Yleinen

Amsterdam, me tapaamme jälleen

torstai, toukokuu 5, 2016

IMG_3098
Olen käynyt Amsterdamissa kerran. Facebook muistutteli tästä hetki sitten, ja kertoi että tästä reissusta on ehtinyt vieriä jo kolme vuotta. KOLME. Huh, tuntui kuin se olisi ollut… no, ei ainakaan kolme vuotta sitten.

Säät eivät viimeksi Amsterdamissa suosineet. Olin ystävättärieni kanssa matkalla kolme päivää (joka tosin muuttui itselläni neljäksi KLM:n ylibuukkauksen vuoksi), ja vettä satoi noin 80% ajasta. Kamerat kävivät silloin, kun vettä ei satanut – pitihän kaupungista saada muutama kuva ikuistettua muistikortille. Koska satoi, jouduimme viettämään aikaamme suurimmaksi osaksi  sisätiloissa. Kävimme Van Goch-museossa ja tutustuimme kaupungin oluttarjontaan. Siinäpä ne aktiviteetit taisivat pääosin ollakin.

Amsterdam jäi mieleeni kaupunkina, joka kuuluu kokea kauniina ja aurinkoisena päivänä. Olin viimeisimmältä Italian reissulta palattuamme mielessäni miettinyt, että ehkä olisi kiva vain olla kotona ennen vauvan syntymää ja tutustua myös omaan kotikaupunkiin eli Düsseldorfiin. Mieli kuitenkin veti jonnekin, ja pienen kartan tutkimisen jälkeen päätin haluta Hollantiin. Amsterdamiin ajaa meiltä noin 2,5 tuntia ja matkalla voi pysähtyä Keukenhofissa katsomassa Hollannin kuuluisia tulppaaneja (ja samalla rikkomassa pinttynyttä ajatustani Hollannin tulppaanimatkoista eläkeläisten seuramatkalaisten suosikkina). Eli miniloma kahdestaan kiitos, vielä ennen vauvan syntymää.

Ehkä tällä kertaa koen erilaisen Amsterdamin, aurinkoisen ja keväisen sellaisen.

Meillä on matkalla todella tiukka aikataulu, mutta yritämme järjestää johonkin väliin rentoa oleilua tuossa kauniissa kaupungissa. Olen säästynyt suuremmilta raskausvaivoilta, mutta selkä ei tunnu tykkäävän kävelystä – eli rauhallisemmalla tahdilla mennään. Keukenhof etenkin on kävelykohde, joten voi olla että Amsterdamissa otetaan todellakin rauhallisesti ja nautitaan kahviloista ja ravintoloista, ja tulppaanitarhassa sitten kävellään.

Kieltämättä minua vähän kiehtoo Rimma+Laura-blogin Rimman Amsterdamin reissulla testaama box bike, jos sellaisen vuokraisi. Voisin istua etulaatikossa, nauttia kaupungista (ja jos en olisi raskaana, nauttia vaikka lasillisen kuplivaa…) ja Matteo voisi ronskina miehenä polkea meitä ympäri kaupunkia. Aika hyvä suunnitelma mielestäni, tosin kanaaliristeilytkin kiehtovat.

IMG_3125

Mieleen jäi Amsterdamista parin päivän vankalla kokemuksella muutama asia:

-Kaupungissa pyöräillään, kaikkialle, säästä huolimatta. Niin mikä kypärä?

-Jos olet Suomesta ja olet joskus kuullut Jari Litmasesta, olut-tarjouksia satelee etenkin pubissa ottelun jälkeen

-Englantia puhutaan äärettömän hyvin, ja ihmiset ovat superystävällisiä

-Asunnot kanaalien varrella ovat i-h-a-n-i-a, kuten myös asuntolaivat

Uusia huomioita syntyy varmasti nyt keväisen matkan aikana. Niistä lisää tuonnempana.

Lääkärinikin mielestä Hollannin matka oli hyvä idea, mutta sain kehoituksen pysyä poissa paikoista, joissa voi ”tutustua lähemmin sieniin”. Tämän lupasin onnistuvan. Nyt olisi kiva kuulla vinkkejä teiltä arvon Amsterdam-tuntijat. Mistä löytyy kiva brunssi, mukava illallispaikka, idyllinen kahvila? Ei tarvitse olla ihan ytimessäkään, kunhan paikka olisi muuten viihtyisä / ruoka hyvää / ei mikään pönötyspaikka. Museot kiinnostavat myös, tosin pitkät kävelymatkat säästän Keukenhofiin.

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Tiia / plunge by tiia tiistai, toukokuu 10, 2016 at 20:35

  Hei Lena, vinkkasin Instagramissa siitä Haagin beachistä ja nyt tuli myös Texel mieleen. Sinne kannattaa ehdottomasti tehdä pieni retki, kun asutte niin hyvän matkan päässä Hollannista.

  Tässä monta vuotta sitten kirjoittamani postaus Texelistä 🙂
  http://www.plungebytiia.com/2011/05/texel-on-my-mind.html

  • Reply lena keskiviikko, toukokuu 11, 2016 at 19:24

   Moikka Tiia, se instavinkki oli tosi hyvä! Mä käyn tsekkaamassa tän postuksen, kiitos linkistä. Ihana olla täällä näin keskellä Eurooppaa ja tutkia näitä paikkoja 🙂

 • Reply Palmuaseman Sanna lauantai, toukokuu 7, 2016 at 14:59

  Odotan innolla kokemuksiasi, itselläkin muutaman päivän Amsterdam-visiitti edessä heinäkuussa ja edellisestä hyvin sateiset mielikuvat 🙂 Ihanaa reissua!

  • Reply lena / london and beyond tiistai, toukokuu 10, 2016 at 18:59

   Kiitos Sanna! Reissu meni todella hyvin ja mä niin tykkään! Ne ihanat kanaalit ja talot, aaaah… voiskohan muuttaa sinne:) Mä laitan lähiaikoina blogiin juttua kaupungista, toivottavasti saat vinkkejä!

 • Reply Merja torstai, toukokuu 5, 2016 at 16:55

  Amsterdamissa olen käynyt kerran pitkän viikonlopun verran ja siitä tulee kohta 18 vuotta, apua! Olin silloin viimeisilläni raskaana ja siinä ja siinä, että sain vielä luvan lentää. Sää oli hyvin vaihtelevaa, viimeisenä päivänä satoi kaatamalla, emmekä viitsineet jäädä jonottamaan Anne Frankin museoon. Matkasta on sen verran hataria mielikuvia, että olisi syytä mennä sinne uudestaan 😉 Hyvää matkaa teille ja nauttikaa!

  • Reply lena / london and beyond perjantai, toukokuu 6, 2016 at 15:25

   Kiitos Merja! Ihan samoilla linjoilla täällä mennään, mäkin olisin saanut vielä lentoluvan just mutta päätettiin mennä autolla.. nopeampaa ja helpompaa – pitää ottaa kaikki irti näistä Keski-Euroopan välimatkoista. Mä lupaan päivittää Amsterdamista juttuja, jospa saisit inspiraatiota uuteen reissuun… Amsterdam on aina hyvä idea 😉

 • Reply Meeri / Lapasesta lähti torstai, toukokuu 5, 2016 at 16:17

  Jäämme odottamaan innolla matkaraporttia! Hauskaa reissua teille! 🙂

 • Reply Anu torstai, toukokuu 5, 2016 at 11:55

  Tervetuloa Hollantiin! 🙂 Onneksi Amsterdam on kompakti kaupunki, jossa ei todellakaan tarvitse kävellä niin paljoa kuin monissa muissa isoissa kaupungeissa. Mun omaa suosikkialuettani on Museumpleinin lähistö: siellä on mm. kirjaimellisesti ne tunnetuimmat museot, Hollannin kallein ostoskatu Pieter Corneliuz Straat sekä paljon kivoja kahviloita ja ravintoloita. Sieltä voi myös hypätä kanaaliristeilylle. Kävin sellaisella pari viikkoa sitten, kun ystäväni Suomesta oli käymässä, ja tykkäsimme molemmat.

  Ydinkeskustassa Amsterdamin Centraalin lähellä ei kannata ehkä lähteä pyöräilemään, sillä ihmisiä on niin paljon, että se näyttää aika pelottavalta. En ole tosin kokeillut sitä itse. Amsterdam Zuidin ja juuri tuon Museumpleinin alueella voisin kyllä kokeillakin. 🙂 Kirjoittelin just eilen blogiini Hollannin pyöräkulttuurista, jos kiinnostaa käydä tsekkaamassa.

  Keukenhof on näkemisen arvoinen paikka. Sielläkin voi vuokrata fillarin, joilla pääsee tutkimaan Lissen kukkapeltoja!

  Iloista reissua vielä kerran kaksistaan! Ainakin tällä hetkellä säät ovat täällä ihan parhaimmillaan. 🙂

  • Reply lena / london and beyond perjantai, toukokuu 6, 2016 at 15:21

   Kiitos Anu! Kävinkin eilen tsekkaamassa postauksesi Hollannin pyöräilykulttuurista, mielenkiintoista lukea! Omat havainnot ovat tosiaan kauan aikaa sitten tehtyjä, mutta tuskin tuo pyöräilykulttuuri on muuttunut parissa vuodessa… 😀 Kanaaliristeily olisi tosi kiva, samoin tuossa alla Marikan mainitsema puistopiknkik. Voisi muuten olla tosi hyvä idea tuo fillari Keukenhofissa, ei tarvitsisi niin paljon kävellä ja voisi nauttia paikasta ihan täysillä. Tämä ei tullut mieleen ollekaan, kiitos tosi hyvästä vinkistä. Mä en kestä miten hyvät säät on, ainakin täällä Saksan puolella – tuskin siellä Hollannissakaan huonot on 😀

   • Reply Anu perjantai, toukokuu 6, 2016 at 16:38

    Oi, sori ilmaisin asian vähän epäselvästi! Siellä puiston sisällä ei harmi kyllä saa pyöräillä (ja vaikeaa se olisikin, sillä siellä on yleensä aika paljon ihmisiä), mutta Keukenhofin ympäristössä – jossa on vielä ehkä itse puutarhaa vaikuttavamman näköisiä kukkapeltoja – se onnistuu.

    Täällä on kanssa olleet aivan ihanat kesäsäät nyt pari päivää ja viikonlopuksi on luvattu vaan parempaa. Eiköhän Hollanti siis ole tällä kertaa parhaimmillaan ainakin, jos nyt lähipäivinä olette tännepäin tulossa. 🙂

 • Reply marikaw torstai, toukokuu 5, 2016 at 11:51

  Amsterdam aurinkoisena päivänä on ihana. Syökää pannukakkuja. 🙂 Anne Frankin talo oli hieno, mutta en tiedä saako lippuja näin lyhyellä varoitusajalla. Rijksmuseumissa en ole käynyt, mutta sen ympäristössä hengailu toimii, sekä Vondelparkissa kävely (jos selkä kestää). Vondelparkissa aurinkoisena päivänä myös piknik kelpaa. Kanaaliristeily ei oo sen ihmeellisempi kun kävely kanaalien varrella, mutta ihan kokemuksen arvoinen. Illalla kanaalit on valaistu ihanasti.

  • Reply lena / london and beyond perjantai, toukokuu 6, 2016 at 15:16

   Pannukakkuja, ihan ehdottomasti maistetaan! Ne kävikin mielessä, om nom! Mä mietin tuota Anne Frankin taloa, mutta googlasin sitten ja tosiaan lyhyellä varoajalla on aika hankala saada lippuja. Se pitää säästää seuraavaan kertaan, nyt on niin minimiaika että ihan kaikkeen ei ehdi… Vondelparkiin olisi tarkoitus tutustua, ja jopa piknikin merkeissä. Kiitos vinkistä! 🙂

  Leave a Reply