Yleinen

Äiti matkustaa yksin ilman vauvaa

perjantai, helmikuu 24, 2017
aiti matkustaa ilman vauvaa

kahvila

Ensimmäinen matkani ilman vauvaa oli joulukuussa, jolloin vauva oli 5 kuukautta vanha

Joulukuussa, parhaimpaan joulumarkkina aikaan täällä Saksan maalla, jätin viiden kuukauden ikäisen pikkuiseni Matteon kanssa kotiin Düsseldorfiin, ja nousin itse Düsseldorfin päärautatieasemalla Oberstdorfin junaan.

Oberstdorfiin asti en kuitenkaan matkannut, vain jäin poissa Mainzissa jossa tapasin Keski-Euroopassa vaikuttavia bloggaajakollegoita yhden yön verran. Juna matkasi Kölnin ja Koblenzin halki, ja jo Kölnissä avasimme pikkolopullot reissun kunniaksi Heidin ja Jonnan kanssa.

Mainzissa vietetty yö oli ensimmäinen, jonka olin erossa pikkuisesta.

(Ja anteeksi, tässä jutussa on paljon kuvia hotellisängyistä. Koska oli kiva nukkua.)

radisson

Toisen kerran olin erossa vauvasta yön yli tammikuussa, 7 kuukauden iässä

Tammikuun lopussa meidän pikkuinen läheni seitsemän kuukauden rajapyykkiä ja lähdin taas reissuun ilman häntä. Matkasin 24 tunniksi Helsinkiin matkamessuille, ja minulla oli reissullani kieltämättä oikein mukavat puitteet. Yövyin 11. kerroksen kulmahuoneistossa Helsingin Jätkäsaaren Clarionissa (yö saatu, juttua hotellista luvassa myöhemmin), nukuin hyvin pehmeässä sängyssäni, nautin shampanjaa edellisenä iltana ja söin kiireettömän aamupalan. Ja juoksin messuilla pää kolmantena jalkana.

Molemmilla kerroilla reissu kesti yhden yön.

Ja kuulkaa, minä nautin näistä reissuista. Minulla ollut mitään ongelmaa jättää pikkuista kotiin isänsä kanssa, ja kotiinkin oli aivan ihana palata lyhyen poissaolon jälkeen. Joskus on ihana rentoutua joko yksin tai ystävien kanssa, ja ihan vaan olla.

Huomaan ajatusteni kuitenkin hieman muuttuneen tämän aiheen tiimoilta. Olen jopa huomannut pehmenneeni sisältä päin.

Ennen pikkuisen syntymää olin nimittäin sitä mieltä, että jo marraskuussa voisin lähteä entiseen kotikaupunkiimme Lontooseen pitkäksi viikonlopuksi kavereita moikkaamaan. En sitten lopulta raaskinutkaan olla poissa pikkuisen luota kuin yhden yön, joten Lontoon reissu on vielä tekemättä.

Edellytys näiden reissujen onnistumiseen on myös ollut se, että pikkuinen syö myös pulloa, ja hyvin syökin. Jos pullo ei olisi maistunut, niin nämä matkat tuskin olisivat onnistuneet.

ClarionHelsinki

Äiti matkustaa ilman vauvaa on juttu, joka aiheuttaa tunteita

Blogeissa on tätä aihetta pohdittu jonkin verran, ja ei niin kovinkaan yllättäen äitien matkustaminen ilman vauvaa aiheuttaa jos jonkinmoista reaktiota.

Nostan esimerkkinä Salamatkustaja-blogin Satun, joka piipahti Lontoossa kahdestaan esikoisensa kanssa kuopuksen ollessa muutaman kuukauden ikäinen. Satun blogin lukijat eivät aivan mukisematta bloggaajan päätöstä sulattaneet, vaan kommenttiboksiin jätettiin varsin ilkeitä kommentteja. Olet huono äiti, siellä sanottiin (Toim. huom. Satun beibi oli isänsä kanssa kotona). Osa kommenteista oli myös varsin ”huolehtivaisia” (lue:syyttäviä) kannanottoja imetykseen liittyen.

Mediapersoona ja yrittäjä Annabella Daily on myos joutunut suomalaisen nettikansan syynäävän silmän alle. Marja Hintikka Show’ssa vieraana ollut Annabella ei ole kritiikilta säästynyt, syynä lienee Annabellan työn ja perheen yhdistäminen sekä eräs safari, jonka ajaksi pikkuinen jai mummon hoiviin. Minun silmiini Annabellalla on käytossään varsin onnistunut ratkaisu rakentaa omaa yritystä lasten ollessa pieniä, jos lastenvahtien palkkaamiseen on varaa ja pystyy käymään esim lounastunneilla kotona imettämässä. Yöunistakin karsitään, jotta oman uran ja perheen käsittävä kombo toimisi. Tämä lienee ainoita vaihtoehtoja Annabellan kotikaupungissa New Yorkissa, jossa elinkustannukset ovat huimat ja äitiyslomat käytännössä olemattomat.

Keskustelu on aina hyvästä, mutta anonyymit haukkukommentit eivät. Äitimaailmassa päteminen ja krtisointi on asia, joka minut on yllättänyt. Tai ei ilmiö itsessaan, vaan se ilkeilyn määrä. Jotenkin ajattelin aina äitien vetävän yhtä köyttä – mutta eihän se niin ole. Ainakaan netissä.

Minun on kovin vaikea käsittää, miten paljon toisten ihmisten valinnat aiheuttavat tunteita. Tuskin kenellekään tulee suurena shokkina tai yllätyksena, että kaikki toimintamallit eivät sovi kaikille, ja jokainen muokkaa annetuista vaihtoehdoista itselleen sopivaia. Nettikeskusteluita seuranneena huomaan itsekin välillä ”puolustelevani” omia reissujani, kunnes tulin siihen tulokseen että hei, ei minun muuten tarvitse. Vauva on kuitenkin kotona oman isänsä kanssa.

Me olemme molemmat olleet oita vauvasta erossa, tosin emme yhtä aikaa. Matteo oli olosuhteiden pakosta työmatkalla Lähi-Idässä yli viikon, ja sen koimme ehdottomasti liian pitkäksi ajaksi, tosin työmatkoille ei nyt hirveästi mitään mahda. Yksi yö on kuitenkin ollut itselleni todella hyväksi – olen saanut ladata omia akkuja, ja palata arkeen taas täynnä energiaa. Joku ei halua olla vauvasta erossa ensi vuosina ollenkaan, joku on pidempaan lomailumielessa tai olosuhteiden pakosta. Ja eipä se taida muille kuulua, eihän?

Monessa maailman kolkassa on ennenkuulumatonta, etta kotona voi olla valtion tuella parhaassa tapauksessa kolme vuotta. Kun palaa aikaisin työelamään, pelkka työpäiväkin erossa pienestä saattaa olla enemmän kuin monet suositukset kehoittavat pysymaan erossa pikkuisesta. Ja silti normaaleja lapsia kasvaa ympari maailmaa.

Ajatuksia?

ESPANJA(1)
Yleinen

Mikä tekee Espanjasta ihan parhaan matkakohteen?

Voi Espanja! Espanja on maa, johon olen päässyt tutustumaan jo ihan pienestä pitäen – ja vielä enemmän näin aikuisiällä. En ole nimennyt Espanjaa aina lempikohteekseni, mutta etenkin toissasyksyinen parin kuukauden visiitti Bilbaoon sai minut tykästymään maahan kovasti. Jopa niin paljon, että toivon meidän joskus…

torstai, helmikuu 9, 2017
Keski-Euroopan charmantit pikkukaupungit_
Yleinen

Nijmegen, Hollannin vähemmän tunnettu helmi

Keski-Euroopan charmikkaat pienet kaupungit ovat paikallisia kokemuksia etsivän matkailijan unelma Viimeaikoina matkailumieltymykseni ovat selkeytyneet: viihdyn entistä paremmin paikoissa, missä ei ole suuria ihmismassoja. Pienet kaupungit kiehtovat, ja avaavat usein ovia paikalliseen elämään. Paikallisten tutkailu kahvikupin takaa on mielenkiintoista, ja pienet kaupungit ovat tähän harrastukseen…

tiistai, helmikuu 7, 2017
Kahvilla Puijon Tornissa
Yleinen

Aamukahvilla Puijon Tornissa: kehua ja kritiikkiä

Käymme verrattain usein Suomessa ja matkamme suuntautuvat luonnollisesti lähes aina kotikaupunkiini Kuopioon Harvoin kaupunkia tulee kuitenkaan tutkittua niin sanotusti ”turistin näkökulmasta”, vaan tulee vietettyä aikaa vanhempieni sekä kavereideni luona. Sekä ulkoillen, koska ulkoilu ja Kuopio nyt vaan kuuluvat yhteen. Joululoma Kuopiossa kesti osaltamme kolmisen…

perjantai, helmikuu 3, 2017
Helsinki ja Matkamessut
Yleinen

Helsinki ja Matkamessut 24:ssä tunnissa

Helsingin Messukeskuksessa järjestettävät Matkamessut ovat matkailusta kiinnostuneen väen vuosittainen the juttu. Messuille matkataan hankkimaan inspiraatiota, pyytämään vinkkejä jo varatuille reissuille sekä ihan vain haistelemaan kansainvälistä tunnelmaa. Olin itse paikalla ensi kertaa viime vuonna, ja matkasin tänä vuonna uudestaan. Tällä kertaa aikataulullisista syistä olin Helsingissä…

sunnuntai, tammikuu 22, 2017