Kroatia

Kroatia: Trogir, Split ja Sukosan

8.3.2016

Viime lokakuussa teimme viikon omatoimimatkan Kroatiaan, dalmatian alueelle. Lensimme Zadariin, josta jatkoimme vuokra-autolla noin 100 km päähän Primosteniin. Lomaviikon ensimmäiset neljä yötä yövyimme tässä viehättävässä pienessä kylässä. Primostenista käsin teimme päiväreissuja muihinkin lähialueiden kyliin ja kaupunkeihin. Tässä postauksessa kerron ihanasta pienestä Trogirista ja isommasta Splitin kaupungista sekä loppuloman yöpaikasta Sukošanista Zadarin kaupungin lähellä. Primostenista kirjoitin edellisessä Kroatia-postauksessani ja sen pääset lukemaan tästä.

Tämä hyvä kartta löytyy osoitteesta http://www.sibenik-croatia.info/

Kartta löytyy osoitteesta http://www.sibenik-croatia.info/

WP_20151006_052

Trogir on viehättävä noin 10 000 asukkaan vanha kaupunki. Se on ollut UNESCOn maailmanperistöluettelossa mukana vuodesta 1997. Me ihastuimme etenkin pienellä saarella sijaitsevaan linnoitukseen ja kuljeskelimme sen kapeilla kujilla ja kävimme syömässä rantaterassilla herkulliset pizzat. Pizzaa tuli muutenkin syötyä matkan aika melkein päivittäin. Kroatian ruuassa on paljon italialaista vaikutetta ja italialaisia ravintoloita ja jäätelökojuja oli joka paikassa.

WP_20151006_055

WP_20151006_059

Trogirin vanhan kaupungin kadut olivat hyvin kapeat ja talot vaaleaa kiveä ja katot oranssia tiiltä. Kuten muuallakin käymissämme paikoissa. Trogirin vanha linnoituskaupunki sijaitsee pienellä saarella, jonka yli pääsee siltaa pitkin. Vasemmalla on varsinainen kaupunki, oikealla linoitussaari. Rannalla oli erilaisia turistikojuja houkutuksineen, mutta myös oikea tori, josta voi ostaa esimerkiksi erilaisia kasviksia, hedelmiä ja muuta ruokaa.

Trogirin vanha linnoituskaupunki sijaitsee pienellä saarella, jonka yli pääsee siltaa pitkin.

WP_20151007_004

Splitin vanhan keskustan kadut olivat aivan samanlaisia kapeita kujia kuin Trogirissakin.

Toisena päivänä ajelimme Primostenista vielä edemmäs rannikkoa pitkin ja kävimme isommassa Splitin kaupungissa. Jostain syystä kaupunki oli meille pienoinen pettymys. Olihan sen vanha keskusta toki hieno, mutta muuten kaupunki vaikutti jokseenkin rumalta. Siellä oli myös huomattavasti enemmän turisteja (vanhan kaupungin kapeat kujat olivat todella ahtaita!) ja hintataso esimerkiksi ravintoiloissa oli kovempi.

WP_20151007_006

Splittiin tulee myös isoja risteilijöitä, joiden rantautuminen selittää kaupungin ajoittain kovatkin turistiryysikset.

Kävimme Splitissä myös isossa ostoskeskuksessa ja sieltä kyllä löytyi kivoja vaate- ja kenkäkauppoja ja muutamia hankintoja sieltä teimmekin. Mutta kuten sanottu, jostain syystä Split ei auennut meille emmekä saaneet kovin hyvää kuvaa kaupungista. Meidän perhettä miellytti enemmän pienemmät kylät Trogir ja Primosten sekä Krkan luonnonpuisto, josta kirjoitankin juttusarjan seuraavan osan.

Lomamme viimeiset kolme yötä yövyimme Zadarin lentokentän lähellä sijaitsevassa Sukošanin kylässä. Kävimme myös Zadarin kaupungissa yhtenä päivänä. Sieltä löytyi isot ostoskeskukset, joista oli helppo tehdä tuliaisostoksia. Ostimme muun muassa mausteista paprikatahnaa, jota Kroatiassa tarjoillaan liharuuan kyytipoikana. Sukošan oli viehättävä pieni kylä meren rannalla ja siellä(kin) on viehättävä vanha keskusta. Yhtä ihana se ei ole kuin esimerkiksi Primosten tai Trogir, mutta kätevä lentokentän läheisyyden takia. Yöpaikastamme oli matkaa lentokentälle vain 6 kilometria! Hintatasokin oli oikein edullinen. Me maksoimme kahden makuuhuoneen huoneistosta noin 60€/yö ja se on vähän ottaen huomioon, että meitä on 5 henkeä.

Näkymä Sukosanin majapaikkamme ikkunasta

Näkymä Sukosanin majapaikkamme ikkunasta

WP_20151009_070

Aavaa merta ja rauhaa tarjosi Sukosan. Tämä näkymä on Sukosanin vanhan keskustan rannalta.

Tämä postaus on toinen osa Kroatian matkasta kirjoittamaani juttusarjaa. Ensimmäisen osan viehättävästä, pienestä kylästä Primostenista löydät täältä. Krkan luonnonpuistosta taas voit lukea täältä.

Facebooktwitter

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply