Saksa Saksassa asuminen Yleinen

Saksassa asuvien suomalaisten blogeja

12.6.2017
Olen mielenkiinnolla lukenut viime aikoina ylen uutisia ulkosuomalaisista.

Yle kerää Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi tietoja ulkomailla asuvista suomalaisista. Laskelmien ja arvioiden mukaan suomalaisia asuu ulkomailla jopa 2 miljoonaa ja se on paljon se! Tähän lukuun on laskettu mukaan myös kolmannen ja sitä vanhemman sukupolven suomalaiset.

Minusta on hurjan mielenkiintoista lukea ulkosuomalaisten kokemuksista ja erilaisesta elämästä mitä ihmeellisimmissä maailmankolkissa. Tai sitten ihan vaan naapurimaissa.

Eniten ulkosuomalaisia asuu naapurimaassa Ruotsissa. Pelkästään Tukholmassa asuu 46 000 suomalaista! Kokonaisuudessaan Ruotsissa asuu yli 700 000 suomalaista, kun mukaan lasketaan ensimmäisen, toisen ja kolmannen polven suomalaiset.

Itsekin lukeudun perheeni kanssa ulkosuomalaisiin. Tarkemmin sanottuna Saksan suomalaisiin. Saksassa asuvien suomalaisten tarkkaa määrää ei tiedetä, sillä vaikka Saksa tilastoikin suomalaiset, ei näissä tilastoissa näy Saksan ja Suomen kaksoiskansalaiset.

Suurimpia suomalaiskaupunkeja Saksassa ovat:

 • Hampuri 2 000 henkilöä
 • Berliini 2 500 henkilöä
 • München ja reuna-alueet 3 000 henkilöä
 • Düsseldorf ja reuna-alueet 2 500 henkilöä

1960-70 luvuilla Saksaan tulivat lähinnä nuoret naiset töiden perässä. Muuttoaalto hiipui välillä, koska kouluissa englanninkielen opiskelu syrjäytti saksankielen. Nykyään Saksa on taas alkanut vetää nuoria suomalaisia, etenkin koulutettuja parempien työnäkymien perässä. Erityisesti insinööreille on kysyntää Saksassa.

Itse asumme Kölnin reuna-alueilla ja vaikka täälläkin on paljon suomalaisia, jäätäneen kauaksi noista Düsseldorfin luvuista. Olen myös tullut siihen tulokseen, että Kölnissä on erityisen paljon juuri näitä 1970-luvulla tulleita suomalaisnaisia, jotka ovat tänne jääneet ja nuoria opiskelijoita. Kokonaan suomalaisia perheitä ei paljoa ole, enemmän suomalais-saksalaisia perheitä tai perheettömiä. Düsseldorf taas on selkeämmin expat-kaupunki eli sinne tullaan työkomennukselle tai perheenä ylipäätään toisen työpaikan perässä.

lähteinä käytetty ylen artikkeleita:

Kahdesta miljoonasta ulkosuomalaisesta suuri osa on ”kateissa” – Ulkomailla asuvat ovat aina poikkeama tilastoissa

ja Suomi-imperiumi ulottuu Australiasta Aurinkorannikolle

Ylen juttujen lisäksi seurailen Facebookissa ulkosuomalaisten ryhmiä ja luen monia ulkosuomalaisten blogeja. Etenkin blogeissa pääsee kurkistamaan hieman pintaa syvemmältä siihen, millaista on elää Suomen ulkopuolella. Erityisen innokkaasti seuraan muiden Saksassa asuvien suomalaisten kirjoittamia blogeja.

Millaisia suomalaisia Saksassa asuu? Mitä he siellä tekevät? Millaista Saksassa asuminen on? Haaveiletko Saksaan muuttamisesta ja haluat etsiä tietoa ja/tai lukea kokemuksia maasta jo ennen muuttoa? Tai oletko jo muuttanut Saksaan ja kaipaat vertaistukea tai matkavinkkejä Saksaan?

Näissä kaikissa tapauksissa suosittelen tutustumaan oman blogini lisäksi lukuisiin muihin Saksassa asuvien suomalaisten blogeihin. Koska Saksa on valtava maa ja alueelliset erot ovat suuret, on vaikea antaa yksiselitteisiä tietoja Saksassa asumisesta. Sellaisia ei ole. Jo saman kaupunginkin sisällä on erilaisia käytäntöjä. Mielipiteet ja kokemukset riippuvat asuinpaikan lisäksi muistakin seikoista, etenkin elämäntilanteesta. Onko opiskelija, sinkku, työelämässä, perheellinen, nuori vai vanha. Onko ollut Saksassa vuoden vai vuosikymmeniä. Kenties toisen polven suomalainen. Kaikilla meillä on oma tarinansa kerrottavana. Siispä klikkaa mukaan Saksansuomalaisten blogien matkaan ja koe ja näe Saksa monista näkökulmista.

