• Matkatarjoukset:
Valikko
Home 1 2 3 42 43

Mid-Autumn festival: Grilliherkkuja sekä naapurirakkautta

Mid-Autumn Festivaalia vietettiin Taipeissa noin kuukausi sitten. Tarkoitukseni oli kirjoitella aiheesta hieman aikaisemmin, mutta täydellisen unohduksen vuoksi artikkeli näkee päivänvalon vasta tänään. Tänään on kuitenkin kiva palata muistoissa tuohon päivään ja kaikkeen, mitä se piti sisällään.

Mid-Autumn festival on perinteinen sadonkorjuun juhla, jota etniset kiinalaiset ja vietnamilaiset maailmalla juhlivat. Manner-Kiinassa sekä Taiwanissa Mid-Autumn Festival on kalenterissa vapaapäivä ja täällä Taipeissakin se näkyi vahvasti katukuvassa. Perinteisesti Mid-Autumn Festivalin juhlintaan kuuluu yhteen kokoontuminen, hyvä ruoka sekä juoma. Täysikuu liittyy juhlaan hyvin läheisesti, sillä juhlan aikana kuu on täysi ja kirkkaimmillaan.

Juhlan vietto Taiwanissa

Grillaaminen ja grilliruoan nauttiminen on Taiwanissa perinteinen tapa juhlistaa Mid-Autumn Festivalia ja onpa Taipein kaupunkin jopa järjestänyt ihmisille mahdollisuuden grillaamiseen joen varrella sijaitsevissa puistoissa. Asuinalueellamme näkyi myös ihmisiä grillaamassa niin kadulla, pienillä patioilla kuin ovensuissakin.

Mekin päätimme juhlistaa tätä juhlaa kadullamme grillaten, hyvästä ruoasta ja seurasta nauttien. Joten otimme suunnan kohti kauppaa ja niin matkamme kävi kertakäyttöisen grillin sekä herkkujen ostoon. Tämä jos jokin tapa osoittautui hyväksi tavaksi tutustua naapurustomme asukkaisiin. Eli eikun viemään herkkuja eteiseen, grilliä kadulle ja sytytyshommiin!

IMG_9056

IMG_9051

IMG_9048

Yllä näkyvät mooncaket kuuluvat lähtemättömästi Mid-Autumn Festivalin ruokapöytään. Ne muistuttavat hieman keksiä suurempaa pasteijaa (joku varmaan keksisi tälle paremmankin kuvauksen) ja niiden sisältö vaihtelee suurestikin eri alueiden välillä, ja niitä on tarjolla niin makeina kuin suolaisinakin. Esimerkiksi lootuksen siementahna tai makea paputahna on aika tyypillinen mooncaken sisältö. En ole mooncaken suurin ystävä, mutta täälläpäin maailmaa varsinkin Mid-Autumn Festivalin aikaan ne ovat erittäin suosittuja paikallisten keskuudessa ja niitä myydään lähes jokaisessa kadunkulmassa.

IMG_9083

IMG_9078

Lähtötilanne oli se, että meillä oli tarjolla muutama pomelo,vesimelonia, taiwanilaisia ananasleivoksia sekä mooncakeja. Sekä tietysti tuohon lisäksi kaikki grillattavat. Illan mittaan pöytäämme kuitenkin ilmestyi naapureiden toimesta huomattavan paljon lisää herkkuja, niin pomeloiden kuin mooncakejenkin muodossa. Ruoan tuominen tarkoittaa sitä, että meistä oikeasti taidetaan täällä naapurustossamme pitää. Se on mukava huomata, sillä alkuun osa naapureista suhtautui meihin hieman nihkeästi – tällä alueella kun ei asu juurikaan muita länsimaalaisia. Laskeskelin tuona iltana, että noin viidestä eri taloudesta tultiin meitä tervehtimään, niin yksin kuin suuremmallakin joukolla. Tarjosimme kaikille vastapalvelukseksi omia herkkujamme ja niin siinä tuli hymyjä ja joitain sanoja vaihdettua.

Tuo elekielellä ja muutamilla kiinan sanoilla tapahtunut kommunikointi piristi mieltä kummasti ja kunhan tämä kielitaito tästä vielä kohtentuu niin on mukava tutustua naapuruston asukkaisiin paremmin. Hyvällä tiellä ollaan.

PS. Paljon terveisiä Suomen elintarvikevirastoon ja hygieniatarkastajille! Hengissä ollaan ja oikein hyvää ruokaa meille tuli, vaikka tuossa katutasossa ja kadulla ei kaikki direktiivit täyttyne. En tiedä mitä naapureiden kohtalla olisivat tarkastajat tuumanneet, he kuitenkin grillasivat sisätiloissaan eteisessä.

Mitkä tekijät vaikuttavat lentolipun ostopäätökseen?

Lentolippu on usein se juttu, jonka hankkimisen myötä reissuun lähtö konkretisoituu. Sen ostaminen ei valttamatta kuitenkaan ole se helpoin rasti sillä netti on pullollaan rahoistasi kilpailevia palveluntarjoajia ja lentoyhtiöitä. Ja heidän logiikastaan on joskus hieman hankala ottaa selvää. Olen koonnut tahan artikkeliin muutamia ajatuksiani lentolippujen ostosta, ja siita mitkä tekijät päätökseeni vaikuttavat. Tekijöitä tuli yhteensä neljä, ja vaikka osissa onkin päällekkäisyyksiä, ovat ne järjestyksessä jota useimmiten noudatan.

Ensimmäinen kriteeri eli se kaikkein tärkein kriteeri oli hieman hankala päättää, sillä lipun hinta ja matkanteon mukavuus sekä käytännöllisyys ovat minulle tekijöinä melkein yhtä tärkeitä. Mukavuus / käytännöllisyys osoittautui kuitenkin himpun verran tärkeämmäksi. Aloitetaan siis siitä. Kuvituksena muutama nostalginen lipunkanta.

2014-10-18

1. Mukavuus matkaan lähtiessä sekä käytännöllisyys.

En voi väittää etteikö hinnalla olisi tekemistä ostopäätökseni kanssa, koska silla todellakin on merkitystä. Mutta tässä kohtaa on todettava että käytännöllisyys sekä mukavuus reissuun lähtiessä on kuitenkin sitä hintaa hieman tärkeämpää. Itselleni on tärkeämpää päästä lähtemään joko kentältä, jonne on järkevämpi matka tai vastaavasti sellaiseen aikaan jolloin kentälle pääsee järkevästi julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Hermojen säästäminen on tärkeää.

Esimerkkinä otan ensin Lontoon. Lontoo tarjoaa runsaasti vaihtoehtoja mitä tulee lentoyhtiöihin sekä lentokenttiin, mutta olen todennut että se halvin hinta ei ole aina metsästämisen arvoinen. Olemme käyttäneet esimerkiksi Ryanairia muutamaan otteeseen matkalla Italiaan (Pisa, Firenze) ja lipun hinta on saattanut olla niinkin edullinen kuin 30£ per sivu. Ei siinä mitään, mutta kun lähtölentokenttänä on Stansted, niin hintaa saattaa yhtäkkiä muuttuakin odotettua kalliimmaksi – Lontoosta kun ei ole ihan ilmaista ja nopeaa matkata Stanstedille. Varsinkaan niille halvimmille aamu kuuden lennoille. Hyvänä vaihtoehtona tuolle Firezen reitille on esimerkiksi Alitalian reitti Rooman kautta, reitin hinnat ovat noin 120£ ylöspäin. Jos tuon tarjouksen nappaa, niin siinä säästää paljon hermoja eikä lopullisessa hinnassa ole kovinkaan paljoa eroa. Alitalia käyttää Heathrowta, jonne itselläni oli huomattavasti lyhin matka eikä äärettömän kalliita junalippuja Stanstediin ole Heathrowlle matkatessa tarvetta ostaa.

Eli vaikka lipun hinta on Alitalialla kalliimpi, se ei kaikkine kuluineen juuri häviä Ryanairille. Jos säästään muutamia kymppejä Ryanairia käyttäessäni, mikä on aikaa ja hermoja vievä vaihtoehto, sijoitan mielummin hieman enemmän rahaa ja matkustan lähemmältä kentältä mukavammin.

2. Hinta

Heti hyvänä kakkosen mukavuustekijöiden jälkeen on luonnollisesti hinta. Kuten yllä totesin, mikäli saan pienellä panostuksella stressittömämmän lentomatkan, maksan siitä mielelläni vähän ekstraa.

Toisaalta, hinta on kuitenkin sen verran tärkeä, että jos lippu esimerkiksi Ryanairilla Stanstedilta Pisaan maksaa 100£ menopaluu ja Heathrowlta 350£, valitsen tuossa tilanteessa Ryanairin sillä hintaero on sen verran huomattava. Eli vaikka hinta ei aina todellakaan ratkaise, hintaeron ollessa oikeasti huomattava teen aina taloudellisen valinnan. Hintojen erotuksella kuitenkin elää jo itse kohteessa melko pitkään ja säästetyn summan voi käyttää vaikka hyvään hotelliin. Tietysti Italiaan reissatessani ei tarvitse hotelleista ja muusta huolehtia, mutta ymmärtänette mitä esimerkilläni tarkoitan.

3. Lentoyhtiön merkitys

Lentoyhtiö ei ole aivan siellä kriteerien kärkipäässä lentoja ostaessani. Minulle on periaatteessa aivan sama onko lentoyhtiö British Airways, Finnair vaiko Emirates, noin esimerkiksi. Kunhan pääsen perille paikasta A paikkaan B, olen tyytyväinen.

Yllämainitut tekijät vaikuttavat päätökseeni huomattavasti enemmän, vaikka lentoyhtiöiden kanta-asiakasjärjestelmä onkin tärkeä ottaa huomioon.

Tietysti yritän tilaisuuden tullen lentää British Airwaysillä jonka kanta-asikas olen tai vastaavasti muilla Oneworld-yhtiön lennoilla, mutta jos hinta ja matka-aika ovat huomattavasti kilpailukykyisempiä muilla yhtiöillä, päädyn yleensä matkaamaan allianssiin kuulumattomilla yhtiöllä. Tähän on kuitenkin sanottava hyväksi puoleksi se, että BA:lla ja Finnairilla on parhaat hinnat ja matka-ajat Suomeen reissatessani ja siten käytän heidän palveluitaan usein. Eli pisteitä kertyy, hyvä niin.

Ensi kuussa tapahtuvalle Italian reissulleni minulle oli hyvin monta reitti- ja lentoyhtiövaihtoehtoa. Olisin voinut kohtuulliseen hintaan lentää China Airlinesilla Shanghain kautta 45 tunnin matka-ajalla (ei kiitos) tai esimerkiksi Cathay Pacificin ja Finnairin yhdistelmällä Hong Kongin ja Helsingin kautta. Kuitenkin lippuja varatessani Finnairilla oli sisäisiä kiistoja lentoemäntien ja stuerttien kanssa, ja kerran heidän lakon vuokseen ongelmiin joutuneena päätin välttää vastaavaa tapahtumasta ja hylkäsin kotimaisen vaihtoehdon. Päätökseeni vaikutti myös Venäjän ilmatilan sulkemiseen vaikuttavat, Finnairista riippumattovat tekijät. Olisihan sieltä ropissut hyvin lentomaileja, mutta koska Swissillä oli samaan aikaan paljon edullisempi tarjous Taipei-Firenze reitille, varasin sen. Eli vaikka kuinka yritän aina optimoida lentoni Oneworld-yhtiöille, ei se aina ole mahdollista ja valintaan vaikuttaa moni muukin tekijä.

4. Matka-aika

Matka-ajalla on tietysti merkitystä. Huomasin ensi kuun Firenzen lippuja varatessani, että eri lentoyhtiöiden tarjoamat kokonaismatka-ajat vaihtelivat noin 20 ja 55 (!) tunnin välillä. Ei, en valinnut tuota 55 tunnin yhteyttä Pekingin ja Amsterdamin kautta, vaikka se halvin olikin. Aika paljonkin halvempi. Koska olen kuitenkin perillä Italiassa vain 9 päivää, halusin perilla mahdollisimman pian ja vaivattomasti. Kiitos Swissin, matkoihin kuluu tällä erää vain himpun vajaa 20 tuntia. Eri asia olisi sitten se, jos minulla ei olisi ollut mikään kiire. Jos maaliskuussa Eurooppaan lopullisesti palatessani olisi tuo lentovaihtoehto ollut edullisin, olisin varmasti siihen tarttunut, sillä kymmenen tunnin vaihdon Amsterdamissa voi käyttää hyödyksi vaikka kaupungilla pyörien. Mutta aikataulujen ollessa melko tiukat, haluan päästä mahdollisimman helposti ja nopeasti perille.

Yllä hieman ajatuksiani lentolippujen ostosta. Millaisia kriteereitä teillä muilla on, onko ollenkaan yhtäläisyyksiä omien ajatuksieni kanssa?

Matkasuunnitelmia, onko niitä?

Otsikossa kysymys. Vastaus kysymykseen: Onhan niitä, jo lukkoon lyötyjä ja vielä suunnittelun asteella olevia.

reissuja

Olen ollut kahden viime kuukauden aikana paikallani enemmän kuin pitkään aikaan. Samalla se on ollut aika kivaa, mutta samalla tuntuu siltä että veri vetää taas jonnekin muualle.

Ikuinen dilemma.

Syy paikallani pysymiseen on ollut luonnollisesti opiskelu, joka on vienyt hyvin paljon aikaa. Oikeastaan kaiken liikenevän ajan. Ja eipä täältä oikein voi keskellä viikkoa reissuun lähteäkään, siitä läsnäolopakko pitää huolen.

Minun pitäisi poistua maasta ennen marraskuun 20. päivää, sillä silloin kolmen kuukauden oleskeluni tulee täyteen. Passiin pitäisi saada leima tuolloin, saadakseni seuraavalle 90 päivälle oleskeluluvan. Ei siinä mitään, mutta mistäs saisin sitä aikaa lähteä reissuun ja leimoja hankkimaan? Ja viikonloppuna kun pystyisin matkustaan, ovat lentohinnat aika korkealla ja silloin tekisi mieli olla poissa hieman pidempään kuin sen yhden päivän verran. Yritän ratkaista mielessäni tätä yhtälöä, sillä mieli tekisi reissuun, mutta voihan se olla että Immigration Officen setä saa passini leimata ihan täällä Taipeissa – helpoin varmaan niin. Onneksi on tuokin vaihtoehto.

Nyt kuitenkin niihin jo tiedossaoleviin reissuihin.

Lukkoonlyötyjä reissuja minulla kaksi: Ensi kuun lopulla lennän Firenzeen kymmeneksi päiväksi, ja helmikuun lopulla suuntana on Bangkok ja Koh Mak. Koh Mak on ollut mielessäni siitä asti, kun sen edustalla kävin snorklailemassa muutama vuosi sitten. Jos jokin paikka on paratiisi, niin sen on oltava Koh Mak (ylin kuva sieltä). En sinne silloin kunnolla rantautunut, mutta se jäi mieleen kummittelemaan. Tuon Kaakkois-Aasian reissun agenda on kuitenkin hyvin pitkälti auki, sillä haluamme reissumme aikana käydä muuallakin kuin Thaimaassa. Mietinnässä on Kambodza ja Myanmar, molemmissa on ehdottomasti hyvät puolensa. Tosin Koh Makilta Kambodzaan siirtyminen on melko helppoa ja Angkor Wat on ollut bucket listallani jo kauan. Kertokaahan mielipiteitä kyseisistä paikoista?

Firenzen reissua tuskin tarvitsee availla sen enempää, sillä sinne lähden Italianoa ja hänen perhettään tervehtimään. Sekä syömään erittäin hyvin ja nauttimaan Italian viineistä. Voi Italia, minkä minulle joskus teit. Aina tekisi mieli olla matkalla sinne.

2013-11-01

Tällä kertaa tarkoitus on olla suurelta osin vain ja ainoastaan Firenzen seudulla ja ottaa reissu vain loman kannalta. Loppuuhan ensimmäinen lukukauteni juuri ennen Italiaan lähtöäni, eikä siellä siten tarvitse stressata koulujutuista. Minun oli ensin tarkoitus lentää joko Roomaan tai Milanoon, sillä Taipei-Firenze reitin vaihtoehdot eivät näyttäneet ajallisesti tai hinnallisesti millään tapaa järkevältä. Kuitenkin eräänä aamuna bongasin netistä sellaisen tarjouksen Firenzeen Hong Kongin ja Zurichin kautta, että se oli pakko ottaa. Lyhyin matka-aika ja hintakaan ei hävinnyt Roomalle / Milanolle, joten tällä kertaa nuo Italian suurimmat kaupungit eivät mahdu matkaohjelmaan.

Tuolta helmikuiselta Kaakkois-Aasian reissulta matka jatkuu Dubain ja Lontoon kautta kohti Suomea, jossa olen noin pari viikkoa ennen paluutani Lontooseen. Yritän tällä hetkellä myös järjestää Dubaihin välilaskun sijaan stopoverin, jotta näkisimme kaupunkia edes päivän verran. Stopover Dubaissa on mahdollista Emiratesin lennoilla ja olenkin ollut jo asiasta lentoyhtiöön yhteydessä.

Tuossapa nuo reissut taisivat pähkinänkuoressa olla, jotain pientä Taiwanin sisällä tapahtuvaa reissua saattaa olla ohjelmassa Italianon kanssa joulu-tammikuussa, mutta muuten uskoisin kalenterin olevan tuossa. Toki extempore-reissuille on aina mielenkiintoa, jos budjetti ja aikataulut vain suovat, ei sillä!

Miltäs teidän muiden reissukalenteri vaikuttaa?

Mitä haluaisit blogistani lukea?

2014-07-251

Olen tässä viikonlopun aikana ehtinyt tehdä niin kiinan läksyjä, matkaopasta Createtripsille kuin blogijuttujakin. Minulla on juttuaiheita nyt jonkin verran suunniteltuna blogia varten, mutta haluaisin kuitenkin tässä vaiheessa kuulla teidän lukijoiden mielipiteenkin – onhan minusta kiva kirjoittaa juttuja, joita te halutte lukea!

Eli kysymys kuuluu: Mitä haluaisitte blogistani lukea? Taiwan-juttuja vai jotain muuta? Enemmän ulkosuomalaisuudesta? Jotain henkilökohtaisempaa? Mitä muuta?

Tällä hetkellä työn alla on postaukset aiheista lentolipun osto ja siihen vaikuttavat tekijät, Päiväni Taipeissa sekä jos muuttaisin Suomeen.

Sana on enemmän kuin vapaa aiheeseen liittyen kommenttiboksissa, joten ehdotuksia otetaan vastaan. Iso Kiitos kaikille jo etukäteen! Ja samalla kiitosta jo blogin Facebook-sivun kautta tulleisiin vinkkeihin.

Windsor – Risteilemässä Thamesilla

Laitetaan tähän Taipei-juttujen sekaan hieman fiiliksiä loppukesältä Englannista. Minulla on muutama postaus aiheesta tuloillaan, on ollut jo pitkään. Nämä postaukset ovat tosin tainneet jäädä Taipei-teeman alle varsin tehokkaasti, joten tänään on blogissa luvassa hieman vaihtelua Aasian ihmettelyihin.

Tämä Thamesin risteily tapahtui muutamaa viikkoa ennen kuin muutin Taiwaniin, eli se oli sillä erää viimeisiä Englannin hetkiä.

Mennyt kesä oli Englannissa kuuma. Lämmöstä ei sinänsä varmaaan saisi valittaa, mutta joskus sitä tuntui että hieman viileämpikin sää kelpaisi paremmin kuin hyvin. Eräänä elokuisena päivänä lähdimme hakemaan viilennystä Thamesin risteilyltä, joka oli oikea napakymppi kesäpäivän ohjelmaksi. Toki Thamesilla voi risteillä Lontoostakin käsin, mutta me valitsimme lähtöpaikaksi Windsorin – se on mielestäni aivan ihana ja idyllinen paikka, ja risteilyllä pääsee tutustumaan Englannin maalaismaisemaan. En tiedä montaa asiaa, joka voittaa Englannin maaseudun fiiliksen.

IMG_8140
IMG_8137
IMG_8135
IMG_8184
IMG_8198
IMG_8180

Laivat ovat pieniä ja idyllisiä, joskin niihin on syytä mennä ajoissa mikäli haluaa parhaat paikat laivan yläkannelta. Me olimme hieman myöhässä ja jouduimme alakertaan – ihan hyvä se sekin oli, mutta olisihan sieltä yläkerrasta nähnyt ihan eri tavalla. Alla muutama kuva laivasta. Alakerran baarin penkkien värimaailma on ainakin jokseenkin mielenkiintoinen…

IMG_8190
IMG_8191
IMG_8232

Englannin kesä ja Pimm’s ne vain kuuluvat yhteen, ei siitä mihinkään pääse. Siinä yksi hyvin virkistävä juoma, joka sopii kesään kuin nenä päähän. Kun sitä kerran oli tarjolla, niin pitihän sitä sitten ostaa koko kannullinen. Eivät myyneet laseittain! Onneksi meitä oli kolme sitä jakamassa, joten ihan hurjimiseksi ei tuo iltapäivä mennyt.

Pimm’s on Englannissa sangriaan verrattava juoma, joka nautitaan kylmänä mahdollisimman pian sen sekoituksen jälkeen. Sekaan pilkotaan usein mansikkaa, limeä, you name it. Viinillä-blogista löytyy tuolle kesäjuomien kuninkaalle ihan oma postauskin, sinne pääsee tästä!

IMG_8244

Windsorin seutu on varsin vaurasta aluetta ja joen varrelle on asettunut asumaan moni varakas paikallinen. Sen huomaa alueen taloista, joita on laivasta käsin oikein mukava ihailla. Laivan opas tiesi kertoa, että esimerkiksi julkisuuden henkilöistä Natalia Imbrugilialla on talo tuolla kyseisellä alueella. Oli siellä muitakin silmäätekeviä asukkaiden joukossa, tosin en tunnistanut heitä nimeltä joten niistä en sen kummemmin osaa kertoa. Alueella sijaitsee myös muutama hyvin tasokas hotelli.

IMG_8239
IMG_8238
IMG_8227
IMG_8265

Summa summarum, risteily Thamesilla kannattaa ehdottomasti lisätä agendaan mikäli tuolla suunnilla liikut tai suunnittelet liikkuvasi. Windsor itsessään on jo vierailemisen arvoinen paikka viereisestä Etonista puhumattakaan, ja risteily kruunaa varmasti päivän. Lontoostakaan ei ole pitkä matka Windsoriin, vähän päälle tunti menee junamatkaan. Ihan vähän ehkä tuli Englanti-ikävä näitä kuvia katsellessa.