Yleinen

Cinque Terre päiväretkikohteena: vinkit ja kokemuksia

sunnuntai, lokakuu 15, 2017

Pääsin elokuun lopussa kokemaan ensi kertaa upean, Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluvan Cinque Terren luonnonpuiston. Tiedättehän ne kaikki kuvat jyrkänteillä sijaitsevista, välimerta katsovista viehättävän värikkäistä kylistä?

Pienet kylät ovat Ligurian maakunnassa sijaitsevan Cinque Terren maamerkki, ja niitä on nimensä mukaisesti alueella viisi: Riomaggiore, Manarola, Vernazza, Monterrosso ja Corniglia. Lähellä sijaitsevat mielenkiintoiset kohteet kuten Portovenere ja Lerici.

ct6
ct2

Portovenere & Riomaggiore

Cinque Terre on myös suosittu vaelluskohde, joten vaelluksesta kiinnostuneiden kannattaa laittaa paikka korvan taa. Jutun lopussa enemmän mietteitä tästä.

Me teimme alueelle päiväretken Toscanan puolella sijaitsevalta Torre del Lagon alueelta, jossa olimme viettämässä kesän viimeisiä lomapäiviä anopin kanssa. Torre del Lagosta päiväretkemme alkupisteeseen, Lericin kaupunkiin, oli noin tunnin matka. Lähdimme liikkeelle noin yhdeksän aikoihin, ja saavuimme Lericiin hieman kymmenen jälkeen. Olimme liikkeellä kahdella autolla, joten katsoimme parhaaksi ratkaisuksi etsiä parkkitalon läheltä keskustaa. Tämä jälkeen lähdimme lippujen ostoon, tarkoituksena tutustua Cinque Terren kyliin vesiteitse.

Cinque Terre sopii päiväretkikohteeksi, kunhan ohjelman suunnittelee huolella

Cinque Terre on oiva päiväretkikohde esimerkiksi Genovasta, tai monesta Toscanan kaupungista. Toki kukin itse päättää kuinka paljon on tarpeeksi aikaa kohteessa ja miten kauan haluaa käyttää aikaansa tien päällä kulkeakseen kohteeseen – mutta meille tunnin ajomatka Lericin satamaan sopi aivan hyvin.

Esimerkiksi Firenzestä ajaa Lericiin autolla puolestatoista tunnista kahteen ja Genova sijaitsee 130 kilometrin päässä Cinque Terren kylistä. Genovasta kätevin kulkuväline lienee juna, sillä kylillä on omat rautatieasemansa. Lisätietoa Cinque Terreen kulkemisesta voit lukea alueen matkailutahon sivuilta.

cinqueterre1ct5

Cinque Terre on sesonkiaikaan todella täynnä – varaudu tungokseen

Meidän reissumme ajankohta oli ajankohtana luettavissa vielä sesongiksi. Elokuu veti viimeisiään, ja lomailijoita oli paljon niin Italiasta kuin Keski-Euroopastakin. Tähän yhtälöön kun lisää vielä juuri läheiseen La Spezian satamaan saapuneen risteilyaluksen, niin voisin sanoa että kylissä sai olla kuin sillit suolassa.

Olen itsekin turisti ja siinä mielessä en koe, että minulla on oikeutta valittaa turistien paljoudesta. Mutta ajankohtaan voin useimmiten vaikuttaa, ja nyt haaveilen Cinque Terren reissusta syksymmällä. Haaveilen myös muutaman yön majoituksesta yhdessä alueen kylistä (esimerkiksi Manarolassa, josta tuli yksi varovainen suosikkini ylitse muiden). Tämä siksi, että pääsisin kokemaan iltaisin hiljentyneet kylät, näkemään upean auringonlaskun ja syömään hyvin tarkoin valitussa ravintolassa.

Internetissä liikkuu tietoa, että turistien määrää Cinque Terressä rajoitettaisiin, mutta paikan oma, ilmeisesti virallinen sivusto kumoaa tämän väitteen.

ct7

Toki joukkoon mahtuu ja tekemistä löytyy vaikka ympärillä kuhiseekin. Matteo kävi Manarolassa pikkuveljensä kanssa uimassa ja sukeltelemassa kallioilta (vesi oli monin paikoin upean kristallinkirkasta), joten uimakamppeet kannattaa pakata mukaan jos uimisesta pitää. Ja ole varovainen, paikoin touhu vaikutti nimittäin varsin hurjalta. Pukeutumispaikkoja ei tosin liiemmin ollut, joten varaudu vaihtamaan vaatteet esimerkiksi pyyhkeen alla tai kallioiden suojissa, jos sellaisia löytyy.

Kylät ovat muutenkin todella kauniita ja valokuvauksellisia, joten älä jätä kameraa kotiin mikäli kuvaus kiinnostaa. Kamerani tai sen linssi oikeammin alkaa vedellä viimeisiään – kamerakuumehan siinä iski kaiken muun ohessa.

ct4

Ruokakaan ei tunnetusti Italiasta usein lopu, joten panostaisin itse esimerkiksi pitkään lounaaseen. Tässä kohtaa kannattaa kuitenkin tehdä tutkimusta hieman etukäteen.

Esimerkiksi muutama Manarolassa pääkadun varrella sijaitsevista paikoista kiinankielisine ruokalistoineen toi mieleeni Firenzen Duomon vieressä sijaitseva ruokapaikat, joista liikun mielelläni hieman kauemmaksi. Voihan niistä saada hyvääkin ruokaa, mutta ehkä kannattaa harkitsevansa suuntaamista pois heti lauttojen saapumispaikkojen läheisyydestä. Toki omalla intuitiolla pääsee myös pitkälle.

Kokemukset Cinque Terren päiväretkestä veneellä

ct11

Me lähdimme tutkimaan Cinque Terreä mereltä käsin, ja hintaa päivän lipulle per henkilö tuli 35 euroa.  Päivän laivalippuun kuului pysähdysmahdollisuus kaikissa satamissa (pl. Corniglia) sekä Lericista katsottuna ensimmäisessä satamassa, Portoveneressä. Me valitsimme Lericin, Portoveneren, Manarolan sekä Vernazzan. Emme halunneet lähteä ”ahnehtimaan” ja käymään kaikissa kohteissa, sillä jo näiden kohteiden kanssa piti aikamoista kiirettä. Viimeinen lautta lähti kohti Lericiä noin viideltä.

Anopin oma suosikki on kuulemma aina ollut Portovenere, ja täytyy myöntää ettei paikka ollut lainkaan hassumpi. Se voisi olla jopa hyvä base alueen tarkempaan tutkimiseen. Vernazza on puolestaan huhujen mukaan valokuvaajien suosikkikohde ilta-aikaan, kun läheisiltä kukkuloilta aukeaa hyvä näkymä kaupunkiin. Itse pidin Manarolasta, sillä näin paikan potentiaalin illalla auringon laskettua mailleen – mitä idyllisin illallispaikka! Vernazzassakin näkyi muutama potentiaalinen paikka, ei sillä. Ja se oli tunnelmaltaan rauhallisin, olimmehan lähdössä viimeisellä veneellä ja monet olivat jättäneet paikan taakseen jo aiemmin.

Huomioi kannattaa ehdottomasti myös se, että lautat eivät kulje talviaikaan. Suosittelen perehtymään satamiin etukäteen ja tutkimaan aikataulut hyvissä ajoin.

Jälkiviisaana voisin todeta, että olisin lopulta tyytynyt kahteen Cinque Terren kylään ja viettämään aikaa enemmän Portoveneressä ja Lericissä. Kuuluisat kylät olivat erittäin täynnä ja näissä kahdessä oli hieman rauhallisempi tunnelma – toki tähän vaikutti myös se, että olimme liikkeellä sekä Lericissä että Portoveneressä aikaisempaan kellonaikaan. Mutta näille kahdelle suosittelen varaamaan myös aikaa, mikäli ne sopivat matkasuunnitelmiin.

Ensi kerralla sitten vähemmän näkemistä, ja enemmän paikallaoloa. Ja vaellus, kiitos!

Muutama hyväksi havaittu huomio: veneretkellä aurinko paahtaa todella voimakkaasti, joten ota mukaan jonkinlainen päähine, aurinkorasvaa sekä vesipullo. Vaikka kuinka yritin suojata itseni aurinkorasvalla, oli olkapäissä havaittavissa pientä punotusta hyvästä yrityksestä huolimatta.

ct8
ct3

Lericin satama ja Portoveneren suloiset kadut

Haaveissa vaellus Cinque Terressä

Cinque Terren kansallispuisto on suosittu vaelluskohde. Syksy olisi mielestäni myös ihana aika vaellukselle, ajan kanssa kylien välillä yöpyen ja pysähdellen. Elokuun lopulla lämpötilat olivat reilusti päälle kolmenkymmenen, ja en tiedä miten oma peruskuntoinen kuntoni olisi kestänyt kovalla helteellä patikoinnin.

Tietysti mitä lähemmäs syksyä ja loppuvuotta mennään, niin sitä epävakaammaksi sää muuttuu. Yritin löytää netistä tietoa Cinque Terren vaellusmahdollisuuksista, mutta suomeksi tietoa (esimerkiksi blogikokemuksia) on olemassa todella vähän. Englanniksi löytyi hieman paremmin: Cinque Terren matkailutahon sivulta löytyy mielestäni kohtuullisen hyvä ohjeistus. Päivitettyä tietoa muun muuassa suljetuista reiteistä (10/17) löytyy tältä sivustolta.

Oletko sinä käynyt Cinque Terressä? Mitä pidit?

Yleinen

Saksan kielen opiskelu – missä mennään?

Saksassa asumista tulee näinä päivinä täyteen kaksi vuotta. Meidän oli alun perin tarkoitus vain tulla tänne hetkeksi eli vuodeksi, ja lähteä sitten jatkamaan matkaa. Suunnitelmilla on tapana muuttua kuten tiedätte, ja vuodesta tuli kaksi. Ja itseasiassa tähän väliin pieni paljastus, joka on nyt melko…

tiistai, lokakuu 10, 2017
Yleinen

Konkurssikypsä Air Berlin ja 7 tunnin aamuinen myöhästyminen

Jatketaan tänään tarinoinnilla Air Berlinistä, kokemukseni lentoyhtiöstä yleisesti voit lukea täältä. Nyt on luvassa tarina siitä, kun Air Berlinin lentomme myöhästyi 7 tunnin verran eräänä elokuisena aamuna. Lentojen myöhästyminen on noin yleisesti ärsyttävää, ja erityisesti silloin, kun olet aikaisin aamulla (lue: lähes keskellä yötä)…

torstai, syyskuu 28, 2017
Yleinen

Glamping – astetta mukavampi vaihtoehto telttailusnobille

  Camping ei ole minulle rentouttavin lomailumuoto En tuskin ole ainoa, joka ei koe campingia eli telttailua tai karavaanarin arkea luontaiseksi osaksi miellyttävää matkakokemusta. Osa juurista juontaa omalla kohdallani 2000-luvun Lappiin, jolloin telttailin erämaassa osana rippileiriä muutaman päivän ajan. Neljä lämpöastetta, vähän vuotava teltta…

perjantai, syyskuu 22, 2017
Yleinen

Iisalmi ja Tuusniemi, teidän on ennustettu katoavan kartalta

Kuva: Tuukka / Into Experiences Toimittaja Pasi Peiponen kirjoitti muutama päivä sitten YLE:n blogiin kolumnin, jonka otsikko on raflaavasti: ”Ovatko Iisalmi ja Tuusniemi enää osa Suomea? Eivät ole – eikä ole monikaan muu pikkupaikka”. Otsikko muistuttaa lähinnä aivopierua, vaikka totuuden nimissä en tiedä onko…

keskiviikko, syyskuu 13, 2017