Yleinen

Helsinki, olet hyvin ristiriitainen kaupunki

keskiviikko, huhtikuu 12, 2017

Tiedättekö, on kaupunkeja joista pitää, ja on sitten niitä, joihin on hankalampi päästä sisälle. Helsinki edustaa minulle jälkimmäistä, kaupunkia josta en tiedä mitä mieltä olisin.

Olen asunut Suomessa vain ja ainoastaan Kuopiossa.  Helsinki oli paikka, josta lähdettiin muille maille lentokentän kautta, mutta itse kaupunki jäi tuntemattomaksi. Olen palannut sinne muutamia kertoja aikuisiällä, mutta ei se ole kaupunki jossa tuntisin oloni kovinkaan kotoisaksi.

Viimeksi kävin Helsingissä viime viikolla, ja seuraavan kerran lennän kaupunkiin parin viikon kuluttua.

Miksi Helsinki sitten aiheuttaa minussa outoja tunteita?

Suurin syy tähän on varmasti se, että olen Helsingissä vieras omalla maallani – kieli ja kulttuuri on tuttua, mutta muuten Helsinki on yksi suuri kysymysmerkki. Sama on tilanne muissakin Suomen kaupungeissa, mutta Helsinki edustaa kuitenkin suurkaupunkia enemmän kuin mikään toinen kaupunki Suomessa.

Siksi se hämää, minun Suomeni on pieni kaupunki vähän kaukana kaikesta eli rakas Kuopio. Siitä on tosin kulunut tänä vuonna 10 vuotta jo kun lähdin Rissalan lentoasemalta koti Glasgowta ja yliopistoelämää.

Suomen Helsinki-keskeisyys ärsyttää

Kuopiolaisena Helsinki-keskeisyys ärsyttää.

Kehä-kolmosen ulkopuolella ei ole elämää – on lause, joka saa hermoni kireälle. Mitä te helsinkiläiset itsestänne luulette, joskus mietin. Helsinki on toki Suomen suurin kaupunki, mutta minulle Helsinki ei edusta mitään, mitä muualta ei löytyisi.

… paitsi ystäviä. Teitä ihania ystäviä, joita on aina ikävä. Helsingistä löytyy suuri osa ihanista ystäväni Kuopion lisäksi, ja siksi tuntuu että aika loppuu aina Helsingin reissuilla kesken – kun siellä niin harvoin käyn. Koskaan en ehdi nähdä kaikkia ketä haluaisin.

Maalainen saapuu kaupunkiin, case HSL

Tunnen itseni Helsingissä myös vähän idiootiksi, mikä ei tietenkään ole aivan täysin Helsingin syytä. Mutta ehkä ihan vähän kuitenkin Helsingin Seudun Liikenteen syytä, sillä lipunosto on tehty todella hankalaksi turistille.

(paitsi tekstarilippu Helsingin sisäisiin ratikoihin, sen hanskaan ja se on oikein kätevä – mutta miksi se ei käy busseihin?)

Olen usein liikkeellä maalainen saapuu kaupunkiin -asenteella. Toki nyt junaradan saapumisen jälkeen matkani lentoasemalta keskustaan ovat helpottuneet huomattavasti. Tiedän nyt myös, että minun tulee ostaa seutulippu – mutta tämä lipunmyyntiautomaatin vieressä oleva taulukko Helsinki-Vantaan lentoasemalla nyt on kaikkea muuta kuin selkeä (kuva alla).

Miten satunnaiselle turistille käy tästä ilmi, mikä lippu on oikea? (toki automaatti sen sitten ostohetkellä kertoo, mutta tämä vain hämää)

Hankalaa sen lipun ostaminen voi myös olla – käytän esimerkkinä erästä matkaani tammikuun matkamessureissulla Pasilasta Lentoasemalle. Olen ostanut aiemmin lipun junasta, joten ei käynyt mielessäkään että se ei onnistuisi tällä kertaa. Junassa ei nimittäin ollut lipunmyyntiä, vaikka junan oven yllä olevat tarra kertoi selkeästi että lippuja myydään junan ensimmäisessä vaunussa keskellä.

Kuulin myöhemmin kaverilta, että kaikissa junissa ei ole lipunmyyntiä. Ilmoittakaa tästä jo vaikka asemalla, jooko?

Hintataso hiertää

Se, mikä minua myös hiertää on se, että Helsinki on kallis kaupunki. Olen tottunut Etelä-ja Keski-Euroopan hintatasoon, ja saan täällä Saksassa laadukasta ravintolaruokaa edullisesti. Voimme syödä ulkona usein, ja ulkona syöminen kuuluu kulttuuriin.

Helsinki osaa olla myös kaunis

Helsingissä ollessani ravintolareissut ovat usein pannassa, koska en valitettavasti koe hinta-laatusuhteen kohtaavan. Ja jos maksan drinkistä jopa 15 euroa,  haluan juoda sitä pillillä jossa on kullattua glitteriä tai haluan sen sisältävän hanhenmaksaa. Ymmärrän taloustieteilijänä talouden päälle ja tiedän mistä hintaerot johtuvat etenkin Etelä-Euroopan ja Suomen välillä, mutta se ei silti poista sitä faktaa että hinnat hirvittävät.

Toisaalta sitten… viime perjantaina Rantapallon tilaisuuteen Punaiseen Ahveneen kävellessäni näin Helsinkiä ihan uusin silmin. Punavuori oli kaunista aluetta, upeine pikkukauppoineen ja idyllisine taloineen. En ollut tietoinen tuollaisesta Helsingistä, alue oli aivan uutta minulle! Ystäväni kotikulmat Temppeliaukion kirkon kupeessa ovat myös kauniit, ja historiaa huokuvat vanhat talot houkuttelevat asumaan. Ehkä meillä on vielä Helsingin kanssa mahdollisuus ystävystyä, jos joskus ehtisin viettää siellä enemmänkin aikaa. Paljon puhutut väitteet Helsingin nihkeästä asiakaspalvelusta voin myös kumota – Helsingissä ja Suomessa saa todella laadukasta asiakaspalvelua. On ilo asioida monessa ravintolassa ja baarissa, erityiskiitokset Punaiselle Ahvenelle ja Runar-baarille!

Kertokaa minulle, mitä minun Helsingissä tulisi nähdä? Mihin sinä olet kaupungissa ihastunut?

You Might Also Like

46 Comments

 • Reply Lotta tiistai, huhtikuu 18, 2017 at 15:02

  Kiva kirjoitus. Olen itse kotoisin Helsingistä, ja huomaan joskus olevani itse harmillisen Helsinki-keskeinen, ihan vahingossa! Se ei ole tarkoitukseni. Tuota Kehäkolmos-juttua (sitä kuulee myös Pitkäsilta-versiona, jolloin henkilö väittää, ettei voi asua Pitkäsillan pohjoispuolella) en ymmärrä ollenkaan, se kertoo vain sanojiensa rajoittuneisuudesta. Sehän on todella ihan typerää. Helsingissäkin voi sitä paitsi asua todella monessa paikassa ja viihtyä, olen itse asunut Kalliossa ennen kuin siitä tuli hip ja pop (jolloin arvostin sitä ennen kaikkea helppojen kulkuyhteyksien, Hakaniemen hallin ja ylipäänsä hyvien palvelujen takia), Hakaniemessä (samat syyt), Töölössä (mutta Hakaniemessä todella oli enemmän palveluita, vaikka Töölö on ihana), Meilahdessa, Vuosaaressa, pohjoisessakin ja viimeksi läntisessä Hgissä… minusta kodin sijainti ei niinkään ratkaise kuin se, kuinka hyvin se sopii asujansa arkeen (vaikka juuri ne kulkuyhteydet ja palvelut; lähiöiden kauppakeskuksissa ON kyllä todella hyvä tarjonta!) ja kuinka kiva se on. Näinhän se on usein muuallakin. Mitä tuohon lipunostojuttuun tulee, se todella on tehty vaikeaksi, ja ilmeisesti hankaloituu koko ajan, kun lähijunissakin lipunmyynti loppuu. Kun tulin Suomeen pienen paussin jälkeen, ja sillä välin oli siirrytty matkakorttisysteemiin, tutkin lippulaitetta bussissa otsa rypyssä ja sormi ja kortti ojossa niin pitkään, että kuski alkoi lopulta neuvoa minua englanniksi 🙂 Tunsinkin itseni turistiksi, enkä itse asiassa lainkaan ymmärrä, miten ”oikeat” turistit lipunostosta selviävät! Ainakin niissä edellisissä matkakorttilaitteissa oli aivan olemattomat ohjeet – jotenkin telepaattisesti olisi täytynyt tietää, mitä lippuvaihtoehtoja eri numerot tarkoittavat, ja osata sitten pidellä korttia täsmälleen oikein, edelleen ilman niitä ohjeita. Mutta harjoitus tekee mestarin, tosin tällä välin automaatit ovat taas uudistuneet ja opettelu pitää aloittaa kaiketi alusta.

 • Reply Marimente tiistai, huhtikuu 18, 2017 at 13:17

  Ah, Helsinki selkeästi sekä ihastuttaa että vihastuttaa jo tämän kommenttimäärän perusteella! 😉

  Mulla oli hyvin samankaltaisia ajatuksia Helsingistä kuin sinulla ennen sinne muuttoa. Pohjoisesta tullessa tuntui pitkään, että helsinkiläisillä on ihan omat juttunsa, kulttuurinsa, puhetyylinsä, eikä siihen ollut omalla kohdallani liian helppo sopeutua, etenkään kun en alkuun tuntenut juuri ketään ennen töiden (ja blogin) kautta löytyneitä tuttavuuksia. Se, mikä kaupungissa kiehtoo, on aito kansainvälisyys ja kulttuurien sekamelska sekä, se että siellä on koko ajan tapahtumassa jotain. Suurin osa bloggaajatapahtumista yllättäinkin painottuu Helsinkiin ja välillä ulkomailla asuessa harmittaa, että näistä jää paitsi.

  Toisaalta tuosta päästään juurikin mainitsemaasi Helsinki-keskeisyyteen, joka on toisaalta ymmärrettävää, jos joka viides suomalainen asuu pääkaupunkiseudulla. Kainuun tyttönä toki hieman harmittaa, että Helsingin matkailun kehittämiseen syydetään melko lailla rahaa uusien projektien muodossa, kun taas esimerkiksi Kainuun kansainvälisestikin palkittuihin luontokohteisiin noita varoja ei liian paljoa heru.

  Joka tapauksessa nykyään Helsingissä käydessä kaupunki tuntuu kukoistavan ja jollain lailla inspiroi minuakin. Ja kesäinen Helsinki, oi voi! Tavallaan siis ymmärrän kaiken Helsinki-hypetyksen, mutta siitä huolimatta täytyy sanoa, että Suomi on täynnä muitakin hienoja kaupunkeja sen ohella!

 • Reply Eeva / Oh, wie nordisch! sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 23:08

  Asuin opiskeluaikana puoli vuotta Helsingissä ihan ydinkeskustassa kun olin vaihdossa. Sen takia mun tunteet Helsinkiä kohti ovat hyvinkin positiiviset, vaikka nyt jo niin paljon on muuttunut. Heti kun pääsen keskustaan olo on kun olisin kotona ❤

  • Reply lena maanantai, huhtikuu 17, 2017 at 18:03

   Vau, sulla oli varmasti ihanaa aikaa Helsingissä tuolloin 🙂 Varmasti vaikuttaa se, että on asunut paikassa ja sieltä on paljon hyviä muistoja. Itsellä samat fiilikset Glasgowsta <3

 • Reply TT sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:42

  Mä tulin katsomaan niitä hyviä suosituksia Helsingin kanssa tutuksi päässeiltä, mutta en kommenttien määrästä huolimatta saanut niistä oikein mitään irti. En mäkään sano Tampereesta, että ”tutustukaa vaikka Hervantaan” vaan vinkkaan kyseiseltä alueelta parhaat palat, jos ne kerta ovat suosituksen arvoisia.

  Jään odottamaan lisää vinkkejä, jotka olisivat muutakin kuin lähiöiden nimien esittelyä.

  • Reply lena maanantai, huhtikuu 17, 2017 at 18:01

   Mä poimin alta kivoina vinkkeinä esimerkiksi Suomenlinnan ja Lonnan, ne kiinnostaisivat kovasti. En ole päässyt käymään vielä, vaikka Lonnasta paljon muistan lukeneeni. Mutta esimerkiksi Kallioon olisi kiva saada täsmävinkkejä 🙂

 • Reply Susannastravels lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 21:43

  ”Tosin en ihan saa kiinni tuosta etta olisin jotenkin kovin ”ahdasmielinen” siksi etta minua arsyttaa Suomen Helsinki-keskeisyys, ja miten siihen liittyy se etta mieheni on ulkomaalainen ja lapseni syntynyt Saksassa? Olen jutellut paljon Kuopiossa asuvien kanssa, jotka ovat tulleet muualta, ja monet eivat ole viihtyneet. Se on ihan taysin ok, ja ymmarran tata – Kuopiokin on aivan erilainen paikka muihin Suomen kaupunkehin verrattuna eika sekaan voi kaikkia miellyttaa. ”

  Suomessa käy niin vähän turisteja että Suomen kohteita pitäisi ja jopa täytyisi hehkuttaa blogeissa, siksi haluaisin lukea positiivista hehkutusta että mihin sitä kannattaisi lähteä Suomessa. Jos tutkii Eurostat tilastoa niin Suomessa on käynyt Kroatian lisäksi vähiten ulkomaalaisia turisteja hotelleissa. Arvostelemalla/vertailemalla Suomen kohteita ei ainakaan saa turisteja innostumaan Suomimatkoista. On täysin Ok jos et vaikka pidä Helsingistä tai jostain toisesta paikasta, mutta asiansa voi esittää myös muillakin tavoin. Kaikki kun jää someen julkisesti näkymään ja elämään, myös mielipideasiat julkisissa blogeissa, ties vaikka helsinkiläiset lukijat häviäisivät. Olisit voinut kuvailla jotenkin muulla tavoin kuin että ”Mitä te helsinkiläiset itsestänne oikein luulette” tuo oli ”vähän” rumasti kirjoitettu mielestäni ja vähän kuin sillä olisi tarkoitus jopa karkottaa helsinkiläiset lukijasi pois? Ehkä ajattelemattomuutta tai sitten tarkoituskin. Olin tulossa onnittelemaan sinua häiden johdosta ja hyvästä maavalinnasta häiden järjestelyyn. Kunnes huomasinkin tämän jutun ja kyllähän tämä vähän ärsytti koska olisit voinut käyttää jutussa erilaisia sanavalintoja. Minä luen mieluiten avoimia blogeja joissa ei ole väliä mistä itse kukin tulee, asioita ja kohteita ei pitäisi eriarvoistaa. Sekä kaupungeissa että kylissä on nähtävää. Ikävää jos olet kuullut haukkumisia omasta synnyinkaupungistasi sillä se on törkeää eriarvoistaa, mutta se on kuitenkin vain niiden ihmisten syy jotka niin tekevät.

  Avoimuuteen kuuluu nähdä pidemmälle ja Suomessa ei ole yhtä ainoaa hyvää kohdetta, uskon että jokaisessa kaupungissa ja kylässä voi olla jotain hyvää. Minun Helsinkiini tai ihmisiin joita sieltä tunnen ei ole koskaan liittynyt mitään Helsinki on erinomaisin paikka -asennetta 🙂 Kaikki isovanhempani ovat muualta Suomesta, isäni isä Savosta. Mäntsälän ratsastusleirillä törmäsin lapsena syrjintään sen takia kun olen helsinkiläinen. Ajateltiin että joka helsinkiläinen on keskustassa asuva leuhka, vaikka asuin kauempana Helsingin keskustasta ja metsäalueella. Kävin lapsena varmaan kerran parissa vuodessa keskustassa ja siksikään en ymmärrä ”Helsinkiläiset on semmosia ja sellasia!” tuomitsemista. Espoolaiset eivät pilkanneet minua ko.leirillä, mutta yksi paikallinen tyttöjengi kyllä. Sain kuitenkin sen seurauksena vähän ikävän kuvan, mutta en silti tuomitsisi niitä alueita joilta he tulivat, koska näin vain muutaman ikävästi käyttäytyneen en koko alueen ihmisiä. Aina kannattaa ensin tutustua ja vasta sitten tuomita. Se on hyvä neuvo vähän joka asiaan. Jos ei vielä sittenkään pidä tietystä kohteesta, niin aina löytyy ne junat ja lennot muuallekin kun tarpeeksi etsii

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:21

   Susanna, myonnan etta tuo lause oli hieman karkkaan kuuloinen (tarkoituksetta, mutta sellaine siita taisi tassa kontekstissa tulla). Kaikki helsinkilaiset eivat varmasti ajattele niin etta kaikkialla muualla kuin Helsingissa on junttia, sen varmasti jokainen tajuaa. Mutta ne muutamat kommentit jaavat vain helposti mieleen, eika sille mitaan voi, mutta onneksi niita ei ole ollut montaa.

   Edelleenkin, kuten edellisessa kommentissani jo sinulle kirjoitin, yritin etsia myos kaupungista hyvia puolia. Ne loytyvat blogitekstin lopusta ja naista kommenteista – olen edelleenkin yrittanyt nahda kaupungin hyvat puolet ja kiinnostunut oppimaan lisaa. Joten ihan en taysin ymmarra tata purkautumista, mielestani vaikka kuinka Suomi 100-vuosi onkin, niin blogeihin kuuluvat myos mielipiteet. Tama aihe on itselleni ajankohtainen, koska olen nyt Helsingissa melkein joka kuukausi, ja puran omia tuntojani blogin kautta. Minulla on todella outo olo kaupungissa kuten kirjoitin, siksi etta se on ihan erilainen kuin oma Suomeni mihin olen tottunut -mutta olen kuitenkin kotimaassani.

   Olen yrittanyt taalla blogissa aina korostaa tuota etta kaikkialta pitaisi loytya jotain hyvaa – harmi jos se on sinulta mennyt ohi. Tata linjaa kun loytyy ihan tasta blogiartikkelistakin!

 • Reply Katja / Lähtöselvitetty lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 21:07

  Sun kannattaa ehdottomasti tulla kunnon turistimatkalle Helsinkiin! Eli jätät väliin ne paikat, joissa yleensä käyt, ja sen sijaan teet matkaohjelman ihan uusien kohteiden mukaan. Ihmettelen, jos ei Helsingistä ala löytyä myös äärimmäisen mukavia piirteitä.

  Minä olen asunut Helsingissä reilut 15 vuotta, enkä ole koskaan tuntenut oloani kotoisaksi ihan keskustassa. Mulle ei ole siellä oikein mitään. Sen sijaan itäinen kantakaupunki eli Kallio-Alppila-Vallila -akseli on todella mukavaa ja rentoa kaupunkia, missä hinnatkin liikkuvat ihan eri sfääreissä kuin keskustassa. En minäkään koskaan raaski käydä ravintolassa tai baarissa keskustassa, vaan ryntään äkkiä kotikulmille kohtuullisempien hintojen äärelle.

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:14

   Katja, ehdottomasti pitaa tulla! 🙂 Ja yritan jossain vaiheessa jopa taman vuoden aikana asian jarjestaa, katsotaan miten pitkia reissut tulevat olemaan. Mutta kesalla ehka sitten edes pariksi paivaksi ihan lomalle. Uskon, etta kivoja kohteita loytyy, ja olen aarimmaisen otettu kaikista kivoista vinkeista mita olen saanut – mun inbox ja whatsapp alkoi tayttya Helsinki-jutuista tan jutun jalkeen! Halvemman bissen perassa Kalliooon hipsteriksi ensi kerralla! 😀

 • Reply Jenni / Unelmatrippi lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 18:49

  Mä olen vuosien saatossa kyllästynyt aivan täysin tähän koko keskusteluun (väitetystä) Helsinki-keskeisyydestä ja jatkuvaan vastakkainasetteluun ja riitelyyn siitä, mikä paikka nyt on Suomen paras. 😀 Itse tykkään Helsingistä, mutta tykkään monista muistakin paikoista Suomessa. Helsingistä on kuitenkin tullut mulle jo vuosia, vuosia sitten koti enkä ihan äkkiä haluaisi Suomessa minnekään muualle muuttaa, jos ei olisi jotain erittäin painavaa syytä. Ihan jo siksi, että mitä etelämpänä ja lähempänä lentokenttää, sen parempi. 😉 Mutta myös siksi, että Helsinki on Suomen suurin kaupunki ja mä tykkään siitä. Helsingissä tapahtuu paljon ja on paljon mahdollisuuksia tekemisen suhteen. Lisäksi Helsinki on mielestäni Suomen vapaamielisin kaupunki. Joku toinen viihtyy sitten vaikka maaseudulla asuessaan, kun mulle taas kaupungin tuomat mahdollisuudet ovat tärkeitä – kukin tyylillään.

  Olen muuten alun perin Imatralta kotoisin ja sen ymmärrän, jos Imatraa ei välttämättä osata sijoittaa kartalle, mutta jos joku ei tiedä edes Lappeenrantaa, niin sitä pidän jo vähän kummallisena. 🙂 (Aika usein siis täytyy selventää, että Imatra on suhteellisen lähellä Lappeenrantaa, jotta keskustelukumppani osaisi sijoittaa sen edes suunnilleen kartalle.) Vähän sama siis kuin tuo mainitsemasi juttu siitä, että joku ei tiennyt, missä Kuopio on. Mutta ei kai kaikkea voi tietää ja sitä rataa…

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:12

   Hahaa, tassa keskustelussa ma en ole ollut osallisena kuin vasta nyt, kun laitoin lusikkani soppaan 😀 Ei taida siis olla ihan uusi ilmio tama.

   Helsingilla on paljon hyvia puolia, ja se on tietysti Suomen suurin kaupunki – mika tarkoittaa juuri niita tapahtumia ja vapaamielisyytta, jota ei varmasti esimerkiksi Kuopiossa ole. Ja kansainvalisyytta tietenkin, plus sita lentokenttaa! 😀 Se on asia, jota kuopiolaisena kaipaan, lentokentan laheisyytta. Siis sellaisen lentokentan, josta paasee useammin ulkomaille kuin pari kertaa viikossa! Imatralta taitaa olla tunnin parin matka Helsingin kentalle – mika nain kuopiolaisena tuntuu valilla ihan luksukselta! 🙂

   • Reply Jenni / Unelmatrippi sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:48

    Kyllä siihen 250 kilometriin kolmisen tuntia hurahtaa, mikä on tietty vähemmän kuin Kuopiosta Helsinkiin, mutta liikaa silti mun makuun. 🙂 Järvi-Suomessa on kyllä kaunista, mutta niin on meren rannalla Helsingissäkin.

  • Reply Karoliina / From Karoliina -blogi sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 16:21

   Piti tulla sulle moikkaamaan, mie oon Lappeenrannasta 😄 Imatralla asuu vanhemmat edelleen eli hyvinkin tutut seudut 😊

 • Reply Suunnaton torstai, huhtikuu 13, 2017 at 17:40

  Rakastin Helsinkiä silloin kun siellä asuin. En olisi voinut kuvitellakaan muuttavani minnekään muualle. Mutta kun elämä vei ihan toiseen paikkaan ja ”jouduin” näkemään muutakin Suomea, aloin nähdä asioita ihan eri tavalla. Mun mielestäni jokaisen helsinkiläisen pitäisi asua hetken aikaa ”susirajan” takana. Kaikki eivät varmasti siitä tykkäisi, mutta muunlaisen elämän näkeminen tekisi ihan hyvää.
  Mä olen Helsingissä hyvinkin vahvasti kohdannut tuota ”muualla ei ole elämää” -ajatusta. Osittain se on vitsiä, mutta selvästi sen kommentoinnin takana on myöskin aitoja mielipiteitä. Muualla käyneenä tuo ennakkoluuloinen ajatus tuntuu nykyään ihan uskomattomalta. Toisaalta, helsinkiläisenä oli aika vaikea muuttaa muualle Suomeen. Monet katsoivat nenänvarttaan pitkin tätä ”hesalaista”, ja kesti aika kauan, ennenkuin sain voitettua muiden luottamuksen. Kaikkein pahinta oli, jos sanallakaan erehtyi sanomaan mitään poikkipuolista sanaa uudesta kotikaupungistaan. Eli kyllä sitä osataan olla ennakkoluuloisia kummallakin puolella susirajaa.
  Helsingissä kaikkein parasta on merenrannat sekä kantakaupungin talot. Niitä ei juuri muualla samalla tavalla ole. Kotikaupungissa Seurasaari, keskuspuisto, Töölö ja Töölön rannat olivat kaikkein rakkainta seutua. En osaa sanoa, millä tavalla ulkopaikkakuntalainen ne kokee. Ehkä niihin on vaikea päästä sisälle, ainakin jos on ihan vain ”turistimatkalla”.

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:09

   Suunnaton, kiitos nakokulmasta! Mielenkiintoista kuulla mielipidetta sinulta, joka olet asunut muualla. Paljon puhutaan naissakin kommenteissa etta se ”keha kolmosen ulkopuolella ei ole elamaa” on urbaanilegendaa, ja osittain varmasti onkin. Olen jutellut todella monien helsinkilaisten kanssa (olivat he sitten alkuperaisia tai eivat), ja ei heilla ole tuollaista ajatusmaailmaa. Mutta kun muutamalla on, niin se jaa sitten mieleen. Kiitos noista hyvista vinkeista Helsinkiin liittyen, paikoista joista itse pidat. Laitan ne korvan taa – ihan mahtavaa, miten paljon vinkkeja minulle on taman jutun ansioista tullut! 🙂

 • Reply Päivi / Puolivälissä torstai, huhtikuu 13, 2017 at 14:31

  Helsinki on ainoa kaupunki, johon minulla on rakkaussuhde. En ole sieltä kotoisin, mutta olen asunut siellä pisimmän pätkän sitten lapsuudenkodin ja ehkäpä nuo opiskelu- ja työelämän aloittamiseen sijoittuneet vuodet olivat juuri niitä aikoja, jolloin luodaan tärkeitä muistoja. Oilin tavoin rakastan vanhoja kaupunginosia ja olin viime kesänä onnesta soikeana kun sain majoittua ystävieni asunnossa Ullanlinnassa. Mieskin ihastui Kruununhakaan Suomessa asuessamme ja kävi siellä usein yksinään kävelyllä. Myös Kalliossa on tunnelmaa – ja nykyään ihan uudenlaista hipsterimeininkiä kuin viitisentoista vuotta sitten kun siellä enemmän pyörin 🙂 Helsinki on parhaimmillaan kesällä, kun voi vain haahuilla puistosta toiseen tai hypätä lauttaan ja lähteä piknikille Suomenlinnaan tai muihin ihaniin saariin. Ja joka kerta rakastan tutkia uusia kahviloita ja ravintoloita. Niiden taso on tosi korkea, niin kylläkin myös hintataso. Kun viimeksi käväisin siellä, niin maksoin lounassalaatista 20 euroa ja pullasta 5,40 euroa. Auts!!! Joskus salaa haaveilen, että vielä voisin asua Helsingissä, mutta ne kulmat ja se elämä, jota siellä haluaisin, eivät ole minulle taloudellisesti saavutettavissa. Pysykööt Helsinki siis muistorikkaana lomakohteena jatkossakin.

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:04

   Paivi, nuo vuodet ovat todella tarkeita ja niiden aikana luodaan paljon ihania muistoja. Ne vanhat kaupunginosat ovat myos aivan ihania, eika minulla olisi mitaan sita vastaan jos niissa sattuisi asumaan. 😀 Tuo hintataso on asia, joka itseani hieman harmittaa, mutta toisaalta sitten onhan se ymmarrettavaa… pienyrittajalle kahviloiden vuokrat ovat varmasti korkeat ja kulut pitaa kattaa. Ja jos harvoin kay, niin tietysti laadukkasta annoksesta maksaa mielellaan. Kavin viime viikonloppuna Sandrossa, ja siella oli brunssi 28,50e – vahan kalliin oloinen, mutta sai sille sitten vastinettakin! Suosittelen, oletko kaynyt?

   • Reply Päivi / Puolivälissä sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:53

    En ole käynyt Sandrossa brunssilla, kerran vain illalla syömässä (jälleen kerran parinkympin salaatin, mutta se oli myös kooltaan ihan käsittämätön mättö). Kun käyn nykyään Helsingissä vain muutaman kerran vuodessa, niin en niin välitä vaikka ravintolat kalliita onkin. Eri juttu olisi jos asuisi siellä, kun ei olisi varaa syödä ulkona niin usein kuin mihin on tottunut Saksassa…

 • Reply Sonja | FIFTYFIFTY torstai, huhtikuu 13, 2017 at 10:59

  Mä olen viime aikoina törmännyt usein tähän matkabloggaajien ”Helsinki-keskeisyys ärsyttää” -lausahdukseen. Muakin ärsyttäisi, jos kuulisin tällaisia onko elämää Kehä kolmosen ulkopuolella, mutta kuten jo aiemmissa kommenteissa on käynyt ilmi, se tuntuu kyllä olevan vähän sellainen legenda, jota Helsingin ulkopuolella esitetään. Jos Helsinkiin on tutustunut lähinnä Mansku-Aleksanterikatu-akselilla, voi sanoa, ettei ole nähnyt vielä kovinkaan paljon. 🙂 Ymmärrän, että esim. täällä vallitseva kiire on ahdistava asia, jonka tuntu monelle ulkopaikkakuntalaiselle tulee. Mäkin myönnän, että kun olen Oriveden ja Helsingin väliä nyt kohta 9 kuukautta hiihtänyt, nousee stressikertoimet Helsingin keskustassa aivan äkkiarvaamatta. Mutta tosiaan, tämäkin vain siellä keskustan alueella, josta pääsee poiskin. 😉
  Toisaalta mä viihdyn ihmisten ilmoilla, ja mulle tulee Helsingissä kotoinen olo, kun ympärillä pyörii paljon ja erinäköistä porukkaa. Tällä hetkellä en haluaisi asua missään muualla, enkä pelkää sanoa sitä ääneen. Rakkaus omaa kotikaupunkia kohtaan ei varmasti olekaan sitä ärsyttävää Helsinki-keskeisyyttä. 🙂

  En helsinkiläisenä tietenkään voi ihan ymmärtää, miltä vaikutan Helsingin ulkopuolella asuvan silmin. On eri asia, jos samassa lauseessa dissaa toista kaupunkia ja korostaa Helsingin erinomaisuutta kuin se, että on vilpittömän innostunut omasta kaupungistaan ja sen mahdollisuuksista. En tiedä oletko sä ja muut Helsinki-keskeisyydestä kirjoittaneet kohdanneet nimenomaan tuollaista muita kaupunkeja vähättelevää asennetta, mutta itselleni se kuulostaa vieraalta. Suurimmaksi osaksi koen, että helsinkiläiset vain rakastavat kaupunkiaan, eikä se ole muiden paikkojen vähättelyä. 🙂

  Näiden alkuhöpinöiden jälkeen voisin suositella Punavuoren lisäksi tietysti Kalliota, jossa on elämää ja paljon pieniä pubeja, kahviloita ja klubeja, joilla viihtyä. Kesällä ihana uintipaikka on Mustikkamaa, jonne pääsee nykyään kävellen Kalasatamasta. Samaan reissuun voi yhdistää vierailun Korkeasaaressa. Kalasataman Teurastamolla on uudenlaista kaupunkialuetta, jossa on erilaisia ravintoloita ja ruokatoreja, ja vaihtuvia tapahtumia. Myös toisen kommentoijan suosittelema Vuosaari on ihana Aurinkolahtineen ja Uutelan ulkoilualueineen. Toivottavasti ihastut Helsinkiin myöhemillä reissuillasi! 🙂 Täällä on nimittäin ihastumisvaara.

  • Reply Sannahof // Unelmamaja torstai, huhtikuu 13, 2017 at 11:24

   Itse en koe Helsinki-keskeisyyttä mitenkään niin, että helsinkiläiset kehuvat kaupunkiaan tms vaan siinä, että aika paljon koko maata tehtäviä päätöksiä tehdään Helsingin kannalta hyviltä kannoilta, suurimmat tapahtumat on aina Helsingissä (minkä kyllä myös ymmärrän) jne. Okei, ihmisissä sen saattaa, huom. saattaa huomata siinä, ettei olla valmiita matkustamaan paria tuntia kauemmas, mutta kaikkien ulkopaikkakuntalaisten pitäisi aina jaksaa matkustaa pitkiäkin matkoja Stadiin.

   Ja täytyy myös ottaa huomioon, että ehkä kaikki ei vain ihastu Helsinkiin, vaikka se jonkun mielestä ihana paikka onkin 😉 Itse pidän Helsingistä, paljon, mutta ymmärrän myös, ettei kaikki siitä hullaannu ja se on ihan täysin fine! Kaikki kaupungit ei ole kaikkia varten.

   • Reply lena | london and beyond sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 15:01

    Sonja, missaan nimessa oman kotikaupungin kehuminen ei ole ”vaarin”, sita ei missaan nimessa ollut tarkoitus sanoa! Ja kotiseuturakkaus ehdottomasti kunniaan, olenhan itsekin kovin kotiseuturakas – ja on kiva nayttaa muille parhaat paikat omalta kotipaikalta. Mun Helsingista olevat ystavat ovat kovasti aktivoituneet taman tekstin jalkeen ja ovat luvanneet nayttaa minulle kotikaupunkiaan kunhan sinne tulen, ihanaa , arvostan sita kovin. 🙂

    Ps. Mun mielesta on ihanaa etta sinulla on mahdollista viettaa aikaa myos Orivedella. Tosi kiva kontrasti isompaan kaupunkiin verrattuna ja paasee samalla ”maalle” rauhoittumaan. Lukisin mielellani paikasta lisaa!

    Sanna, kaikki kaupungit eivat ole tosiaan kaikkia varten – minulla on monta paikkaa joista en pida, mutta olen valmis muuttamaan mielipiteeni jos joku minulle niita paremmn esittelee. 🙂

 • Reply Viherjuuria torstai, huhtikuu 13, 2017 at 08:16

  Aika samat fiilikset Helsingistä! En ole siellä koskaan asunut mutta viettänyt kyllä aika paljon aikaa.
  Kaikista eniten hiertää Helsinki-keskeisyys. Saksassa on niin kivaa, kun on suurkaupunkia toisen perään, niin yksi ei pääse mitenkään putomaaan omaan kulpaansa. Samaten tuo hintataso on ihan hurja. Helsingin seutu on kuitenkin muuttovoittoaluetta, joten eiköhän pian jo joka toinen suomalainen asu pääkaupunkiseudulla.

  • Reply lena | london and beyond sunnuntai, huhtikuu 16, 2017 at 14:57

   Ainakin NRW on ihan mahtavaa aluetta kun isohkoja kaupunkeja loytyy yksi toisensa jalkeen, ja muutakin nahtavaa. 🙂 Ja taalla on edullista – ihmismassat ovat myos jakautuneet aika tasaisesti eika yksi paikka ole vain keskus!

 • Reply Sannahof // Unelmamaja torstai, huhtikuu 13, 2017 at 07:42

  Ymmärrän fiiliksesi Helsingistä. Helsinki oli mulle kans pitkään vain paikka, josta lähdettiin joko lentokentän tai sataman kautta muille maille tai käytiin kesälomareissulla Lintsillä. Teininä ja lukioikäisenä aloin käydä enemmän maamme pääkaupungissa, mutta silloin vierailut taisivat keskittyä aikalailla rautatieasema-Kamppi-Stocka-akselille.

  Turussa asuessani poikkesin Helsinkiin vähintään kerran kuussa ja pääsin tutustumaan kaupunkiin laajemmin ystävieni avulla. Nykyään Helsinki tuntuukin hirveän kotoisalta ja kaupungissa kulkeminen on helppoa sekä mukavaa. Ehdottomat lempparialueeni ovat Punavuori, Ullanlinna ja Suomenlinna. Myös Töölö, Kallio ja Kruna on todella jees.

  Nykyään suunnittelenkin, että valmistuttuani suuntaan joko takaisin Turkuun tai sitten Helsinkiin, josta mulla oli itseasiassa koulupaikkakin takataskussa viime vuonna. Helsinki on onneksi alkanut avautua mulle ihan uudessa valossa. Toki huomaan ulkopaikkakuntalaisena myös niitä epäkohtia, mutta niitä taitaa olla maailman ihan jokaisessa paikassa.

  Vähän hassua muuten, kuinka jengi vetää herneen nenään, jos omaa kotikaupunkia ei ulkopaikkakuntalainen rakastakaan. Eihän kaikki voi pitää samoista asioista! Ja hyvä niin. Olisihan se vähän hullunkurista, jos kaikki tykkäsi tasan samoista jutuista.

  • Reply lena | london and beyond lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 10:41

   Sanna, ihan kuin omasta kynasta tama 😀 Musta olisi ihanaa paasta kaymaan Helsingissa useammin, nakemaan kaikkia tuttuja ja tutustumaan myos kaupunkiin. Se on kuitenkin hankalasti tassa valimatkassa Kuopioon, onkohan stopoverit voimassa myos Dusselin reiteilla – voisi harkita!

   Ma olen jutellut todella monen kanssa, joka ei tykkaa Kuopiosta. Tuossa alla olikin hyvaa kommenttia siita, miten kulttuuri eroaa Suomenkin sisalla ja ihmiset ovat todella erilaisia. Se tietysti vaikuttaa myos kaupungissa viihtymiseen ja se on ihan luonnollista. Voi olla, etta lansirannikolta tullut ei valttamatta viihty Savossa (sulla on tasta kulttuurierosta enemmankin kokemusta!) – ja se on taysin ok. Kuopio on minusta ihana, mutta ymmarran etta ei kaikista. 🙂

 • Reply Merja Pajusaari torstai, huhtikuu 13, 2017 at 05:43

  Aikoinaan opiskelin Kuopion yliopistossa. Asuin kaksi ensimmäistä vuotta Kuopiossa, loput ajat kävin siellä Helsingistä käsin. En viihtynyt. Enkä ole siellä käynyt valmistumiseni jälkeen. Ihmiset tuntuivat niin vierailta. Ihmiset vain ovat erilaisia ihan oikeasti eri puolilla Suomea. Ainoa paikka, missä voin kuvitella Suomessa asuvani, on Helsinki. En ole täällä syntynyt, mutta kotiutunut hyvin asuessani ensin muutaman vuoden Tukholmassa. Lapseni ovat täällä syntyneet. Asumme meren rannalla. Eniten pidän näistä rannoista, meren läheisyydestä ja luonnosta sekä metsistä, joita täällä riittää. Tervetuloa tutustumaan Vuosaareen!

  • Reply lena | london and beyond lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 10:38

   Hei Merja, ja kiitos kommentista ja nakokulmasta!

   Olen itse tosiaan Kuopiosta ja tavannut monia opintojen perassa kaupunkiin muuttaneita – etka ole ainoa, joka ei ole Kuopiossa viihtynyt. Moni viettaa viikonloput muualla ja on kaupungissa niin vahan kuin on ”pakko”, ja taman mina tavallaan ymmarrankin. Ihmiset ovat niiin erilaisia eri puolilla Suomea kuten sanoit, ja kulttuurikin voi erota – kotimaassa vallitsevat kulttuurierot ovat asia, josta aika vahan aina tulee luettua.
   Kiitos Helsinki-suosituksesta, olen kuullut Vuosaaresta paljon hyvaa ja etenkin Aurinkolahti kiinnostaa minua kovasti! Meren laheisyys on yksi Helsingin valteista, ja toivoisin itsekin olevani lahempana merta taalla Saksassa.

   Ehka minakin viela tulen sinne Vuosaareen tutkimusretkelle 🙂

 • Reply Susannastravels keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 20:31

  Taiwanissa muuten kiellettiin juuri kissojen ja koirien syöminen, oli aika yllättävä uutinen. Tuli vain mieleen kun näin juuri äsken uutisen aiheesta. Onko sinulla ajatuksia tähän liittyen? matkakohteena olet kehunut runsaasti Taiwania, mutta epäkohdat on jääneet mainitsematta? Aivan jokaisessa kohteessa on jotain hyvää ja huonoa, tuossakin sen näkee. Onneksi Pohjoismaissa ei syödä lemmikkieläimiä.

  • Reply lena | london and beyond lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 10:35

   Ma nyt myonnan etta mulla ei tullut kertaakaan vastaan tilannetta, jossa olisin koiraa / kissaa edes joutunut harkitsemaan ruoalla, ja monella mun ystavalla oli koira joten tama asia ei tullut Taiwanissa asuessa edes mieleen. Hyva juttu kuitenkin, etta se kiellettiin, ja Manner-Kiinalla on tassa paljon opittavaa. Tottakai joka kohteessa on hyvaa ja huonoa, myos meilla Pohjoismaissa ja Saksassa.

 • Reply Emilia/Matkan varrella keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 20:26

  Mä oon aina tykännyt Helsingistä ja erityisesti nyt ulkomailla asumisen jälkeen oon vaan tullut entistä ylpeemmäksi kotikaupungistani :—) Helsingistä tekee spessun sen ainutlaatunen kaupunkikulttuuri (ravintolapäivä, siivouspäivä ym!), kantakaupungin superkauniit kadut ja arkkitehtuuri, luonto (Suokki, seurasaari, kaikki kivenheiton päässä keskustasta) ja meri sekä kaupungin kokoon nähden kattava kulttuuritarjonta. Musta on myös mielenkiintosta seurata miten Helsinki kehittyy koko ajan. Tuntuu että aiemmin ollaan jääty vähän muiden pohjois-Euroopan kaupunkien varjoon mutta nyt on toinen ääni kellossa ja turismikin taitaa kasvaa koko ajan. Onhan se toki kallis, mutta hyviä ravintoloita löytyy joissa maksaa vähän enemmän ihan mielellään. Ja muuten lounasaikaan saa tosi hyvää ruokaa oikeesti hyvään hintaan, tsekkaa ens kerralla esim Mat Punavuoressa tai Kallion/Eiran Sandron lounasbuffet! Ainiin ja pakko vielä lisätä että Helsinkihän ei talvella pääse kyllä ollenkaan oikeuksiinsa, ilmasto kun vaihtuisi niin olisin meidän pääkaupunkiin 100% tyytyväinen 🙂

  • Reply lena | london and beyond lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 10:33

   Hei, nuo siivouspaivat kiinnostaa minua, mulla on pari hyvaa ystavaa jotka ovat niista paljon puhuneet ja ne vaikuttaa just sellaisilta joille olisi taalla Saksassa kayttoa. Kiitos kun jaoit positiivisia juttuja kotikaupungistasi – musta on ollut tosi kiva huomata, miten paljon olen saanut yhteydenottoja taman jutun tiimoilta ihmisilta, jotka haluavat nayttaa kotikaupunkiaan. Kotiseuturakkaus on ihana juttu. Ma muuten olin brunssilla Kallion Sandrossa ja se oli tosi jees – mulla on muutenkin ruokavaliomuutos menossa ja sielta sai ihan uusia ajatuksia. 🙂

 • Reply Susannastravels keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 20:25

  Nyt kun on Suomen 100v juhlavuosi mielestäni tulisi kehua Suomen eri kohteita, kehumista kaivataan lisää, joten tekisitkö jatkossa sellaisen postauksen? uskon myös että monia matkailijoita saattaisi kiinnostaa myös Suomen kohteet. Kun kävin lapsena Mäntsälässä ratsastusleirillä, siellä oli joka puolelta Suomea ihmisiä ja itse en välittänyt mistä itse kukin tuli, eniten merkkasi käytös. Osa tytöistä kyllä välitti ja piti kaikkia helsinkiläisiä nokkavina, vaikka olivat sitä itse, eivätkä olleet koskaan käyneet pk-seudulla mutta olettivat niin koska olivat kuulleet muita juttuja. Ajattelin siihen ehkä liittyvän kateutta, tai muuten ahdasmielisyyttä ainakin. Matkailijoiden ei ainakaan kannata eikä tule olla ahdasmielisiä. Mielestäni on ikävää olettaa asioita, erityisesti jos ei vaivaudu kohteeseen tutustumaan ja käymään paikan päällä. Aivan liian moni myös luulee että koko Helsinki rajoittuu vain siihen yhteen osaan: Helsingin keskusta. Minä asuin pitkään vihreällä alueella itä-Helsingissä ja aivan vieressä oli metsää ja peltoa, mutta moni ei tiedä että semmoisiakin alueita kuuluu Helsinkiin. Helsingissä ehkä parasta on juuri se ettei koko Helsinki ole vain yksi suuri keskusta-alue, kuten monissa muissa kaupungeissa, vaan vihreitäkin alueita löytyy ja ilmanlaatu on niillä alueilla vielä puhdas.

  Kukaan ei voi sille mitään mihin paikkaan sattuu syntymään, siksi mielestäni on jokseenkin ahdasmielistä kirjoittaa ”Mitä te helsinkiläiset itsestänne oikein luulette!” Olen huomannut tuota asennetta muutamassa toisessakin blogissa, joten täytyy nyt tännekin tulla korjaamaan olettamuksia, jotka ovat usein vääriä. Ne ovat usein muualta Suomesta muuttaneita ihmisiä jotka muuttavat Helsinkiin ja sitten ovat nokka pystyssä asenteella halveksuen muita kuntia, vaikka siinä nyt ei ole mitään järkeä. Helsinki on suuri kaupunki, johon mahtuu monenlaista kulkijaa, myös mukavia ja kohteliaita, välillä jopa alueestakin riippuen. Minä en ainakaan luule mitään, minulle on myös se ja sama missä päin Suomea olisin syntynyt. Minulle Helsinki edustaa paikkaa, johon satuin syntymään, siihen valintaan kun ei voi itse vaikuttaa kukaan! Sinunkaan lapsesi ei ole voinut vaikuttaa siihen päätökseen että lapsesi syntyi Saksassa. Kukaan ei saa syntyessään valita syntymäpaikkaansa, tai vaikka nimeään. Olen saanut sinusta aika avoinmielisen kuvan, kun sinulla on ulkomaalainen mieskin ja asut ulkomailla, joten luulisi ettet halveksuisi helsinkiläisiä.

  Matkailijana kannattaa olla avoinmielinen. Itsekin voin sanoa etten rakasta Wieniä, enkä todellakaan ymmärrä bloggaajia joiden mielestä ei saisi asiaa mainita, mutta silti pystyn menemään kaupunkiin uudestaankin.

  Jokaisessa kohteessa on jotain hyvää ja jotain huonoa, myös Helsingissä, ne hyvät asiat pitää vain oppia näkemään ja erottamaan. Kenenkään ei myöskään ole mikään pakko käydä/viettää aikaa kohteessa jossa ei viihdy! 🙂 niin yksinkertaista se on, tai toivottavasti on, esim. jos lentää Helsinkiin, voit mennä junalla samantien Kuopioon, helpompaa? tai sitten voi ottaa lennon vaikka Lappeenrantaan, Ouluun tai johonkin muualle jos löytyy. Aina on muitakin vaihtoehtoja

  • Reply lena | london and beyond lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 10:31

   Susanna, olet oikeassa etta kaikissa paikoissa on paljon hyvaa, se pitaa vain loytaa. Jos luit jutun loppuun, niin siella oli asiaa Helsingin kivoista puolista ja uskon etta niita on, ja haluan niita kokea. Mutta se ei poista sita etta minulla on jotenkin hassu olo aina Helsingissa, olen kylla kotimaassani mutta fiilis on jotenkin vieras. Alueita siella on varmasti joka makuun ja joka lahtoon, mutta itse en ole niita loytanyt – tosin taman jutun kautta olen saanut viesteja ja paljon hyvia vinkkeja. 🙂

   Tosin en ihan saa kiinni tuosta etta olisin jotenkin kovin ”ahdasmielinen” siksi etta minua arsyttaa Suomen Helsinki-keskeisyys, ja miten siihen liittyy se etta mieheni on ulkomaalainen ja lapseni syntynyt Saksassa? Olen jutellut paljon Kuopiossa asuvien kanssa, jotka ovat tulleet muualta, ja monet eivat ole viihtyneet. Se on ihan taysin ok, ja ymmarran tata – Kuopiokin on aivan erilainen paikka muihin Suomen kaupunkehin verrattuna eika sekaan voi kaikkia miellyttaa. Minulla on paljon positiivisia Suomi-juttuja Kuopiosta ja tulee muutenkin tana vuonna olemaan Suomesta – ei tama ole mikaan Suomen mollauskampanja. Kuitenkin koen, etta blogi pysyy mielenkiintoisena kun tuo esille myos niita omia fiiliksia eika vain ”ihanaa hehkutusta ” eri asioista.

 • Reply Jerry / Pako Arjesta keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 19:00

  Ymmärrän kyllä, mistä nuo fiilikset johtuvat :). Mutta itse asiassa yllätyin positiivisesti siitä, etten ole kohdannut kertaakaan Helsingissä asuessani sitä ”kehäkolmonen” asennetta, josta olin aina vain kuullut Lappeenrannassa asuessani. Tuntuu välillä, että se taitaa olla pelkkä urbaani legenda. Hinnat ovat tietysti mitä ovat, mutta Suomi ja varsinkin Helsinki sattuvat vain olemaan sellaisia :). Hienoa kuitenkin, että löysit myös niitä kivoja alueita ja paikkoja! Joskus pitää näyttää sinulle muitakin hyviä baareja ja ravintoloita (kuten myös kaupunginosia), jotta saat kenties vähän paremman käsityksen tästä huippukaupungista :).

  • Reply lena | london and beyond lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 10:26

   Toivotaan, etta se on pelkka urbaanilegenda! Ma kerroin kerran etta oon Kuopiosta, ja sain vastaukseksi etta ”aijaa, missa on Kuopio?”. Olin etta ooooo no tuolla vahan pohjoisempana – ja mietin voiko ihan oikeasti olla mahdollista etta maantieto on oikeasti hukassa vai oliko se sellainen ”olet juntti” heitto 😀 Mutta ei noita paljoa ole tullut kuitenkaan, joten ehka se on pelkka urbaanilegenda?

   Kivoja alueita loytyi ja ens kerralla sun pitaa nayttaa mulle missa kannattaa kayda! Ollaan yhteyksissa siita Pingista ja drinkeista, olis kiva turista ihan ajan kanssa 🙂

 • Reply Liza in London keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 18:22

  Mä tykkään Helsingistä ihan superpaljon ja mulle stadin keskusta on ehdottomasti koko Suomen paras paikka – olen siis ehkä juuri se suuriluuloinen stadilainen, tosin ulkomailla asuva sellainen 😀 Tykkään kauniista arkkitehtuurista, luonnon ja urbaanin ympäristön kohtaamisesta, kirjastoista, alikulkukäytävistä joiden ansiosta talvellakin voi liikkua paleltumatta, kauppakaduista, (suhteellisen) laajasta kulttuuritarjonnasta ja tietysti siitä, että kaupungissa on vähän enemmän monikulttuurisuutta kuin suuressa osassa Suomea. Mielipiteeseeni vaikuttaa varmasti osaltaan se, että olen saanut nauttia Helsingin parhaista puolista: kävin kolme vuotta lukiota ihan keskustassa ja olen asunut yhteensä pari vuotta mainitsemasi Temppeliaukion kirkon vieressä. Siitä ei sijainti omasta mielestäni paljon parane – kiitos, HOAS! 😀

  Kaiken tämän hehkutuksen jälkeen on kuitenkin pakko olla sun kanssa samaa mieltä sekä HSL:stä että ravintoloista.. Lontoon hintatasoon tottuneelle Helsingin ravintolahinnat tuntuvat käsittämättömän korkeilta, eikä joukkoliikennetäkään voi kutsua kovin edulliseksi. Viime Suomen-reissullani kävin tosin testaamassa Kampin yläkertaan avautuneen ravintolamaailman, ja sieltä löytyi suht. kohtuuhintaisia lounastarjouksia, eli suunta on kuitenkin oikea!

  • Reply lena | london and beyond lauantai, huhtikuu 15, 2017 at 10:24

   Siis mita, onko HOASilla kamppia siina Temppeliaukion kirkon kupeessa? No jopas, eipa siita enaa sijainti voi parantua 😀 Se on ihanaa aluetta ja ne vanhat talot on tosi kauniita (ja hyvakuntoisen oloisia). Ma oon nyt saanut niin paljon kaikkia vinkkeja Helsinkiin etta en malta paasta kokeilemaan kaikkia juttuja pyorailyvinkeista ravintoloihin ja esimerkiksi Suomenlinnaan ja Lonnaan.

   Lontoon jalkeen ne ravintolahinnat ovat tosiaan aika suolaiset, vaikka Lontookin on kallis kaupunki. Saksassa on monentasoista paikkaa, mutta yleisesti ottaen taalla on paljon edullisempaa ja hinta/laatusuhde kohtaa paremmin. Esim Michelin-oppaassa mainittuihin ravintoloihin saattaa paasta Amarillon hinnoilla (siis ne, joilla ei ole tahtea).

 • Reply Anu / Mielilandia keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 17:46

  Hehe, taisit vastata itse omaan ihmettelyysi tuossa viimeisessä kappaleessa? 🙂 Minusta tuntuu, että tosi monet muualta Suomesta tulevat ovat nähneet tosi vähän Helsinkiä, joka on kuitenkin maantieteellisesti aika laajalle ulottuva kaupunki, ja sitten kuvailevat sitä lähinnä kiireisenä, eikä edes kovin kauniina kaupunkina. Eikä mikään ihme, sillä ei ole ehkä maailmassa kovin montaa yhtä luotaantyöntävää paikkaa kuin Rautatientori perjantain ja lauantain välisenä yönä. 😀

  Ja siis ymmärrän tosi hyvin nuo ajatukset, sillä oon joskus ajatellut aivan täysin samoin! Olenhan kotoisin pienestä kylästä Lapista. Ajattelin aina nuorempana, että Helsingissä on ihan mukava käydä mutten haluaisi siellä asua, kunnes sitten kerran lukiosta valmistuttuani ja jo pari kesää Kreikassa siinä välissä asuneena vietin viikon ystävieni luona Munkkivuoressa ja liikuin muutenkin edes takaisin pääkaupunkiseutua kunnolla ensimmäistä kertaa ja tajusin, etten ole nähnyt siellä mitään. Ihastuin kaupunkiin, jossa oli Rovaniemeen verrattuna paljon kaikkea mutta joka oli Ateenan verrattuna pieni ja symppis, ja pian muutin sinne asumaan.

  Nyt, kun oon asunut välissä kuusi vuotta Helsingissä ja nyt oon taas ulkomailla, mun olisi vaikea kuvitella Suomessa asuvani muualla kuin pääkaupunkiseudulla. Hollannista kaipaan Suomessa nimenomaan Helsinkiä ja siellä asuvia ystäviä, kun siellä oma elämä ehti olla niin pitkään. Se on kyllä totta, että Suomi on rasittavan Helsinki-keskeinen paikka. Se on jotenkin vielä korostunut Hollannissa asuessa, kun on tajunnut, että kaikkialla pääkaupunki ei todellakaan ole se ainoa place to be. Mutta toisaalta Suomen väestö on niin valtavan keskittynyttä Etelä-Suomeen, ettei se sinällään ole ihme. Kallistakin siellä on, mutta niin on minusta kaikkialla Suomessa.

  Tuo ”Kehäkolmosen ulkopuolella ei ole elämää” -lausahdus on musta vähän outo legenda. Olen kuullut sitä ainoastaan muualla Suomessa asuvien suusta ja muunneltunakin versiona yhden ainoan helsinkiläisen suusta, jonka mielestä Punavuoresta ei kannattanut poistua oikeastaan Punavuoresta muualle kuin lentokentälle. :’D Sanotaanko, että kyseinen tyyppi ei tehnyt kovin suurta vaikutusta…

  No mutta summa summarum: kannattaa tosiaankin tutustua Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla muuhunkin kuin ihan siihen ydinkeskustaan (sain jutustasi kommentin, että et ole hirveästi vielä ehtinyt muuta nähdä, mut korjaa, jos oon väärässä). Mainitsemasi Punavuori ja Töölö ovat ihania paikkoja, mutta mm. Kallio ja Munkkiniemi ovat ainakin minusta tutustumisen arvoisia alueita sekä tietysti pääkaupunkiseudut saaristo jne. 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 13, 2017 at 19:47

   Hehe, se Rautatientori ei kuulu mun lemppareihin 😀

   Mutta asiaan, ma oon kuullut paljon tata etta moni ei tykkaa Helsingista mutta kun sinne muuttaa, mieli muuttuu. Varmastikin johtuu juuri tuosta mainitsemastasi asiasta, etta ei tunne kaupunkia juurikaan. Toki eivat kaikki joka tapauksessa tykkaa, mutta ehka kaupunkiin tutusutminen auttaa. Tieda sitten, miten itseni kanssa kavisi. 🙂

   Helsinki on kuitenkin todella kaunis kaupunki, etenkin kesaisin, ja juuri tuo Punavuori oli sellainen mista ajattelin etta onpas kaunis alue pienine kahviloineen. Haha, ehka mustakaan ei tarvitsisi poistua sielta kuin vaan lentokentalle jos siella asuisin … no, vitsi vitsina 😀 Ma toivon etta tuo lausahdus olisi eniten urbaanilegenda, oon kerran kuullut sen eika se ole mikaan suuri maara, mutta vahan se aina sarahtaa korvaan. Onneks mun kuopiolaisuus on kuitenkin 99,99% ihan normaali juttu eika aiheuta tollaista kommentointia 😀

 • Reply sarsa / Pohjoistuuli puhaltaa keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 17:43

  Minä satunnaisesti Helsingissä seikkailevana olen ladannut kännykkään HSL apsin, jolla ostan paikallisliikenteen liput. Maksu tulee joko luottokortilta tai kännykkälaskun mukana. Juurikin tuon arpapelin ”en osaa ostaa lippua” innoittamana päädyin tähän ratkaisuun. Helsinkiä olen ottanut pikkuhiljaa haltuun pieni pala kerrallaan viimeisen 15 vuoden aikana. Ja nykyään tykkään kaupungista – puistot ja merenrannat on mun suosikkeja. En sen kalleuden takia varmaan haluaisi asua siellä, mutta kyllä kaupungissa silloin tällöin mielellään käy.

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 13, 2017 at 19:41

   No ma alan kylla tutkia tuota appsia kans heti, kiitos vinkista! Menee muuten hermo, vaikka nyt mulla alkaa olla kohtuullisen hyvin hanskassa nama kulkuvalineet 😀 Ma oon saanut paljon vinkkeja tuohon merenrantaan liittyen, joten se taytyy laittaa kalenteriin.

 • Reply Oili / Ajatuksia Saksasta keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 17:40

  Mä suhtauduin Helsinkiin vähän nihkeästi asuessani vielä Suomessa, mutta nyt rrrakastan kaupunkia! Etenkin Kruununhakaa, Eiraa ja muuta wanhaa kantakaupunkia. Ne ihanat vanhat talot, meren läheisyys, pastellivärit, ravintolat – ah! Isovanhempani asuivat vuosia Kruununhaassa mahtavassa asunnossa merinäköalalla, ja mäkin kyllä haaveilen säännöllisesti Helsinkiin muuttamisesta. Mutta huomio – näissä unelmissa Helsinki on nimenomaan se pastellinvärinen kantakaupunki, jonka taloissa on leveät ikkunalaudat. Lähiöt eivät kuitenkaan sitten mahdu kuvaan… Ja oikeastaan olen näissä kuvitelmissani myös useimmiten lomalla 😉 Pysynemme kuitenkin siis varsin tyytyväisinä täällä Saksassa 🙂

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 13, 2017 at 19:39

   Se vanha kaupunki on mun mielesta HElsingissa just parasta! Ne talot on ihania ja niissa voisi ihan hyvin kuvitella asuvansa – idyllinen fiilis tulee jo vaikka kavelee ohi 😀 Ma en ole Kruununhaassa kaynyt, mutta Punavuori sai mun sydamen itselleen. Se pastellinvarinen kantakaupunki on munkin juttu, ehdottomasti.

 • Reply Kati / Lähinnä Kauempana keskiviikko, huhtikuu 12, 2017 at 17:30

  Minä olen asunut elämäni ensimmäiset 20 vuotta Pohjois-Savossa, reilu 10 vuotta Keski-Suomessa ja viimeiset melkein 10 vuotta Helsingissä. ”Paska valuu alaspäin”, kuten meillä kotikulmilla oli tapana sanoa. 🙂 En ollut koskaan ajatellutkaan, että voisin viihtyä Helsingissä. Mutta niin vain mieli muuttui, kun aloin kulkea täällä nykyisen mieheni luona.
  .
  Kesällä hommattiin mulle kaupunkiin oma pyörä ja viiletettiin fillareilla pitkin Helsingin kesäkatuja. Sillä tavalla tuli nähtyä Helsinkiä todella monipuolisesti. Sen merenrantoja, keskuspuistoa, kantakaupungin pikkukatuja, lähiöitä ja maaseutua. Luonto on yllättävän monipuolista Helsingin seudulla ja parhaiten siihen pääsee käsiksi juuri pyöräilemällä. Onneksi kaupunkipyöriä lisätään tänne hurjaa vauhtia, joten turistitkin pääsevät entistä helpommin pyöriin käsiksi. Eli tässä sulle kesäksi vinkki, pyöräretki ja vaikka piknikki johonkin Helsingin ihaniin puistoihin! Tai vaikka Pihlajasaareen, Suomenlinnaan, Lonnaan…

  Mutta HSL:stä täysin samaa mieltä. Miten lipunosto ja lippujen käyttäminen onkin tehty niin vaikeiksi! Monissa kaupungeissa ratikoiden/junien sisälläkin on automaatit, josta lipun voi ostaa. Tulisivat edes suosituimmille pysäkeille!

  • Reply lena / london and beyond torstai, huhtikuu 13, 2017 at 19:37

   Haha Kati, tuo lausahdus 😀

   No mutta asiaan, usein paikkaan kun paikkaan sopeutuu ja alkaa viihtya – varmasti lukuisat reissusi Helsinkiin saivat sinut tykastymaan paikkaan ja nakemaan sen uudessa valossa. Kun on aikaa tutustua kaupunkiin,niin nakee sen eri tavalla. Ma oon kuullut tosi paljon juttua just tuosta pyorailyn hienoudesta Helsingissa, se on mun ehdottomasti kokeiltava! Ihanaa etta ne kaupunkipyorat ovat myos tulossa, joten mullakin on siihen mahdllisuus 🙂 Lonna on muuten mun yks ehdoton kohde, siita oli joku vuosi sitten paljon blogijuttuja ja se heratti mun mielenkiinnon!

   Ja HSL… 😀 Taidan linkata tan jutun heille!

  Leave a Reply