• Matkatarjoukset:
Valikko
Home 1 2 3 51 52

Blogin tuulet vuonna 2015

Olen tehnyt vuodelle 2015 uudenvuodenlupauksia pyöreät nolla. Ihan siitä syystä, etten juurikaan usko niiden tekemiseen. Uskon enemmän siihen, että teen tulevalle vuodelle realistisia suunnitelmia sekä annan näille suunnitelmille hieman liikkumisvaraa tilanteen mukaan. Näin olen tehnyt myös blogin kanssa, kun olen tätä vuotta pohtinut.

Blogisuunnitelmat liittyvät luonnollisesti blogin kehittämiseen. Tämä blogin kehittäminen on varmasti kaikkien bloggaajien tuntema ikuisuusprojekti – minusta ainakin tuntuu, ettei blogi ole koskaan ns. valmis. Aina löytyy uusia, kehittämisen ja kokeilemisen arvoisia juttuja, olivat ne sitten esimerkiksi sisältöön tai ulkoasuun liittyviä asioita.

Vuonna 2015 blogini tulee pysymään suunnilleen samoilla linjoilla kuin tähänkin asti, sillä reissussa tulee oltua jonkin verran. Tosin uusiakin juttuja tulee kuvioihin kun muuttoa pukkaa ja Lontoo-juttuja tulee kirjoiteltua taas enemmän. Muutama muukin muutos on luvassa, mielestäni hyvin positiivinen sellainen.

IMG_5715

Muutoksia ulkoasuun, sisältöön sekä postaustahtiin

Ensimmäinen muutos koskee ulkoasua ja lukumukavuutta – tuskailen nimittäin blogin ulkoasun kanssa lähes päivittäin. Pikkuhiljaa minulla alkaa kuitenkin olla olemassa hyvä visio siitä, millaisen ulkoasun jo logon blogilleni haluan. Blogin yleisilmeen tulee olla vaalea ja selkeä, jotta sisältö eli teksti ja kuvat saavat täyden huomion (uusi logo tukee tätä kohtaa). Henkilökohtaisesti luen mielelläni blogeja, joissa selkeä teema ja liiallinen sekavuus on saatu kitkettyä pois. Tällä hetkellä pohdinnan alla on tuo sivubannerini ja se mitä sille tekisi, mutta tähän en ole vielä saanut järkevää vastasta. Haluan blogini kuitenkin olevan selkeä, helppokäyttöinen sekä sellainen että siitä on iloa myös silmälle. Yläbannerin logoni tulee uudistumaan selkeämmäksi ja sellaiseksi, että sitä voi käyttää myös blogin Facebook-sivulla sekä kaikkialla sosiaalisessa mediassa. Blogissa navigointia pyrin myös helpottamaan ja mobiilissa blogiani lukevien lukukokemus paranee toivottavasti alkuvuoden mittaan (Rantapallon tekniikasta on tällaista hieman kuulunut). Modernimpi teema ja parempi lukukokemus, tästä on hyvä aloittaa vuoden 2015 suunnittelu.

Kuten myös tuossa ylempänä mainitsin, sisällöllisesti blogi pysynee jokseenkin samana. Eli reissua ja ulkosuomalaisen elämää tulee blogissani pääosin pyörimään. Taipei-jutut jäänevät tosin hieman vähemmiksi Eurooppaan paluun myötä, ja Lontoo- ja Englanti-jutut tulevat suurella todennäköisyydellä lisääntymään. Yritän ottaa tuosta Englannin ajasta kaiken irti ja jakaa Lontoon lempipaikkojani entistä useammin. Matteo tulee myös pyörimään blogissa taustalla hieman entistä enemmän ja hän onkin jo lupautunut kertomaan kokemuksiaan Suomesta helmikuun vierailumme tiimoilta!

Toivoisin tänä vuonna pääseväni myös hieman säännöllisempään postaustahtiin. Viime aikoina on ollut aikoja, jolloin olen onnistunut päivittämään blogia päivittäin tai joka toinen päivä. Vastaavasti päivittämiseen on tullut viikonkin taukoja, kun opiskelukiireet ovat vaivanneet ja on saanut muutenkin kulkea tukka putkella.

Tästä on hyvä aloittaa blogivuosi 2015! Mitäs suunnitelmia teillä muilla näiltä tiimoilta on?

Ulkosuomalainen ja yhteydenpidon vaikeus

Viime aikoina olen jostain syystä pohtinut ulkosuomalaisuutta täällä blogin puolella jonkin verran. En tiedä mistä tämä yhtäkkinen pohtimispuuska on kotoisin, mutta kun kerran tekstiä aiheesta tulee niin täytyyhän sitä hyödyntää. Ulkosuomalaisuus on itseäni kovasti kiehtova aihe ja paljon ulkosuomalaisblogeja luenkin. On mukava tietää, millaista arki on toisen silmin eri puolilla maailmaa.

Tähän alkuun täytyy tehdä yksi tunnustus, jotta tämä postaus aukeaa teille lukijoille paremmin. Tämä tunnustus koskee yhteydenpitoa perheeseen ja ystäviin – olen nimittäin aivan liian huono pitämään yhteyttä siellä kotisuomessa ja muualla asuviin läheisiini.

Tämä ongelma on tullut ilmi enenevissä määrin täällä Taipeissa, jossa reaaliaikaisen yhteydenpidon kiusana on ollut aikaero. Sinänsä kuuden tunnin aikaero Suomeen ei ole pahin mahdollinen ja kahdeksan tunnin aikaero Englantiinkin on usein järjestelykysymys. Mutta kun on tuon 6-8 tuntia perhettä ja ystäviä edellä, se väkisinkin syö sitä soittelun ja viestittelyn määrää. Kun minä olen menossa nukkumaan, Euroopassa ollaan vielä töissä tai työpäivää lopettelemassa. Ei siinä hirveästi ehdi soittelemaan, ellei sitä sovi ennalta. Minulle tulee jonkin verran yön aikana viestejä Euroopasta ja aamulla luettuina ne saattavat unohtua – päivän mittaan on niin paljon tekemistä ja aamulla ei ehdi välttämättä vastata.

IMG_1487

UK:ssa asuessani yhteydenpito aikaeron tiimoilta oli helpompaa ja näin jälkikäteen mietittynä olin silloin paljon aktiivisempi niin Facebookin, Whatsappin kuin FaceTimenkin kanssa. Skypen käyttö jäi vähemmälle kolme vuotta sitten ensimmäisen iPhonen hankittuani ja FaceTime kaikessa näppäryydessään on oikeasti korvaamaton. Noina UK:n aikoina se soittelu oli kuitenkin helpompaa eikä sitä tarvinnut niinsanotusti aikatauluttaa. Viestiä lähetellessä ei juurikaan tarvinnut miettiä, että mitäs se kello siellä Suomessa on, aika kun on suunnilleen sama. Spontaania yhteydenpitoa oli helpompi ylläpitää. Ja oli sitä silloin kai henkisesti lähempänä Suomeakin.

Matkustaessa maailmalla minulla on sama juttu, yhteydenpito ei ole niin aktiivista kun se voisi olla. Silloin tulee kuitenkin hieman useammin vaihdettua kuulumisia perheen ja ystävien kanssa, jostain syystä. Ehkä se johtuu siitä että kun matkustan, reissut ovat suurimmaksi osaksi lomareissuja ja silloin minulla on hieman enemmän aikaa kuin arkisin. Tiedä häntä.

IMG_1370

Olen yrittänyt tsempata tämän yhteydenpito-asian kanssa ja hieman olenkin siinä onnistunut. Paljon on kuitenkin vielä tehtävää ja kännykän muisti täyttyy ”muista vastata / laittaa viesti henkilölle x” muistutuksista päivittäin. En ole ihan periaatteesta tehnyt yhtään uudenvuoden lupausta, mutta tässä yhteydenpito-asiassa olisi vuodelle 2015 tsemppaamisen paikka. Ei se aikaero nyt niin hyvä tekosyy kuitenkaan ole.

Onko teillä muilla kokemuksia tästä asiasta?

Edullinen Taiwan: Mitä maksaa astetta parempi ravintolareissu?

Kuten siellä ruudun toisella puolella tiedättekin, olen viime kuukausina puhunut paljon Taiwanin ruoasta ja hintatasosta. Ruokaa on tarjolla paljon, se on hyvin edullista ja se on todella maukasta.

Edullisimmillaan illallistamiseen katuravintoloissa menee maksimissaan 2€ henkeä kohti, jos on valmis syömään perinteisiä dumplingseja ja juomaan joko vettä tai mehua. Tuolla hinnalla saa kymmenen (hyvää!) dumplingia sekä kaupasta puoli litraa mehua (juomat usein ostetaan itse ja viedään mukana ravintolaan).

Hieman tasokkaammin syöminen nostaa luonnollisesti kustannuksia. Mutta näin pohjoisen Euroopan hintoihin tottuneena olen kuitenkin sitä mieltä että tasokaskin ruokailu on Taiwanissa erittäin halpaa. Otan esimerkin menneeltä viikolta, kun kävimme isäni ja Matteon kanssa aterioimassa Din Tai Fungissa, yhdessä Aasian suosituimmista ja tasokkaimmista ravintolaketjuista.

Taiwanilainen ketju Din Tai Fung on levinnyt Taipeista ympäri Aasiaa, ja ketjun ravintoloita on tätä nykyä myös Australiassa sekä Yhdysvalloissa. Din Tai Fung on valittu vuonna 1993 maailman kymmenen parhaan ravintolan joukkoon. Olkoonkin, että valinta on tehty vuonna 1993, on sen taso onnistuttu säilyttämään – ketju on esimerkiksi saanut lukuisia Michelin-tähtiä tuon 1993 saadun tittelin jälkeen. Ravintoloiden laittaminen paremmuusjärjestykseen ei ole helppoa hommaa ja mielipiteitä on yhtä monta kuin on ravintolakriitikoita ja asiakkaitakin. Jatkuva jono lähes jokaisen (ainakin näin Taipeissa ja Hongkongissa) Din Tai Fungin ulkopuolella kertonee kuitenkin jotain asiakkaiden ajatuksista Michelin-tähtien ohella.

IMG_0551

Din Tai Fungin lippulaivatuote on Xiao Long Bao (steamed pork dumpling). Se on aina samanlainen, ravintolasta ja maasta riippumatta, kuva alla. Din Tai Fungin Xiao Long Bao on herkullisuutensa lisäksi myös taideteos, ja se tulee asiakkaan eteen kuuden eri valmistusvaiheen jälkeen. Me tilasimme sen perinteisemmän ja kuuluisimman steamed pork dumplingin, mutta asiakkaan on mahdollista saada dumplinginsa myös esimerkiksi katkaravuilla tai vihanneksillä täytettynä. Huhujen mukaan kyseistä tuotetta perinteisellä possutäytteellä on myös tarjolla Eva Airin ykkösluokassa tietyillä reiteillä.

IMG_0556

IMG_0560

IMG_0561

IMG_0565

Xiao Long Baon lisäksi tilasimme luonnollisesti paljon muitakin annoksia jaettaviksi: Valkosipulipinaattia, friteerattua kanaa riisin kera, wontoneita sekä baozeja (täytettyjä pullia). Pöytä notkui ruokaa ja kun tyhjiä lautasia haettiin pois, tuli annoksia sitä mukaa lisää. Jälkiruoan virkaa toimitti red bean dumpling, joka oli hyvin mielenkiintoinen makukokemus. Muutaman kerran jälkeen se alkaa jopa maistua herkulliselta!

Nyt sitten siihen mielenkiintoisimpaan aiheeseen, eli mitä tämä lysti maksoi?

Loppulasku oli 1700 NTD eli 46 euroa. Ottaen huomiion sen, että meitä oli syömässä kolme henkilöä, ei hinta ole millään mittapuulla pahan hintaista. Ruoka on Din Tai Fungissa erittäin hyvää ja tasokasta, vaikka Taipein hintatasolla se kallista onkin. Palvelu on ravintolassa hyvää, henkilökunta todella ystävällistä ja kielitaitoista. Tee kuuluu hintaan ja pääseepä asiakas seuraamaan kuuluisien dumplingien valmistusta ihan livenä ikkunan takaa.

Ravintolassa tykkäsin erityisesti siitä, että sieltä puuttuu kokonaan sellainen ”pönötysmeininki”. Sisustus on pelkistetty ja siinä on käytetty paljon vaaleita värejä ja puuta. Rento ja pönötysvapaa ruokahetki, edulliset hinnat, hyvä palvelu sekä hyvä ruoka ovat Din Tai Fungin ehdottomia plussapuolia. Miinukseks laskisin (mahdollisesti) pitkän jonotusajan sekä sen, että kortilla ei voinut laskua maksaa. Ainoastaan käteinen käy (ainakin tässä ravintolassa, missä itse söimme).

Jos vierailet Taipeissa ja Din Tai Fung kiinnostaa, suosittelen menemään siihen ketjun ravintolaan, josta kaikki alkoi. Tämä alkuperäinen Din Tai Fung löytyy Dongmenin metroasemalta, Exit 5:n kohdalta. Taipei 101:n alakerrassa sijaitsevaan ravintolaan on usein pidempi jono ja alkuperäinen on aina alkuperäinen!

Oletteko te muut löytäneet edullisia, mutta tasokkaita ruokapaikkoja reissuiltanne?

Kengät pois sisällä, sanoo suomalainen!

Monelle ulkosuomalaiselle tämä tänään puhuttelemani kenkä-asia lienee hyvinkin tuttu juttu. Ottaako ne kengät pois sisätiloissa vai ei, siinäpä pulma. Ainakin silloin, kun on omasta kodista ja vierailijoista kysymys.

Olen asunut pääosin ulkomailla vuodesta 2007 ja etenkin UK:ssa tuo kenkä-asia oli usein mielessä. Siellä ei sisään tullessa ole tapana ottaa kenkiä pois jalasta, mikä näin äkkinäiseltään saattaa pohjoismaiden kasvattia säikäyttää. Varsinkin, kun tuolla sateiden saarella lattioita peittävät hyvin usein kokolattiamatot. Jokaisessa asunnossani yhtä lukuunottamatta on tuo kokolattiamatto ollut, niin Glasgowssa kuin Lontoossakin. Suhtaudun kokolattiamattoon hieman ristiriitaisesti, vaikken heti sitä tyrmäämässä olekaaan. Mielestäni se varsinkin makuuhuoneissa on ihan toimiva ratkaisu, eteistiloissa ei ehkä niinkään.

IMG_0599

Kengät tuovat paljon likaa mukanaan sisätiloihin ja esimerkiksi kokolattiamation puhdistaminen ei ole kovin mukava juttu. Varsinkaan, kun minulla ei siitä liiemmin kokemusta ollut. Yhdessä Glasgown asunnossani oli vihreä kokolattiamatto, jota tuskin oli ihan viimeiseen kymmeneen vuoteen vaihdettu, Lontoon asunnossani oli kaunis valkea matto jota yritin kaikin keinoin suojella. Huoneeseeni olikin kengät jalassa silloin porttikielto, Glasgown vihreän maton kanssa olin toivoni luovuttanut. Vaikka Glasgowssa skandinaavikämppikseni kanssa kuljimmekin kotona ilman kenkiä ja pyysimme vieraitammekin niin tekemään – joskus aina toki joku onnistui pujahtamaan sisään kenkineen ja silloin heilui imuri. Vihreällä matolla tosin ei lika juurikaan näy, vaikka sitä likaa siinä varmasti ihan ällöttävyyksiin asti olikin. Eikä se kaikki imurilla lähde, ei todellakaan.

Italian reissuilla olen myös tehnyt huomioita liittyen tähän kengättömyyteen. Siellä joko mennään kengät jalassa sisälle tai vastaavasti käytetään sisäkenkiä. Kaakelilattiat saattavat olla kylmät ja tossuille onkin usein tarvetta. Anoppi antaa aina Italiassa ollessamme minulle tossut käyttöön, kun vaistomaisesti otan kengät pois sisään tullessani. Tuo kenkien pois ottaminen on tapa, josta on yllättävän hankala päästä eroon!

IMG_0600

Täällä Taipeissa meillä on ollut sopimus, että kengät jäävät niin meiltä asukkailta kuin vierailtakin patiollemme (tämän postauksen kuvat otettu ko. ”patiolla”). Kenelläkään ei ole ollut ongelmia tämän kanssa, olemme vain kohteliaasti muistuttaneet vierailijoita ottamaan kengät pois sisään tullesssa. Kyllä se niin on, että kerran pohjoismaalainen, aina pohjoismaalainen. Ainakin tässä kenkä-asiassa!

Onko kenelläkään sanottavaa tähän kenkä-asiaan?

Miksi Lissabon kiehtoo vuonna 2015?

Ennenkuin siirryn itse asiaan, pohjustan tätä postausta muutamalla lauseella. Kaikki alkoi siitä, kun sain Momondo-matkapalvelusta sähköpostia vajaa kuukausi sitten, liittyen heidän lanseeraamaansa Destination 2015-kilpailuun. Minua pyydettiin lähtemään mukaan, osallistuisin kertomalla postauksen verran unelmakohteestani vuonna 2015. Pienessä kovakantisessa blogivihkosessani, johon olen kirjannut ylös postausideoita, on ylhäällä ajatus kirjoittaa tarkemmin matkahaaveista tälle vuodelle. Tämä postausidea sopii paremmin kuin hyvin kyseisen kilpailun teemaan, joten mukana ollaan. Kilpailupostaukseni, jota juuri nyt luet, onkin sopivaa tasapainottelua vuoden 2014 matkakatsaukselleni; toteutuneet reissut kävin kyseisessä postauksessa lävitse, nyt on vuoro hieman unelmoida. Te lukijat pääsette myös mukaan kilpailuhumuun ja saankin tarjota teille arvontamahdollisuuden, jossa pääpalkintona on max. 1500 euron lahjakortti valitsemaasi Momondon TripFinder-kohteeseen (lisää kilpailusta postauksen lopussa).

Unelma Lissabonista

Kuten otsikosta käy ilmi, tämän vuoden ehdoton must-kohteeni on Lissabon. Miksi ihmeessä, kun olisin voinut valita kohteekseni melkein minkä tahansa eksoottisemmankin kohteen missä tahansa maailmankolkassa?

En ole asiasta blogissa liiemmin kirjoitellut, mutta olen melkoinen Portugali-fani. Portugaliin ihastumiseen riitti yksi reissu pari vuotta sitten kesällä; matkasin Portoon ystäväni kanssa muutamaksi päiväksi ja tämä rento maa voitto sydämeni puolelleen hyvin nopeasti. Tästä reissusta voisin kirjoitella blogiin enemmänkin (sieltä on olemassa vain yksi postaus), mutta se on toistaiseksi jäänyt sillä olen tykännyt kirjoittaa juttuja suurimmaksi osaksi reaaliajassa. Maana Portugali oli oikeastaan kaikkea mitä lomaltani haluan. Siellä oli sydämmellisiä ihmisiä, hyvää ruokaa ja viiniä sekä itseäni kovasti miellyttävä ilmasto. Sekä kohtuullinen hintataso – lomillani haluan nauttia elämästäni niin, ettei budjettia tarvitse koko aikaa olla vahtaamassa. Portugalissa tämä onnistuu melkoisen hyvin ja ainakin Portossa maittavan aterian viinilasin kanssa sai noin 15 eurolla. En kaipaa lomallani yhtään ylimääräistä häslinkiä, ja näin yhden visiitin perusteella uskallan sanoa että Portugalissa ei tarvinnut asioista liikaa stressata.

2011-04-22 Portugal 395 - Lisboa (5695241221)

Kuva täältä.

Portugalin viehätyksen perustelin yllä, mutta entäs se Lissabon sitten? Mikä siinä viehättää? Aloitetaan ruoasta ja muista mielikuvistani kaupunkia kohtaan. Lissabon on kuuluisa muun muuassa ravintola-skenestään, mikä on ruoan ystävälle aina hyvin miellyttävä uutinen. Lissabonissa sijaitsee kuulemani mukaan mielenkiintoinen kauppahalli, Mercado da Ribeira, jossa kaupungin kuuluisimmat kauppiaat myyvät tuotteitaan. Sieltä saa niin jäätelöä, leivoksia kuin paikallisia viinejäkin, muiden herkkujan ohella. Portugalilaiset ovat ylpeitä lihatuotteistaan ja sehän minulle sopii. Herkulliset leivokset maistuvat myös, mielellään maailmankuulun portugalilaisen viinin kera. Ehkä Lissabonista voisi tehdä myös päivän reissun lähistöllä sijaitseville viinitiloille ja opiskella samalla lisää alueen viinikulttuurista. Kuulostaa hyvältä, eikö vain? Tietenkään en Lissabonia tunne juuri ollenkaan ja nämä pohdiskelemani asiat perustuvatki suurilta osin mielukuviin. Mielikuvissani kävelen alkusyksyn Lissabonin katuja pitkin, ihaillen niitä kuuluisia keltaisia raitiovaunuja ja pysähtelen vähän väliä pienissä kahviloissa herkkuja maistellen. Ottaisin kameran käteen ja kuvailisin kaupungin kauniita rakennuksia ja pieniä kujia. Rakastan myös merta ja sen tuomaa fiilistä, kaupunkikohteet joissa meri ja metropoli kohtaavat ovat usein olleet mielenkiintoisia – Barcelona on yksi näistä. Mielikuvissani Barcelona ja Lissabon ovat jokseenkin samanlaisia, mutta voin toki olla myös väärässä. Lissabon ja sinne sijoittuva ruoka- ja fiilistelyreissu olisi toiveena viimeistään ensi syksyyn mennessä, tuli menestystä kilpailussa tai ei!

Bica do Sapato, Lisbon (5833838405)

Kuva täältä

On myös olemassa yksi syy, minkä vuoksi haaveilen enemmän Euroopan kohteista tänä vuonna kuin eksoottisista kaukomaista. Voi nimittäin olla, että tänä vuonna maaliskuun jälkeen kaukomatkani ovat melkoisen vähissä. En toki tätä voi varmaksi sanoa, mutta nyt näyttää siltä että Euroopan maaperällä tullaan olemaan ja tukevasti – näin on turvallisinta haaveilla ihan Euroopan sisäisistä matkoista. Muutto Lontooseen tulee syömään budjettia ja kaukomailla vietetyn ajan jälkeen on kiva olla hetki ihan kotona. Eurooppaan keskittyminen ei ole missään nimessä negatiivinen asia, älkää ymmärtäkö väärin, sillä Eurooppa on upea maanosa ja siellä on hurjan paljon nähtävää ja koettavaa. Paljon on nähty, paljon on vielä näkemättä.

Minä lähtisin tänä vuonna kovin mielelläni Lissaboniin, minne sinä lähtisit? Teidän lukijoiden on blogini kautta mahdollista voittaa max. 1500 euron arvoinen lahjakortti haluamaasi kohteeseen. Osallistuminen on helppoa – käy Momondon TripFinderissa ja etsi sieltä mieleisesi matkakohde. Kirjoita kohde (olisi ihanaa saada myös pari lausetta perusteluja, mutta osallistua voi tietenkin ilmankin) tämän postauksen kommenttikenttään ja olet mukana arvonnassa. Aikaa vastata on 31.1.2015 asti. Kilpailuun osallistuu Destination 2015-kilpailuun osallistuvien blogien lukijat Pohjoismaista. Tarkemmat ohjeet täällä.

Onnea arvontaan!