?

1. Lentäjä ja perämies eivät syö samaa ruokaa

Ruokamyrkytykset ovat matkailijoille valitettavankin tuttuja, eivätkä myöskään perämiehet tai lentäjät ole immuuneja ruokamyrkytyksille. Molempien konetta ohjaavien henkilöiden sairastuminen voisi vaarantaa lennon turvallisuuden, mistä syystä molempien samanaikaista ruokamyrkytystä pyritään välttämään tarjoamalla heille eri ruokaa.

Useiden lentoyhtiöiden sääntöjen mukaan lentäjä ja perämies eivät siis turvallisuussyistä saa syödä samaa ruokaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Lentokoneet on suunniteltu kestämään salamaniskut

Salaman iskeminen lentokoneeseen on monien matkustajien painajainen, mutta maalatuilla kauhukuvilla on vain vähän todellisuuspohjaa. Lentokoneisiin voi osua ja toisinaan osuukin salamoita, sillä erään arvion mukaan salama iskee yksittäiseen lentokoneeseen kerran tuhatta lentotuntia kohden.

Salamaniskut eivät kuitenkaan tavallisesti aiheuta koneisiin minkäänlaisia vaurioita, koska lentokoneiden rakenteet toimivat mainioina ukkosenjohdattimina. Lentokoneiden turvatestauksessa testataan myös koneiden salamankestävyys.

3. Valot himmennetään turvallisuuden vuoksi

Moni matkustaja saattaa ihmetellä matkustamon valojen himmentämistä nousun ja laskeutumisen aikana. Syynä tähänkin on turvallisuus, sillä valoja himmentämällä on tarkoitus totuttaa matkustajien silmät hämärään, jolloin he erottavat mahdollisessa onnettomuustilanteessa varauloskäyntien valo-opasteet paremmin.

Valot himmennetään juuri nousun ja laskun aikana, sillä silloin riski onnettomuudelle on suurempi kuin varsinaisen lennon aikana.

4. Lentokoneen vessan saa auki myös ulkopuolelta

Tämä tieto voi tulla ikävänä joillekin matkustajille, mutta turvallisuussyihin nojaten lentokoneen vessan voi avata myös ulkopuolelta. Matkustamohenkilökunnan on päästävä wc-tiloihin hätätilanteessa, mistä syystä vessat on pakko saada auki myös ulkopuolelta käsin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: Finavia
Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lentokoneen jättöpyörre

Näkymätön vaara säikäyttää kokeneenkin lentäjän – jättöpyörre voi kääntää lentokoneen ympäri

Lentokne lentoasemalla

Matkailija, varo näitä lentoyhtiöitä – mustalla listalla yli 120 nimeä

Huono lentosää

Mitä tapahtuu, jos lentokoneeseen iskee salama?

Lentokoneen siipi

Voiko lentokoneen siipi katketa? Moni säikähtää ikkunasta aukeavaa näkyä tuulessa ja turbulenssissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja