Parhaita paikkoja Turussa: Kurjenrahkan kansallispuisto.

OI002378

Turun laitamilla, yhtaikaa myös Auran, Maskun, Pöytyän, Mynämäen, Ruskon ja Nousiaisten kuntarajojen sisällä sijaitsee Kurjenrahkan kansallispuisto. Luonnonrauhan tyyssija vailla vertaa. Kävin siellä tänään.

OI002408

OI002401_20160821193008333

Kansallispuistosta löytyy monta opastettua reittiä, pidempää ja lyhyempää. Ja järveä, suota, mäntyä ja koivua. Hyviä pysähdyspaikkoja grillipaikkoineen, kaivoineen sekä laavuineen. Ja mikä parasta, pitkospuita. Rakastan pitkospuita.

Tänään kiepautettiin kuuden kilsan lenkki. Olen kiertänyt saman Savojärven kierroksen tänä kesänä nyt kahdesti. Edellinen kerta oli kesäkuun puolella ja ero luonnossa näkyi jo aika selkeästi. Kesäkuiset tupasvillat olivat nyt kuihtuneet, mustikat vaihtuneet pitkälti puolukkaan. Vieläkin oli vihreää, mutta mukaan mahtui myös ruskan ensisävyjä. Ja vaikka Suomen kesä keleiltään on mikä on, sattui molemmille reissuille ihana keli, eikä vettä satanut pisaraakaan. 

OI002382

OI002410

OI002391

Kettureppu oli melkein tyhjä, pariksi tunniksi ei juuri tavaraa tarvita. Askel keveä ja mieli raukea. Sunnuntaissa on mielestäni aina vähän väsynyt tunnelma; viikonlopun riennot alkavat olla takana ja on pikkuhiljaa pakko alkaa asennoitua maanantaina soivaan herätyskelloon. Mutta jos jo sunnuntaina ponkaisee ajoissa ylös sen sijaan, että loikoisi yökkäreissä puoleenpäivään, on koko ihana pitkä vapaapäivä vielä edessäpäin ja aikaa vaikka mihin. Tänäänkin sunnuntaitodellisuus velvollisuuksineen iski vasten kasvoja vasta näin illemmalla, pitkospuilla eivät käyneet mielessäkään kotona odottavat pyykkivuori ja rästityöt.

Viime Kurjenrahkan reissulla käytiin kastamassa varpaat järviveteen, tällä kertaa tehtiin s’moreja. Molemmilla kerroilla tunnelma oli leppoisan kiiretön, se on tärkeintä, pako kaupungin hulinasta.

Täytyy mennä käymään taas uudestaan, sitten kun on oikeesti ruska.

Ei lomaa, mutta perjantai.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rilluttelin menemään koko kesän vailla töitä, vailla velvollisuuksia. Vähän tolleen pellolla ja horisontti hukassa, ei väliä millään. Olin vapaa menemään just niinkuin huvitti

Elokuussa on tapahtunut paluu arkeen, töihin on taas mentävä, jokaikinen arkipäivä. Joka ei kyllä sinäänsä haittaa, tykkään työstäni. Mutta kyllähän se aika paljon myös sitoo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Säännöllisen arkityön parhaita puolia on perjantaifiilis; se tunne kun vapaapäivät vasta alkavat. Viikonloppuni ovat aina töistä vapaita ja iltaisinkaan minun ei tarvitse duunia painaa. Melko ihanteellista. Mutta toisaalta, viikonlopun mitassa ei kuitenkaan ennätä kovin kauas ja tällaisella reissukärpäsen puremalle, se on vähän paha asia. Luulenkin ettei kunnolla reissuun ole asiaa ennen ensi vuotta, o-ou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pyrin kuitenkin kehittämään minireissuja viikonlopuille, Suomessa, ehkä naapurimaissakin jos hyvin käy. Ja samalla annan matkakassan kasvaa, kyllä se loma sieltä taas aikanaan koittaa. Luulen ettei reissaaminenkaan maistuisi niin makealta, jos sitä voisi tehdä ihan koko ajan.

Ihanaa perjantaita, tänään aion nostaa jalat ylös ja olla vaan. Toivottavasti aurinko paistaa ja on mahis ottaa viimeisetkin irti Suomen suvesta 🍃

Reilaajan tärkeimmät Appsit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVielä viime kesänä olin  reilinoviisi. Ostin jännittyneenä junalipuni googlaillen interrail-käytäntöjä. Kaikki vaikutti jotenkin monimutkaiselta, mitä jos jotain menisi pieleen.

Kantapään kautta olen oppinut, että tänä päivänä interreilaaminen on aika iisiä, osittain nykyteknologian ansiosta. Älypuhelin pystyy melkoisiin suorituksiin myös reissatessa.

Tämä ei ole mikään maksettu mainos, vaan ihan omien hyvien kokemusteni perusteella haluan suositella muutamaa sovellusta, joista itselleni on ollut, kummallakin reilillä, paljonkin hyötyä. Ja joita ilman moni juttu olisi varmasi ollut hankalampi.

