Yleinen

Brexit, kommentoinpa sittenkin

perjantai, kesäkuu 24, 2016
BREXIT

IMG_7990

Heräsin aamulla siihen, kun Matteo lähti töihin ja huikkasi Britannian lähtevän EU:sta. Olimme illalla arvuutelleet Brexit-tulosta, mutta kumpikaan meistä ei uskonut siihen, että Britannia ihan oikeasti äänestää leave. Toki itse uskoin siihen, että tiukille menee, mutta tämä lopputulema tuli vähän puskista ja sai minut surulliseksi. Ja mietteliääksi.

Otettuani herättyäni puhelimen käteeni huomasin että sosiaalinen media oli yhtä hullunmyllyä, nettilehdistä puhumattakaan. Sitten sain puhelun Savon Sanomien toimittajalta aiheeseen liittyen, ja pääsin kertomaan mielipiteeni Brexitistä kansalle (SS:n juttuun pääsee tästä).

En todellakaan olettanut, että tällaista blogiartikkelia koskaan kirjoittaisin, enhän uskonut näin dramaattiseen lopputulemaan. Sanotaan nyt kuitenkin pari sanaa.

Asia ei enää varsinaisesi suoraan minua kosketa, muutinhan Lontoosta Saksaan syksyllä. Mutta saarivaltiossa vierähti kuitenkin niin kauan (niin Englannissa kuin Skotlannissakin), että tämä äänestystulos aiheuttaa monenlaista tuntemusta. Jos asuisimme UK:ssa, päällimmäinen tunne olisi varmasti epävarmuus. Lehdistössä maalatut uhkakuvat maan taloudellisesta tilanteesta, negatiivisesta ilmapiiristä ulkomaalaisiin liittyen ja jopa mahdollisista viisumeista varmasti mietityttäisivät. Sekä tunne, ettei ole erityisen tervetullut.

Muutama asia aiheuttaa erityisesti pohdinaa.

Minulla on paljon ystäviä UK:ssa, joista monet ovat EU-kansalaisia. Osa on opiskelijoita, osa työssäkäyviä. Nousevatko lukukausimaksut jo entisistä korkeista hinnoista, entä miten käy UK:sta otetun opintolainan joka mahdollistaa monen opiskelut (on puhuttu, että tämä monelle tärkeä lainamahdollisuus lähtee)? Brittiyliopistoilta saattaa kadota tulonlähde, ja monet suuntaavat muualle opintojen perässä. Entä miten käy terveydenhuollon? Skotlannin tarjoama ilmainen opiskelu EU-kansalaisille tuskin on enää varteenotettava vaihtoehto, ainakaan jos maa päättää pysyä UK:ssa (tätä seuraan mielenkiinnolla).

Monet EU-ystävistäni ovat myös töissä, ja osalla on oma yritys. En jaksa uskoa, että työsuhteessa olevia lähdetään maasta poistamaan, toki työluvan hankkiminen on mahdollinen skenaario. Uskon siihen, että Britannia tarvitsee tulevaisuudessakin niin puolalaisia putkimiehiä kuin muitakin EU-kansalaisia asiantuntijatehtäviin. Mutta ne entäpä yrittäjät – uskaltaako yritystä laajentaa, tuleeko kaupankäynnistä muiden EU-maiden kanssa kovinkin hankalaa (Britannialla on kuitenkin tärkeät kauppasuhteet monen EU-maan kanssa)? Ajat ovat ainakin tällä hetkellä epävarmat, ja tietoa tulevasta ei ole. On vain puheita ja arvoita, ja pahimmillaan tilanteeseen tulee selvitystä vasta kuukausien ellei vuosienkin päästä kun päätöksiä tehdään. Ei käy kateeksi.

Vaikka en tosiaan enää UK:ssa asukaan, aiheuttaa äänestystulos pohdintaa meidänkin perheessämme. Olemme pohtineet paluuta Britanniaan, mahdollisesti jo muutaman vuoden kuluttua. Lontoota on ikävä, ja pienemmät kaupungit kiehtovat myös. Luultavasti tulemme taloudellisista syistä elämään pitkään maissa, joka ei ole meidän kummankaan kotimaa. Kanada, Saksa ja Britannia ovat todennäköisiä vaihtoehtoja – miten Britanniassa on tulevaisuudessa työpaikkoja Matteolle (toistaiseksi kohtuullisesti), entä miten käy minun yrittäjänä. Millainen paperisota vaaditaan, entä terveydenhuolto? Entä ilmapiiri maahanmuuttajia kohtaan, onko siitä tulossa negatiivisempi? En ole koskaan kohdannut suuria ongelmia Britanniassa ulkomaalaisena, suomalaisen on siellä helppo olla. Mutta ei tästäkään voi olla enää kovin varma, vaikka uskonkin esimerkiksi Lontoon pysyvän aina kulttuurien sulattamona jossa ei alkuperällä väliä ole. Seuraamme tilannetta tarkoin ja pohdimme parhaita ratkaisuja. Saksa ei ole maa, jossa haluan montaa vuotta kauempaa viipyä – voi olla, että meidän on lähdettävä merta edemmäs kalaan.

Toisaalta sitten – Norja ja Sveitsi eivät ole myöskään EU-maita, ja ilmeisen hyvin molemmilla pyyhkii. Toki dramaattisella erolla voi olla sanktionsa, mutta on otettava huomioon, että tilanteen ollessa tuore kenelläkään ei ole vastauksia. On vain arvoita ja skenaarioita. Mielenkiinnolla ja hämmentyneenä odotellessa.

Mitä tunteita äänestystulos teissä herättää?  Vaikuttaako se elämäänne tulevaisuudessa?

Ensimmäisen maailman
Yleinen

Ulkosuomalaisella on ensimmäisen maailman ongelma

Olen viime aikoina häiriintynyt enenevissä määrin eräästä asiasta. Asia ei ole maailmaa mullistava, mutta se harmittaa päivittäin – etenkin viikonloppuisin. Tämä asia liittyy sanomalehtiin. En tiedä miten teillä muilla ulkomailla oleskelevilla on asian laita, mutta tällä hetkellä en ymmärä asuinmaani kieltä ja siten sanomalehtien…

maanantai, kesäkuu 20, 2016
TIESITKÖ NÄMÄ ASIAT
Yleinen

Tiesitkö nämä asiat Düsseldorfista?

Asuinkaupunkini Düsseldorf lienee monelle vapaa-ajan matkailijalle melko tuntematon paikka. Kaikella rakkaudella Düsseldorfia kohtaan on todettava, että lähiseuduilta kuten Kölnistä ja Reinin mutkista löyty paljon enemmän matkailijalle mielenkiintoista nähtävää. Düsseldorfin tärkeää lentokenttää käytetäänkin usein porttina läntiseen Saksaan suuntautuville matkoille – harva kuitenkaan jää pidemmäksi aikaa…

lauantai, kesäkuu 18, 2016
1
Yleinen

Elämää lentokentillä

Lentokentät ovat paikkoja jotka aiheuttavat ihmisissä suuria tunteita. Ne toimivat porttina maailmalle: lentokentiltä lähdetään kohti uusia seikkailuja ja mahdollisuuksia. Kuva ei kuitenkaan ole aina näin ruusuinen: lentokentät myös erottavat ihmisiä. Moni joutuu lähtemää vasten tahtoaan, eikä kyyneliltä aina vältytä. Suuria tunteita, jännitystä, surua, iloa,…

tiistai, kesäkuu 14, 2016
KUINKA SUOJAUTUA
Yleinen

Kuinka suojautua internetin vaaroilta (+arvonta)

*yhteistyössä F-Secure Tänään jaan ajatuksia ja tietoa erittäin tärkeästä asiasta, nimittäin netinkäytöstä ja tietoturvasta. Liikun blogissani yleensä melko kevyiden aiheiden parissa, mutta koska tietoturva ja siihen kuuluvat riskit ovat osa arkea niin Suomessa kuin ulkomaillakin ja ajankohtaisia etenkin meille paljon liikkuville, käsittelen tietoturva-asiaa kokonaisen…

sunnuntai, kesäkuu 12, 2016