Voiko lentoemännille antaa lahjoja?

Lentoemäntä avoimena: mitä tapahtuu, jos matkustamohenkilökunnalle antaa lahjan tai tippiä?

Voiko matkustaja hyötyä lennolla antamalla matkustamohenkilökunnalle lahjoja tai tippiä?

Suklaata ja pieniä lahjoja lentoemoille

Matkustamohenkilökunnan lahjominen kuulostaa urbaanilta legendalta, mutta taruissa piilee myös totuus. Lentomatkustajat saattavat muistaa matkustamohenkilökuntaa joko hyvää hyvyyttään – tai toivoessaan ”ostavansa” sillä parempaa palvelua ja kenties paremman paikan koneessa.

Quora-kysymyspalvelussa asiaa valottava lentoemäntä Janice Bridger kertoo, että monet matkustajat tarjoavat matkustamohenkilökunnalle pieniä lahjoja. Ehdottomasti yleisin tapa ilahduttaa matkustamohenkilökuntaa on suklaarasia, mutta toisinaan matkustamoon saattaa ilmestyä vaikkapa pizza.

Joskus erityisesti bisnesmatkailijat jättävät lentoemännille tai stuerteille kyniä, pinssejä tai koruja, jotka ovat peräisin konferensseista tai liiketapaamisista.

Bridger kertoo, ettei pidä tapaa lahjomisena. Mutta voiko näistä pienistä yllätyksistä olla hyötyä matkustajalle?

– Matkustajat eivät odota mitään lahjan vastineeksi, joten en koe niitä lahjuksina. Parhaimmillaan he voivat saada ilmaisen lasillisen viiniä, ylimääräisen pussillisen pähkinöitä tai vaikkapa ykkösluokan tarjoilusta yli jääneen paistetun keksin, sanoo Bridger.

Jo 25 vuotta lentoemäntänä työskennellyt Bridger ei muista uraltaan yhtään tilannetta, jossa matkustaja olisi yrittänyt avoimesti lahjoa henkilökuntaa parempaa istuinpaikkaa, ateriaa tai matkustusluokan korotusta vastaan.

900 dollarin megatippi

Tipin jättäminen on yleinen käytäntö palvelualalla monissa maissa, mutta Bridgerin mukaan matkustamohenkilökunta ei saa ottaa vastaan rahaa. Mikäli matkustaja tarjoaa kahisevaa, tulee lentoemäntien ja stuerttien kiittää ja kieltäytyä rahasta kohteliaasti.

Jos matkustaja ei suostu unohtamaan tippausta tai summa on pieni, voivat matkustamohenkilökunnan jäsenet hyväksyä tipin.

Bridger muistaa erään poikkeuksellisen tapauksen uransa varrelta. Omasta piilopullostaan huikkia nauttinut, vahvasti humaltunut matkustaja oli tarvinnut runsaasti matkustamohenkilökunnan apua. Lentoemäntä oli auttanut miestä niin käytävällä liikkumisessa kuin housujen vetoketjun sulkemisessakin wc:ssä käynnin jälkeen.

Hyväntuulisena pysytellyt matkustaja oli lennon päätteeksi työntänyt lentoemännän käteen pinon seteleitä, ja häipynyt ennen kuin tämä ennätti kieltäytyä kunniasta. Lentoemännän järkytykseksi nipussa oli rahaa 900 dollaria eli lähes 800 euroa.

Lennolla työskennelleet matkustamohenkilökunnan jäsenet olivat katsoneet parhaaksi luovuttaa rahat hyväntekeväisyyteen.

On sanomattakin selvää, ettei matkustamohenkilökunta odota lentomatkustajilta lahjoja tai tippiä. Kuten muuan lentoemäntä paljastaa, on matkustajien paras lahja lentoemännille ja stuerteille hyvin yksinkertainen – eikä se maksa mitään.

>> Lue myös: Matkailija, ei näin! Vältä nämä 7 mokaa ja pääset lentoemäntien suosioon

Lähde: Huffington Post
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 7.11.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia