Yleinen

5 syytä matkustaa Hannoveriin

keskiviikko, huhtikuu 26, 2017

*Vierailu toteutettu yhteistyössä Hannoverin turismitoimiston kanssa

Olen viime aikoina ottanut vahinkoa takaisin sillä saralla, etten ole juurikaan Saksassa matkustellut. Oma osavaltiomme Nordrhein-Westfalen on tullut tutummaksi pikkukylien muodossa (kiitos Lempipaikkojani -blogin Jonnalle, joka on minuun tämän ‘kylähulluuden’ tartuttanut), ja muutamassa muussakin osavaltiossa on tullut lähiseuduilla vierailtua.  Viimeisimmäksi sain tilaisuuden lähteä tutustumaan Ala-Saksissa sijaitsevaan Hannoverin kaupunkiin, kun Hannoverin Turismitoimisto kutsui minut kylään.

Kutsu oli oikein mieluinen, ja innokkain mielin hyppäsin sateisessa Düsseldorfista junaan kukonlaulun aikaan. Juna kuljetti minut Hannoveriin kahdessa ja puolessa tunnissa, ja matkalla pilvet väistyivät auringon tieltä. Tapasin rautatieasemalla oppaani Tamaran sekä Lauran Hannoverin turistmitoimistosta, ja lähdin Tamaran kanssa tutkimaan mitä Hannoverilla on tarjottavanaan.

Tamara osoittautui oikeaksi ideapankiksi ja tunsi kaupungin kuin omat taskunsa – sekä meillä osui jutut oikein hyvin yhteen. Mukava päivä myös siinäkin mielessä.

Alkuasetelma

Ensimmäinen mielleyhtymä mikä minulle tuli Hannoverista mieleen, oli Hannoverin Prinssi Ernst August, Monacon Prinsessa Carolinen saksalaisten juorulehtien palstoilla viihtyvä (entinen?)puoliso. Toiseksi mieleen tuli Matteon työmatkat läheiseen Bielefeldiin: opiskelin alueen maantietoa joskus siltä varalta, että Bielefeld voisi olla yksi potentiaalinen asuinpaikkamme. Tietoni Hannoverista eivät siis olleet kovin kummoiset. Mutta ei se mitään, sivistin itseäni ennen lähtöä kaupungin osalta, ja sain paikan päällä paljon uutta informaatiota Tamaralta.

Hannover sopii mainiosti viime aikojen teemaan – etsin Keski-Euroopasta kaupunkeja, jotka ovat sopivia parin päivän reissulle ja joissa on helppo tutustua paikalliseen elämänmenoon. Viimeksi kirjoitin Hollannin Nijmegenistä, ja konsepti sai innostuneen vastaanoton – tänään keskitytään Hannoveriin samaisesta näkökulmasta. 

5 syytä matkustaa Hannoveriin, olkaa hyvät!

1 Hannoverista on helppo löytää paikallisia kokemuksia

Spoilasin tämän kohdan jo pari riviä ylempänä, mutta kerron tästä paikallisuudesta vielä hieman lisää.

Noin 600,000 tuhannen asukkaan Hannover on kaupunki, josta on helppo löytää paikallisia juttuja. Tämä sopii minun tyylini matkustaa – suosin hieman pienempiä kaupunkeja, sellaisia joissa ei tarvitse liikkua suurten turistilaumojen keskellä. Olen itsekin luonnollisesti turisti, mutta haluan kokea matkoillani paikallista elämää siinä missä se on lyhyen reissun aikana mahdollista.

Pikkuputiikkeja, pienempiä kulttuuritapahtumia ja museoita. Ja etsin mielelläni etenkin ravintoloita, joissa paikalliset viihtyvät ja joissa hinta-laatusuhde on kohdallaan. Viihdyin pienissä kaupoissa, ja nautin kahviloiden tunnelmasta.

Matkailijan elämä on tehtny kaupungissa myös melko helpoksi: pitkin Hannoverin keskustaa kulkee punainen katuun maalattu viiva, ”Hannoverin punainen lanka”: sitä seuraamalla näet Hannoverin 36 tärkeintä nähtävyyttä. Reitille myydään opaskirjoja englanniksi, ja niitä voi ostaa kolmella eurolla Hannoverin Turisti-infosta.

Hannoverin kaupungin Turismitoimisto eli Hannover Tourismus panostaa matkailijoiden viihtyvyyteen, ja suomalaisille matkailijoille on luvassa hyviä uutisia: vinkkejä kaupungista voi lukea heidän sivuiltaan myös suomeksi.  Hashtagin #visithannover takaa löytyy Hannoveria koskevia somejulkaisuja, sekä #suominmainittu hashtagin takaa löytyy tulevaisuudessa Suomeen ja alueeseen liittyviä juttuja.

2 Kaupungissa yhdistyy helposti luonto ja urbaani elämä

Hannoverin parhaita puolia on luonnon läheisyys keskustan läheisyydessä. Keskusta ja vanhakaupunki tarjoavat vilkasta kaupunkielämää parhaimmillaan, mutta luontoon pääsee muutamissa minuuteissa mikäli mieli tekee.

Puhutaan, että Hannover on Saksan vihrein kaupunki, ja sen pinta-alasta 50% on varattu viheralueille. Suuri Eilenrieden puisto on yksi suurista viheralueista kaupungin keskustassa, ja se houkuttelee paikallisia viettämään vapaa-aikaansa lenkkeillen ja muuten vain ulkoillen. Sightseeing-bussin englanniksi nauhoitettu opastus vertasi laajuutensa ja sijaintinsa vuoksi puistoa jopa New Yorkin Central Parkiin, ja se on tutkimusteni mukaan kooltaan jopa suurempi kuin Central Parkin ”aito ja alkuperäinen” versio rapakon takana. Oman huomioni mukaan saksalaiset ovat kansa, joka rakastaa urheilua ja ulkoilua, ja Eilenriden kaltaisia alueita hyödynnetään ahkerasti arjessa.

Leine-joki halkoo keskustaa, ja sen varrella on monen moista tapahtumaa etenkin kesä-aikaan, ja Machsee-järvi tarjoaa järvimaisemia ja mahdollisuuksia muun muuassa vesiurheilun harrastajille. Luonto on tärkeä osa hannoverilaisuutta, ja se oli vuonna 2008 Saksan ensimmäinen kaupunki, joka loi oman ilmastosuunnitelmansa.

Keskustan läheisyydessä sijaitsee jo aiemmin mainitsemani Herrenhäusenin kuninkaallinen barokkipuutarha, jossa vierailija pääsee nauttimaan alueen kuninkaallisesta historiasta ja upeista, hyvin hoidetuista puutarhamaisemista. Oma visiittini alkoi juuri Herrenhäusenista, jossa kiersimme Tamaran kanssa hyvän tovin. Ei jäänyt epäselväksi, että puutarha on kaupunkilaisten ylpeys.

Puutarhassa kiertelyn jälkeen piipahvimme vielä kahvilla Herrenhäusenin puutarhan yhteydessä sijaitsevassa Schlossküche-ravintolassa – ruokaharrastajia saattaa kiinnostaa pieni yksityiskohta, että ravintola oli noteerattu vuoden 2016 Michelin-oppaassa.

3 Pienellä budjetilla syöt Hannoverissa hyvin

Oppaani Tamara osasi selkeästi lukea ajatuksiani ja vinkkasi minulle Hannoverin kauppahallista, kun kerroin tykkääväni hyvästä ruoasta. Kauppahalli eli Markthalle vei voiton lounaskohteena: edullista, maistuvaa, paikka täynnä hannoverilaisia nauttimassa lounaasta lauantaina iltapäivällä – sopi minulle paremmin kuin mainiosti.

Nautin herkullisen paellan Tamaran kanssa, keskustellen niitä näitä. Kauppahalli on paikka, jonne kannattaa Hannoverissa varata aikaa mikäli ruokamatkailu kiinnostaa – paellan hinta taisi olla 7 euroa, ja sitä oli runsaasti. Keittiöitä löytyy joka makuun, saksalaisesta keittiöstä Italiaan, Espanjaan ja vähän kaikkialle.

Paikallista juomakulttuuria en valitettavasti ehtiynyt testaamaan, mutta kuulin huhua pienen oluen ja snapsin yhdistelmästä, joka tulee juoda yhtä kättä käyttäen.

Testasin myös kaupungin kahvilatarjontaa vielä ennen junani lähtöä.  Noin oman pääni kokoinen kahvikuppi ja herkullinen kakkupala maksoivat alle seitsemän euroa, ja Hannoverin vanhassa kaupungissa on kahviloita joista valita. Tässä muutama paikallisten täsmävinkki vanhaankaupunkiin:

Teestübchen

Bake me Smile

Cafe Konrad

4 Kaupunki on täynnä kulttuuritapahtumia

Hannover on kulttuurinystävän kaupunki, joka on täynnä museoita, oopperaa ja muita erilaisia kulttuuritapahtumia.

Herrenhäusenin puutarha toimii paikkana monelle tapahtumalle, ja sen upeassa miljöössä järjestetään myös muun muuassa alansa arvostetuimmat ilotulituskilpailut.

Kulttuuritapahtumat eivät kuitenkaan sijoitu vain ja ainoastaan Herrenhäuseniin, vaan aivan ydinkeskustassakin on tarjolla erilaista tapahtumaa. Muun muuassa suuri musiikkifestivaali Fete de la Musique Hannover järjestetään kaupungin keskustassa kesäkuussa.

Palaan tähän aiheeseen vielä myöhemmin.

5 Hannover on oiva kohde lyhyellekin minilomalle

Näkisin Hannoverin kaupunkina, joka toimii hyvin esimerkiksi viikonloppukohteena tai muutaman päivän minibreikkinä. Se on juuri sopivan kokoinen, että muutamassa päivässä ei tule ähkyä ja kaikki nähtävyydet ehtii katsastaa ilman kiirettä.

Hannoverissa kaikki on lähellä: kaupunki on helppo ottaa haltuun jalan ja jos kävely ei innosta, muutaman minuutin ratikkamatkan säteellä ovat lähes kaikki nähtävyydet. Herrenhäusenin puutarhakin sijaitsee vain noin 10 minuutin ratikkamatkan päässä Hannoverin ytimestä.

Hannoveriin pääsee nopeasti junalla Saksan suurista kaupungeista kuten Düsseldorfista, Berliinistä ja Hampurista, ja siellä on myös vilkas lentoasema.

Onko Hannover sinulle tuttu kaupunki?

 

Yleinen

5+1 syytä, miksi Saksa on loistava maa asua

Kuten tiedätte rakkaat lukijat, minun ja Saksan tarina oli kaikkea muuta kuin rakkautta ensisilmäyksellä. En alunperin halunnut muuttaa Saksaan ollenkaan, ja maa ei ollut koskaan ollut listani kärkipäässä asuinpaikkoja valitessa. Eikä oikeastaan matkailumaanakaan, olinhan käynyt maassa muutaman kerran vain läpikulkumatkalla. Mutta niin se elämä…

tiistai, huhtikuu 25, 2017
Yleinen

Sponsored video: edullisempia lentoja Norwegian Rewardin avulla

*Artikkeli toteutettu yhteistyössä Norwegian Rewardsin kanssa Muistatteko jokin aika sitten Norwegian Rewardsin kanssa yhteistyössä tekemäni  Kalifornia-aiheisen kampanjan? Kampanja saa nyt jatkoa samaisen aiheen tiimoilta, ja kerron teille kuinka saat kerrytettyä Norwegian Reward -pisteitä ostoksia tekemällä – ja sitä kautta edullisempia lentomatkoja. Ajankohta tälle artikkelille on…

maanantai, huhtikuu 24, 2017
Yleinen

Lentoyhtiökokemus: Iberia

Lentoyhtiökokemus: Iberia Lentoyhtiö juttuja luvassa taas, eli lempiaiheeni parissa liikutaan. Tällä kertaa jutun aiheena kokemuksemme Espanjan kansallisesta lentoyhtiöstä, Iberiasta, lennoilta Düsseldorfista Madridiin ja takaisin. Reissukokoonpano oli meidän perus, eli kaksi aikuista ja yksi puolen vuoden ikäinen sylivauva. Aikainen aamulento Aamulento Madridiin ei ollut välttämättä…

maanantai, huhtikuu 17, 2017
Yleinen

Helsinki, olet hyvin ristiriitainen kaupunki

Tiedättekö, on kaupunkeja joista pitää, ja on sitten niitä, joihin on hankalampi päästä sisälle. Helsinki edustaa minulle jälkimmäistä, kaupunkia josta en tiedä mitä mieltä olisin. Olen asunut Suomessa vain ja ainoastaan Kuopiossa.  Helsinki oli paikka, josta lähdettiin muille maille lentokentän kautta, mutta itse kaupunki jäi…

keskiviikko, huhtikuu 12, 2017