Alankomaat Belgia

Kaupassa kolmen maan rajalla

4.7.2017

Kölnistä ajaa noin tunnissa Hollannin ja Belgian rajoille. Siellä on siis helppo piipahtaa päiväseltään. Vaikka matka ei tämän pidempi ole, on reissun piristysvaikutus aina suuri. Onhan se nyt vaan eri asia käydä ulkomailla. Vaikka sitten vaan ruokakaupassa. Hollannista käymme säännöllisesti hakemassa salmiakkia ja lakritsia.

Nyt seison kuitenkin Carrefourin leivänpäällishyllyllä kolmen maan rajalla Kelmiksessä, Belgiassa tuijottamassa valikoimia. Täällä tulee hauskalla tavalla ilmi usean maan vaikutukset makutottumuksiin. Sinä on sulassa sovussa niin Nutellat, suklaaströsselit, marmeladit, siirapit kuin ohuet suklaapalaset.

Ostoskoriin päätyy lasten iloksi suklaaströsseleitä, joita hollantilaiset leipänsä päälle ripottelevat. Tai kumoavat, miten sen ottaa. Me ostimme strösselit lähinnä maustamatonta jugurttia maustamaan. Ostamme myös aitoa liegeläistä siirappia. Sen vieressä olisi ollut tarjolla saksalaista goldsaftia, kultamehua eli siirappia, jota Saksalaiset leipänsä päälle laittavat. Itse käytän sitä sämpylätaikinaan tai muuhun leivontaan.

Nutellaa meiltä löytyykin jo kotoa ja sitä laitetaan ihan surutta silloin tällöin leivän päälle. Se maistuu myös täysjyväisen tai rukiisen leivän kanssa. Kokeiltu on. Sopiva sekoitus suomalaista ja saksalaista ruokakulttuuria. Nutella sopii myös loistavasti pinaattipannukakun päälle. Siinä on samassa pää- ja jälkiruoka.

Valmiita ohuita suklaapaloja emme ostaneet. Olen kuullut, että Ranskassa suklalevystä taitetaan rivi ja laitetaan patongin väliin. Tämä on tyypillinen iltapäivän välipala, joita lapsille tarjotaan. Aikuisethan eivät välipaloja Ranskassa syö. Ilmeisesti tapa on tuttu myös Belgiassa. Ja toisaalta saksaksihan noi tekstitkin paketin kyljessä ovat.

Belgiasta ruokakaupasta ostoskassiin tarttuu mukaan jotain strösseleitäkin tärkeämpää. Jotain, mitä kaipaamme Ranskan ajoilta, jotain mitä emme ole onnistuneet Saksasta kaupoista löytämään. Couscous-kasviksia. Sellainen valmis kasvissekoitus mausteliemessä. Josta on helppo valmistaa herkullinen couscous-ateria ryynien, harissan ja merguez-makkaroiden kanssa. Ja makumatka muistoihin on taattu.

Ja taas vähän huvitti, kun hyllyn alareunasta säilyketölkkien luota löytyi saksaksi tieto ”halvin”. Liekö tämä kertoo jotain oleellista saksalaisesta kulttuurista. Vai kertooko se jo jotain meistäkin, kun juuri tämän purkin valitsimme ostoskoriimme.

Onko sinusta hauskaa vierailla eri maiden ruokakaupoissa?

 


Lempipaikkojani blogi löytyy myös Facebookista, Instagrammista ja Twitteristä. Tervetuloa seuraamaan!

 

Facebooktwitter

You Might Also Like

10 Comments

  • Reply Katriina 4.7.2017 at 14:18

    Minustakin on kivaa käydä matkoilla ruokakaupoissa katsomassa ja maistiaisia ostamassa. Vaikka Saksassa periaatteessa on samat ruokatavarat kaupoissa, niin silti olen utelias katsomaan, mitä vaikka berliiniläiset syövät ja juovat eli mitä paikkallisia tuotteita heillä on. Merkintä ”regional” (paikallinen) ei ole suojattu merkki eikä välttämättä tarkoita, että tuote on alkujaan lähiympäristöstä. Paikallisuus ruokakaupoissa ilmenee parhaiten ympäristössä tuotettujen viinien valikoimissa tai niitten puuttumisessa. Litistetty suklaapusu sämpylän välissä on ehkä omaperäisin leivänpäällyste, minkä olen nähnyt koululaisten eväänä. Ja mitä parasta, sen kerkiää ostamaan koulumatkalla leipomosta, jos kotona ei satu evästarpeita olemaan.

    • Reply Jonna 6.7.2017 at 11:22

      suklaapusu sämpylän välissä kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. Itse söisin kyllä mieluummin sämpylän kuibana ja pusun jälkiruokana 😀 Mutta toisaalta eipä kai se paljoa nutellasta eroa.

  • Reply Hanna/ Ranskatar reissaa 6.7.2017 at 10:35

    Espanjassa asuessa huvitti tuo hollantilaisen kämppikseni tapa laittaa suklaaströsseliä leivälle, kaikki hänen luonaan käyneet vieraat toivat aina paketillisen noita tullessaan 😀 Ulkomailla ruokakaupassa käynti on aina kiinnostavaa, espanjassa lihaosastolla roikkuu serranonkinkkuja, Ranskassa ihmetytti supermarketeissa salaattiosaston sumuttimet, jotka ruiskivat vettä salaattien päälle 😀

    • Reply Jonna 6.7.2017 at 11:23

      Ja miten se strösseli saadaan pysymän leivän päällä, kaippa siihen laitetaan voita alle liimaksi. Kasvis- ja hedelmä osastot ja torit ovat parhautta aina ulkomailla. On hauska katsella mitä kaikkia eksoottisia ja erikoisia tuotteita niissä myydään.

  • Reply Anu / Mielilandia 6.7.2017 at 10:59

    Minäkin käyn mielellään ruokakaupassa ulkomailla ollessa! Saksassa lemppari on tosin Rossmann, kun sieltä saa esimerkiksi vitamiiniporetabletteja niin superhalvalla Hollantiin verrattuna.

    Nutellaa en ole itse oppinut leivän päälle (tai mihinkään) laittamaan, mutta maapähkinävoita kyllä. Sekin toimii hyvin myös ruisleivän päällä!

    • Reply Jonna 6.7.2017 at 11:26

      Meidän Suomivieraat käyvät aina Rossmannissa ostoksilla. Listalle kuuluvat erityisesti nuo samaiset vitamiiniporeet, mutta myös hiusvärit (hinta ehkä kolmannes Suomen hinnoista) ja luonnonkosmetiikka. Minä myönnän kyllä itsekin vlillä nutellaa laittavani leivälle, mutta enemmän pidän itse mansikka- tai vadelmamarmeladista ja tämä sopii erityisen hyvin täysjyväisen ja/tai siemenisen leivän päälle. Maapähkinävoi menee myös. Yksi lapsista pitää myös hunajasta leivän päällä. Se tapa on päiväkodista opittu. Tai sitten voita ja yrttisuolaa, jos suolaista päällistä tekee mieli.

  • Reply Sofia 6.7.2017 at 15:15

    Aika huikeita leivänpäällisiä! 😀 Nutella oli tuttu juttu mutta suklaaströsselit, suklaalevyn palaset, wut? 😀

    • Reply Jonna / Lempipaikkojani 7.7.2017 at 08:29

      Kieltämättä itsellekin aluksi nuo suklaaströsselit ( tai niitähän myydän myös muina makuina) oli jonkinlainen yllätys, mutta tapansa ja makunsa kullakin. Saksassa leivän päälle liatetaan aamuisin makeaa ja iltaisin suolaisia leikkeleitä. Suolaisista päällisistä tuli mieleen, että Saksassa mydään erilaisten tuorejustojen lisäksi myös yrteillä maustettua rahkaa leivän päälle laitettavaksi. Se on muuten tosi hyvää ja olisi toki helppo itsekin valmistaa.

  • Reply Ananas2go / Popot pogoillen 6.7.2017 at 21:29

    Tykkään ehdottomasti mennä ruokakauppaan ulkomailla. Reissusisko on opettanut syömään suklaalevitettä pullan päällä. Ruisleivälle laitan joskus hunajaa tai omenaa.

    • Reply Jonna / Lempipaikkojani 7.7.2017 at 08:31

      Musta tuntuu, että leivän päällehän voisi loppujen lopuksi laittaa mitä vain, miksei! Kerran meidän saksalaisvieras ihmetteli, kun laitoin keitettyjä kananmunia leivän kanssa tarjolle. Oli hänelle ihan outo ajatus, että kananmunaa voi viipaloida leivälle laitettavaksi. Myöhemmin samainne tyttö kyllä tykästyi munavoihin ja karjalanpiirakoihin, vaikka aluksi nekin ihmetyttivät.

    Leave a Reply