Blogien löytämistä helpottamaan kokosin aakkosjärjestykseen kaikki tietämäni blogit. Jos blogisi puuttuu tai tiedät jonkun listalta puuttuvan, niin ilmianna se minulle!

*Lista on päivitetty 1.12.2017.

Olkaa hyvät:

Ajatuksia Saksasta ”Lähdin Saksaan ja jäin sille tielleni. Tämä on ennen kaikkea kotoilublogi ulkosuomalaisuudesta, ompeluksista, ajatuksista, sisustuksesta ja arjesta esikoisen kanssa.”

Alppien juurelta

Berliininmunkkivuosi ”Graafinen suunnittelija (TaM) ja hausfrau Kirsikka, insinööri Don ja kolmevuotias Hoo muuttavat Oulusta Berliiniin tammikuussa 2017. Matkan varrella joukkoon liittyy masuvauva ”Taimi”.”

Dit un dat sitä sun tätä ”Allu, kahden maan kansalaisen matkoja, reseptejä, valokuvia ja vähän sitä sun tätä”

Eau de Cologne ”Rakkaudesta Suomeen, rakkaudesta uuteen kotikaupunkiin -ja maahan(kin). Hausfraun arjen pohdintoja, kokemuksia, havaintoja & pientä kipuilua.”

Elämisen sietämätön keveys ”Kuulumisia Wiiniseudulta! Kotirouvan, viiden lapsen äidin, ajatuksia elämästä Etelä-Saksassa sekä arkisista asioista ja elämän kohokohdista.”

Finnin auf tour ”Heittelehtiviä huomioita elämästä Frankfurtissa”

Frau Berlin ”Berliinissä asuva suomalainen toimittaja, neljän lapsen äiti ja uusperheen arjen uhkarohkea kesyttäjä.”

Frau Lehtola ”Laura Lehtola on 35-vuotias toimittaja, tuottaja ja perheenäiti, joka on hiljattain siirtänyt elämänsä Saksaan. Asuinmaan vanavedessä muutosuhan alla on muutama muukin pikkuasia, kuten ammatillinen identiteetti, elämänarvot ja itsesensuurin aste.”

Fyra på nya äventyr ”Blogi kertoo suomalaisen nelihenkisen perheen elämästä Saksassa.”

Hin und zurückRakkauden perässä maailmalle muuttaneen arkea ja ajatuksia elämästä Saksasta.

H niin kuin Hausfrau ”Klassinen tarina: perheemme on muuttanut 02/2017 Miehen töiden perässä Saksaan, Düsseldorfin alueelle ja minä olen lasten kanssa kotona. Lapset blogissa nimillä Armin (04/2013) ja Reetta (04/2015). Bloggausta muutosta, muutoksesta ja hausfraun arkipäivistä. ”

Koodinimi Frau Gee ”Blogi, jossa aiheet vaihtelevat Saksassa asuvan suomalais-saksalaisen lapsiperheen arjesta kiinnostuksen kohteisiini kuten sisustaminen, vaatteet, DIY-jutut sekä kaikki mikä miellyttää silmääni tai askarruttaa mieltäni.”

Koti Saksassa, sydän Suomessa ”Suomalainen kaksilapsinen perhe Saksassa jo vuodesta 2011. Hausfrau a.k.a. minä (blogissa vain ’A’) kirjoittelen reissuistamme, elämästämme Saksanmaalla, kotijuttuja ja reseptejä unohtamatta. Tervetuloa seuraamaan!”

Lapasesta lähti ”Keski-Euroopassa ramppaava opiskelija, kesän 2017 harjoittelussa Hampurissa. Pitää suhteettoman hintaisista mööbeleistä, punajuurista ja kahviloissa luuhaamisesta.”

Leben in BayernPerhe-elämää Münchenissa

Leikkipuistona BerliiniBlogia kirjoittaa berliiniläistynyt, kahden suomalais-amerikkalaisen lapsen mama. Pohdintaa vanhemmuudesta, lapsellisuudesta, perheestä, parisuhteesta. Seikkailemisesta, kokeilemisesta, eri tavoin tekemisestä. Suomen ja Saksan elämän eroista. Joskus kaipuusta kotikulmille. Vinkkejä myös Berliinin-kävijöille!

Lempipaikkojani ”Elämä kuljetti Saksaan Kölnin kupeeseen, jossa nyt eletään lapsiperhearkea, pohditaan kulttuurieroja ja kaksikielisyyttä ja matkustetaan enimmäkseen lähialueilla. Bloggaajan sydän sykkii kauniille luonnolle, viinirinteille, romanttisille linnoille ja pikkukylien kapeille kujille.”

Little mePerhe: 30-vuotias äiti, mies, 01/16 syntynyt tyttö ja vauva la 08/17. Kirjoittelen tänne äitiydestä, perhe-elämästä, vauvan odotuksesta ja arjesta taaperon kanssa. Tällä hetkellä asustelemme eteläisessä Saksassa, joten voit seurata täällä myös matkusteluamme ja elämäämme Saksassa.

London and Beyond ”LENA / 28 / SAKSA London and beyond on mukavuusmatkablogi, jossa höysteenä tarinoita elävästä elämästä neljässä maassa asuneen ulkosuomalaisen näkökulmasta. Matkatessa mukavuus on nykyään yksi tärkemmistä asioista hyvän ruoan ja seuran lisäksi – villit reppureissut ovat takanapäin ja nykyään reissaan eniten perheenä italialaisen mieheni kanssa ja pienen (7/16) syntyneen beben kanssa.”

Mein Leben am Neckar ”23-vuotiaan naisen kirjoituksia matkasta kohti uudenlaista, itsenäisempää elämää Saksassa. Tarkoituksena kirjoittaa muutosta, elämästä ja kulttuurista yhdessä Saksan kauneimmista kaupungeista. Vastavalmistunut sairaanhoitaja, jonka intohimona ovat matkustelu, koirat ja ruoan laitto.”

Mimmi maailmalla ”Suomalainen kotiäiti / opettaja kirjoittelee, miltä näyttää Eurooppa kuuden Aasiassa vietetyn vuoden jälkeen. (3v Peking -> 3v Taipei -> 3v Saksa)”

Murehtija ”Murehtija muutti Saksan Hampuriin toistamiseen kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen, tällä kertaa perheineen miehen työkomennuksen johdosta. Blogissa harrastelijakirjoittaja tutkailee uusia ympyröitä ja opettelee kirjoittamista, freelance-kielenkääntäjä tekee etätöitä, lukija voimaantuu kirjallisuudesta ja äiti ihmettelee lastensa koulunkäyntiä vieraskielisessä koulussa.”

Nordic days Miia, Stuttgart

Oh, wie nordisch ”Kahden maan kansalainen – saksalainen / suomalainen. Täältä löydät reseptejä molemmista maista, neuleita, käsitöitä, ja kaikkea, mitä minua kiinnostaa.”

Puolivälissä ”Ulkosuomalaisen elämää Saksassa vuodesta 2012. Kirjoitan arkisista asioista muualta tulleen, monikielisen perheen ja työssäkäyvän äidin näkökulmasta. ”

Rastas-Strasse 25Tervetuloa mun sisustus- ja lifestyleblogiin. Rastas-Straße 25:ssä sisustetaan vajaan 170 m² kotia 1820-luvulla rakennetussa kivitalossa ja seurataan ulkosuomalaisen artesaanin elämää Hampurissa.

Renkaan blogi ”Tunnelmapaloja saksansuomalaisen arjen keskeltä”

Runometsä ”Riikka, Berliini: Tässä blogissa eksy et sä. Kaiken runouden ja muun kulttuurin keskellä kulkee polku. Astu sille rohkeasti, niin saatat löytää runoja, kirjaesittelyjä, keskinkertaista kuvataidetta sekä juttuja elokuvasta, teatterista ja musiikista.”

Suomalainen im Allgäu ”Hei olen 40-vuotias nainen Espoosta. Kirjoittelen omista kokemuksista työskennellä, asua ja elää Etelä-Saksassa, Baijerin osavaltiossa, Allgäun alueella kauniissa vuoristomaisemissa 850 metrin korkeudessa aivan Itävallan rajalla.

Suomalaiset karavaanarit maailmalla ”Blogissa Soleil kertoo positiivisesti matkailun iloista ja elämyksistä ulkosuomalaisen karavaanarin silmin. Myös siitä kuinka on hieno tunne, kun haave ulkomailla asumisesta on toteutunut ja koti on nyt keski-ikäisenä löytynyt Saksasta lumoavien Alppien läheltä. ”

Työpaikka Saksassa ”Työpaikka Saksassa -blogi on suunnattu kaikille Saksassa työskenteleville tai saksalaisesta työelämästä kiinnostuneille.”

U-bahn Kotiin ”Tiina. Blogia pitää lähes kolmekymppinen nainen, jonka elämä on kuljettanut Hampuriin, Saksaan. Edesottamuksia mamuna, ajatuksia kotimaasta, matkustusvinkkejä ja ihan vain elämää, näitä kaikkia voi löytää täältä.”

Viherjuuria ”Heidi, Köln, Kirjoittaja, joka etsii täydellistä lausetta, pitää kaupungeista ja arkipäivistä, innostuu sisustamisesta, helpoista resepteistä sekä kauniista asioista. Eräänlainen matkablogi.”

Wild Curiosity ”Kerran synnyin Suomeen, ja sitten muutin Saksaan. Ja tämä on sitä, mitä tapahtuu juuri nyt. Ole aina utelias, ihmettele ja ajattele. Elämä on kaunista koska se sisältää loputonta uteliaisuutta. Asioiden jakaminen on välittämistä, ja välittäminen on asioiden jakamista.”

Lukuiloa blogien parissa!

 

Facebooktwitter

You Might Also Like

14 Comments

 • Reply Olivia 12.6.2017 at 19:39

  Ylen juttuja ulkosuomalaisista… Mistä pääsee niitä lukemaan?

  T. Olivia

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 12.6.2017 at 20:10

   Hei Olivia, noiden jutussa mainitsemistani ylen linkeistä pääset tutustumaan ylen selvityksiin ulkomailla asuvista suomalaisista. Aloita vaikka tästä https://yle.fi/uutiset/3-9627767 Jutun kautta pääset sitten lukemaan aiheesta lisää ylen sivuilta.

 • Reply Paivi Heipmann 12.6.2017 at 21:11

  Hei Jonna. Kiitos tuosta blogilistan päivityksestä. Sun ja muiden ulkosuomalaisten blogit ovat olleet mulle todella kullan arvoisia lukea viime kuukausina. Muutimme viikko sitten Saksaan perheeni kanssa. Blogien kautta arki Saksassa on avautunut ja olen osannut hahmottaa tulevaa paljon paremmin niitä lukiessa. Meillä kaksi lasta ja mun mies saksalainen. Toki Saksa jollakin lailla siis tuttu jo entuudestaan mutta lähinnä lomailun merkeissä. Nyt sitten arjen rakentaminen edessä täällä 🙂

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 12.6.2017 at 21:40

   Mukava kuulla, että minun ja muiden blogeista on ollut ilon lisäksi hyötyäkin. Kaikkea hyvää teidän perheelle ja tsemppiä arjen rakentamiseen!

 • Reply Kati Suomalainen im Allgäu 13.6.2017 at 08:46

  Kiitos Jonna kun kasasit kaikki yhteen postaukseen. Mahtavaa, löyty myös muutama uusi blogi.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 13.6.2017 at 08:52

   Ole hyvä 🙂 ajatuksena oli saada myös itseäni varten kaikki Saksa-blogit samaan paikkaan talteen. Kiva kuulla, että joukkoon mahtui myös muutama uusi tuttavuus. Tässä listassa on useita blogeja, jotka eivät ole esimerkiksi Facebookin ulkosuomalaisten blogien -ryhmässä tai blogit.fi -palvelussa. Näiden kautta itsekin tulee eniten ulkosuomalaisten blogeja seurattua, mutta eiväthän kaikki tosiaan ole Facebookissa. Ja varmasti on vielä blogeja, joista en ole tietoinen, mutta lisäilen listaan uusia sitä mukaa, jos ja kun niitä ilmoitetaan tai huomaan muuta kautta.

 • Reply KirsikkaHoo 13.6.2017 at 17:32

  Hauska lista, pitääpä tutustua!

  Ilmoitan myös oman blogini ehdolle listaan…
  https://berliininmunkkivuosi.blogspot.de/

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 14.6.2017 at 09:30

   Kiitos blogilinkistä! Kävinkin heti tutustumassa blogiisi, mahtavaa löytää uusia blogituttavuuksia 🙂

 • Reply Miia, Stuttgart 12.8.2017 at 09:46

  Täällä myös yksi Stuttgartissa majaileva! 🙋 http://www.nordic-days.com -tervetuloa!

  T. Miia

 • Reply Annika 18.9.2017 at 12:22

  Moikka! Täällä yksi Heidelbergiin muuttava 🙂 annika-am-neckar.blogspot.com

 • Reply Sari G 2.12.2017 at 17:33

  Moikka! Olipa mukava yllätys löytää oma blogi listasta. 🙂 Ja hieno idea listatata kaikki blogit samalle sivulle. Tämä sivu sai oman paikan ´suosikeista´.

  • Reply Jonna / Lempipaikkojani 4.12.2017 at 09:07

   Kiva kuulla, että pidit listasta. Itsekin säännöllisesti tulen tätä kautta kurkkimaan blogit läpi. Että mitä uutta niistä löytyy. Ja tarkoitus on tosiaan päivittää listaa jatkossakin, jotta se on ajankohtainen. Uusia kivoja blogeja, kuten sinunkin, näyttää aloitettavan koko ajan. Saksassa taitaa olla sekä paljon suomalaisia että paljon aktiivisia bloggaajia!

  Leave a Reply