Railplanner

Railplanner on Interrailin virallinen app, jota mainostetaan myös reilioppaassa ja lipunkannessa. Sovellus kätkee sisäänsä tuhansia juna-aikatauluja ja mikä parasta, se toimii jopa ilman nettiyhteyttä. Tietenkin sovellus ei osaa ennakoida junien peruuntumisia tai myöhästymisiä, mutta pääsääntöisesti voi kaikki reitit suunnitella sen avulla. Syötät vain lähtöpaikan, määränpään ja päivän jolloin haluat matkustaa ja puhelin sylkee eteesi päivän junat ja ilmoittaa mahdollisista vaihdoista. Plussaa siitä, että junat, joihin tarvitsee reililipun lisäksi erilisen paikkavarauken on merkitty erikseen. Ilman tätä olisi reilillä tarvinnut tehdä pirusti enemmän töitä aikataulusuunnitelmien eteen.

Hostelworld

Bookkasin molempien reissujeni jokaisen hostellin tätä kautta. Pettymyksiä ei tullut vastaan, hostellit vastasivat hyvin muiden käyttäjien kirjaamia palautteita. Sovelluksen kautta tekemäni varaukset ovat aina löytyneet vaivatta respojen varauskalentereista (lukuunottamatta Splitiä, jossa talsin itse vahingossa saman ketjun toisen hostellin tiskille…) Sovelluksen kautta menee varatessa pieni varausmaksu, joka veloitetaan luottokortilta, näidenkään kanssa ei ole tullut mitään häikkää. Välillä hostellihuoneen saa halvemmalla etukäteen bookatessa, välillä vasta tiskillä varatessa. Oma oloni oli kuitenkin halki reissujen harvinaisen huoleton, kun yöpaikka seuraavaksi yöksi oli aina valmiiksi katsottuna. Ja siitä mielenrauhasta olen valmis vähän myös maksamaan.

Google Maps

Vanha kunnon Google Maps ei esittelyjä kaipaa. Paperikartoissa on tunnelmaa, mutta kyllä esimerkiksi Venetsian sokkeloissa oli iso apu, kun saattoi vaan heittää GPSn päälle ja puhelin paikansi sinu kartalta. Kertaakaan ei tullut sellainen olo, että olisin oikeasti eksyksissä.

OI001576

Bonus: Olympus Image Share

Tämä ei liity niinkään reilaamiseen vaan ennemminkin matkustamiseen yksin. Aika moni on udellut multa, kuka oikein on napannut reilikuvani. No minä itse, kännykkäni avustuksella. Ostin ennen ensimmäistä yksin tehtyä reissuani Olympuksen Pen E-PL7 -minijärkkärin, joka yhdistyy vaivatta wifin kautta omaan luuriini. Kaukolaukaisin päälle, kamera vaikka sillan kaiteelle, itse askel kauemmas ja napsaus puhelimen näytöltä ja tadaa, kuva on valmis!

Olen kamerani suhteen aika uhkarohkea ja saatan salaa ryhtyä kuvaamaan vaikka keskellä katua. Kyllä etenkin Pariisissa ja Budapestissa on ollut pieni pelko pyllyn alla, että joku varastaa rakkaimpani, mutta (*koputtaa puuta*) ainakin tähän saakka kaikki on sujunut enemmän kuin kivasti. Jos reissaatte vailla kameran takana heiluvaa kaveria ja haluatte kuvia myös itsestänne reissussa, en voi kuin suositella. Sovellus on takunnut ainoastaan kerran, Prahassa, josta ylläoleva kuva on napattu. Tuolloin näppäränä tyttönä vaihdoin puhelimen tabletiin joten silläkään kertaa ei jäänyt oma olemus reissukohteessa ikuistamatta.

 

Mitkä on sun must - appseja kun reissaat?

Paras aika mennä metsään.

OI002332

OI002324

Itse asiassa paras aika mennä metsään on nyt, aina ja koko ajan.

Mutta loppukesän metsässä on jotain ihan spessua. Ilma on vielä niin viileä, että takkia ei tarvita, kuitenkaan hiki ei virtaa. Kesäsateen jälkeen ilma on raikas eikä hyttysiäkään tunnu riittävän enää riesaksi saakka.

OI002333

OI002325

Paras mustikka-aika on ehkä jo takanapäin, mutta vielä löytyy marjojakin polun penkalta.  Kanttarelleja pulpahtaa koko ajan lisää hyvään tahtiin, kunhan tietää oikeat mestat. Itse en tiedä, kävin kolmesti sienijahdissa löytämättä mitään. Eilen lenkkireitin varrelta bongasin kuitenkin muutaman kullankeltaisen yksilön, jihuu! Huomenna heitän ne pannulle.

Aloin pohtia, että taudan käydä metsässä ainakin kerran viikossa, ehdottomasti useammin kuin vaikka Turun keskustassa.  Kotini lähettyviltä löytyy mahtavat lenkkimaastot ja jo puolen tunnin pikavisiitti keskelle puskaa irrottaa ajatukset arjesta, kannattaa kokeilla.

Seuraava paras aika mennä metsään koittaa ehkä kuukauden kuluttua, kun ruska alkaa vallata alaa. Mutta nyt kannattaa mennä ja nauttia kesän vehreydestä kun vielä ennättää!