Yleinen

Saksalaiset ovat kansa, joka rakastaa tapahtumia

tiistai, toukokuu 9, 2017

*yhteistyössä Hannoverin turismitoimisto

Saksalaisten maine jörönä kansana on asia, joka on saanut kyytiä Saksaan muutettuani.

Muka jörö kansa onkin kansa, joka pitää pienestä small talkista, juhlii kun voi ja rakastaa erilaisia tapahtumia. Saksalaiset ovat sosiaalisia, ja pitävät kaikennäköisestä yhdessäolosta. Eivät he etelä-eurooppalaisten tasolla sosiaalisuudessa yllä, mutta suomalaisille saksalainen avoimuus sopii hyvin.

Meillä Düsseldorfissa paikalliset rakastavat kreisejä karnevaaleja, ja kaupunki on pullollaan erilaisia tapahtumia ympäri vuoden katuruokatapahtumista isompiin teemapäiviin. Kotilähiössäkin on olemassa erilaisia juhlia, joissa ympäristön väki kerääntyy yhteen: tarjolla on lukuisia kulkueita ja grillibileitä kaupunginosayhdistyksen toimesta. Sinä hetkenä, kun talosi ohi kulkee pari hevosta suuren, perinneasuihin pukeutuneen ihmisjoukon mukana ja mukana vedettävistä kaiuttimissa soi karnevaalimusiikki, tiedän nauttivani saksalaisesta kulttuurista. Mukana ovat mummot, vaarit sekä lapset, ja kaikilla on mukavaa. EDIT: pakko mainita vielä katukuvassa näkyvät vanhemman sukupolvenkin edustajat karnevaaliasuissaan. Kuinka mahtavaa on, että kaikki osallistuvat ja ovat humussa mukana. Sammakkohaalari sopii myös 70 vuotiaalle!

Havaintoni saksalaisten rakkaudesta tapahtumiin ja juhliin saivat vahvistusta Hannoveriin suuntautuneen reissuni seurauksena. Kuten osa teistä varmasti muistaakin, kävin huhtikuun lopulla Hannoverissa kaupungin turismitoimiston vieraana, ja sain kattavan kierroksen tuossa Ala-Saksin osavaltion pääkaupungissa. Hannoverista puhutaan paljon messukaupunkina, mutta se on niittänyt mainetta myös kulttuurikaupunkina.

Kulttuuri ja lukuisat tapahtumat tulivat hyvin ilmi oppaani Tamaran tarinoissa rakkaasta kotikaupungistaan. Olen alkanut käyttämään opaspalveluita enenevissä määrin matkoillani: näin kaupungista saa lyhyessäkin ajassa paljon irti. Joten, vielä kerran kiitos ja kumarrus Tamaralle kierroksesta!

Nyt pari sanaa Hannoverista kulttuuri- ja tapahtumakohteena.

Hannover kulttuuri- ja tapahtumakaupunkina

Edellisessä artikkelissani luettelin erilaisia syitä, miksi Hannover kannattaa käydä kurkkaamassa Saksan matkoilla Mainitsin yhtenä osana kaupungin laajan tapahtuma- ja kulttuuritarjonnan, ja pyrin tässä artikkelissa avaamaan hieman aihetta lisää. Useat juhlat ja musiikkitapatumat ovatkin Hannoverin vetonauloja, ja syitä jonka vuoksi kaupunkiin matkustetaan.

Hannoverista löytyy lukuisia tapahtumia kulttuurin ja urheilun ystäville, jotka nauttivat mukavasta tunnelmasta urbaanissa kaupunkiympäristössä. Bonuksena sitten vielä tietysti Herrenhäusenin puutarha, jossa pääsee nauttimaan kulttuurista upeissa puutarhamaisemissa. Herrenhäusenissa on myös kuuluisan taiteilijan Niki Saint Phallen värikkäitä teoksia – hän koki syvää yhteyttä Hannoveriin, ja vietti sillä paljon aikaa loppuaikojensa kotinsa Kalifornian lisäksi. Tamara myös kertoi, että kesällä puutarha muuttuu KunstFestSpiele- kulttuuritapahtuman näyttömäksi, ja voipa puutarhan teatterissa seurata myös William Shakespearen innoittamaa musiikkitrilogiaa.

Saksalaiseen tapaan juhlat järjestetään komeasti, eikä tapahtumissa varsinaisesti säästellä. Esimerkiksi maailman suurimmassa ampumaseurojen juhlassa, Schützenfestissä, ihmiset nauttivat tunnelmasta lukuisissa teltoissa ja karuselleissa. Festivaalitunnelma ja juhlamieli ovat läsnä.

Saksalaiset eivät tosiaan juhlissaan pönötä, joten suosittelen paikallisten tapahtumien kokemista jos Saksassa matkailee.

Moni tuntee Hannoverin messuista – ja nykyään yhä useampi vierailija tuntee kaupungin tapahtumakulttuurin

Hannover tunnetaan maailmalla yleisesti suurena messukaupunkina. Jos messuilla on Saksassa joskus ympärillään hieman kuivahko maine, niin sitä ei kannata säikähtää: Hannover on  paljon muutakin.

Kaupungissa järjestetään lukuisia tapahtumia ympäri vuoden. Museoita sekä näyttelyitä ei myöskään kannata unohtaa, ja merkille kannattaa panna hyvin aktiivinen ooppera- ja konserttiskene – joka sopii myös vaativampaankin makuun. Urheilupainotteista aktiiviteettia luonnonläheisessä kaupungissa riittää, eikä perheitäkään ole unohdettu.

GOP Varieté -Theather Hannover: Tässä teatterissa nauttisi mielellään illallista, ja katselisi näytöstä lavalla

Hannoverin turismitoimisto on listannut sivuillaan tapahtumia vuoden kohokohdittain. Turismitoimisto haluaa tarjota suomalaisille matkailijoille mahdollisimman helpon vierailun kaupunkiin, ja heidän sivuiltaan löytyykin kaikki tarvittava info kaupungista suomeksi. Tätä en voi lakata ihmettelemästä: kuinka siistiä on se, että infon löytää omalla kielellä? Vaikka moni matkailija osaa hyvin englantia, niin mielellään sitä omalla kielellä lukee.

Vuonna 2017 tärkeitä tapahtumia Hannoverissa ovat:

 • 27. kansainvälinen ilotulituskilpailu 20.5-16.9 (järjestetään Herrehäusenin puutarhamaisemassa)
 • Fete de la Musique Hannover 21.6
 • Mestariampujien juhla (Schützenfest) 30.6-9.7
 • Pro Am -Hannover pyöräilytapahtuma 29-30.7
 • Machsee-järven festivaalit 2.8-20.8
 • Hannoverin perinteiset joulumarkkinat 29.11-22.12 (joulumarkkinat ja Saksa, älä jätä näitä välistä!)

Lisää tapahtumista voit lukea tämän linkin takaa.

Hannoverissa toimii myös yksi Saksan vanhimmista taideyhteisöistä (Kunstverein Hannover), ja näyttelyitä järjestetään kuudesta seitsemään vuodessa.Yhteisöllä on tarjolla myös näyttelyiden teemoihin sopivia luentoja ja keskustelutilaisuuksia.

Oma kiinnostukseni heräsi näin ilmailufriikkinä Laatzenin ilmailumuseota kohtaan. ”Perinteisten” näyttelyiden ja museoiden ohella kulttuuriin voi tutustua Hannoverissa myös Klosterstollenin hiilikaivoksen muodossa, ja raitiovaunujen historiasta kiinnostuneen kannattaa suunnata Strassenbahn-museoon. Perheille vinkkaisin noin 220 eekkerin kokoisesta biisoneiden suojelualueesta, Springen alueella sijaitsevasta Wisentgehegestä. Siellä vierailija saa tietoa ja valistusta metsän asukeista ja elinympäristöstä.

Somessa Hannoveria voi seurata hashtagien #hannover, #visithannover sekä #suomimainittu-hashtagin takaa. Viimeisimpänä mainuttuun on tarkoitus kerätä infoa alueesta suomeksi.

Onko sinulla kokemusta saksalaisista tapahtumista?

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Annemaria/Samppanjaa muovimukista keskiviikko, toukokuu 10, 2017 at 13:32

  Piti oikein katsoa, missä Hannover sijaitsee, sillä en osannut sitä edes Saksan kartalle sijoittaa. Saksa on täynnään mielenkiintoisia kaupunkeja, joita ei vaan oikein tule ajatelleeksi. Omat kokemukseni saksalaisten juhlinnasta rajoittuvat Octoberfestiin. Täytyy sanoa, etten vaan oikein päässyt tähän juhlahumuun sisään 🙂 Tosin Münchenille sytyin kyllä täysin.

  • Reply lena | london and beyond perjantai, toukokuu 12, 2017 at 09:02

   Minullekin Saksan kartta tuottaa hieman vaikeuksia vieläkin, joten huoli pois! 🙂 Ehdottomasti Saksaan vaan reissaamaan, tuossa alla Katriina mainitsikin viinitien jota ajattelin käydä tutkimassa itsekin tarkemmin. Mä luulen, että Oktoberfest perinteisin menoin olisi itselleni vähän liian raju, jotenkin monen tuopin kumoaminen on sellainen urheilusuoritus nykyään että siihen menisi monta päivää toipuessa.

 • Reply Katriina tiistai, toukokuu 9, 2017 at 17:18

  Pitää paikkansa. On kokemusta. Saksalaiset juhlivatkoko vuoden. 82 miljoonasta asukkaasta riittää juhlijoita joka lähtöön! Jos ei ole aihetta, niin keksitään aihe, ja jokaiselle on tarjolla jotakin.. Kultturikesä on avattu korkeakulttuurin ystäville joka osavaltiossa. Mikä ettei aloittaisi Hannoverista, kun sinne on helppo poiketa moottoritieltä ja mennä junallakin. Schützenfest on varmasti tutustumisen arvoinen kansanjuhla. Pop-, rock ja jazzmusiikin ystävät kerääntyvät eri puolella Saksaa tapahtumiinsa. Hyvällä onnella yhyttää Alman tai Samu Haberin esiintymislavalta. Paikallisille asukkaille ovat pienemmät kylätapahtumat (Kerwe, Kirchweih, Kerb) kulkueineen ja tivoleineen tärkeitä perinteisiä juhlia ja myös nuorisolle tärkeitä flirttailupaikkoja.. Laskin, että yksistään Saksan 85 km pitkän viinitien varrella on helmikuun ja joulukuun välillä yli 200 kansanjuhlaa. (Jonkunhan on viinit juotava!) Muissa maakunnissa on juhlinta kai yhtä kiivasta. (Jonkunhan on oluetkin juotava!) ”Juhlattomaan” aikaan on joulumarkkinat, joulu, uusivuosi ja karnevaalit. Lastentarhojen, koulujen, urheiluseurojen, seurakuntien, kalastusyhdistysten, prätkäkerhojen, oldtimertreffien, traktorinrassaajien, kotiäitien yhdistysten jne. juhlat on sovitettava myös johonkin sopivaan väliin. Spesiaalia ovat kirkkokuntien kesätapaamiset, eri maahanmuuttaja ryhmien (myös suomalaisten) omat vuotuiset juhlat jne. Leikillisesti sanotaan, että jos kolme saksalaista tapaa toisensa, niin he perustavat yhdistyksen. Ja sitten kuuluu laittaa tietenkin järjestää juhlat!:)

  • Reply lena | london and beyond perjantai, toukokuu 12, 2017 at 09:00

   Katriina, kiitos taas kattavasta kommentistasi! 🙂 Kiva lukea kokemuksiasi Saksasta.

   Minua ovat alkaneet kiinnostaa nuo pienet kylät ja niissä järjestettävät tapahtumat, ne pikkukylät tunnelmineen ovat jotain jota Suomessa ei mielestäni samanlaisena ole. Ne ovat tuttuja ja Iso-Britannian ajoilta, ja tunnelma on jotenkin leppoisa. Paikalliset jutut ja kauniit maisemat hurmaavat, ja yleensä lähinmpään kaupunkiin ei ole kovinkaan pitkä matka. Pitääkin tutkia, mitä Düsseldorfin lähistöllä olisi kesällä tarjottavanaan.

   Ja tuo Saksan viinitie – sinne pitää ehdottomasti päästä. Se on asia, jota mielellään toisi esille blogissakin, että Saksassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa. Moni pitää Saksaa tylsänä maana (ja myönnetään, olin yksi heistä), mutta ihan turhaan.

   Ihana muuten tuo kolmen saksalaisen yhdistys. 😀 Kivaa kevään jatkoa Katriina!

  Leave a Reply